Review: Montaudio Bowen AC-1 en Bowen AH-1

25 april 2024 7 Minuten 0 Reacties
Montaudio
FWD award

Je zou denken dat er een toeristische brochure in dit magazine geslopen is. Niets is minder waar. Montaudio is de naam van de Nieuw-Zeelandse fabrikant van interlinks tot luidsprekerkabels, dempingsvoetjes, hifi-meubilair en ground referenced units. Naar eigen zeggen geïnspireerd door de ongerepte en ruige natuur van het land. Ik mag in première met de Montaudio Bowen AC-1- en Bowen AH-1-interlinks aan de slag gaan.

Nieuw-Zeeland heeft heel wat te bieden: pure natuur met berglandschappen, fjorden, heuvels, prachtige meren, regenwouden en de cultuur van de Maori, de oorspronkelijke bewoners van het land. Daarnaast hebben de Kiwi’s, een bijnaam die de Nieuw-Zeelanders ontleenden aan een zeldzame inheemse vogel en hun populaire rugbyteam All Blacks, met Montaudio ook een muzikale troef in handen.

Montaudio

Montaudio, het bedrijf uit Auckland, is het geesteskind van een groep enthousiaste audiofielen die niet tevreden waren met standaardcomponenten. Ze besloten om hun eigen producten te ontwikkelen. Om de natuurlijke schoonheid van het thuisland te weerspiegelen, dragen de productlijnen van Montaudio de namen van beroemde natuurlijke monumenten en bezienswaardigheden zoals Wanaka, Arapuni, Aoraki, Rakaia en Bowen. Door de toepassing van innovatieve technologieën en de allerbeste materialen fabriceren de Kiwi’s volledig met de hand afgewerkte hoogwaardige producten om kritische audiofielen mee te bekoren. Niet alleen op muzikaal maar ook op visueel vlak. Vandaar het motto puur, natuurlijk, eenvoudig en elegant.

Een lust voor oog en oor

Het assortiment van Montaudio bestaat uit luidsprekerkabels, analoge en digitale interlinks, USB-, ethernet- en stroomkabels. Aangevuld met hoofdtelefoon-stands, een hifirack, ontkoppelaars, kabellifters en aarding-units. Kenmerkend voor Montaudio is het gebruik van premium houten elementen. Enerzijds om de verbondenheid met de natuur te benadrukken, anderzijds omwille van de meerwaarde die ze leveren aan de producten. Kortom, een lust voor het oor én het oog.

Audio Essence

De Bowen AC-1 en Bowen AH-1 analoge RCA-interlinks zijn de eerste producten van Montaudio die hier over de vloer komen. Met dank aan Martin Wijbenga en Gerard Buist van Audio Essence die we al leerden kennen als distributeur van Plixir Power. Met Montaudio voegen de heren een tweede merk toe aan hun portfolio.

Zilver of koper?

De Bowen AC-1 en de Bowen AH-1-interlink verschillen van elkaar door de gebruikte materialen. Kort door de bocht draait het bij de AC-1 om koper, bij de AH-1 om zilver. Over de verschillen tussen koperen of verzilverd koperen geleiders is al heel wat te doen geweest. Zilver heeft nu eenmaal een hogere elektrische geleidbaarheid en een lagere weerstand dan koper. Zilveren geleiders zouden een helderder en gedetailleerder geluid bieden. De vraag is of de gemiddelde muziekliefhebber die verschillen ook hoort. Benieuwd of Montaudio hierin duidelijkheid schept.

Montaudio Bowen AC-1 en AH-1

De Bowen AC-1 en AH-1 danken hun naam aan de Bowen-rivier die ontspringt in de buurt van de besneeuwde toppen van Mount Grave in het noorden van Nieuw-Zeeland. Gaandeweg wordt de Bowen gevoed door vele kleine beekjes waardoor hij steeds meer snelheid en volume wint om uiteindelijk van 162 meter naar beneden te duiken als de spectaculaire Lady Bowen waterval. Een mooie metafoor om de eigenschappen van de Bowen kabels te accentueren.

Bowen AC-1

De Bowen AC-1 Premium RCA Audio Cable, zoals hij voluit heet, is een gebalanceerd ontwerp met, naar eigen zeggen, een drievoudige, voor 99,9997% zuivere LC-OFC geleider die volledig omwikkeld is met koperfolie en een OFC gevlochten afscherming. De hoogwaardige RCA-connectoren zijn uitgevoerd in puur roodkoper, 24K nikkelvrij verguld. De geel/goud gevlochten kabelmantel en de behuizing van de connectoren in RVS, afgewerkt met massief walnotenhout, geven de Bowen AC-1 een zeer fraaie en degelijke uitstraling. De Bowen AC-1 is beschikbaar in een lengte van 1, 1,5, 2 en 3 meter.

