Eerder deze maand zijn we met Sony naar LA gevlogen om de nieuwste televisies voor 2024 bekijken. In dit artikel vertellen we je alles over de belangrijkste vernieuwingen en verbeteringen.
Een nieuwe aanpak voor tv-modelnamen
Sony had ons natuurlijk vooral naar LA gehaald om de nieuwe televisies voor te stellen. En er was wel opvallend nieuws. Zo is er bijvoorbeeld een volledig nieuwe, eenvoudige naamgeving: Bravia 9, Bravia 8 en Bravia7. Hoe het volgend jaar met die benamingen verder moet, daarover wou Sony geen commentaar geven, maar we verwelkomen de eenvoud van het principe. Nog een opvallende beslissing, de QD-OLED A95L loopt door dit jaar. Sony wijt dat aan het feit dat het model laat in 2023 later op de markt kwam. Alle modellen leveren nog steeds slechts twee HDMI 2.1-poorten met 48Gbps bandbreedte, naast twee HDMI 2.0-poorten.
Maar voor we de tv’s bekeken wilde Sony ons hun nieuwe mastering monitor tonen, de BVM-HX3110. Deze is niet voor consumenten bedoeld, maar voor filmstudio’s, en gaat tot 4.000 nits piekhelderheid. Een enorme stap ten opzichte van de BVM-HX310 die tot 1.000 nits ging. Sony claimt dat heel wat content momenteel op 1.000 nits gemastered wordt, net omdat de BVM-HX310 de monitor was die breed gebruikt werd in de filmwereld. Maar nu er dus een nieuw model is met 4.000 nits piekhelderheid verwacht Sony dat meer filmmakers daar gebruik van gaan maken. Dat belet uiteraard niet dat er lager gemasterde versies kunnen bestaan, die afgeleid worden van de 4.000 nits-versie. Maar de boodschap was: wij denken dat tv’s moeten volgen met meer helderheid.
De achtergrondverlichting van de Bravia 9, de witte cirkeltjes zijn de lenzen van de miniLEDs, de piepkleine zwarte rechthoek is de de nieuwe LED-driver.
Het nieuwe vlaggenschip is de Bravia 9. Dit miniLED-model heeft driemaal zoveel dimmingzones als de 2023 X95L en levert 50% meer piekhelderheid, terwijl het ook nog eens 20% energie-efficiënter is. Al die verbeteringen zijn te danken aan een nieuwe LED-driver, het kleine elektronische circuit dat de dimming-instructies van de processor omzet in werkelijke aansturing van de LEDs.
Wanneer het LCD-paneel transparant gemaakt wordt is het duidelijk dat de Bravia 9 (rechts) aanzienlijk meer zones heeft dan X95L en die nauwkeuriger aanstuurt.
Om dat te demonstreren had Sony de Bravia 9 opgesteld naast een BVM- HX3110 mastering monitor, de 2023 X95L, een Samsung top-miniLED (vermoedelijk een 2023 QN95C), en een Samsung QD-OLED (de 2023 S95C). Op basis van testpatronen en filmscènes is het snel duidelijk dat de Bravia 9 extreem contrast met veel helderheid en nuances kan combineren. Ja de QD-OLED levert beter zwart, maar op vlak van helderheid is de Bravia 9 duidelijk beter. Bij zeer helder gemasterde content is het voordeel van de Bravia 9 nog meer uitgesproken, hij bewaart meer tinten en meer kleur. Maar eerlijk is eerlijk, in sommige fragmenten leek de QD-OLED nog steeds iets dynamischer, vooral omdat de Bravia 9 in sommige gevallen wat helderdere zwarttinten leek te hebben. Het is een preproductiemodel, dus afwachten voor de echte test.
In deze demo zie je enkel de miniLEDs aan het werk, het LCD-paneel is weggenomen. Merk op hoe de Bravia 9 (rechts) veel meer detail geeft dan de X95L (links).
Wie nu al warmloopt, moet er wel rekening mee houden dat de Bravia 9 enkel beschikbaar zal zijn in 75 en 85 inch. Dat is op zijn minst een opvallende beslissing te noemen. We hadden toch graag ook een 65 inch gezien.
Bravia 8 en Bravia 7
Het nieuwe OLED-model, de Bravia 8, is een opvolger voor de A80L, en is dus niet voorzien van een microlensarray OLED-paneel. Het gebruikt wel de laatste generatie WOLED-panelen en zal 10% helderder zijn. De Bravia 8 is beschikbaar in 77, 65 en 55 inch.
De X90L krijgt als opvolger de Bravia 7. Een grote stap want dit toestel krijgt ook een miniLED-achtergrondverlichting waar de X90L nog een traditionele Full Array Local Dimming versie had. De Bravia 7 heeft achtmaal zoveel dimmingzones en 30% meer helderheid ten opzichte van de X90L, een stevige upgrade. Ook hier had Sony een demovergelijking opgezet, met de X90L en een Samsung miniLED en de conclusies waren gelijklopend. Zeker bij kleine lichtaccenten zoals sterren moest de Samsung de duimen leggen. De Bravia 7 zal beschikbaar zijn 85, 75 en 65 inch, opnieuw een opvallende beslissing, deze keer door de 55 inch niet beschikbaar te maken.
Prime Video Calibrated Mode en andere verbeteringen
De XR-processor in de nieuwe modellen heeft twee verbeteringen gekregen. De herkenning van scènes en de gezichtsherkenning zijn verbeterd. Bij gezichten worden nu ook close-ups, en zijaanzichten herkend. Ook animatiegezichten kan de processor herkennen zodat hij die niet aanpast. Op vlak van geluid is Voice Zoom 3 interessant. De processor kan nu nog beter dialoog scheiden van de rest van de soundtrack. Zo kan je dialoog in films versterken, maar bijvoorbeeld ook een hinderlijke presentator bij sportwedstrijden wat stiller maken, zonder de stadiumsfeer ook het zwijgen op te leggen.
