Thuistest Philips OLED856-serie oled tv: familie Kamerbeek (gezin 2)

01 januari 2022 + 10 minuten 0 Reacties
Philips OLED856 1

De afgelopen weken zijn diverse gezinnen met lezers van FWD aan de slag gegaan met de nieuwste oled tv van Philips. Wat vinden zij van de OLED856 oled tv? Wat zijn de belangrijkste plus- en minpunten? En zouden zij als gezin deze premium producten aanraden? In dit artikel lees je de conclusies van gezin 2; familie Kamerbeek.

Introductie

Ons gezinnetje bestaat uit een vader (Marius 35 jaar) en moeder (Lotte 30 jaar) en twee prachtige meiden (Jessie de oudste is 2 jaar en Hannah de jongste is 7 maanden). We zijn wel een echt game en films/series gezinnetje. We hebben een Playstation 5 en een  Nintendo switch, en spelen daarnaast nog wat klassiekers op de PC. Ook hebben we bijna alle mogelijke streamingdiensten in het pakket zitten; Netflix, Videoland, Amazon Prime Video, Canal Digital, NPO+ en ESPN. Wel moet gezegd worden daar de beschikbare tijd om eens goed te gamen en een goede serie te kijken drastisch minder is geworden sinds dat de twee meiden er zijn. Maar als we dan gamen of een serie kijken genieten we er volop van.

Mijn vrouw en ik hebben allebei graag de laatste gamingconsoles of de laatste technieken ten aanzien van tv-kijken in huis. Met de consoles zijn we aardig bij, de tv loopt inmiddels een jaar of 7 “achter”, dat merk je pas echt als je de mogelijkheden van de PS5 bekijkt (4k, 120Hz). Dat was helaas niet mogelijk op onze oude tv, dus zijn we ons toch een beetje aan het verdiepen in de huidige markt. We hadden onze twijfel tussen oled en de overige beeld-technieken. Met name inbranding en reflectie zou ons in eerste instantie weerhouden om een oled-scherm aan te schaffen. Toen kwam deze ‘usecase’ op FWD voorbij, van een oled notabene. Wij zagen onze kans schoon en ik heb ons aangemeld! Nu kunnen we het aan de lijve ondervinden, onze hoofdvraag: ‘in de toekomst wel of geen oled?’

Eerste indruk

Binnen een week hadden we de tv al binnen. Wat spannend was, bij het openen van de doos en de tv ontdoen van de doos, is de dunheid van het scherm. ‘Hoe til ik dit uit de doos, zonder de tv te beschadigen?’ was de eerste vraag die bij ons opkwam. Maar gelukkig zat er daarvoor ook een handleiding bij en in no-time hadden we de tv uit de doos. Omdat onze vorige tv aan de muur hing, hebben we de Philips oled ook opgehangen. Dit om ten volle en in ‘onze setting’ de tv goed te kunnen reviewen. Dit ging vrij eenvoudig met de muurbeugel van onze eigen tv en de bijgeleverde bouten van de tv.

Het aansluiten en installeren is verder erg gemakkelijk en je wordt aan de hand meegenomen door Philips bij het instellen van de tv. In no-time konden we lekker voor de tv neerploffen en genieten van het fenomenale beeld. Hiervoor hebben we een 4k oled demo film via de Youtube app voor aangezet.. Bizar goed, maar hierover verderop meer. De combinatie tussen het fenomenale beeld en de Ambilight, is indrukwekkend te noemen.

Beeldkwaliteit

Eigenlijk is het beeld out-of-the-box dermate goed dat je zonder het aanpassen van instelling direct ontzettend veel uit deze tv kunt halen en dat via alle bekende media; digitale tv, streamingdiensten, mediaservers. We hebben geen Blu-ray of UHD Blu-ray content bekeken, althans niet via de ‘cd-tjes’. Via de mediaserver hebben we wel meerdere UHD films gekeken en dat is echt ongeëvenaard op deze tv. Zwart is zwart en de kleuren zijn dieper dan diep. Echt prachtig!

