Met Titan OS koos Philips voor een totaal nieuw smart tv-platform op het grootste deel van de line-up. Het jonge bedrijf achter het besturingssysteem mikt op een erg gebruiksvriendelijke, vlotte ervaring, zonder al te veel franjes maar wel met de nodige aandacht voor privacy. Kan het die beloftes waarmaken?
Installatie
De installatie van Titan OS verloopt met behulp van de afstandsbediening. Titan OS heeft geen smartphone-app. Een echt probleem is dat niet, je hoeft immers geen account aan te maken of in te typen en het enige wat je mogelijk wel moet intypen is het wachtwoord van je WiFi-netwerk. De installatie is ook erg eenvoudig, kies je taal, koppel de afstandsbediening, kies je regio (land), geef een pincode, selecteer de netwerkaansluiting en kijk de privacy-instellingen na. Kies tot slot als locatie ‘Thuis’, stel eventueel de live tv-kanalen in, selecteer de kleur van de wand achter de tv (voor Ambilight) en klaar.
De Gebruiksvoorwaarden moet je gewoon doorklikken, maar bij de privacy-overeenkomst krijg je opvallend veel opties en informatie. Je kan erg gedetailleerd nagaan wie je allemaal toestemming geeft en waarvoor (te vergelijken met de alomtegenwoordige ‘cookie’-vensters op een website). Het eenvoudigste vonden we gewoon op het Privacy-scherm “Alles Afwijzen” te selecteren. Volgens Titan OS verlies je hierdoor geen enkele functionaliteit.
Wie nog een stapje verder wil gaan, kan na de installatie nog een instelling uitschakelen. Ga in “Algemene instellingen” naar “Privacy-instellingen”, selecteer “Beperkte advertentietracking” en schakel dit uit. In het “Centrum voor Privacyvoorkeuren” kan je overigens alle keuzes die je tijdens de installatie in dit verband deed aanpassen.
Software updaten
Deze gids is gebaseerd op de Philips 65PML9009 (met softwareversie TPN248E_V248.003.182.121, september 2024), maar is van toepassing op alle Philips tv’s met Titan OS uit 2024.
Updates horen er tegenwoordig bij, en zeker bij een jong smart tv-systeem zoals Titan OS controleer je best regelmatig voor nieuwe versies. Dat doe je in de Instellingen, via “Software bijwerken”, “Updates zoeken” en klik op “Internet (aanbevolen)”. In “Software Bijwerken” kan je ook de “Huidige softwareversie” nakijken, en activeer ook “Automatische software-updates”, dan checkt de tv zelf regelmatig of er nieuwe software is.
Titan OS garandeert “zo lang mogelijk” updates te geven. Op een echt aantal versies konden we de fabrikant niet vastpinnen. Voor security-updates garandeert hij wel zeven jaar. Het is dus wat afwachten wat de toekomst zal bieden, maar het lijkt er in elk geval op dat zolang de hardware de nieuwe features aankan en het gebruiksgemak niet in gedrang komt, je nieuwe versies mag verwachten.
Philips 2024 oled tv line-up, met OLED909 en OLED959
Het Home-scherm
Het Home-scherm van heel wat fabrikanten lijkt erg op elkaar. Ook Titan OS koos voor het ondertussen beproefde recept. Bovenaan links vinden we de zoekfunctie, en drie tabs voor het Home-scherm, de Kanalen (daarover verder meer) en Apps (app-store). Rechts bovenaan vind je drie pictogrammen, een voor de tv-gids, ingangen en instellingen.
Sponsored content vult de bovenste helft van het scherm. Dat zou volgens Titan OS steeds content-gerelateerde reclame zijn, met andere woorden een tv-reeks, film, of een streaming-app. Het blijft uiteraard opletten of er na verloop van tijd geen andere reclame opduikt. Centraal in beeld staan je favorieten apps. Daaronder verschijnen dan rijen met aanbevelingen per app.
