Testpanel Philips OLED856-serie: wat vinden onze lezers van deze oled tv?

22 januari 2022 + 10 minuten 1 Reacties
Philips OLED856 1

De afgelopen weken zijn diverse gezinnen met lezers van FWD aan de slag gegaan met een oled tv van Philips. Wat vinden zij van de OLED856-serie? Wat zijn de belangrijkste plus- en minpunten? En zouden zij als gezin deze oled tv aanraden? We zetten de belangrijkste conclusies op een rij.

Philips OLED856

De Philips OLED856 is grotendeels hetzelfde als de OLED806. Het belangrijkste verschil zit hem in het design én het feit dat de OLED806-serie in twee extra formaten op de markt komt. Naast 55-inch en 65-inch komt er ook een 48-inch en een 77-inch model op de markt. Voor ons testpanel hebben we de 55-inch versie beschikbaar gesteld.

De OLED806- en OLED856-serie modellen beschikken over de 5e generatie P5-processor. Deze voegt een nieuwe filmdetectiemodus toe aan de vijf bestaande AI-categorieën. Tevens integreert P5 de lichtsensor om ervoor te zorgen dat het contrast voor SD- of HDR-inhoud altijd wordt geoptimaliseerd voor de hoeveelheid licht in de omgeving. De ‘anti-burn-in’ technologie die Philips vorig jaar introduceerde op de OLED+935 is nu ook verwerkt in de nieuwe OLED806 en OLED856. Ook beschikken de tv’s over volledige HDMI 2.1-poorten, uitgerust met eArc, VRR (tot 120Hz), Freesync Premium Pro en de Auto Game-modus. Natuurlijk wordt HDR ondersteund, in de vorm van HDR10, HLG, Dolby Vision en HDR10+. Ook is er ondersteuning voor Dolby Atmos aanwezig.

Op het gebied van audio beschikken de tv’s over een 50 Watt 2.1-kanaals geluidssysteem. De tv’s bieden ook draadloze DTS Play-Fi-connectiviteit voor streaming audio en multiroom. Het smart tv-pakket wordt ook dit jaar door Google geleverd, in de vorm van Android TV 10. De tv’s zijn compatibel met zowel Google Assistant (via push-to-talk op de afstandsbediening) als Works with Alexa. Ook dit jaar worden de 800-series oled tv’s uitgerust met een premium afstandsbediening met verzonken en verlichte toetsen in een gemetalliseerde afwerking. Voor de luxe uitstraling zijn de zijkanten en achterkant van de afstandsbediening omwikkeld met leer van de Schotse leerspecialist Muirhead.

Vier verschillende gezinnen

FWD heeft samen met Philips vier gezinnen de kans geboden de OLED856-serie oled tv thuis te testen. Voor een periode van drie weken mochten zij al hun films en series kijken, en games spelen op de nieuwste generatie oled tv. De resultaten zijn inmiddels binnen en hieronder lees je de belangrijkste conclusies.

Introductie gezinnen

Wie zijn de gezinnen die de OLED856-serie oled tv van Philips getest hebben?

Gezin 1 (familie de Rooij)

Ons huishouden bestaat uit mijn vriendin, mijzelf en onze hond Daisy. Ik twijfelde al een tijd over het aanschaffen van een OLED, een OLED tv testen was dan ook een mooie mogelijkheid om te kijken of OLED televisies nou echt zoveel beter zijn en of het binnenkort tijd is om te upgraden. Wij gebruiken de tv overwegend voor series (Netflix, Prime, Disney+), YouTube en een beetje casual gamen (PS4 & Stadia). Films kijken we meestal op de beamer maar we hebben ook zeker een aantal films op de Tv gekeken.

Gezin 2 (familie Kamerbeek)

Ons gezinnetje bestaat uit een vader (Marius 35 jaar) en moeder (Lotte 30 jaar) en twee prachtige meiden (Jessie de oudste is 2 jaar en Hannah de jongste is 7 maanden). We zijn wel een echt game en films/series gezinnetje. We hebben een Playstation 5 en een  Nintendo switch, en spelen daarnaast nog wat klassiekers op de PC. Ook hebben we bijna alle mogelijke streamingdiensten in het pakket zitten.

Mijn vrouw en ik hebben allebei graag de laatste gamingconsoles of de laatste technieken ten aanzien van tv-kijken in huis. Met de consoles zijn we aardig bij, de tv loopt inmiddels een jaar of 7 “achter”, dat merk je pas echt als je de mogelijkheden van de PS5 bekijkt (4k, 120Hz). Dat was helaas niet mogelijk op onze oude tv, dus zijn we ons toch een beetje aan het verdiepen in de huidige markt. We hadden onze twijfel tussen oled en de overige beeld-technieken. Met name inbranding en reflectie zou ons in eerste instantie weerhouden om een oled-scherm aan te schaffen.

