De beste e-readers om mee te nemen op vakantie

02 juli 2023 9 Minuten 1 Reacties
e-reader vakantie

Welke e-reader neem jij mee op vakantie? Wij geven vier tips voor een e-reader om mee te nemen tijdens je welverdiende vakantie deze zomer.

Alhoewel steeds minder mensen boeken lezen, blijft de populariteit van e-readers alleen maar toenemen. Is het ook iets voor jou om mee te nemen deze vakantie? In eerste instantie denk je misschien dat je het gaat missen om een echt boek in handen te hebben. Zodra je een e-reader gewend bent verdwijnen deze vooroordelen echter als sneeuw voor de zon en wil je niet meer terug. Een complete bibliotheek meenemen in een klein en compact formaat? Graag!

Je kunt natuurlijk tien echte boeken meenemen op vakantie, maar je zit dan al snel aan je maximale gewicht wat je mee mag nemen in een vliegtuig. Op een e-reader zet je honderden, duizenden of misschien zelfs wel tienduizenden boeken en het gewicht gaat er echt niet door veranderen. Daarnaast is het speciale E Ink scherm van een e-reader zacht voor je ogen. Met name bij de nieuwste e-readers heb je het idee dat je naar een echte bladzijde aan het kijken bent in plaats van naar een scherm. Bladzijdes sla je gemakkelijk om door aan de zijkant te klikken of, mits aanwezig, via de fysieke knoppen. Op termijn is het natuurlijk ook beter voor het milieu, je bespaart ruimte in huis en het leest toch echt veel comfortabeler dan een echt boek als je het eenmaal gewend bent.

Abonnement of losse e-books kopen

Je kunt online volop e-books kopen van alle populaire, en minder populaire, boeken die je maar kunt bedenken. Deze kun je vervolgens op je e-reader zetten, maar je kunt ook kiezen voor een abonnement. Voor een prijs van een half boek per maand heb je toegang tot vele honderdduizenden boeken. Je moet het zien als Netflix of Spotify, maar dan voor boeken. Middels een maandelijks abonnement heb je toegang tot een enorm aanbod aan titels. Denk bijvoorbeeld aan een dienst als Kobo Plus of Amazon’s Kindle Unlimited. Kobo Plus werkt alleen op een e-reader van Kobo. Een abonnement kost 9,99 euro (alleen lezen) of 12,99 euro wanneer je naast honderdduizenden e-books lezen ook toegang tot tienduizenden luisterboeken wil. De dienst heeft volop Nederlandse boeken, waaronder ook veel bestsellers. De eerste 30 dagen zijn gratis, dus je kunt het deze vakantie altijd eens uitproberen.

Kindle Unlimited is de abonnementsdienst van Amazon, maar is in Nederland niet actief. Je kunt Kindle Unlimited wel via de Duitse website van Amazon afsluiten, maar dan heb je eigenlijk geen Nederlandse boeken. Heb je nog een abonnement op Amazon Prime in Duitsland? Dan heb je gratis toegang tot Prime Reading, waar je zonder extra kosten diverse gratis e-books kunt lezen. In Nederland moet Kindle Unlimited nog altijd lanceren en via het Nederlandse Prime-abonnement heb je ook geen toegang tot Prime Reading.

Losse e-books kopen kan natuurlijk vrijwel overal. Een e-book op je e-reader zetten gaat per merk verschillend, maar is nooit moeilijk. Let op de ondersteunde bestandsformaten, zodat je zeker weet dat jij de e-book kunt lezen op je nieuwe e-reader. De volgende e-readers zijn onze tips om mee te nemen tijdens je welverdiende vakantie:

Kobo Libra 2

De Kobo Libra 2 is de opvolger van de Libra H20 en verscheen eind vorig jaar. De Kobo Libra 2 is een 7″-model met een resolutie van 1.264 bij 1.680 pixels. Dit komt neer op 300 pixels-per-inch. Het opslaggeheugen is bij deze opvolger een stukje groter, namelijk 32 GB ten opzichte van 8 GB van de voorganger. Ter info, dat is voldoende geheugen voor 24.000 e-books. De afmetingen bedragen 144.6 x 161,6 x 9 mm en het gewicht is 215 gram. Nieuw aan deze opvolger is de bluetooth-ondersteuning. Zo kun je ook audioboeken op je e-reader luisteren met een verbonden bluetooth-headset of bluetoothspeaker.