Het eco-dashboard waar je alle energie-instellingen kunt aanpassen toont nu ook het echte verbruik zodat je beter ziet wat de impact van een aanpassing is. Bovendien kan je ook het historisch verbruik raadplegen. De afstandsbediening is nu voorzien van een oplaadbare batterij die tot vier maanden meegaat en die je oplaadt via USB-C.
Naast de Netflix Calibrated komt er nu ook een Prime Video Calibrated Mode. Opvallend is dat deze mode anders kan zijn afhankelijk van de content. De dienst kijkt of de stream die het levert 4K of HD is, SDR of HDR, film/tv-show of sport en op welk type tv hij wordt afgespeeld, OLED of LCD. Afhankelijk daarvan stuurt hij dan de nodige info mee om de beeldmode aan te passen, uiteindelijk zijn dat acht verschillende opties. Kijk je film in een donkere kamer, dan zal het resultaat hetzelfde zijn als de ‘Professional’ mode van Sony. Maar in een heldere kamer houdt hij rekening met de lichtsensor. En voor sport zal de kleurtemperatuur iets koeler zijn en staat MotionFlow wat sterker ingesteld. Prime Video Calibrated Mode komt ook naar vorige modellen tot 2022 maar wanneer is nog niet gekend.
Sony heeft ook een nieuwe smartphone-app aangekondigd, Bravia Connect. Daarmee zal je allerlei instellingen kunnen aanpassen, zowel voor soundbar als tv. En je kan er content mee afspelen vanop de smartphone. Met de smartphone-app bepaal je ook de belangrijkste zitplaats ten opzichte van een eventuele soundbar of de Bravia Theatre Quad zodat de set een correct stereobeeld kan creëren en de klank kan tunen voor jouw kamer.
Oudere modellen die doorlopen
Het is je ongetwijfeld opgevallen dat de nieuwe lineup heel beperkt is, drie modellen slechts. Dat komt omdat heel wat oudere modellen doorlopen. We vermeldden eerder al dat de A95L dit jaar beschikbaar blijft. Dat geldt ook de A90K (de kleine OLED-modellen), de X90L, X85L, X80L, X75WL en W800. Een gedurfde strategie van Sony, maar wel een die we appreciëren. Nieuwe modellen uitbrengen die eigenlijk niet meer zijn dan een oud model met een nieuw modelnummer is eigenlijk niet eerlijk tegenover de consument.
Soundbars en andere audio
De Bravia Theatre Bar 9 is het nieuwe topmodel. De soundbar bevat 13 luidsprekers en vier passieve radiatoren. Ze is ook wat compacter dan de voorganger (HT-A7000), vooral in de diepte. Het design is soberder met een hoofdzakelijke stoffen afwerking. De demo, een clip uit Venom, liet niets aan de verbeelding over, de klank is indrukwekkend. Ook de HT-A5000 krijgt een opvolger, de Bravia Theatre Bar 8, met 11 luidsprekers. Ook deze is wat compacter en krijgt dezelfde afwerking heeft als de Bar 9. Beide gebruiken Spatial Sound Mapping voorde creatie een geluidsveld. Ze zijn ook te uit te breiden met achterluidsprekers en subwoofers.
De Bravia 9 mag dan een indrukwekkende soundbar zijn, we vonden de Bravia Theatre Quad speakers interessanter. Het zijn vier platte luidsprekers van ongeveer 30cm x 30cm in een neutrale, beige grijze kleur. Elke speakers heeft vier drivers, waarvan een upfiring is. Waarom zijn ze zo interessant? Je hoeft ze niet perfect te plaatsen, zelfs niet symmetrisch rond de zitplaatsen. Ook in de hoogte mag je ze anders plaatsen. Tijdens de installatie meet het systeem de akoestiek van de kamer en de plaatsing van de speakers. Na de installatie creëren de luidsprekers dankzij Spatial Sound Mapping een geoptimaliseerd geluidsveld met twaalf fantoomluidsprekers. Sluit je de set aan op een een Bravia tv, dan kan je Acoustic Center Sync gebruiken zodat de tv-luidspreker meewerkt. Een subwoofer is optioneel.
De aantrekkingskracht is natuurlijk de discrete aard van deze opstelling. Daarom voorziet Sony ook geen andere kleuren van covers, al vinden we dat jammer. Elke luidspreker is voorzien van een kleine stand, zodat je ze op een meubel kunt plaatsen, maar die dubbelt ook als wallmount. De demonstratie van deze set was erg overtuigend, al zeggen we er wel bij dat de speakers redelijk ideaal opgesteld stonden.
De Bravia Theatre U is een persoonlijke luidspreker die je rond je nek draagt. De ingebouwde batterij is goed voor 12hr luisterplezier. Hij kreeg gaming-opties, zo kan je je PS5-controller verbinden met de luidspreker. Je kan maximaal twee banden verbinden met de tv. In de demo vonden we een verrassend goed surroundgeluid, prima dialoog en voldoende volume, terwijl hij voor mensen rondom je echt niet luid klinkt. Deze nieuwe versie heeft geen extra dongle meer nodig, dat maakt installatie wat netter.
Benieuwd naar de nieuwe modellen in de BRAVIA-series en de overige televisies die Sony dit jaar in het assortiment houdt? Bekijk dan ons 2024 av overzicht. Hier vind je de complete line-up van de Japanse fabrikant.
Reacties (2)