Gezin 3 (familie Tol)

Ik ben Stefan en samen met mijn vrouw, hebben we drie kinderen; twee dochters van 5 en 6 en een zoon van 3. Wij wilden de televisie testen omdat onze huidige televisie 8 jaar oud is en er door de jaren heen televisies met aanzienlijk betere beeld- en geluidkwaliteit op de markt zijn gekomen. Mijn vrouw en ik vinden het heerlijk om naar de televisie te kijken. Naast reguliere televisie, wordt er door ons voornamelijk naar Netflix gekeken. Mijn vrouw en ik zitten het meest voor de televisie. De kinderen vinden het leuk om Netflix te kijken en achter de spelcomputer te zitten.

Gezin 4 (familie Peters)

Ons gezin bestaan uit mijn partner Stefan en ik, we zijn beiden 37 jaar oud, en onze zoon Thijs van 7 jaar. Alhoewel ons gezin uit drie gezinsleden bestaat, is het elke dag wel een zoete inval, met vriendjes en vriendinnetjes van mijn school of vrienden en familie. We wonen als gezin op het platteland in ons onlangs verbouwde vrijstaande woning. Een tv is voor ons niet alleen maar een tv, maar het is ook voor ons een beleving. Samen op de bank een film kijken, of als de mannen weg zijn een avondje Netflix. Mijn zoontje mag graag gamen, alleen of samen met zijn vrienden. Daarbij waren we zeer benieuwd wat voor toegevoegde waarde Ambilight heeft. Geeft de P5 daadwerkelijk een andere kijk beleving? Wat doet het met het gamen? Wat is er anders tijdens het gamen etc? Hoe is het geluid, is deze in te stellen op het kijk moment? Kortom genoeg punten om te testen.

Algemene indruk

De eerste indruk van de tv bij binnenkomst is heel belangrijk. Wat vinden de gezinnen van de installatie, het design en de beeld- en audiokwaliteit toen de tv voor het eerst aangezet werd?

Gezin 1 (familie de Rooij)

De tv was prima verpakt en niet al te zwaar, al is het wel raadzaam om deze met z’n tweeën uit de doos te halen. Dat bleek toch wat lastig in mijn eentje. Installatie was vrij simpel aangezien onze 50” televisie met een VESA-beugel aan de muur hangt heb ik ervoor gekozen om de test tv om te wisselen voor onze eigen televisie. Wij hebben dus geen gebruik gemaakt van de bijgeleverde voet. Verder een mooi design, zeker zonder voet erg minimalistisch, vooral ook met de dunne omlijsting. Ik moet ik zeggen dat ik de tv met voet er ook prima uit vindt zien. Het aansluiten was makkelijk en binnen 5 minuten geregeld. Tijdens het opstartscherm viel mij het verschil in contrast met onze huidige tv meteen op. Bij de zwarte achtergrond met daarop de logo’s was zwart ook echt zwart. Als eerste Our Planet van David Attenborough op Netflix aangezet vanwege de Dolby Vision en Dolby Atmos. Dat was een goed begin moet ik zeggen. De kleuren en het contrast, contrast is iets waar ik sowieso wel gevoelig voor ben, maakte zeker indruk.

Gezin 2 (familie Kamerbeek)

Omdat onze vorige tv aan de muur hing, hebben we de Philips oled ook opgehangen. Dit om ten volle en in ‘onze setting’ de tv goed te kunnen reviewen. Dit ging vrij eenvoudig met de muurbeugel van onze eigen tv en de bijgeleverde bouten van de tv. Het aansluiten en installeren is verder erg gemakkelijk en je wordt aan de hand meegenomen door Philips bij het instellen van de tv. In no-time konden we lekker voor de tv neerploffen en genieten van het fenomenale beeld. Hiervoor hebben we een 4k oled demo film via de Youtube app voor aangezet. Bizar goed, maar hierover verderop meer. De combinatie tussen het fenomenale beeld en de Ambilight, is indrukwekkend te noemen.

Gezin 3 (familie Tol)

De ‘unboxing’ van de televisie verliep prima. Dit is duidelijk en helder omschreven op de verpakking. Bij het openen van de doos, lag een formulier (Quick Start Guide) waarin dit stond omschreven. Het monteren van de televisiestandaard ging op simpele wijze.  Vanwege de Ambilight dient de televisie een aantal centimeters vanaf de muur worden geplaatst. Het advies hiervoor lag direct boven op de verpakking evenals een centimeter om het af te meten. Erg handig naar mijn idee.

Het installeren was zeer eenvoudig. Het menu leidt je op een simpele wijze door het installatieproces. Enige nadeel van het plaatsen van de televisie op bijbehorende standaard is dat er geen centerspeaker kan worden geplaatst onder de televisie. Echter is dit bij zo goed als alle televisies het geval. En wanneer je het toestel ophangt aan de muur, ondervind je hier geen hinder van.