Het valt niet onmiddellijk op maar Titan OS biedt hier meer personalisatie dan gebruikelijk. Zo kan je de apps niet alleen van plaats wisselen, je kan ze ook verwijderen. Een bijkomend voordeel is dat de rijen met aanbevelingen verschijnen in dezelfde volgorde als je favoriete apps. Uiteraard enkel als die app in kwestie zo’n rij beschikbaar maakt. Zo kan op je afbeelding hierboven zien dat Netflix en Prime Video de eerste twee rijen leveren, maar dat Disney+ momenteel geen rij biedt, de volgende rij is YouTube. Verder naar beneden vinden we een lijst met ‘Meest bekeken kanalen’, ‘Favoriete kanalen’ en ‘Mijn meest bekeken kanalen’. Al die rijen verwijzen naar de FAST-kanalen (Free Ad-supported Streaming TV) kanalen die Titan OS biedt. De navigatie door het Home-scherm verloopt bijzonder vlot, en apps starten snel.
FAST-kanalen
Links bovenaan naast de tab voor het Home-scherm vind je de tab Kanalen. Die verwijst niet naar live tv, maar naar een gratis aanbod van streaming kanalen. Dit zijn zogenaamde FAST-kanalen (Free Ad-supported Streaming TV), een concept dat we ondertussen bij veel fabrikanten vinden. Bij deze kanalen vind je een tv-gids, en je kan zappen van het ene kanaal naar het andere, het gedraagt zich dus zoals live tv-kanalen. Maar de content stream je binnen via het internet. De lijst met kanalen is niet erg uitgebreid, en de kanalen zijn ook erg gespecialiseerd. Zo zijn er kanalen over adel en koningshuizen, boten, wijn, oude films, autosport, skatesport, enzovoort. Of je aan die kanalen echt iets hebt, is maar de vraag. De beeldkwaliteit is redelijk, maar door de erg gespecialiseerde aard moet je al echt een fan zijn. Daarnaast zagen we dat sommige kanalen in het Frans waren (Beyblade en Yu-Gi-Oh bijvoorbeeld), en geen ondertitels hadden. Dat beperkt het nut natuurlijk sterk. Ook de tv-gids biedt weinig echte info, en is in veel gevallen ook leeg. Als Titan OS hier echt een meerwaarde van wil maken, dan is er nog werk aan de winkel.
Zoeken
Met steeds meer platformen waar we content kunden vinden, wordt een goede zoekfunctie erg belangrijk. Dat was ook een van de beloftes van Titan OS: een zoekfunctie die over de verschillende diensten werkt. De zoekfunctie vind je links bovenaan op het Home-scherm. Je kan ze gebruiken om naar titels te zoeken, genres, maar ook naar apps of kanalen.
Wanneer je de zoekfunctie opent, biedt Titan OS je onmiddellijk een aantal genres die je eenvoudig kunt aanklikken om dat type content te zoeken. Wie bijvoorbeeld op Disney klikt, vindt de app en een reeks Disney-films. Wat ons wel opviel, de zoekfunctie reikt blijkbaar enkel resultaten aan uit Rakuten TV, niet uit andere streaming services. De mensen van Titan OS lieten weten dat er nog aan de zoekfunctie gewerkt wordt, meer resultaten zijn onderweg.
Dat de zoekfunctie nog verder aangescherpt moet worden, merkten we ook op een andere manier. In de lijst met categorieën vonden we “Spaanse Films”. Dat leverde echter resultaten op zoals The Godfather, Taxi Driver, The Shining… films die we toch bezwaarlijk Spaans kunnen noemen. Kortom, er is nog werk aan de winkel voor Titan OS.
Philips 2024 lcd led tv line-up, met PML9009 en PUS8909
Apps
De apps centraal in beeld op het Home scherm kan je niet alleen ordenen. Je kan een app ook verwijderen uit die lijst. En voor zover we dat konden testen, kan je werkelijk alle apps verwijderen uit die lijst. Zo maak je echt een gefocuste lijst voor jou persoonlijk.