Om toch eens te kijken wat er nog meer uit gehaald zou kunnen worden, hebben we met wat instellingen zitten spelen. Zwart kan nog iets zwarter, door het contrast wat te vergroten. Een leuk vergelijk is bijvoorbeeld om de eerste Harry Potter te vergelijken met de laatste Harry Potter of beter nog de films van de ‘Fantastic Beasts and where to find them’ of de laatste James Bond (bizar goede film om de tv eens goed te testen). Daarnaast kunnen de kleuren ook naar wens worden afgesteld. De maximale kleur was voor ons erg onnatuurlijk. Maar er kan heel veel uit het scherm geperst worden, maar de balans met hier en daar een kleine plus of min geeft het beste resultaat wat aansluit bij onze wensen. Qua helderheid zou het scherm wat minder kunnen ogen, al viel dat ons in alle situaties nauwelijks op. Een traditionele lcd heeft wat meer power op dat gebied.

Om te gamen is er vooral veel gebruik gemaakt van de ‘ HDR Intens’ stand en de films en series daar waar het kon in de ‘HDR’ stand, maar met de persoonlijke touch (OLED-contrast op 85, kleur op 75, scherpte op 7, helderheid op 50). Om consistentie te krijgen in beeldkwaliteit heb ik de lichtsensor uitgezet en geen enkele instelling op automatisch of adaptief. Uiteindelijk wil je zelf ‘in control’ zijn van de mate van HDR of helderheid. De standaardmodes sluiten niet echt aan bij onze wensen. ‘HDR Filmmaker mode’ is bijvoorbeeld wat te geel en overige instellingen of teveel kleur of te weinig contrast. Maar de mogelijkheden om het beeld dusdanig in te stellen dat het aansluit bij de eigen wensen, zijn er volop! Dus de combinatie van mogelijkheid en specs van het scherm, zullen geenszins de beperkende factor hierin zijn.

Smart tv

De gebruiksvriendelijkheid van de ‘smart tv’ is uitmuntend. Android TV is de basis en die is naar lieve lust en naar wens uit te breiden met diverse apps die eenvoudig via de Google Play Store te downloaden zijn. De apps die wij veel gebruikt hebben in deze periode zijn: Netflix, Amazon Prime Video, Videoland, Youtube, Canal Digital, NPO en PLEX. Het instellen en koppelen van de diverse accounts is super eenvoudig. QR-code scannen met je mobiel en het account is gekoppeld. Niet alleen het instellen gaat snel, ook het opstarten van de apps het inrichten van je ‘home-menu’ is vliegensvlug naar wens geregeld.

Wat wel een toevoeging zou kunnen zijn, is een afstandsbediening met toetsenbord. Daar waar je niet snel met een QR-code oid kunt inloggen, is het altijd een hoop werk om je e-mailadres in te typen met de pijltjes van je afstandsbediening. Gelukkig heb je nog de mogelijkheid om de televisie te koppelen met je telefoon, zo kan je soms gebruikmaken van het toetsenbord in de Philips remote-app. De remote-app is trouwens een uitkomst als de afstandbediening buiten bereik ligt. Enige nadeel is dat het (nog) niet gelukt is om de tv ook aan te zetten met de mobiele app. Maar misschien zie ik iets over het hoofd. Maar al met al is het smart gedeelte super intuïtief en helemaal bij de tijd.

Geluid

Om te beginnen vind ik het geluid van de tv zeer onderschikt aan beeldkwaliteit en de overige functies van een tv. Dat zou voor ons dan ook nooit doorslaggevend zijn bij de aanschaf van een tv. Wellicht heeft dit te maken dat we direct bij het installeren van de tv het Sonos-systeem hebben aangesloten . Het verschil is natuurlijk immens, tussen de speakers van de tv en een los (surround) geluidssysteem. Om toch iets te kunnen zeggen over het geluid, toch de surroundset losgekoppeld. Wij beseffen ons dat we beter eerst het geluid van de tv hadden kunnen testen, wellicht dat daardoor de score enigszins tegenvalt en dat de TV ‘out of box’ beter zou scoren. Het geluid is met de fabrieksinstelling erg schel en mist echt de lage tonen. Dit is te corrigeren via de persoonlijke instellingen, maar het resultaat blijft onbevredigend als je dit vergelijkt met een surroundset.

