Thuistest Philips OLED856-serie oled tv: familie Tol (gezin 3)

01 januari 2022 8 Minuten 0 Reacties
Philips OLED856 1

De afgelopen weken zijn diverse gezinnen met lezers van FWD aan de slag gegaan met de nieuwste oled tv van Philips. Wat vinden zij van de OLED856 oled tv? Wat zijn de belangrijkste plus- en minpunten? En zouden zij als gezin deze premium producten aanraden? In dit artikel lees je de conclusies van gezin 3; familie Tol.

Introductie

Ik ben Stefan en samen met mijn vrouw, hebben we drie kinderen; twee dochters van 5 en 6 en een zoon van 3. Wij wilden de televisie testen omdat onze huidige televisie 8 jaar oud is en er door de jaren heen televisies met aanzienlijk betere beeld- en geluidkwaliteit op de markt zijn gekomen. Mijn vrouw en ik vinden het heerlijk om naar de televisie te kijken. Naast reguliere televisie, wordt er door ons voornamelijk naar Netflix gekeken. Mijn vrouw en ik zitten het meest voor de televisie. De kinderen vinden het leuk om Netflix kijken en achter de spelcomputer te zitten.

Mijn vader heeft 42 jaar bij Philips gewerkt. In het verleden heb ik dan ook veel Philips producten gehad, waaronder een van de eerste generatie Ambilight televisies. Toch ben ik overgestapt op een Samsung televisie (UE55F8000SL) omdat er bij Philips televisies sprake was veel softwarefouten op vele modellen. Dit heeft mij doen besluiten om over te stappen. Echter met de nieuwe generatie Philips televisies, waarbij door Philips hard gewerkt is aan de software, is het voor mij zeer aantrekkelijk geworden om weer een Philips televisie te kopen.

Eerste indruk

De ‘unboxing’ van de televisie verliep prima. Dit is duidelijk en helder omschreven op de verpakking. Bij het openen van de doos, lag een formulier (Quick Start Guide) waarin dit stond omschreven.
Het monteren van de televisiestandaard ging op simpele wijze. Dit staat ook goed omschreven.

Advertentie

Zoals ik al in mijn motivatie had aangeven, is deze televisie een aanwinst voor een interieur. Het is dan ook een hoogwaardig design/zeer mooi vormgegeven. Vanwege de Ambilight dient de televisie een aantal centimeters vanaf de muur worden geplaatst. Het advies hiervoor lag direct boven op de verpakking evenals een centimeter om het af te meten. Erg handig naar mijn idee.

Het installeren was zeer eenvoudig. Het menu leidt je op een simpele wijze door het installatieproces. Enige nadeel van het plaatsen van de televisie op bijbehorende standaard is dat er geen centerspeaker kan worden geplaatst onder de televisie. Echter is dit bij zo goed als alle televisies het geval. En wanneer je het toestel ophangt aan de muur, ondervind je hier geen hinder van.

Na installatie en bij het aanzetten van Netflix zag ik gelijk een verbluffende beeldkwaliteit en het geluid mag er ook best zijn. Dit werd ook gedeeld door mijn gezinsleden. Er zitten voldoende aansluitingen op de televisie, waaronder 4 stuks HMDI en 3 stuks USB. Een bijkomend voordeel van dit toestel wanneer je het op de standaard plaatst, is dat deze kan draaien.

Beeldkwaliteit

Na installatie hebben wij de serie ‘A life on our planet’ aangezet op Netflix. In één woord: schitterend. Er gaat een nieuwe wereld voor ons open ten opzichte van onze huidige televisie. Alles ziet er haarscherp uit. De details, kleuren en contrasten zijn heel mooi zichtbaar. Bovendien komen zwarte contrasten erg goed tot hun recht. Gecombineerd met het 4-zijdige Ambilight wordt de gehele televisie nog meer levendig en word je naar het beeld toegetrokken.

Nu heb ik geen vergelijking met andere nieuwe beeldschermen, maar Dolby Vision is geweldig. Het televisiescherm kan op diverse modi worden gezet waaronder levendig, thuisbioscoop, filmmaker mode, game en monitor. Wij hebben de televisie op standaard op ‘levendig’ laten staan. Dit kwam het best uit bij het kijken overdag. Tijdens het kijken naar series en film hebben wij de televisie op ‘Thuisbioscoop’ gezet. Persoonlijk vond ik dit iets mooier en levendiger overkomen dan de ‘Filmmaker Mode’.

