Thuistest Philips OLED856-serie oled tv: familie de Rooij (gezin 1)

01 januari 2022 8 Minuten 0 Reacties
Philips OLED856 1

De afgelopen weken zijn diverse gezinnen met lezers van FWD aan de slag gegaan met de nieuwste oled tv van Philips. Wat vinden zij van de OLED856 oled tv? Wat zijn de belangrijkste plus- en minpunten? En zouden zij als gezin deze premium producten aanraden? In dit artikel lees je de conclusies van gezin 1; familie de Rooij.

Introductie

Ons huishouden bestaat uit mijn vriendin, mijzelf en onze hond Daisy. Ik twijfelde al een tijd over het aanschaffen van een OLED, een OLED tv testen was dan ook een mooie mogelijkheid om te kijken wat of OLED televisies nou echt zoveel beter zijn en of het binnenkort tijd is om te upgraden. Wij gebruiken de tv overwegend voor series (Netflix, Prime, Disney+), YouTube en een beetje casual gamen (PS4 & Stadia). Films kijken we meestal op de beamer maar we hebben ook zeker een aantal films op de Tv gekeken. Wij kijken meestal samen, op een paar momenten per week na.

Eerste indruk

De tv was prima verpakt en niet al te zwaar, al is het wel raadzaam om deze met z’n tweeën uit de doos te halen. Dat bleek toch wat lastig in mijn eentje. Installatie was vrij simpel aangezien onze 50” televisie met een VESA-beugel aan de muur hangt heb ik ervoor gekozen om de test tv om te wisselen voor onze eigen televisie. Wij hebben dus geen gebruik gemaakt van de bijgeleverde voet. Verder een mooi design, zeker zonder voet erg minimalistisch, vooral ook met de dunne omlijsting. Ik moet ik zeggen dat ik de tv met voet er ook prima uit vindt zien. Het aansluiten was makkelijk en binnen 5 minuten geregeld,. Stroom, ethernet en een hdmi naar de de AV-receiver en het werkt. Al met al hing de tv binnen 15 minuten aangesloten op zijn plek. Een groot voordeel van Android tv is dat een aantal applicaties gekoppeld zitten aan het Google-account waar je mee inlogt. Je hoeft dus niet bij elke app je gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen, dat blijft namelijk toch altijd een beetje gedoe met een afstandsbediening. Tijdens het opstartscherm viel mij het verschil in contrast met onze huidige tv meteen op. Bij de zwarte achtergrond met daarop de logo’s was zwart ook echt zwart. Als eerste Our Planet van David Attenborough op Netflix aangezet vanwege de Dolby Vision en Dolby Atmos. Dat was een goed begin moet ik zeggen. De kleuren en het contrast, contrast is iets waar ik sowieso wel gevoelig voor ben, maakte zeker indruk. Het geluid wat uit de tv kwam maakte wat minder indruk, maar dat is in ons geval wel logisch met een Dolby Atmos 5.1.4 surround sound systeem. Maar ik moet zeggen dat het zeker niet slecht was in verhouding met de tv’s van een aantal jaar geleden.

Beeldkwaliteit

Het beeld van OLED is toch wel echt next level in vergelijking met een lcd-televisie. Ik heb ervoor gekozen om voor SDR-materiaal gebruik te maken van de Calman beeldmodus omdat ik het idee kreeg dat dit het meest natuurlijke kleurspectrum weergeeft. Ik heb in die specifieke modus verder geen aanpassingen gemaakt op het aanzetten van de lichtsensor na, dit is toch wel een handige functie om niet elke keer te hoeven switchen tussen een dag en avond beeldmodus. Verder zet ik ook motion smoothing opties eigenlijk altijd uit, maar ik kijk ook eigenlijk amper sportuitzendingen. Omdat onze huidige televisie ook een 4K-televisie is was de resolutie niet direct de wow-factor voor ons, maar de kleuren in zowel HDR en SDR en ook het contrast zijn voor mij van veel grotere waarde en daar waren wij zeker wel van onder de indruk. Content in Dolby Vision ziet er ook fantastisch uit en als je voor het eerst zo’n 4K HDR testfilmpje van YouTube aanzet dan is dat toch wel indrukwekkend. Dit was dan ook het eerste wat ik vaak liet zien als er mensen op bezoek waren en dan hoor je toch wel wat oh’s en ah’s. Wij hebben de tv het meeste gebruikt voor Netflix, Prime en Disney+ en Plex.

