Streamingdiensten: Teveel en steeds duurder, wanneer is het genoeg?

27 maart 2022 9 Minuten 3 Reacties
Netflix

De afgelopen maand hebben we wederom twee nieuwe streamingdiensten mogen verwelkomen, namelijk Viaplay en HBO Max. Het einde lijkt nog niet in zicht, want vrijwel alle grote partijen zijn met eigen streamingdiensten bezig. Wat te denken van SkyShowTime dat ook dit jaar nog moet verschijnen? Een samenwerking van Paramount Global, Sky en NBC met content van Amerikaanse streamingdiensten Peacock en Paramount+? De dienst wil ook Europa gaan veroveren en de serie Star Trek: Discovery is er al speciaal voor van Netflix gehaald.

Waar je voor al je pc-games gewoon bij Steam terecht kunt en voor je favoriete muziek gewoon bij één muziekstreamingdienst, daar zet de versplintering op het gebied van films en series verder door. Waar zal dit eindigen? Niet alle streamingdiensten zullen overleven, want je moet wel gek zijn als consument om overal maar een abonnement op te nemen. We sommen even een groot aantal streamingdiensten op waar je op dit moment een abonnement op kunt nemen: Netflix, Amazon Prime Video, Disney+, Videoland, Viaplay, Apple TV+, Discovery+, HBO Max, F1 TV Pro, Cinetree, Cinemember, Mubi, NL Ziet, NPO Plus en dan komt daar later dit jaar SkyShowTime nog bij. En dan hebben we alle verschillende betaalde sportpakketten verder eigenlijk nog niet helemaal meegenomen.

Uiteraard willen we de beste kwaliteit, dus een goedkoop HD-abonnement (of slechter) zijn we niet tevreden mee. We willen op z’n minst in Ultra HD kijken, voor zover beschikbaar, en willen verder toegang tot alle content. Opgeteld komen we dan op de volgende prijzen uit, waarbij we ook een aantal minder bekende streamingdiensten in ons land meepakken.

Dit kosten de streamingdiensten

 • Netflix: 15,99 euro
 • Amazon Prime Video: 2,99 euro
 • Disney+: 8,99 euro
 • Videoland: 10,99 euro
 • Viaplay: 13,99 euro
 • Apple TV+: 4,99 euro
 • Discovery+: 5,99 euro
 • HBO Max: 7,99 euro
 • F1 TV Pro: 7,99 euro
 • Cinetree: 7,99 euro
 • Cinemember: 9,99 euro
 • Mubi: 9,99 euro
 • NL Ziet: 7,95 euro
 • NPO Plus: 2,95 euro
 • KIJK: 2,95 euro
 • Film 1: 9,99 euro
 • Hayu: 5,99 euro
 • Family 7+: 3 euro

Waarschijnlijk missen we nog een aantal streamingdiensten en in België ziet het lijstje er iets anders uit met onder andere Streamz (met content van HBO) en missen we HBO Max zelf. Neem je het uitgebreide abonnement Streamz+, dan ben je 19,95 euro per maand kwijt. Ook hebben we in België nog Sooner voor 7,99 euro per maand, qua content voornamelijk Arthouse. Ook hebben we als tegenhangers op de Nederlandse apps van tv-distributeurs onder andere VTM Go, VRT Nu en apps van tv-distributeurs als Telenet Flow en TV Vlaanderen.

Let op dat het bij het bovenstaande lijstje gaat om de maandprijzen. Vaak zijn er goedkopere jaarabonnementen af te sluiten of is er een aanbieding te vinden waardoor je wat minder geld kwijt bent. Toch is dit opgeteld al ruim 140 euro per maand, terwijl we voor muziek ‘slechts’ 14,99 euro per maand kwijt zijn bij Spotify. En bij muziek hebben we dan de beschikking over vrijwel alles terwijl dat bij al deze streamingdiensten nog niet steeds niet het geval is. Waar wil je nu Star Trek: Discovery of de nieuwe Halo tv-serie kijken? Dat kan niet via de legale manier van de streamingdiensten en dan schiet het zijn doel een beetje voorbij. De opkomst van de streamingdiensten zorgde voor veel minder illegale downloads, maar inmiddels werkt het weer de andere kant op.

Netflix
Lees ook

Zo krijg je alle films en series van Netflix in je overzicht te zien

Streamingdiensten worden duurder

Netflix heeft een voorsprong in Nederland, maar ziet andere streamingdiensten rap naderen. De dienst is daarnaast verreweg het duurst en wordt wellicht binnenkort nog duurder. Daarnaast verdwijnt er erg veel content naar andere streamingdiensten toe. Zo zullen de Marvel-series Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage, Iron Fist, The Punisher en The Defender naar Disney+ verhuizen. Keek je uit naar het nieuwe seizoen van Star Trek: Discovery? Die serie verhuist naar SkyShowTime, een dienst die hier pas later dit jaar zal verschijnen. Friends en The Big Bang Theory kijk je inmiddels bij HBO Max en Spartacus en Black Sails kijk je inmiddels bij Viaplay. Netflix moet het echt hebben van de eigen Netflix Originals. Daar zitten zeker goede series tussen, maar de streamingdienst levert wel wisselende kwaliteit en schroomt ook niet om series alweer na één seizoen te cancellen. En gaan we straks echt meer dan 20 euro per maand voor Netflix betalen, is het dat dan nog wel waard?