Gezin 4 (familie Peters)

De tv zat in een sprekende verpakking, waarop aan de buitenkant zichtbaar was wat er precies in de doos zat. Het was stevig ingepakt, met hard karton en de tv zat veilig in piepschuim. De tv was makkelijk en veilig te verwijderen uit de doos. Het installeren verliep makkelijk en de gebruiksaanwijzing was helder. Er zit weinig franje en poespas aan het scherm. Het scherm trekt de aandacht op een goede manier en ondanks de grootte van het scherm schreeuwt het scherm niet dat het een grote tv is. Je hebt de keuze om de tv op te hangen en het beschikt over een VESA mount. Het kon dus op de oude muurbeugel maar we hebben besloten om het toch op de bijgeleverde voet neer te zetten. Dit had voor mij een toegevoegd waarde, want ik vind dat het net dat extra stukje design geeft aan de tv.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit is wellicht het meest belangrijke onderdeel van een tv. Wat vinden de gezinnen van de beeldkwaliteit van de Philips oled tv? En, welke instellingen bevielen wel of juist niet?

Gezin 1 (familie de Rooij)

Het beeld van OLED is toch wel echt next level in vergelijking met een lcd-televisie. Ik heb ervoor gekozen om voor SDR-materiaal gebruik te maken van de Calman beeldmodus omdat ik het idee kreeg dat dit het meest natuurlijke kleurspectrum weergeeft. Ik heb in die specifieke modus verder geen aanpassingen gemaakt op het aanzetten van de lichtsensor na, dit is toch wel een handige functie om niet elke keer te hoeven switchen tussen een dag en avond beeldmodus. Verder zet ik ook motion smoothing opties eigenlijk altijd uit, maar ik kijk ook eigenlijk amper sportuitzendingen. Omdat onze huidige televisie ook een 4K-televisie is was de resolutie niet direct de wow-factor voor ons, maar de kleuren in zowel HDR en SDR en ook het contrast zijn voor mij van veel grotere waarde en daar waren wij zeker wel van onder de indruk. Content in Dolby Vision ziet er ook fantastisch uit en als je voor het eerst zo’n 4K HDR testfilmpje van YouTube aanzet dan is dat toch wel indrukwekkend. Dit was dan ook het eerste wat ik vaak liet zien als er mensen op bezoek waren en dan hoor je toch wel wat oh’s en ah’s.

Gezin 2 (familie Kamerbeek)

Eigenlijk is het beeld out-of-the-box dermate goed dat je zonder het aanpassen van instelling direct ontzettend veel uit deze tv kunt halen en dat via alle bekende media; digitale tv, streamingdiensten, mediaservers. Via de mediaserver hebben we wel meerdere UHD films gekeken en dat is echt ongeëvenaard op deze tv. Zwart is zwart en de kleuren zijn dieper dan diep. Om toch eens te kijken wat er nog meer uit gehaald zou kunnen worden, hebben we met wat instellingen zitten spelen. Zwart kan nog iets zwarter, door het contrast wat te vergroten. Een leuk vergelijk is bijvoorbeeld om de eerste Harry Potter te vergelijken met de laatste Harry Potter of beter nog de films van de ‘Fantastic Beasts and where to find them’ of de laatste James Bond (bizar goede film om de tv eens goed te testen). Daarnaast kunnen de kleuren ook naar wens worden afgesteld. De maximale kleur was voor ons erg onnatuurlijk. Maar er kan heel veel uit het scherm geperst worden, maar de balans met hier en daar een kleine plus of min geeft het beste resultaat wat aansluit bij onze wensen. Qua helderheid zou het scherm wat minder kunnen ogen, al viel dat ons in alle situaties nauwelijks op. Een traditionele lcd heeft wat meer power op dat gebied.

Om te gamen is er vooral veel gebruik gemaakt van de ‘ HDR Intens’ stand en de films en series daar waar het kon in de ‘HDR’ stand, maar met de persoonlijke touch (OLED-contrast op 85, kleur op 75, scherpte op 7, helderheid op 50). Om consistentie te krijgen in beeldkwaliteit heb ik de lichtsensor uitgezet en geen enkele instelling op automatisch of adaptief. Uiteindelijk wil je zelf ‘in control’ zijn van de mate van HDR of helderheid. De standaardmodes sluiten niet echt aan bij onze wensen. ‘HDR Filmmaker mode’ is bijvoorbeeld wat te geel en overige instellingen of teveel kleur of te weinig contrast. Maar de mogelijkheden om het beeld dusdanig in te stellen dat het aansluit bij de eigen wensen, zijn er volop!