Gaming

Dit scherm is een beest op het gebied van gamen. 120Hz, 4k, HDR en een verwaarloosbare input-lag. Om het scherm te beproeven heb ik de PS5 aangesloten en het scherm doet wat het belooft. Wat heb ik vooral gespeeld: Call of Duty Cold War, maar voornamelijk Warzone. Het nieuwe eiland Caldera is echt zo ontzettend mooi op deze TV, prachtige kleuren, vloeiende bewegingen van het water, de palmbomen, de mooie tropische stranden, en dat gecombineerd met de super snelle Ambilight. Je wordt helemaal het spel ingezogen. Uiteraard hebben we ook nog een, voor ons, klassieker gespeeld namelijk: Fortnite. Ook om dit spel eens te ervaren in 4K en met 120Hz. Ook hier zijn de beelden vloeiend, scherp, kleurrijk en geen merkbare inputlag. Een PS5 en deze Oled-tv samen: een feestje!

Daarnaast hebben we natuurlijk ook nog de Nintendo Switch aangesloten, dit is geenszins te vergelijken met het technische geweld dat de PS5 presenteert maar ook zonder 4k 120Hz is dit zeer indrukwekkende en kleurrijke combinatie. Frisse heldere kleuren, vloeiende beelden en de combinatie met de Ambilight: alsof je er helemaal in zit. Wat hebben we gespeeld op de Switch: Mario Kart 8, Just Danceh en Fortnite.

De instellingen werden eigenlijk automatisch goed ingesteld op de tv. De tv is blijkbaar zo snugger dat direct de juiste ‘performance’ instellingen gekozen worden waardoor de PS5 compatibele games direct in 4k 120Hz presenteert. Uiteraard dient dit ook in de PS5 aangezet te worden. Maar daar wordt je op Youtube, door even juist te zoeken, heel snel op weg geholpen.

Ambilight

Wij zijn van mening dat Ambilight absoluut iets toevoegt aan de kijkervaring. In dit geval betreft het zelfs 4-zijdige Ambilight. Een lust voor het oog en alles behalve afleiding. Series, films of gaming lijken zelfs ‘kaal’ zodra de Ambilight uitgeschakeld wordt. Ambilight stond altijd in de ‘video volgen’ en dan de ‘game’ modus zodat er niet een constante witte gloed om de tv zit zodra het beeld donker of zwart is. Dat vonden wij dan weer afbreuk doen aan het zwarter dan zwart van de Oled.

Ambilight heeft eigenlijk twee nadelen, in onze manier van tv-montage in ieder geval. De tv is gemonteerd aan de muur en voor de netheid wil je de tv het liefst zo dicht mogelijk tegen de muur aan monteren. Helaas wordt een minimaal 15cm geadviseerd om maximaal het effect van Ambilight te kunnen genieten. Hierin moet je dus een balans vinden. In ons geval is de tv ca 10cm van de muur af geplaatst. Het Ambilight-effect had dus nog groter kunnen zijn. Wellicht dat hierdoor het tweede nadeel ook beter zichtbaar wordt. Omdat de tv opgehangen is, is de voet niet nodig. Hierdoor is er in de onderste Ambilight balk een onderbreking te zien ter plaatse van het midden van het scherm. Niet storend, maar wel een gemiste kans voor een high-end tv van deze klasse. Het ontbreken van Ambilight ter plaatse van de voet en de benodigde afstand ten opzichte van de muur weerhouden ons ervan om de volle score te geven.

Conclusie

Deze televisie heeft in onze ogen alles wat een televisie op dit moment kan bieden, met hier en daar een heel, heel klein minpuntje. En natuurlijk zijn er grotere schermen, zou je kunnen kiezen voor 8k.. Maar of dat heel veel meer toevoegt.. wij betwijfelen het. De televisie is gebruiksvriendelijk, met een strak design, prachtig beeld, gave Ambilight en top specificaties.

Het is natuurlijk geen goedkope tv, dat zou ons in eerste instantie weerhouden om er zelf een aan te schaffen. Het verschil tussen onze LG 55 inch Full HD uit 2013, is ons op dit moment geen 1700 euro waard. Daarnaast gamen wij te weinig op de televisie om flink te investeren in een nieuwe tv.

Maar mocht er in de (nabije) toekomst toch een nieuwe tv gekocht moeten worden, dan gaan we absoluut voor OLED en Ambilight en dat zou ik dan ook iedereen van harte aanraden. De techniek is ongeëvenaard en steekt met kop en schouders uit boven de andere technieken die door concurrenten op het gebied van beeldschermen worden aangeboden.

Reacties (0)