Eerder dit jaar zagen we al bijzonder mooie prestaties op de C835-reeks. Maar met de C935-reeks mikt TCL nog hoger. Deze 65 inch miniled-tv met quantum dots wil zonder meer de strijd aangaan met de top LCD-modellen. En dat voor een zeer interessante prijs.
Wat | Ultra HD LCD-tv (MiniLED FALD, 36x30 zones, Quantum Dot) |
---|---|
Schermformaat | 65 inch (165 cm), vlak |
Aansluitingen | 4x HDMI (2x V2.0, 2x v2.1, eARC/ARC, ALLM, VRR, 4K120), 1x composiet video, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 1x USB, 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, Bluetooth (A2DP, HID) |
Extra's | Dolby Vision IQ, HDR10+, HDR10, HLG, WiFi (802.11b/g/n/ac/ax) ingebouwd, Android TV (11 R), USB/DLNA-mediaspeler, Airplay 2, DVB-T2/C/S2, CI+-slot |
Afmetingen | 1.446 x 905 x 298 mm (incl. voet) |
Gewicht | 27,2 kg (incl. voet) |
Verbruik | SDR 130 (G) / HDR 286 watt (G) |
Adviesprijs | 1.899 euro |
TCL 65C935 - Design
TCL heeft de C935 een mooi, slank design gegeven. Het toestel heeft een volledig vlakke rug en een genereuze afschuining naar de randen toe, wat zijn slank profiel nog sterk benadrukt. De geborsteld titanium rand is vooraan nauwelijks zichtbaar.
Onderaan vinden we een kleine soundbar met Onkyo-label terug, achteraan zit een stevige woofermodule verscholen en twee upfiring luidsprekers. Het toestel staat op een donkere geborsteld metalen voet.
TCL 65C935 - Aansluitingen
TCL gebruikt dezelfde selectie aansluitingen op zowel de C735, C835 als deze C935. Je vindt twee HDMI 2.0-aansluitingen en twee HDMI 2.1-aansluitingen. Die laatste twee zijn voorzien van 48Gbps bandbreedte en ondersteunen 4K120, ALLM, VRR. De ARC/eARC ondersteuning staat op een van de HDMI 2.0-poorten, een slimme beslissing waardoor je geen HDMI 2.1-poort verliest indien je kiest voor externe audio.
Er is één USB-aansluiting, een composiet video en stereo cinch audio ingang, twee antenneaansluitingen, een optische digitale uitgang en een hoofdtelefoonuitgang. Ethernet, WiFi en Bluetooth (voor muis/toetsenbord of draadloze hoofdtelefoon) maken de lijst compleet. Alle aansluitingen staan opzij gericht. De stroomaansluiting staat niet zo dicht bij de rand als op de C835, maar zou best nog iets verder van de rand weg staan om zichtbare kabels te vermijden. Er is kabelbeheer voorzien, maar dat is vrij rudimentair.
TCL 65C935 - Gebruiksgemak en smart tv
Net zoals bij de aansluitingen zien we geen verschillen met de lagere modellen als het over smart tv-functionaliteit gaat. De quad-core ARM Cortex-A73 met 3GB RAM en Mali-G52 MP GPU levert een voldoende vlotte gebruikservaring, al moeten we wel toegeven dat je voor een topmodel misschien net wat meer verwacht.
De C935 gebruikt Android 11 met de Google TV interface. Installeren doe je met de remote, of handiger via de Google Home app. TCL verplicht je helaas om in te loggen met een TCL-account. Als gebruiker haal je daar geen echt voordeel uit, het enige verschil is dat je je toestel in de TCL Home app kunt plaatsen. Ironisch genoeg is inloggen met een Google account wel optioneel. Je kan eventueel de ‘basic’ versie van Google TV gebruiken, waarbij je hoofdzakelijk live tv en externe bronnen gebruikt.
Wie voor de volledige Google TV-ervaring kiest, krijgt een groot aanbod content-aanbevelingen. Die verschijnen in de eerste plaats centraal in beeld, en toonden bij ons Disney+ content, ongeacht of je die app gebruikt. En alhoewel je weinig aan de organisatie van het scherm kunt veranderen, zijn de aanbeveling leuk georganiseerd per genre (op basis van jouw kijkpatronen).
De menu’s met instellingen vinden we terug onder de Google TV menu’s. Ze zijn goed opgebouwd, met logische groeperingen en ze navigeren vlot. Ze nemen wel vaak een relatief groot deel van het scherm in.