Gezin 3 (familie Tol)

Na installatie hebben wij de serie ‘A life on our planet’ aangezet op Netflix. In één woord: schitterend. Er gaat een nieuwe wereld voor ons open ten opzichte van onze huidige televisie. Alles ziet er haarscherp uit. De details, kleuren en contrasten zijn heel mooi zichtbaar. Bovendien komen zwarte contrasten erg goed tot hun recht. Gecombineerd met het 4-zijdige Ambilight wordt de gehele televisie nog meer levendig en word je naar het beeld toegetrokken.

Nu heb ik geen vergelijking met andere nieuwe beeldschermen, maar Dolby Vision is geweldig. Het televisiescherm kan op diverse modi worden gezet waaronder levendig, thuisbioscoop, filmmaker mode, game en monitor. Wij hebben de televisie op standaard op ‘levendig’ laten staan. Dit kwam het best uit bij het kijken overdag. Tijdens het kijken naar series en film hebben wij de televisie op ‘Thuisbioscoop’ gezet. Persoonlijk vond ik dit iets mooier en levendiger overkomen dan de ‘Filmmaker Mode’.

De televisie heeft een brede kijkhoek. Dit is goed zichtbaar wanneer ik kijk vanaf onze eetkamertafel. Het kijken naar een American Footbal wedstrijd was zeer aangenaam. Alle snelle bewegingen zagen er vloeiend en natuurlijk uit. Wij hebben de film ‘Inferno’ met Tom Hanks (4K Ultra HD Blu-ray) gekeken met onze Sony UBP-X800 4K Ultra-HD Blu-rayspeler. Een genot om naar te kijken. Regulier televisiekijken gaat bij ons via Ziggo met de Mediabox Next (4K). Dit geeft ook zeer mooie kijkresultaten. De weerspiegeling is zichtbaar, maar dit viel mij alles mee.

Gezin 4 (familie Peters)

De verwachtingen lagen hoog maar de tv maakt het helemaal waar. Wat een prachtig beeld, vooral de demostand waarbij de Ambilight gelijk aanstaat nam ons gelijk mee in de beleving. Netflix met een 4K-resolutie ging perfect en de PlayStation gaf merkbaar mooier beeld in de gaming mode. Dit was mooier dan voorheen en ook de Wii kwam nog goed tot zijn recht op deze tv. Wel hebben we wat settings aan moeten passen. Door de laagstaande zon en de drukke straat voor het huis paste de tv zelf de helderheid aan maar dat gaf een wat onrustig beeld. Dat was minder prettig maar dat was gelukkig makkelijk uit te zetten. De kwaliteit van de kleuren en de scherpte van het beeld compenseerde daar behoorlijk voor.

Smart tv

De Philips OLED856-serie oled tv is natuurlijk een smart tv, met diverse slimme mogelijkheden. Hoe is het smart tv-platform gebruikt en hoe beviel het gebruik?

Gezin 1 (familie de Rooij)

Android TV vind ik een prima smart tv-platform. Eigenlijk komt al mijn content via dat smart tv-platform onze woonkamer in, tot de “kabel” aan toe omdat we daar de Ziggo-app voor gebruiken. De apps die wij gebruiken zijn dus zoals eerder genoemd: Netflix, Amazon Prime, Disney+, Plex, YouTube, Stadia, Ziggo Go en de Spotify app. Android TV is makkelijk te bedienen en zowel mijn vriendin en ik waren er zo aan gewend. Een functie die wij wat minder gebruiken is de voiceassistent. Een sporadische zoekopdracht in de YouTube app daargelaten, dan is het wel handig.

Gezin 2 (familie Kamerbeek)

De gebruiksvriendelijkheid van de ‘smart tv’ is uitmuntend. Android TV is de basis en die is naar lieve lust en naar wens uit te breiden met diverse apps die eenvoudig via de Google Play Store te downloaden zijn. De apps die wij veel gebruikt hebben in deze periode zijn: Netflix, Amazon Prime Video, Videoland, Youtube, Canal Digital, NPO en PLEX. Het instellen en koppelen van de diverse accounts is super eenvoudig. QR-code scannen met je mobiel en het account is gekoppeld. Niet alleen het instellen gaat snel, ook het opstarten van de apps het inrichten van je ‘home-menu’ is vliegensvlug naar wens geregeld. Wat wel een toevoeging zou kunnen zijn, is een afstandsbediening met toetsenbord. Gelukkig heb je nog de mogelijkheid om de televisie te koppelen met je telefoon, zo kan je soms gebruikmaken van het toetsenbord in de Philips remote-app. De remote-app is trouwens een uitkomst als de afstandsbediening buiten bereik ligt. Enige nadeel is dat het (nog) niet gelukt is om de tv ook aan te zetten met de mobiele app. Maar misschien zie ik iets over het hoofd. Maar al met al is het smart gedeelte super intuïtief en helemaal bij de tijd.