Het fijne aan deze e-reader zijn de fysieke knoppen waarmee je ook je bladzijde kunt omslaan. Daarnaast is dit model ideaal om mee te nemen op vakantie (of in bad), want hij is waterdicht. Rustig lezen aan het zwembad is dus geen enkel probleem. Dankzij ComfortLight Pro-verlichting is de Kobo Libra 2 rustig voor de ogen. Je kunt het blauwe licht wegfilteren en ook zelf de kleurtemperatuur en helderheid aanpassen. Ook lettertypen en lettertypestijlen stel je moeiteloos zelf in.

De Kobo Libra 2 is ideaal om te gebruiken in combinatie met een Kobo Plus-abonnement, maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt ook zelf losse e-books kopen. De Kobo Libra 2 kan overweg met de volgende formaten: EPUB, EPUB3, FlePub, PDF, MOBI, JPEG, GIF, PNG, BMP, TIFF, TXT, HTML, RTF, CBZ, CBR. De prijs van de Kobo Libra 2 is 199 euro.

internet op vakantie-2
Lees ook

Slim op vakantie: Zo heb je overal wifi met een MiFi-router

Pocketbook Touch Lux 5

De Pocketbook Touch Lux 5 is voorzien van een 6-inch E Ink Carta HD-scherm. De resolutie bedraagt 758 bij 1.014 pixels. Dit komt neer op 212 pixels-per-inch. Je kunt zelf de helderheid en kleurtemperatuur aanpassen dankzij de Smartlight-technologie. De dual-core processor zorgt voor soepel navigeren en lezen en op de 8 GB opslag sla je duizenden boeken op. Pocketbook claimt een batterijduur van ongeveer een maand. Erg fijn zijn de fysieke knoppen onderaan. Dit model kun je gemakkelijk in één hand vasthouden terwijl je ondertussen de bladzijdes omslaat.

Kobo Plus is op een Pocketbook niet aanwezig, maar dat hoeft ook niet. De volgende formaten worden ondersteund: ACSM, CBR, CBZ, CHM, DJVU, DOC, DOCX, EPUB, EPUB(DRM), FB2, FB2.ZIP, HTM, HTML, MOBI, pfd, pdf (DRM), PRC, RTF, TXT, dus er is altijd een geschikt e-book te vinden. De afmetingen bedragen 161,3 x 108 x 8 mm en het gewicht is 155 gram. Dit model is zo compact, dat je deze eigenlijk gemakkelijk in je jaszak kunt stoppen en mee kunt nemen. De Pocketbook Touch Lux 5 is verkrijgbaar in het zwart en in het rood en kost slechts 129 euro. Oppassen met water tijdens je vakantie is wel belangrijk, want dit model is niet waterbestendig.

Kindle Paperwhite 2022

De Kindle Paperwhite is van Amazon en beschikt over een 6,8″-scherm. Twee jaar terug is dit model wederom vernieuwd en komt het met diverse verbeteringen. Het nadeel van de Kindle Paperwhite is dat het een vrij gesloten systeem is. In principe koop je de boeken via de website van Amazon. Veel populaire formaten worden niet ondersteund, alhoewel Amazon toch langzaamaan de deuren open zet en je sinds enige tijd eindelijk boeken in het gangbare .epub-formaat kunt uploaden. Voor geavanceerdere gebruikers is er echter geen probleem. Middels externe software kun je bestanden gemakkelijk overzetten in een voor de Kindle Paperwhite te lezen formaat, dus dan heb je verder geen beperkingen.

