Wat is en kan een slimme koelkast?

04 mei 2016 5 Minuten 0 Reacties
samsung-koelkast-ces-2

In dit artikel leggen we uit wat een slimme koelkast precies is en wat je ermee kunt doen. De slimme koelkast maakt het dagelijks leven eenvoudiger.

Alles in huis wordt steeds slimmer, dus waarom de koelkast niet. Binnenkort kunnen we allemaal een waarschuwing ontvangen als het voedsel tegen de datum aan komt of zodra de groentelade leeg dreigt te raken. Smarthome Magazine heeft op een rijtje gezet wat een slimme koelkast nou precies is en wat het kan.

De slimme koelkast

De slimme koelkast, ook wel smart fridge en smart refrigerator genoemd, maakt het leven weer een stukje eenvoudiger. Zeker voor gezinnen is dit een ideale aanwinst voor in de keuken. Hoe vaak gebeurt het niet dat kinderen vergeten te melden dat zij het laatste pak appelsap hebben geopend of dat onderin de koelkastlade een stuk kaas ligt te schimmelen. Van al die problemen heb je geen last meer met een slimme koelkast.

Voorraad beheren met de slimme koelkast

Een van de dingen die je met de slimme koelkast kan doen, is het bijhouden van de voorraad. De slimme kast is aan de binnenkant namelijk voorzien van camera’s, waardoor je niet iedere keer de koelkast hoeft te openen om te zien wat erin staat. Zo kan de slimme koelkast onder andere foto’s maken en deze via een applicatie naar een telefoon versturen. Een ideale manier om in de winkel snel even te kunnen zien wat je weer in voorraad moet halen. Ook kan de koelkast een melding versturen zodra een product op dreigt te raken.

Voorraad aanvullen met de slimme koelkast

De slimme koelkast van bijvoorbeeld Samsung (Family Hub) beschikt ook over een functie waarmee het mogelijk is om de voorraad aan te kunnen vullen zonder dat je daarvoor zelf naar de winkel af hoeft te reizen, al is het alleen in de VS. Vanaf het touchscreen kun je er namelijk voor kiezen om eten en drinken te bestellen. In dat geval moet er wel een partner van Samsung in de buurt zijn en moet je kunnen betalen met een Mastercard. Ook laat de koelkast het je weten wanneer producten in de aanbieding zijn.

Bederven van voedsel voorkomen

Een slimme koelkast houdt je ook op de hoogte wat betreft de houdbaarheidsdata van producten. Zodra een product tegen de datum aan komt te zitten, zul je een melding ontvangen. Ook zodra de houdbaarheidsdatum eenmaal is verlopen, kun je op een melding rekenen. Zo voorkom je dus ook direct dat een vergeten stuk kaas onderin de koelkast blijft liggen.

Voorstellen van een maaltijd

Een andere handige functie van de slimme koelkast, is dat hij jou inspiratie kan geven als je niet meer weet wat je moet koken. Op basis van de producten die je nog in de koeling hebt liggen, kan het apparaat maaltijden voorstellen die je met de aanwezige ingrediënten kunt klaarmaken. Ook kan de koelkast juist aangeven welk artikelen of welke artikelen je niet in huis hebt om de door jou gekozen maaltijd te bereiden.

Het touchscreen van de slimme koelkast

Ook het touchscreen op de slimme koelkast zorgt voor de nodige voordeeltjes. Zo zijn de ouderwetse magneetjes met daaraan een notitie binnenkort verleden tijd. Via het touchscreen kan men namelijk notities maken, berichten posten, berichten delen en de kalender bijwerken. Ook is het mogelijk om foto’s achter te laten op het touchscreen, dat maakt de kast toch weer een stukje persoonlijker. Alles is natuurlijk ook mogelijk in combinatie met een smartphone, waar naartoe of waar vanuit berichten, notities en foto’s gestuurd kunnen worden.

Overige functies van de slimme koelkast

Naast de eerdergenoemde functies, beschikken de slimme koelkasten van bijvoorbeeld Samsung ook over stereospeakers en een weerstation. Tevens heb je de mogelijkheid om recepten te bekijken op het apparaat. Ook kun je de voedselinname van het hele gezin in de gaten houden via een smartphone app en is het beeldscherm op de koelkast te gebruiken om televisie te kijken.

De slimme koelkast van LG

In het bovenstaande stuk zijn vooral de functies van de slimme koelkast van Samsung belicht, maar ook LG werkt hard aan het creëren van de ideale slimme koelkast. LG vindt het erg belangrijk dat de koelkast milieu-vriendelijk is en daarom heeft het bedrijf een glazen deur in zijn koelkast geplaatst. Zodra je twee keer op de deur klopt, gaat er een lampje branden en kun je in één gedeelte van de slimme kast kijken. Ook kan de koelkast jou herkennen en zijn deuren automatisch voor je openen.

Functies verschillen per slimme koelkast

Natuurlijk is het mogelijk dat je binnenkort tegen een slimme koelkast aanloopt die niet over alle functies beschikt die hierboven zijn omschreven. De functies zullen namelijk per model verschillen. Daarnaast zijn de slimme koelkasten nog erg jong. In dit artikel gaat het om de eerste generatie van de kasten.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over de mogelijkheden van de smart home? Neem dan ons uitgebreide archief eens door met tips en adviezen. Ook kun je het dagelijkse nieuws in de gaten houden en vragen stellen, zodat we je wellicht verder kunnen helpen.

Reacties (0)