Gezin 3 (familie Tol)

Het menu neemt een groot deel van het scherm in beslag. Persoonlijk vind ik dit fijn omdat het overzichtelijk werkt. Apps als Netflix, YouTube, Disney+, Ziggo Go, Prime Video zijn duidelijk zichtbaar. Dit zijn de apps die wij voornamelijk hebben gebruikt. Het ‘scrollen’ door het gehele menu werkt snel en soepel. Handig is dat bij het openen van het Smart menu, bij bijvoorbeeld Netflix direct films zichtbaar zijn. Het menu overzichtelijk, gebruiksvriendelijk en werkt snel. De afstandsbediening ziet er luxe uit en ligt lekker in de hand. Een mooi detail is dat de toetsen van de afstandsbediening oplichten wanneer je een toets aanraakt. Het indrukken van de toetsen voelt fijn aan, wat met gebruik van het Smart menu een zeer fijne bijkomstigheid is.

Gezin 4 (familie Peters)

Een enorme verrassing was het smart gedeelte van de tv. Dit draait op het OS van Google dat Android TV heet. Waar normaal alle smart functies van tv’s voor ons traag of oud aan voelde, was deze ervaring fijn. Alles werkte vrij goed en intuïtief. De integraties met onze telefoons was subliem. Binnen een paar minuten werkte dat gewoon, konden we makkelijk filmpjes streamen, Netflix starten, foto’s laten zien etc. Ook op mijn man zijn iPhone was het geen probleem om alles werkend te krijgen. Zelden z’n goede integratie gehad.

Geluid

Audio op televisies wordt steeds beter, maar wat vinden de gezinnen van de audioweergave van de Philips OLED856?

Gezin 1 (familie de Rooij)

Wat ik over het geluid kan zeggen, dat is eigenlijk niet heel veel. Wij hebben het even getest om een idee te krijgen, maar we hebben over de jaren geïnvesteerd in een redelijke geluidsinstallatie en dan gaat het geluid van een tv toch niet winnen. Ik kan mij voorstellen als dit een extra tv voor bijvoorbeeld de slaapkamer zou zijn, dat dan het geluid goed genoeg is. Onze huidige AV-receiver is niet uitgerust met eARC dus daar heb ik helaas geen gebruik van kunnen maken, wat wel jammer was aangezien Dolby Atmos alleen ondersteund wordt via eARC. Verder vind ik de audio passthrough-functie die sommige tv’s tegenwoordig hebben ideaal, geen gedoe met audioformaten selecteren. Dat wordt dan gewoon door de receiver geregeld.

Gezin 2 (familie Kamerbeek)

Om te beginnen vind ik het geluid van de tv zeer onderschikt aan beeldkwaliteit en de overige functies van een tv. Dat zou voor ons dan ook nooit doorslaggevend zijn bij de aanschaf van een tv. Wellicht heeft dit te maken dat we direct bij het installeren van de tv het Sonos-systeem hebben aangesloten . Het verschil is natuurlijk immens, tussen de speakers van de tv en een los (surround) geluidssysteem. Om toch iets te kunnen zeggen over het geluid, toch de surroundset losgekoppeld. Wij beseffen ons dat we beter eerst het geluid van de tv hadden kunnen testen, wellicht dat daardoor de score enigszins tegenvalt en dat de TV ‘out of box’ beter zou scoren. Het geluid is met de fabrieksinstelling erg schel en mist echt de lage tonen. Dit is te corrigeren via de persoonlijke instellingen, maar het resultaat blijft onbevredigend als je dit vergelijkt met een surroundset.

Gezin 3 (familie Tol)

Het geluid klinkt helder, natuurlijk en met diepe tonen. Daarbij is er de mogelijkheid om diverse modi te selecteren, waaronder origineel, films, muziek, game en dialoog, en deze verder te finetunen. Bij de persoonlijke modus kan deze nog uitgebreider worden ingesteld. Het was leuk om hiermee te ‘spelen’. Wij hebben voornamelijk gebruikgemaakt van de modus ‘origineel’ tijdens het reguliere kijken en de modus ‘films’ tijdens het kijken van serie en films. Het is sowieso een wereld van verschil ten opzichte van onze huidige televisie. Dolby Atmos is een zeer mooie aanvulling en duidelijk hoorbaar bij bijvoorbeeld films op Netflix. Echter kan dit niet op tegen een 5.1.2 set. Al met al valt het geluid van de televisie mij zeker niet tegen.

Gezin 4 (familie Peters)

Over het geluid kunnen we vrij duidelijk zijn. Dit is niet geweldig als je een echte audiofiel bent. Dus al vrij snel zijn we overgestapt naar onze eigen Hi-Fi setup maar desondanks viel het geluid ons niet tegen. Beschouwende dat de speakers weggewerkt zijn achter het scherm en nauwelijks zichtbaar zijn, zijn we niet ontevreden wat het kan. Ik denk dan ook dat voor velen dit acceptabel is en voldoet.

Gaming

De Philips OLED856-serie is een tv die perfect geschikt is voor het spelen van games. Hoe hebben de gezinnen spellen gespeeld op de tv?