Neem je namelijk Amazon Prime Video (2,99 euro), Disney+ (8,99 euro), Apple TV+ (4,99 euro) én HBO Max (7,99 euro of 3,99 met korting) dan ben je vrijwel hetzelfde bedrag kwijt.

Het zal echter niet bij Netflix blijven. Voor Amazon Prime Video betalen wij slechts 2,99 euro per maand, terwijl je in Duitsland bijvoorbeeld gewoon 5,99 euro per maand kwijt bent. Die prijsstijging zullen we ongetwijfeld ook hier krijgen. Disney+ is inmiddels ook al twee euro per maand duurder dan bij de lancering en ook andere streamingdiensten zullen zeker niet achterblijven. Je moet niet gek opkijken als je over een aantal jaren al meer dan 200 euro per maand kwijt bent als je lid bent van alle streamingdiensten. En dan heb je waarschijnlijk ook nog je gewone tv-abonnement.

Viaplay
Lees ook

Viaplay of F1 TV Pro: welke moet je in 2023 kiezen om Formule 1 te kijken?

Stop de versnippering

Waar we vroeger massaal aan het downloaden sloegen middels torrents, nieuwsgroepen of direct keken via PopcornTime, daar heeft de opkomst van de streamingdiensten ervoor gezorgd dat we steeds minder illegaal aan de slag gingen met films en tv-series. Het aanbod was tenslotte nu legaal voor handen. En dat voor een redelijke prijs via Netflix.

Inmiddels slaat het echter weer de andere kant op. Waar Netflix eigenlijk voor veel mensen de eerste kennismaking met een streamingdienst was, daar zorgt de wildgroei aan streamingdiensten er inmiddels voor dat mensen weer eerder hun heil zoeken in online piraterij. Het illegaal downloaden neemt de laatste tijd weer toe en dat heeft niet alleen met Corona en het thuiswerkadvies te maken. We hebben simpelweg teveel streamingdiensten, het is niet duidelijk waar je wat kunt kijken en de rechten springen van de ene dienst naar de andere. Daarnaast is ook de kwaliteit niet altijd op orde. Niet alleen qua content, maar ook qua beeldkwaliteit of geluid. Het lijkt soms op gemakzucht, gemakkelijk abonnees werven, maar de kwaliteit (al dan niet bewust) vergeten.

Streamingdienst hoppen

Naast eigen content hebben streamingdiensten ook de rechten voor een bepaalde periode op content van derden. Zo kan het gebeuren dat je seizoen 1 van een bepaalde serie op Netflix kijkt, seizoen 2 op Prime Video en dat je voor seizoen 3 naar Disney+ moet. Dat werkt natuurlijk niet. Je moet dan of een abonnement op alle streamingdiensten hebben of kiezen voor ‘hop on, hop off’, oftewel hoppen van de ene streamingdienst naar de andere. En dat lijkt inmiddels serieus een ding te zijn bij veel gebruikers.

De voordelen van streamingdienst hoppen is de betaalbaarheid. Als je iedere maand maar op één of twee streamingdiensten een abonnement hebt, dan zal je flink in de portemonnee besparen. Het kost natuurlijk wel even wat tijd om het iedere maand weer te veranderen, dus dat is wel iets om rekening mee te houden. Daarnaast ben je natuurlijk beperkt in het aanbod. Je moet precies datgene kijken wat op de streamingdienst staat die jij voor die maand hebt afgesloten, waardoor je soms even wat langer op een nieuw seizoen van een bepaalde serie moet wachten. Het is natuurlijk totaal niet waar de streamingdiensten zelf blij van worden. Zij willen gewoon dat je abonnee blijft, maar doordat ieder abonnement maandelijks opzegbaar is kun je gemakkelijk hoppen naar een andere streamingdienst. Aan de andere kant, door de enorme versnippering maken ze het er natuurlijk zelf naar.

selling-sunset-netflix
Lees ook

Zoveel keuze: welke streamingdienst moet je kiezen?

Waar gaat dit eindigen?

Alle grote (film)maatschappijen hebben dollartekens in de ogen en springen op de streamingdiensttrein. Is het de arrogantie dat ze denken dat iedereen juist hun dienst wil afnemen? Wie gaat ze vertellen dat consumenten niet overal een aparte dienst voor willen afnemen? Dat mensen weer eerder illegaal gaan downloaden? En dat een deel van de huidige streamingdiensten het echt niet gaan redden straks? Over een aantal jaren gaan we waarschijnlijk zien dat niet iedere streamingdienst het gered heeft. En wij als consument hebben daar natuurlijk een groot aandeel in door wel of geen abonnement af te sluiten. En met de alsmaar stijgende abonnementsprijzen moeten wij als consument ook harde keuzes gaan maken. Ik zie het nog wel gebeuren dat bepaalde streamingdiensten straks samengaan. Discovery+ en HBO Max gaan later dit jaar al samen en ook het aankomende SkyShowTime is in principe al een samenwerking tussen verschillende maatschappijen en diensten als Peacock en Paramount+.

Stel nou dat we eenzelfde soort streamingdienst als Spotify krijgen, maar dan voor films en tv-series. Alles kijken op één streamingdienst. Wat zou dan een goede prijs zijn? Hoeveel geld heb jij voor deze allesomvattende streamingdienst over? Waarschijnlijk houdt dat met 50 euro wel op. Voorlopig is die kans echter nihil nu iedereen zelf geld wil verdienen en de streamingdiensten elkaar het licht niet in de ogen gunnen. We zijn dan ook heel benieuwd hoe de markt van de streamingdiensten er over vijf jaar uitziet.

Reacties (3)