Advertentie

Smart tv

Android TV vind ik een prima smart tv-platform. Eigenlijk komt al mijn content via dat smart tv -latform onze woonkamer in, tot de “kabel” aan toe omdat we daar de Ziggo-app voor gebruiken. De apps die wij gebruiken zijn dus zoals eerder genoemd: Netflix, Amazon Prime, Disney+, Plex, YouTube, Stadia, Ziggo Go en de Spotify app. Android TV is makkelijk te bedienen en zowel mijn vriendin en ik waren er zo aan gewend. Een functie die wij wat minder gebruiken is de voiceassistent. Een sporadische zoekopdracht in de YouTube app daargelaten, dan is het wel handig.

Geluid

Wat ik over het geluid kan zeggen, dat is eigenlijk niet heel veel. Wij hebben het even getest om een idee te krijgen, maar we hebben over de jaren geïnvesteerd in een redelijke geluidsinstallatie en dan gaat het geluid van een tv toch niet winnen. Ik kan mij voorstellen als dit een extra tv voor bijvoorbeeld de slaapkamer zou zijn, dat dan het geluid goed genoeg is. Onze huidige AV-receiver is niet uitgerust met eARC dus daar heb ik helaas geen gebruik van kunnen maken, wat wel jammer was aangezien Dolby Atmos alleen ondersteund wordt via eARC. Verder vind ik de audio passthrough-functie die sommige tv’s tegenwoordig hebben ideaal, geen gedoe met audioformaten selecteren. Dat wordt dan gewoon door de receiver geregeld.

Gaming

Mijn vriendin en ik vallen niet in de categorie fanatieke gamers, maar we spelen wel eens een spelletje. Mijn vriendin speelt voornamelijk games via Stadia. De tv selecteerde hier automatisch de game beeldmodus en dat hebben we zo gelaten. Ik speel zelf meer op de Playstation 4 en op het moment speel ik the ‘Last of us 2’ en dat ziet er toch wel erg mooi uit. Ik heb er wel voor gekozen om een andere beeldmodus te selecteren omdat het bij deze specifieke game er sowieso niet echt toe doet als er een beetje input lag is. Ik prefereer in dit geval een mooier beeld. Van input lag hebben wij overigens überhaupt niet echt last gehad, maar ik heb dan ook niet echt games gespeeld op de PS4 waar dat er echt toe doet en bij stadia is dat lastig te zeggen omdat je via die online service altijd wel een beetje lag hebt.

Ambilight

Van Ambilight zijn wij absoluut fan. Ik heb het idee dat je echt minder last krijgt van vermoeide ogen en mijn wederhelft merkt dat ook. Ik vind het ook zeker wat toevoegen aan de ervaring, het beeld voelt toch wat groter. Vooral tijdens gamen in een donkere kamer of tijdens een serie of film waar donkere en lichte scenes elkaar afwisselen komt het wat mij betreft het best tot zijn recht.

Conclusie

Al met al een erg fijne televisie met erg mooi beeld. Zoals eerder benoemd ik ben gevoelig voor contrast en dat heeft deze tv zeer zeker. Ook mijn vriendin, die over het algemeen toch wat minder enthousiast wordt van een televisie of audio-upgrade, hoorde ik toch ook wel regelmatig zeggen “oh wauw!” tijdens bepaalde scenes waar contrast of HDR goed tot zijn recht kwam. Grootste pluspunten zijn absoluut het contrast en de kleuren die dit paneel kan produceren, de 4-zijdige Ambilight en het design. Ik was ook wel tevreden over de afstandsbediening. Die houdt prima vast, werkt intuïtief en heeft backlight.

Minpunten zijn toch wel een beetje het geluid, ook al denk ik dat het voor veel mensen prima is. Ook vind ik het Philips instellingenmenu niet altijd even handig werken. Voordeel was dat ik er al aan gewend was omdat wij zelf een Philips hebben. Verder is het backlight van de afstandsbediening top maar het gaat pas aan als je een toets indrukt. Dat zou toch een stuk handiger zijn met een motionsensor zodat het backlight aangaat als je de afstandsbediening oppakt.

Mensen in mijn omgeving zou ik zeker aanraden om deze tv aan te schaffen, al kan ik me ook voorstellen dat voor mensen die voornamelijk reguliere tv kijken het een wat minder interessante aankoop is. Zelf twijfel ik nog een beetje tussen een upgrade van de televisie of de upgrade van onze beamer, maar mocht de tv als eerste worden vernieuwd dan denk ik wel dat ik een tv uit deze serie van Philips aan zal schaffen.

Reacties (0)