Gezin 1 (familie de Rooij)

Mijn vriendin en ik vallen niet in de categorie fanatieke gamers, maar we spelen wel eens een spelletje. Mijn vriendin speelt voornamelijk games via Stadia. De tv selecteerde hier automatisch de game beeldmodus en dat hebben we zo gelaten. Ik speel zelf meer op de Playstation 4 en op het moment speel ik the ‘Last of us 2’ en dat ziet er toch wel erg mooi uit. Ik heb er wel voor gekozen om een andere beeldmodus te selecteren omdat het bij deze specifieke game er sowieso niet echt toe doet als er een beetje input lag is. Ik prefereer in dit geval een mooier beeld. Van input lag hebben wij overigens überhaupt niet echt last gehad, maar ik heb dan ook niet echt games gespeeld op de PS4 waar dat er echt toe doet en bij stadia is dat lastig te zeggen omdat je via die online service altijd wel een beetje lag hebt.

Gezin 2 (familie Kamerbeek)

Dit scherm is een beest op het gebied van gamen. 120Hz, 4k, HDR en een verwaarloosbare input-lag. Om het scherm te beproeven heb ik de PS5 aangesloten en het scherm doet wat het belooft. Wat hebben we vooral gespeeld: Call of Duty Cold War, maar voornamelijk Warzone. Het nieuwe eiland Caldera is echt zo ontzettend mooi op deze TV, prachtige kleuren, vloeiende bewegingen van het water, de palmbomen, de mooie tropische stranden, en dat gecombineerd met de super snelle Ambilight. Je wordt helemaal het spel ingezogen. Uiteraard hebben we ook nog een, voor ons, klassieker gespeeld namelijk: Fortnite. Ook om dit spel eens te ervaren in 4K en met 120Hz. Ook hier zijn de beelden vloeiend, scherp, kleurrijk en geen merkbare inputlag. Een PS5 en deze Oled-tv samen: een feestje!

De instellingen werden eigenlijk automatisch goed ingesteld op de tv. De tv is blijkbaar zo snugger dat direct de juiste ‘performance’ instellingen gekozen worden waardoor de PS5 compatibele games direct in 4k 120Hz presenteert. Uiteraard dient dit ook in de PS5 aangezet te worden. Maar daar wordt je op Youtube, door even juist te zoeken, heel snel op weg geholpen.

Gezin 3 (familie Tol)

Wij hebben een oude Wii console met maar twee Mario spellen, waaronder Mario Kart. Ik kan dan ook over gaming geen heel uitgebreide review over schrijven. De kwaliteit die je hebt bij een geheel nieuwe Wii console is niet te vergelijken met wat wij hebben. Wel was er een groot verschil zichtbaar in beeld en ook geluidkwaliteit ten opzichte van onze huidige televisie. Waar onze huidige televisie nog wel haperingen in het beeld heeft, was dit bij deze Philips oled tv zeker niet het geval.

Gezin 4 (familie Peters)

Waar het qua geluid niet uitblonk deed de tv dat wel tijdens het gamen. De tv beschikt over flink wat mogelijkheden om de gamer een flinke glimlach te geven, ook al is hij aan het verliezen. We hebben voor het eerst een spelletje gespeeld op 4k met 120fps. Je weet dat het geanimeerd is maar het voelde bijna dat ik naar een film aan het kijken was. Tevens beschikt de tv over een Auto Low Latency mode. Hiermee detecteert de tv automatisch dat er een gameconsole aanhangt waardoor hij deze modus activeert. Toen we de PC er op aansloten en een spelletje startte snapte de tv dat niet maar gelukkig was dat wel met de hand te activeren waardoor een shooter spelen op de tv nog steeds prima was. Je kunt ook zelf spelen met de variable refresh rate of de FreeSync om de input lager te krijgen maar de auto setting werkte het eigenlijk al meer dan prima.

Ambilight

Philips staat bekend om de Ambilight-verlichting. Ook de OLED856 beschikt over Ambilight, aan vier zijden van het scherm. Hoe is Ambilight ervaren?

Gezin 1 (familie de Rooij)

Van Ambilight zijn wij absoluut fan. Ik heb het idee dat je echt minder last krijgt van vermoeide ogen en mijn wederhelft merkt dat ook. Ik vind het ook zeker wat toevoegen aan de ervaring, het beeld voelt toch wat groter. Vooral tijdens gamen in een donkere kamer of tijdens een serie of film waar donkere en lichte scenes elkaar afwisselen komt het wat mij betreft het best tot zijn recht.