App-aanbod
Een smart tv-systeem staat of valt vooral met zijn app-aanbod. Het is immers vooral je portaal naar een ruim entertainment-aanbod. Titan OS heeft op dit moment (oktober 2024) al een redelijk aanbod, maar het is nog ver van volledig. Wat internationale streamingdiensten betreft, kan je momenteel al gebruik maken van YouTube, Netflix, Disney+ en Prime Video. Bij de lokale diensten vinden we Pathé Thuis, Videoland, NLziet, VRT Max, Streamz, VTM Go en TV Vlaanderen/Canal Digitaal. Philips liet ons weten dat er gewerkt wordt aan de ontbrekende diensten. Tegen het einde van 2024 worden ook Apple TV, HBO Max, Viaplay (Formule 1), Ziggo GO en Telenet TV verwacht. In de eerste helft van 2025 zouden ook Sky Showtime, NPO Start, KPN Smart TV en Go Play beschikbaar worden. Het is wel afwachten of dat ook zo zal zijn, Hisense belooft bijvoorbeeld ook al lang om zijn app-aanbod te vervolledigen, maar dat blijft lastig.
Bij de initiële installatie van de tv worden een aantal apps al geïnstalleerd. Die selectie is landafhankelijk, zeker voor de lokale apps. Wil je nog wat extra, dan kan je op zoek in de app-store. De app-store verdeelt het aanbod in categorieën maar erg overzichtelijk is dat niet. Ben je op zoek naar een app, dan zal de zoekfunctie je het snelst helpen. Er is geen specifieke zoekfunctie binnen de app-store, gebruik de zoekfunctie bovenaan links in beeld.
Casting
Titan OS ondersteunt geen Airplay 2, en biedt casting aan via een aparte app (Air Server). Het is dus geen officiële Google Cast versie. Google Photos casten lukte bijvoorbeeld niet. Maar voor een aantal apps die nu nog ontbreken kan je wel casting gebruiken om de content vanop je smartphone naar de tv te sturen.
Het is niet echt een functie van Titan OS, maar iets dat je op alle Philips tv’s met Ambilight vindt. Met Aurora geef je de tv een decoratieve functie als je geen tv kijkt. Activeer Aurora en je kan kiezen uit Sfeer (abstracte video’s), Scènes (video), Galerij (beelden) of Klokken. Ambilight volgt wat er op het scherm gebeurt, je kan Ambilight ook uitschakelen indien gewenst.
Menu
Via de menu-toets op de afstandsbediening komt je terecht in het snelmenu. Dat verschijnt rechts op het scherm en biedt je snel toegang tot een aantal veelgebruikte functies en instellingen.
Vergeet niet dat het snelmenu twee delen heeft, het tweede deel bereik je door op de d-pad naar links te klikken. In dat tweede deel vind je onder andere de optie om beeld- en geluidsstijl aan te passen. Dit deel kan je bovendien personaliseren. Klik op de rode toets en je kan selecteren welke opties je wil zien in dit menu.
Vanuit het eerste snelmenu kan je naar “Alle Instellingen” gaan, al kan dat ook vanop het Home-scherm, via het icoon rechts bovenaan. De instellingen zijn goed en overzichtelijk georganiseerd en navigeren door het menu gaat vlot.
Conclusie
Vernieuwend kunnen we Titan OS niet echt noemen. De ontwerper heeft op een ‘light’-versie van smart tv gemikt en in dat opzicht zijn ze naar ons gevoel wel geslaagd. Titan OS is ontdaan van alle mogelijke extra’s die je op veel andere systemen terugvindt. Wat blijft is een eenvoudig maar customiseerbaar Home-scherm met apps en aanbevelingen. De FAST-kanalen zien we niet als een echte meerwaarde. Maar het systeem is jong en er moet nog aan gewerkt worden. Het app-aanbod is goed op weg. Als Philips zijn beloftes waarmaakt, zou het tegen mid 2025 nagenoeg alle belangrijke apps in huis hebben. Graag zagen we Airplay 2 en een volledige Google Cast oplossing, de AirServer-app is wel een goede tijdelijke oplossing. En de zoekfunctie moet duidelijk nog verbeteren, zeker aangezien dat toch een speerpunt was van het nieuwe OS.
Reacties (5)