Afstandsbediening
De nieuwe remote mikt wat specifieker op de streaming kijker. Wie een klassieke remote met numeriek blok wil, kan de oudere remote gebruiken die bijgeleverd wordt. Die nieuwe remote heeft naast een eenvoudigere layout ook het voordeel dat hij via Bluetooth werkt, zodat je niet hoeft te richten. TCL koos voor zes sneltoetsen, maar die zijn niet optimaal ingezet. TCL Guard, de mediaspeler en TCL Channel, dat zijn toetsen die we liever zelf konden instellen met een app naar keuze. YouTube, Netflix en Prime Video voor de drie andere sneltoetsen zijn dan weer wel een soliede keuze. De nieuwe remote wijkt af van de traditionele conventies, en dat kan in begin wat lastig zijn. Een goed voorbeeld is de live tv-toets en input-toets die relatief ver van elkaar staan, dat is wat onwennig. Maar zodra je er wat aan went is dit een prima remote, al moeten we toegeven dat we voor een topmodel wel een iets mooier uitgevoerde remote wilden zien.
Functies
De TCL 65C935 is uitgerust met een tv-tuner voor digitale tv (DVB-T2/C/S2) en een CI+-slot. Opnemen is niet mogelijk, TCL biedt die functie enkel als het model een dubbele tuner heeft. Naast Chromecast heeft TCL de C935 ook uitgerust met Apple Airplay 2. Er is ook een multiview functie die tv-content en het scherm van een smartphone samen op het scherm zet, maar die werkt voorlopig enkel met TCL smartphones.
TCL 65C935 - Beeldverwerking
Vermits intern dezelfde chipset dienst doet als op de C835 hoeven de gelijklopende resultaten ook hier niet te verrassen. Dat betekent zeer goede beeldverwerking met AI gebaseerde upscaling die detail herstelt, gebaseerd op wat de processor herkent in elk beeld. De upscaling blijft echter erg zacht, zeker als je van dvd vertrekt. De “scherpte” instelling mag eventueel naar ‘5’ als je dat effect wat wilt tegengaan. Willekeurige ruis kan de processor goed wegwerken, maar blokvorming blijft altijd in geringe mate zichtbaar. Voor een deel compenseert TCL dat met de ‘superieure gradatie’ instelling die erg goed kleurstroken in zachte gradiënten elimineert. Zowel in donkere als heldere scènes doet de laagste stand uitstekend werk. Vermijd wel de hoogste stand, die veegt ook flink wat detail weg.
Het 120 Hz-paneel heeft een goede bewegingsscherpte, met enkel een licht vage rand rond bewegende voorwerpen. Het is jammer dat “LED Beweging wissen” een 60 Hz Black Frame insertion uitvoert, en niet aan 120 Hz werkt. Je wint daarmee wel wat detail terug, maar het zichtbare geflikker in het scherm is storend, en we adviseren daarom het uit te laten staan. Laat ‘Verminder Vervagen’ op 10 staan en zoek een voor jou aanvaardbare instelling van ‘Verminder Trillen’. We vonden het resultaat in de hoogste stand erg goed. De processor grijpt altijd snel in, maar kan in heel snelle panbeelden soms een kleine stottering achterlaten.
Belangrijkste instellingen
In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze tips en advies sectie door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.
Geavanceerd/Helderheid | Geavanceerd Kleur | Geavanceerd Klaarheid | Geavanceerd Beweging |
Helderheid: 80 Contrast: 90 Zwart niveau 50 Dynamisch contrast: Uit Zwart stretch: Hoog Dynamisch Helderheid: auto Lokale verduistering: Hoog Lokaal Contrast: Uit Gamma: 2 |
Kleurverzadiging: 50 Tint: 50 Blauwlichtfilter: Uit Kleurtemperatuur: Warm (-5) |
Scherpte: 0-10 MPEG NR: laag DNR: laag Superieure gradatie: uit/laag |
Bewegingsduidelijkheid: Aan LED-beweging wissen: Uit Verminder vervagen: 10 Verminder trillen: 4-10Scherminstellingen/Overscan: Uit |
TCL 65C935 - Beeldkwaliteit
De 65C935 gebruikt een mini-LED Full Array Local Dimming achtergrondverlichting en een VA-paneel. Het paneel van ons testexemplaar had helaas een zichtbaar uniformiteitsprobleem. Dat dook hoofdzakelijk op in het egale donkergrijze testpatroon, maar was occasioneel en in mindere mate ook zichtbaar op helder beeldmateriaal, waarbij het leek op Dirty Screen Effect. TCL liet ons ondertussen weten dat het een fout in het paneel betreft. Mocht je een dergelijke fout zelf ook zien, contacteer dan de verkoper voor een vervanging.