Bowen AH-1

De Bowen AH-1 Silver Hybrid Premium RCA Audio Cable is eveneens een gebalanceerd ontwerp maar dan wel met een volledig verzilverde, voor 99,9997% zuivere LC-OFC geleider, omwikkeld met een volledig koperen folie met verzilverde OFC gevlochten afscherming. De bruin/zilvergrijs gevlochten kabelmantel en de behuizing van de connectoren in RVS, afgewerkt met handgepolijst massief walnotenhout, geven de Bowen AH-1 een premium look. Met zijn 8,5 mm is de AH-1 net 0,5 mm dikker dan de AC-1. Ook de AH-1 is beschikbaar in een lengte van 1, 1,5, 2 en 3 meter, uiteraard met connectoren van puur roodkoper, 24K nikkelvrij verguld.

Connectoren

De Bowen AC-1- en AH-1-kabels zijn ook beschikbaar met XLR-connectoren. Alle connectoren worden overigens in eigen huis gemaakt.

Het gezelschap

De Bowen AC-1 wordt ingezet om de Gold Note PH-10-phonovoorversterker met zijn PSU-10-voeding te koppelen aan de Lyngdorf TDAI-2170-versterker en bijhorend luidsprekersysteem. Een Thorens-platenspeler levert de muziek.

Cassandra Wilson

Als ik ‘Glamoured’ van Cassandra Wilson op de Thorens leg, blijkt al gauw dat de verwijzing naar de Bowen-rivier een doordachte zet is van Montaudio. Het signaal uit de Gold Note wordt met de kracht van een waterval richting Lyngdorf gestuwd. Snel, helder en vloeiend. Met een flinke portie dynamiek en een bijzondere detaillering. Het lage, raspende stemgeluid van Cassandra Wilson stuurt haast rillingen over mijn ruggengraat.

Chet Baker

Ook als ik ‘Chet’ van Chet Baker afspeel, geeft de Bowen AC-1 blijk van een uiterst natuurlijke en waarheidsgetrouwe weergave. De combinatie van de trompet en de saxofoon is op zich al heerlijk, maar de samengang en de ruimte die beide instrumenten krijgen is opmerkelijk. In de wetenschap dat straks de AH-1 aan de beurt is kan ik alleen maar vaststellen dat de AC-1 duidelijk waar voor je geld biedt.

Kan het nog beter?

Dat is de vraag die rijst na de ervaring met de Bowen AC-1. Wat kan de AH-1 nog toevoegen? Kunnen we de lat nog een stuk hoger leggen voor deze Nieuw-Zeelandse kabel? Als ik Cassandra Wilson opnieuw draai, stel ik vast dat ik alle goede klankmatige eigenschappen van de AC-1 terugvind in de AH-1. Toch merk ik dat de AH-1 erin slaagt om de transparantie en detaillering op een hoger niveau te tillen. De nauwkeurige ruimtelijke resolutie gaat er nog een stuk op vooruit. De AH-1 is bijzonder goed met stemmen.

De kracht van zilver

Ook als ik Chet Baker opnieuw bovenhaal, merk ik een verschil. Het geluidsbeeld gaat er nog een stuk op vooruit, de detaillering is nog verfijnder. Hier wordt het bewijs geleverd dat hoogwaardige verzilverde geleiders wel degelijk een toegevoegde waarde leveren.

Het verschil

Zoals we vastgesteld hebben is er een duidelijk verschil tussen de Bowen AC-1 en de AH-1. Gelukkig maar, het zou jammer zijn mocht dat niet het geval zijn. Een prijsverschil van 240 euro is geen habbekrats, daarvoor mag je iets verwachten. Die verwachting wordt door de Bowen AH-1 dan ook ruimschoots ingevuld.

Conclusie

Een kwalitatief goede RCA-kabel is nog altijd een goede keuze. Vooral als je het graag analoog houdt. Mijn kennismaking met de RCA-kabels van Montaudio was een heel aangename ervaring. Dat de Montaudio Bowen AC-1 en AH-1 uitstekende analoge interlinks zijn, staat buiten kijf. Beide kabels zorgen voor een schone, natuurlijke en krachtige muzikale weergave. Precies zoals ze het bij Montaudio voor ogen hebben. We moeten het de Nieuw-Zeelanders nageven dat ze bijzonder degelijk werk geleverd hebben. Ik ben dan ook benieuwd om de andere kabels uit het assortiment aan de tand te voelen.

De juiste keuze

Om als consument de juiste keuze te kunnen maken, kun je niet anders dan aan je dealer vragen om de Montaudio Bowen AC-1 en AH-1 bij jou thuis te mogen vergelijken. Pas dan kun je je oren laten beslissen en voor jezelf uitmaken of je bereid bent om 240 euro meer of minder op tafel te leggen. Eén ding is zeker, een verkeerde keuze kun je niet maken.

Schrijver: Edouard Hendrix

Prijzen:

  • Bowen AC-1   399,- tot 609,-
  • Bowen AH-1    639,- tot 929,-

Audio Essence, www.audio-essence.nl
Montaudio, www.montaudio.com

Reacties (0)