De televisie heeft een brede kijkhoek. Dit is goed zichtbaar wanneer ik kijk vanaf onze eetkamertafel. Het kijken naar een American Footbal wedstrijd was zeer aangenaam. Alle snelle bewegingen zagen er vloeiend en natuurlijk uit. Wij hebben de film ‘Inerfno’ met Tom Hanks (4K Ultra HD Blu-ray) gekeken met onze Sony UBP-X800 4K Ultra-HD Blu-rayspeler. Een genot om naar te kijken. Regulier televisiekijken gaat bij ons via Ziggo met de Mediabox Next (4K). Dit geeft ook zeer mooie kijkresultaten. De weerspiegeling is zichtbaar, maar dit viel mij alles mee.

Smart tv

Het menu neemt een groot deel van het scherm in beslag. Persoonlijk vind ik dit fijn omdat het overzichtelijk werkt. Apps als Netflix, YouTube, Disney+, Ziggo Go, Prime Video zijn duidelijk zichtbaar. Dit zijn de apps die wij voornamelijk hebben gebruikt. Het ‘scrollen’ door het gehele menu werkt snel en soepel. Handig is dat bij het openen van het Smart menu, bij bijvoorbeeld Netflix direct films zichtbaar zijn. Het menu overzichtelijk, gebruiksvriendelijk en werkt snel.

De afstandsbediening ziet er luxe uit en ligt lekker in hand. Een mooi detail is dat de toetsen van de afstandsbediening oplichten wanneer je een toets aanraakt. Het indrukken van de toetsen voelt fijn aan, wat met gebruik van het Smart menu een zeer fijne bijkomstigheid is.

Geluid

Het geluid klinkt helder, natuurlijk en met diepe tonen. Daarbij is er de mogelijkheid om diverse modi te selecteren, waaronder origineel, films, muziek, game en dialoog, en deze verder te finetunen. Bij de persoonlijke modus kan deze nog uitgebreider worden ingesteld. Het was leuk om hiermee te ‘spelen’. Wij hebben voornamelijk gebruikgemaakt van de modus ‘origineel’ tijdens het reguliere kijken en de modus ‘films’ tijdens het kijken van serie en films. Het is sowieso een wereld van verschil ten opzichte van onze huidige televisie. Dolby Atmos is een zeer mooie aanvulling en duidelijk hoorbaar bij bijvoorbeeld films op Netflix. Echter kan dit niet op tegen een 5.1.2 set (zelf hebben wij een Focal Sib Evo 5.1.2. set i.c.m. een Denon AVR X-3500H). Al met al valt het geluid van de televisie mij zeker niet tegen.

Gaming

Wij hebben een oude Wii console met maar twee Mario spellen, waaronder Mario Kart. Ik kan dan ook over gaming geen heel uitgebreide review over schrijven. De kwaliteit die je hebt bij een geheel nieuwe Wii console is niet te vergelijken met wat wij hebben. Wel was er een groot verschil zichtbaar in beeld en ook geluidkwaliteit ten opzichte van onze huidige televisie. Waar onze huidige televisie nog wel haperingen in het beeld heeft, was dit bij deze Philips oled tv zeker niet het geval.

Advertentie

Ambilight

De televisie heeft Ambilight-verlichting aan vier zijden. Dit geeft een levendige dynamiek. Ambilight aan de onderzijde kwam door plaatsing op de standaard niet tot zijn recht. Waarschijnlijk wanneer de televisie aan een beugel hangt, komt dit wel tot zijn recht. Het grote voordeel van Ambilight is dat het kan worden aangepast aan de kleur van de muur. Wanneer Ambilight Music wordt geselecteerd, krijg je lichteffecten op je geluid. Ik vind dit iets te overheersend. We hebben de Ambilight op sfeerverlichting gezet. Dit is een leuke feature, echter vind ik het geen toegevoegde waarde hebben.

Conclusie

Onze ervaring is met de televisie is zeer goed. Het beeld is fantastisch, ook in combinatie met Ambilight, en het geluid van de televisie zelf mag er ook zijn. De installatie spreekt voor zich en is stap voor stap goed uit te voeren. De bediening van de televisie, met de luxueuze afstandsbediening, is eenvoudig en het Smart menu is overzichtelijk.

Het grootste pluspunt van deze televisie is dan ook het beeld met de schitterende en heldere kleuren. Minimale minpunten zijn wanneer de televisie op een audio-/videomeubel wordt geplaatst, kan er geen centerspeaker onder de televisie kan worden neergezet. Bij plaatsing op de muur heb je dit probleem niet. Bij plaatsen op een audio-/videomeubel, komt de Ambilight aan de onderzijde van de televisie niet goed tot z’n recht. Ook hiervoor geldt, wanneer de televisie aan de muur hangt, komt dit wel tot zijn recht.

Ik zou deze televisie zeker aanraden bij familie en vrienden, want met deze televisie is er een andere wereld voor ons opengegaan. Wanneer wij een nieuwe televisie gaan kopen, is de kans heel groot dat we deze televisie gaan kopen. Wel zouden wij voor een 65 inch gaan, alhoewel de 55 inch prima voldoet.

Reacties (0)