Thuistest Philips OLED856-serie oled tv: familie Peters (gezin 4)

01 januari 2022 7 Minuten 0 Reacties
Philips OLED856 1

De afgelopen weken zijn diverse gezinnen met lezers van FWD aan de slag gegaan met de nieuwste oled tv van Philips. Wat vinden zij van de OLED856 oled tv? Wat zijn de belangrijkste plus- en minpunten? En zouden zij als gezin deze premium producten aanraden? In dit artikel lees je de conclusies van gezin 4; familie Peters.

Introductie

Onlangs hebben we als gezin de Philips OLED856 oled tv mogen testen. Ons gezin bestaan uit mijn partner Stefan en ik, we zijn beiden 37 jaar oud, en onze zoon Thijs van 7 jaar. Alhoewel ons gezin uit drie gezinsleden bestaat, is het elke dag wel een zoete inval, met vriendjes en vriendinnetjes van mijn school of vrienden en familie. We wonen als gezin op het platteland in ons onlangs verbouwde vrijstaande woning. En we kunnen onszelf omschrijven als levensgenieters. De reden dat we ons als test gezin hebben opgegeven is het feit dat we van de nieuwste dingen houden op het gebied van onder andere elektronica. We hebben het financieel goed en we hebben de tijd en budget ervoor over, om met de tijd mee te gaan en nieuwe dingen ontdekken. Een tv is voor ons niet alleen maar een tv, maar het is ook voor ons een beleving. Samen op de bank een film kijken, of als de mannen weg zijn een avondje Netflix. Mijn zoontje mag graag gamen, alleen of samen met zijn vrienden. Daarbij waren we zeer benieuwd wat voor toegevoegde waarde Ambilight heeft. Geeft de P5 daadwerkelijk een andere kijk beleving? Wat doet het met het gamen? Wat is er anders tijdens het gamen etc? Hoe is het geluid, is deze in te stellen op het kijk moment? Kortom genoeg punten om te testen.

Eerste indruk

De koerier kwam een grote doos afleveren. Het eerste wat ik dacht was, “dit is een grote tv”. Nog groter dan ik had gedacht. Mijn man, zoon en ik konden het bijna niet wachten om de doos te openen. De Philips OLED856 werd geleverd en dat beloofde in ieder geval voor de testperiode een leuke decembermaand met Netflix op de bank en uiteraard veel spelletjes door zoonlief in de kerstvakantie. Hoezo een saaie covid kerstvakantie.. Nadat we verstoppertje hebben gespeeld achter de doos werd het dan ook tijd om de doos te openen.

De tv zat in een sprekende verpakking, waarop aan de buitenkant zichtbaar was wat er precies in de doos zat. Het was stevig in gepakt, met hard karton en de tv zat veilig in piepschuim. De tv was makkelijk en veilig te verwijderen uit de doos. Het eerste wat ik dacht was, wat een prachtige en stijlvolle tv zat er in de doos. Het installeren verliep makkelijk en de gebruiksaanwijzing was helder. Er zit weinig franjes en poespas aan het scherm. Het scherm trekt de aandacht op een goede manier en ondanks de grootte van het scherm schreeuwt het scherm niet dat het een grote tv is. Je hebt de keuze om de tv op te hangen en het beschikt over een VESA mount. Het kon dus op de oude muurbeugel maar we hebben besloten om het toch op de bijgeleverde voet neer te zetten. Dit had voor mij een toegevoegd waarde, want ik vind dat het net dat extra stukje design geeft aan de tv.

Advertentie

Beeldkwaliteit

Dus de verwachtingen lagen hoog maar de tv maakt het helemaal waar. Wat een prachtig beeld, vooral de demostand waarbij de Ambilight gelijk aanstaat nam ons gelijk mee in de beleving. Netflix met een 4K-resolutie ging perfect en de PlayStation gaf merkbaar mooier beeld in de gaming mode. Dit was mooier dan voorheen en ook de Wii kwam nog goed tot zijn recht op deze tv. Wel hebben we wat settings aan moeten passen. Door de laagstaande zon en de drukke straat voor het huis paste de tv zelf de helderheid aan maar dat gaf een wat onrustig beeld. Dat was minder prettig maar dat was gelukkig makkelijk uit te zetten. De kwaliteit van de kleuren en de scherpte van het beeld compenseerde daar behoorlijk voor.

Smart tv

Een enorme verrassing was het smart gedeelte van de tv. Dit draait op het OS van Google dat Android TV heet. Waar normaal alle smart functies van tv’s voor ons traag of oud aan voelde, was deze ervaring fijn. Alles werkte vrij goed en intuïtief. De integraties met onze telefoons was subliem. Binnen een paar minuten werkte dat gewoon, konden we makkelijk filmpjes streamen, Netflix starten, foto’s laten zien etc. Ook op mijn man zijn iPhone was het geen probleem om alles aan de werkend te krijgen. Zelden z’n goede integratie gehad.

Geluid

Over het geluid kunnen we vrij duidelijk zijn. Dit is niet geweldig als je een echte audiofiel bent. Dus al vrij snel zijn we overgestapt naar onze eigen Hi-Fi setup maar desondanks viel het geluid ons niet tegen. Beschouwende dat de speakers weggewerkt zijn achter het scherm en nauwelijks zichtbaar zijn, zijn we niet ontevreden wat het kan. Ik denk dan ook dat voor velen dit acceptabel is en voldoet.

Gaming

Waar het qua geluid niet uitblonk deed de tv dat wel tijdens het gamen. De tv beschikt over flink wat mogelijkheden om de gamer een flinke glimlach te geven, ook al is hij aan het verliezen. We hebben voor het eerst een spelletje gespeeld op 4k met 120fps. Je weet dat het geanimeerd is maar het voelde bijna dat ik naar een film aan het kijken was. Tevens beschikt de tv over een Auto Low Latency mode. Hiermee detecteert de tv automatisch dat er een gameconsole aanhangt waardoor hij deze modus activeert. Toen we de PC er op aansloten en een spelletje startte snapte de tv dat niet maar gelukkig was dat wel met de hand te activeren waardoor een shooter spelen op de tv nog steeds prima was. Je kunt ook zelf spelen met de variable refresh rate of de FreeSync om de input lager te krijgen maar de auto setting werkte het eigenlijk al meer dan prima.

Ambilight

Standaard staat de Ambilight dus aan. Dit is in het begin erg leuk en voegt daadwerkelijk wat toe maar bij ons in huis verschillen de meningen wie het fijn vindt of niet. Over het algemeen waarderen we het meer bij films, niet bij games en bij muziekvideo’s hebben we geen consensus. Het is een feature die je niet mist als het niet aanstaat maar als je het weer aanzet heb je toch zoiets van “dit is toch echt een leuke feature”.

Conclusie

Al met al is de Philips OLED856 een prachtige tv met veel mogelijkheden, genoeg aansluitingen en het voelt als een tv die jaren mee kan gaan. Het OLED-scherm is echt prachtig. Dat is iets waar je geen spijt van zou krijgen. Dat de tv op Android TV draait geeft veel vertrouwen dat de TV ook niet snel verouderd is qua software. Iedereen die van goed beeld houd kan ik deze tv aanraden. Mocht je er niet veel verschil in hebben tussen tv A en tv B, dan ga je dat hier wel echt zien. Mocht je er weinig waarde aan hechten, dan is de tv wellicht niet geschikt voor je gezien de prijs, maar het beste is de tv even in echt te bekijken want wij willen niets anders meer.

Reacties (0)