TP Vision ontwikkelt eigen smart tv-platform voor Philips tv’s

08 februari 2023 4 Minuten 5 Reacties
Philips smart tv nieuw

TP Vision heeft een eigen smart tv-platform ontwikkeld dat dit jaar op een aantal modellen verschijnt, met de intentie om dit de komende jaren over de gehele line-up uit te rollen. Wij kregen alvast een preview. Lees verder voor alle details en onze ervaringen.

Gisteren heeft TP Vision zijn tv line-up voor 2023 bekendgemaakt, met onder meer twee nieuwe oled-televisies en miniled-televisies die de naam ‘The Xtra’ meekrijgen. Opvallend is dat deze miniled-televisies niet gebruikmaken van het Google TV smart tv-platform zoals de oled-modellen en de The One-modellen, maar een door TP Vision zelf ontwikkeld smart tv-platform.

New Improved OS

Wellicht ken je het Saphi smart tv-platform nog dat tot vorig jaar op goedkopere televisies van Philips te vinden was. Een groot succes mogen we dat niet noemen, met name door het niet al te grote app-aanbod, het oubollige design en de trage interface. Daar heeft TP Vision naar eigen zeggen van geleerd met de ontwikkeling van het nieuwe platform. Het moet vooral intuïtiever, sneller, completer en gebruiksvriendelijker zijn.

Het nieuwe smart tv-platform voor Philips-televisies heeft opvallend genoeg nog geen naam. Er wordt naar verwezen als ‘New Improved OS’, maar tegen de tijd dat de miniled-televisies te koop zijn moet er ook een officiële naam aanhangen. Tijdens een demosessie in Amsterdam hebben we wel al een eerste indruk van het platform gekregen.

In de stijl van Google TV

Waarom kiest TP Vision voor een eigen smart tv-platform als ze de beschikking hebben over Google TV, dat ook draait op de overige modellen in de line-up? Op die vraag gaf het bedrijf als antwoord dat ze niet volledig afhankelijk willen zijn van één partij, Google in dit geval. Daarnaast stelt Google inmiddels zoveel eisen aan producten waarop zijn software draait dat het fabrikanten – volgens TP Vision – teveel in de weg zit. En niet geheel onbelangrijk; TP Vision kan ook geld verdienen aan een eigen smart tv-platform. Daar tegenover staat echter wel dat er veel tijd, energie en geld in de ontwikkeling van het platform en de bijbehorende apps gestopt moet worden, maar daar gaat het bedrijf naar eigen zeggen vol voor. Consumenten hoeven dan ook niet bang te zijn dat populaire diensten en apps ontbreken. In eerste instantie ligt de focus op de ontwikkeling van apps voor die populaire diensten, waarna ook direct gefocust wordt op apps van lokale diensten en providers.

Tijdens de korte demonstratie die we kregen viel direct op dat TP Vision heel goed naar Google TV gekeken heeft. Het bedrijf houdt grotendeels de stijl van het platform van Google aan. Niet alleen omdat dit goed werkt, maar ook omdat het betekent dat consumenten niet weer een heel nieuw platform moeten leren kennen en ontdekken. We zien dus favoriete apps, aanraders en uitgelichte content van diensten terug op het homescherm, in de stijl van Google TV. Een kijkje in de app store leverde nog niet veel informatie op, vooral omdat het nog een heel vroeg sample betrof, maar voor nu lijkt het erop dat de meeste populaire streamingdiensten beschikbaar gaan zijn bij de lancering. Daarbij verliep de bediening zeer soepel en snel, wat hopelijk ook bij de uiteindelijke release zo is.

Klein minpuntje is dat TP Vision met zijn Philips tv’s vooralsnog geen ondersteuning voor AirPlay, HomeKit en de streamingdiensten van Apple biedt. Niet binnen het nieuwe OS maar ook niet op de Google TV-modellen. Of die ondersteuning in de toekomst wel komt kan het bedrijf nog niet zeggen.

Ook voor andere fabrikanten

Het ontwikkelen van een eigen smart tv-platform kost veel geld en tijd, en dat wil TP Vision graag terugverdienen. Niet alleen door het zelf beheren van het platform en daarmee inkomsten genereren, ook door het beschikbaar stellen van het platform aan derden. TP Vision assembleert tv’s van diverse andere merken in hun fabriek in Polen en ziet in de toekomst toestellen van andere merken ook uitgerust met het ‘New Improved OS’. Over welke fabrikanten het precies gaat kan het bedrijf nog niet zeggen.

Dit jaar kunnen we het nieuwe smart tv-platform dus verwachten op twee ‘The Xtra’ series; de 9308-serie en 9008-serie. Alle andere smart tv’s krijgen Google TV. Vanaf volgend jaar worden meer toestellen met het New Improved OS uitgerust.

Reacties (5)