Laat je hier echter niet door weerhouden, want kwalitatief gezien is het echt een goede e-reader. Zo heeft de Kindle Paperwhite dunne schermranden en tot 10 weken batterijduur. Het reflectievrije HD-scherm heeft 300 pixels-per-inch en is dus scherp genoeg om alles goed te kunnen zien, zelfs in zonlicht. Het licht is instelbaar, de schermverlichting is aan te passen en de Kindle Paperwhite is ook waterdicht. Het basismodel heeft 8 GB opslag, voldoende voor duizenden boeken, en kost 169 euro. Er is ook een speciale Signature Edition voor 189 euro. Deze heeft 32 GB opslag, automatisch aanpasbare lichtsensoren en draadloos opladen. Let op dat Amazon regelmatig aanbiedingen heeft, waarbij je de Kindle Paperwhite tientallen euro’s goedkoper kunt aanschaffen.

De Kindle Paperwhite heeft de afmetingen 174 x 125 x 8,1 mm en weegt 205 gram. Standaard is er ondersteuning voor de volgende formaten: Rechtstreeks: Kindle Format 8 (azw3), Kindle (azw), TXT, PDF, onbeveiligde MOBI, PRC; via conversie: EPUB, HTML DOC, DOCX, JPEG, GIF, PNG, PMP.

Kobo Elipsa 2E

De nieuwste e-reader van Kobo is de Elipsa 2E. Waar de bovenstaande modellen allemaal vrij compact zijn, daar is dit model met een scherm van 10,3-inch net zo groot als een tablet. Het is daarom wellicht te groot voor sommige mensen, en met een prijs van 399 euro ook vrij prijzig, maar het is wel het beste van het beste wat Kobo te bieden heeft. Dit model heeft een E Ink Carta 1200-touchscreen van 10,3-inch met een hoge resolutie van 1.872 bij 1.404 pixels. Boeken opslaan kan op het opslaggeheugen van 32 GB en dankzij ondersteuning voor bluetooth zijn ook audioboeken mogelijk. Er is ondersteuning voor de bestandsformaten: EPUB, EPUB3, FlePub, PDF, MOBI, JPEG, GIF, PNG, BMP, TIFF, TXT, HTML, RTF, CBZ en CBR.

Uniek aan dit model is de toevoeging van de stylus. En dat opent de deuren naar vele nieuw toepassingen. Dankzij de Kobo Stylus 2 kun je niet alleen navigeren met dit handige pennetje, maar ook aantekeningen maken, tekst markeren, uitgummen of gewoon het kladblok gebruiken. Via het hoofdmenu heb je toegang tot het kladblok waar je gewoon kunt schrijven of schetsen. Geschreven tekst kan automatisch omgezet worden naar een documentje en met schetsen heb je een volledig digitaal tekenblok tot je beschikking. De prijs van 399 euro is fors en wellicht biedt dit model meer opties dan je nodig hebt, maar het is wel dé e-reader van dit moment.

8.5
Kobo Elipsa 2E-2

Beoordeling
Kobo Elipsa 2E

Pluspunten
  • E-reader én notitie-/schetsblok
  • Geen vermoeide ogen
  • Stylus biedt echt wat extra's
  • Lekker vlot voor een e-reader
  • Kobo Plus
Minpunten
  • Groot formaat niet voor iedereen even handig
  • Stylus niet in alle gevallen noodzakelijk
  • Prijzig

Beoordeling Kobo Elipsa 2E

De Kobo Elipsa 2E is één van de betere e-readers van dit moment. Voor een e-reader is dit model lekker vlot en het scherm is zeer vriendelijk voor de ogen. De stylus is een leuke toevoeging en zorgt ervoor dat je dit model ook als digitaal notitieblok en schetsblok kunt gebruiken. Toch heeft niet iedereen een stylus en een e-reader van dit formaat dit nodig. Dan is een kleinere Libra 2 of Sage wellicht een betere optie. Zoek je echt een complete e-reader die alles te bieden heeft wat je maar wensen kunt? Dan is de Kobo Elipsa 2E hét model voor jou.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Kobo Elipsa 2E

camper en caravan slim beveiligen
Lees ook

Slim op vakantie: Zo kun je je camper en caravan onderweg beveiligen

Reacties (1)