Het VA-paneel levert een uitstekend ANSI-contrast van 4.851:1, maar de echte klap op de vuurpijl is de FALD-achtergrondverlichting die onderverdeeld is in 36×30 (1.080) zones. En met zoveel zones, én een 12-bit aansturing heeft deze TCL heel fijnmazige controle over het licht. En dat merken we onmiddellijk in het contrast. Dat springt op het ANSI-testbord naar 50.000:1 en gaat ruim over de 100.000:1 op meer relaxte testpatronen.
In de donkere Gravity-scène zweeft Sandra Bullock tegen een diepzwarte achtergrond bezaait met lichtende sterren. De zonegrenzen zijn zo goed als onzichtbaar zodat het beeld bijna kan rivaliseren met een OLED-scherm. In de Harry Potter scène of in The Revenant test is er erg veel schaduwnuance, maar ook hier geen zonegrenzen. Zelfs in HDR-beelden, zoals bij dit vuurwerk zijn de zones bijna onzichtbaar, enkel ondertitels kunnen toch nog voor wat zichtbare halo’s zorgen. De dimming liet maar een minpuntje optekenen. In zeer hoge contrastbeelden, waar een zeer klein helder object tegen een zeer donkere achtergrond staat, veroorzaakt de dimming soms een beetje verlies van helder detail.
TCL levert altijd een goed gekalibreerde ‘Film’ beeldmode. De grijsschaal is een tikje te koel, maar dat is geen probleem. Het allerdonkerste schaduwdetail kan ontbreken. De kleurweergave is excellent. De 65C935 zal later op termijn ‘Calman Ready’ zijn, zodat hij automatisch gekalibreerd kan worden.
TCL 65C935 – HDR
De TCL ondersteunt naast HDR10 en HLG ook HDR10+ en Dolby Vision IQ. Over het HDR-formaat hoef je je dus geen zorgen te maken. Hoeveel licht kan je met een state-of-the-art achtergrondverlichting produceren? Heel veel, zo blijkt. De C935 laat een maximale piekhelderheid opmeten van iets meer dan 2.500 nits, al kan hij dat maar enkele seconden leveren. Over langere periodes meten we nog steeds een indrukwekkende 1.311 nits op het 10% venster. Het volledig witte scherm houdt nog 711 nits over.
De quantum dots leveren 97% P3, en 72% Rec.2020 kleurbereik, ook dat zijn cijfers die een grote indruk nalaten. Want met zoveel licht en kleur komen HDR-beelden echt enorm goed uit de verf. Je merkt het verschil onmiddellijk ten opzichte van een OLED-tv.
De kalibratie van de Film beeldmode in HDR is uitstekend, met excellente kleurweergave. Maar de dynamische tonemapping van TCL die in andere modellen goede resultaten levert, bleek die op de C935 in de fout te gaan. De processor kijkt weliswaar naar de metadata en maakt extra witdetail zichtbaar, maar hij maakt het beeld daarbij ook te helder. Daardoor verliest het beeld aan kleurintensiteit en contrast. In sommige gevallen maskeert hij ook heldere details. Afhankelijk van het beeldmateriaal kan het effect heel duidelijk zijn. TCL is op de hoogte van dit probleem en er wordt gewerkt aan een oplossing (verwacht in Q1 2023). Tot dan raden we absoluut aan om dynamic tonemapping uit te schakelen. De tv levert dan eigenlijk heel goede resultaten, die erg dicht bij de referentie aanleunen. Er is veel schaduwdetail zichtbaar, en zelfs in onze nieuwe donkere testscène uit House of Dragons gaat het toestel niet in de fout.
Gaming, Reflecties en kijkhoeken
Het VA-scherm heeft een licht verbeterde kijkhoek. Je verliest dus nog steeds wat helderheid en contrast, maar kleuren blijven goed bewaard. Dankzij het grote aantal zones heb je ook in een scherpe hoek niet al te veel last van zichtbare zonegrenzen. Het scherm heeft ook prima anti-reflectie eigenschappen.
Gamers krijgen twee HDMI 2.1-aansluitingen met 48 Gbps bandbreedte, ALLM en VRR (HDMI VRR en AMD Freesync). De input-lag van 15,5 ms (4K60) en 7,1 ms (2K120) zijn uitstekend. Minder tevreden zijn we over de Game Bar en Game Master functie die momenteel een wat verwarde indruk van de gebruikers interface geven. Bovendien is de HGIG mode niet correct, en zorgt die voor een veel te helder beeld. Je laat die, enigszins contra-intuïtief, beter gedeactiveerd. TCL liet ons ondertussen weten dat de gaming-mode (inclusief HGIG en Dynamic Tone Mapping) flink herzien worden, de nieuwe software wordt verwacht in Q1 2023.