Gezin 2 (familie Kamerbeek)

Wij zijn van mening dat Ambilight absoluut iets toevoegt aan de kijkervaring. In dit geval betreft het zelfs 4-zijdige Ambilight. Een lust voor het oog en alles behalve afleiding. Series, films of gaming lijken zelfs ‘kaal’ zodra de Ambilight uitgeschakeld wordt. Ambilight stond altijd in de ‘video volgen’ en dan de ‘game’ modus zodat er niet een constante witte gloed om de tv zit zodra het beeld donker of zwart is. Dat vonden wij dan weer afbreuk doen aan het zwarter dan zwart van de Oled.

Ambilight heeft eigenlijk twee nadelen, in onze manier van tv-montage in ieder geval. De tv is gemonteerd aan de muur en voor de netheid wil je de tv het liefst zo dicht mogelijk tegen de muur aan monteren. Helaas wordt een minimaal 15cm geadviseerd om maximaal het effect van Ambilight te kunnen genieten. Hierin moet je dus een balans vinden. In ons geval is de tv ca 10cm van de muur af geplaatst. Het Ambilight-effect had dus nog groter kunnen zijn. Wellicht dat hierdoor het tweede nadeel ook beter zichtbaar wordt. Omdat de tv opgehangen is, is de voet niet nodig. Hierdoor is er in de onderste Ambilight balk een onderbreking te zien ter plaatse van het midden van het scherm. Niet storend, maar wel een gemiste kans voor een high-end tv van deze klasse.

Gezin 3 (familie Tol)

De televisie heeft Ambilight-verlichting aan vier zijden. Dit geeft een levendige dynamiek. Ambilight aan de onderzijde kwam door plaatsing op de standaard niet tot zijn recht. Waarschijnlijk wanneer de televisie aan een beugel hangt, komt dit wel tot zijn recht. Het grote voordeel van Ambilight is dat het kan worden aangepast aan de kleur van de muur. Wanneer Ambilight Music wordt geselecteerd, krijg je lichteffecten op je geluid. Ik vind dit iets te overheersend. We hebben de Ambilight op sfeerverlichting gezet. Dit is een leuke feature, echter vind ik het geen toegevoegde waarde hebben.

Gezin 4 (familie Peters)

Standaard staat de Ambilight dus aan. Dit is in het begin erg leuk en voegt daadwerkelijk wat toe maar bij ons in huis verschillen de meningen wie het fijn vindt of niet. Over het algemeen waarderen we het meer bij films, niet bij games en bij muziekvideo’s hebben we geen consensus. Het is een feature die je niet mist als het niet aanstaat maar als je het weer aanzet heb je toch zoiets van “dit is toch echt een leuke feature”.

Conclusie

Na drie weken intensief gebruik komen alle drie de gezinnen tot een conclusie. Wat is hun oordeel over de Philips oled tv? En zouden ze deze televisie aanraden?

Gezin 1 (familie de Rooij)

Al met al een erg fijne televisie met erg mooi beeld. Zoals eerder benoemd ben ik gevoelig voor contrast en dat heeft deze tv zeer zeker. Grootste pluspunten zijn absoluut het contrast en de kleuren die dit paneel kan produceren, de 4-zijdige Ambilight en het design. Ik was ook wel tevreden over de afstandsbediening. Die houdt prima vast, werkt intuïtief en heeft backlight.

Minpunten zijn toch wel een beetje het geluid, ook al denk ik dat het voor veel mensen prima is. Ook vind ik het Philips instellingenmenu niet altijd even handig werken. Verder is het backlight van de afstandsbediening top maar het gaat pas aan als je een toets indrukt. Dat zou toch een stuk handiger zijn met een motionsensor zodat het backlight aangaat als je de afstandsbediening oppakt. Zelf twijfel ik nog een beetje tussen een upgrade van de televisie of de upgrade van onze beamer, maar mocht de tv als eerste worden vernieuwd dan denk ik wel dat ik een tv uit deze serie van Philips aan zal schaffen.

Gezin 2 (familie Kamerbeek)

Deze televisie heeft in onze ogen alles wat een televisie op dit moment kan bieden, met hier en daar een heel, heel klein minpuntje. En natuurlijk zijn er grotere schermen, zou je kunnen kiezen voor 8k.. Maar of dat heel veel meer toevoegt.. wij betwijfelen het. De televisie is gebruiksvriendelijk, met een strak design, prachtig beeld, gave Ambilight en top specificaties.

Mocht er in de (nabije) toekomst toch een nieuwe tv gekocht moeten worden, dan gaan we absoluut voor OLED en Ambilight en dat zou ik dan ook iedereen van harte aanraden. De techniek is ongeëvenaard en steekt met kop en schouders uit boven de andere technieken die door concurrenten op het gebied van beeldschermen worden aangeboden.

Gezin 3 (familie Tol)

Onze ervaring is met de televisie is zeer goed. Het beeld is fantastisch, ook in combinatie met Ambilight, en het geluid van de televisie zelf mag er ook zijn. De installatie spreekt voor zich en is stap voor stap goed uit te voeren. De bediening van de televisie, met de luxueuze afstandsbediening, is eenvoudig en het Smart menu is overzichtelijk.