TCL 65C935 - Geluidskwaliteit
Voor zijn audio-oplossing steunt TCL op de expertise van Onkyo. De 4×10 +20 Watt oplossing is opgebouwd uit een voorwaarts gerichte soundbar onder het scherm en twee omhoog gerichte speakers aan bovenzijde achteraan. Een krachtige woofermodule in de rug moet voor basondersteuning zorgen.
Er zit heel wat bas in en de tv creëert een goed surround-effect, al bleven we een beetje op onze honger wat het echte Dolby Atmos hoogte-effect betreft. De configuratie levert in elk geval veel volume, met het volume op minder dan de helft was het al bijna oncomfortabel luid. Maar de klank lijdt duidelijk wanneer je het volume te ver open zet. Je hoort dat de luidsprekers dan echt op hun limiet zitten, en de processor grijpt in om erger te voorkomen. Voor heel wat gebruik zal je geen last hebben van die beperking, maar wie echt bioscoopgeluid wilt, moet de verwachtingen toch wat temperen. Tot slot, ook hier stootten we op een softwareprobleem. Uitzonderlijk hoor je gekraak in de audioweergave, dat viel ons vooral op bij sommige Dolby Atmos tracks. Volgens TCL wordt ook deze issue via firmware upgrade opgelost in het voorjaar.
Review-apparatuur
Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Onze projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.
TCL 65C935 – Conclusie
De ambitie van TCL is groot, en de 65C935 toont dat de fabrikant heel wat potentieel heeft. Maar we gebruiken hier heel bewust het woord potentieel, want een aantal software-issue beletten het toestel momenteel om het best mogelijke resultaat te halen. TCL beloofde weliswaar een fix voor al deze zaken, maar een topmodel zou natuurlijk zonder dit soort issues op de markt moeten verschijnen. De audio-oplossing is goed, maar schiet net wat te kort om voor echt bioscoopgeluid te zorgen.
Met dat uit de weg is de 65C935 een indrukwekkend toestel. De 1.080 dimming zones, uitstekend VA-paneel en erg nauwkeurige aansturing van de LEDs maken het mogelijk om diepzwart te tonen, beter dan de concurrentie (op OLED na uiteraard). Halo-vorming wordt tot een absoluut minimum beperkt, en er is veel schaduwdetail. Een ruim kleurbereik, zeer hoge piekhelderheid en goede kalibratie vormen een prachtige basis voor oogstrelende beelden, zowel in SDR als HDR. Een film bij verduistering of sport op een zonnige namiddag? Deze TCL kan het allebei, zonder problemen. En dan is er nog de prijs, die is opvallend gunstig. Voorlopig nemen we het toestel nog een punt af omwille van de software-issues, maar zodra die opgelost zijn is het een soliede aanrader.
Beoordeling
TCL 65C935
- Uitmuntend contrast en zwartdetail
- Top local dimming met veel segmenten
- Zeer hoge helderheid en kleurbereik
- Goede beeldverwerking
- Dolby Vision én HDR10+
- HDMI 2.1 met volledige gamer-features
- Verplicht inloggen met TCL-account
- Dynamic tonemapping / HGIG maakt beeld te helder (software fix onderweg)
- Audioweergave kraakt uitzonderlijk (software fix onderweg)
Beoordeling TCL 65C935
De ambitie van TCL is groot, en de 65C935 toont dat de fabrikant heel wat potentieel heeft. Maar we gebruiken hier heel bewust het woord potentieel, want een aantal software-issue beletten het toestel momenteel om het best mogelijke resultaat te halen. TCL beloofde weliswaar een fix voor al deze zaken, maar een topmodel zou natuurlijk zonder dit soort issues op de markt moeten verschijnen. De audio-oplossing is goed, maar schiet net wat te kort om voor echt bioscoopgeluid te zorgen.
Met dat uit de weg is de 65C935 een indrukwekkend toestel. De 1.080 dimming zones, uitstekend VA-paneel en erg nauwkeurige aansturing van de LEDs maken het mogelijk om diepzwart te tonen, beter dan de concurrentie (op OLED na uiteraard). Halo-vorming wordt tot een absoluut minimum beperkt, en er is veel schaduwdetail. Een ruim kleurbereik, zeer hoge piekhelderheid en goede kalibratie vormen een prachtige basis voor oogstrelende beelden, zowel in SDR als HDR. Een film bij verduistering of sport op een zonnige namiddag? Deze TCL kan het allebei, zonder problemen. En dan is er nog de prijs, die is opvallend gunstig. Voorlopig nemen we het toestel nog een punt af omwille van de software-issues, maar zodra die opgelost zijn is het een soliede aanrader.
Reacties (11)