Het grootste pluspunt van deze televisie is dan ook het beeld met de schitterende en heldere kleuren. Minimale minpunten zijn wanneer de televisie op een audio-/videomeubel wordt geplaatst, kan er geen centerspeaker onder de televisie kan worden neergezet. Bij plaatsing op de muur heb je dit probleem niet. Bij plaatsen op een audio-/videomeubel, komt de Ambilight aan de onderzijde van de televisie niet goed tot z’n recht. Ook hiervoor geldt, wanneer de televisie aan de muur hangt, komt dit wel tot zijn recht.

Gezin 4 (familie Peters)

Al met al is de Philips OLED856 een prachtige tv met veel mogelijkheden, genoeg aansluitingen en het voelt als een tv die jaren mee kan gaan. Het OLED-scherm is echt prachtig. Dat is iets waar je geen spijt van zou krijgen. Dat de tv op Android TV draait geeft veel vertrouwen dat de TV ook niet snel verouderd is qua software. Iedereen die van goed beeld houd kan ik deze tv aanraden. Mocht je er niet veel verschil in hebben tussen tv A en tv B, dan ga je dat hier wel echt zien. Mocht je er weinig waarde aan hechten, dan is de tv wellicht niet geschikt voor je gezien de prijs, maar het beste is de tv even in echt te bekijken want wij willen niets anders meer.

Volledige reviews

Lees ook de volledige reviews van de gezinnen die de Philips OLED856-serie oled tv getest hebben;

Familie de Rooij
Familie Kamerbeek
Familie Tol
Familie Peters

Expert review

Natuurlijk heeft FWD deze Philips oled tv ook zelf getest, al gaat het om de OLED806, een variant die alleen qua design iets afwijkt. Collega en tv-expert Eric Beeckmans heeft de televisie op de pijnbank gelegd. De plus- en minpunten, zijn conclusie en de link naar de volledige review vind je hieronder.

9.0
PHilips OLED806 oled tv 2
FWD award

Beoordeling
Philips OLED806

Pluspunten
  • Zeer goede beeldverwerking
  • Goede zwartweergave met veel schaduwdetail
  • Zeer intense HDR-beelden
  • DTS Play-Fi en Ambilight
  • Prima geluid, inclusief Dolby Atmos
  • Goede input-lag en gamer features
Minpunten
  • Remote veroorzaakt ongewenste toetsaanslagen
  • Slechts twee HDMI 2.1-aansluitingen
  • Ondermaatse anti-banding oplossing
  • Geen Dolby Vision IQ

Beoordeling Philips OLED806

De Philips 55OLED806 is mooie opvolger voor de OLED805. Hij heeft een deel van de minpunten van vorig jaar weggewerkt. Zo is het toestel nu uitgerust met HDMI 2.1-aansluitingen en zorgt de nieuwe chipset voor een erg vlotte gebruikservaring. Welke minpunten moet je wel nog in rekening brengen? De anti-banding oplossing is ondertussen toch wat ondermaats vergeleken bij concurrenten. Dat kan beter, bijvoorbeeld zoals we vorig jaar op de OLED935 zagen. De remote oogt wel leuk en ligt goed in de hand, maar zijn neiging om foute toetsaanslagen uit te lokken kan lastig zijn.

Over het algemeen scoort de Philips bijzonder goed. Dat verrast niet, want hij start van de uitstekende beeldverwerking en upscaling van zijn voorganger. De prima kalibratie zorgt voor meeslepende beelden met veel zwartdetail en mooie, natuurlijke kleuren. Filmmaker Mode is er voor de beeldpuristen, de nieuwe Thuisbioscoop beeldmode is een goede keuze voor wie in een meer verlichtte huiskamer kijkt. Met Fast Motion Clarity haalt ook Philips nu elk detail uit snel bewegende beelden, een goede toevoeging voor sportliefhebbers. De automatische filmdetectie via AI is handig omdat je zo niet moet wachten tot de Filmmaker mode vlag uitgebreid ingeburgerd is. En de extra anti-burnin maatregel brengt wat meer gemoedsrust voor zij die twijfelen. Daarnaast levert hij uitgebreide HDR-ondersteuning (enkel Dolby Vision IQ ontbreekt), en uitstekende OLED-prestaties met een hoge piekluminantie en vooral erg rijke kleuren. We zijn ook nog steeds fan van Perfect Natural Reality als je SDR-beelden een HDR-effect wilt geven. Het audiosysteem zorgt voor een prima muzikale omlijsting, en met DTS Play-Fi heeft de Philips ook een plaats in een multiroom-audiosysteem.

Wat prijs betreft zit hij op hetzelfde niveau als de LG C1, en daarom geven we hem met plezier ook een Kooptip.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Philips OLED806

Reacties (1)