Review: Samsung The Frame – QE55LS03B

08 februari 2023 + 10 minuten 2 Reacties
Samsung_TheFrame-Lifestyle

Enkele jaren geleden besloot Samsung een paar tv-modellen te ontwerpen die een duidelijke lifestyle-insteek hebben. Met The Frame wilde Samsung een tv en een kunstkader combineren. En dat concept bleek een succes. De 2022-versie van The Frame kreeg een mat scherm mee waardoor het zijn missie nog beter vervult.

Samsung The Frame (QE55LS03B) – specificaties

Op zoek naar een compleet overzicht van alle Samsung 2022 modellen met hun specificaties? Of je wil je even bladeren in alle andere tv line-ups voor 2022.

Wat Ultra HD Edge LED-LCD-tv
Schermformaat 55 inch (139 cm)
Aansluitingen 4x HDMI (1x v2.1 (40 Gbps), eARC, ALLM, VRR, HFR 4K120), 1x optisch digitaal uit, 2x USB, 2x antenne, Bluetooth
Extra's HDR10, HLG, HDR10+, WiFi (802.11ac) ingebouwd, Tizen 7.0, AirPlay 2, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, Neural Quantum 4K Processor, Invisible Connection/One Connect box
Afmetingen 1.238 x 743 x 228 mm (incl. voet)
Gewicht 17,3 kg (incl. voet)
Verbruik SDR 103 (G) / HDR 191 watt (G)
Adviesprijs 1699 euro

Samsung The Frame (QE55LS03B) – Design

Het design van The Frame sluit perfect aan bij zijn functie. Net als de meeste andere Samsung tv’s is hij bijzonder slank, amper 25 mm in profiel. Maar een tv die als kunstkader dienstdoet, het woord zegt het zelf, moet natuurlijk een kader hebben. In tegenstelling tot andere modellen is het kader dan ook duidelijk zichtbaar.

Beter nog, het kader is eenvoudig verwisselbaar. Het klikt magnetisch vast, en je hebt de keuze uit een aantal verschillende kleuren, en een ander model met afgeschuinde rand. Samsung werkt in België samen met Flamant en in Nederland met VT Wonen, en biedt via die weg meer dan 200 kleuren aan.

The Frame is slank, heeft een mooi, aanpasbaar kader, nu moet hij nog aan de muur. Geen probleem de wandmontagebeugel zit mee in de doos. Daarmee hang je The Frame vlak tegen de muur, en ja, dan ziet hij er inderdaad uit als een kunstkader. Voeten vind je ook in de doos, maar dat lijkt ons echt niet de beste keuze. Niet alleen ga je dan toch gedeeltelijk voorbij aan het concept, de voeten zien er ook wat goedkoop uit.

Samsung The Frame (QE55LS03B) - Aansluitingen

Vermits wandmontage echt wel de voorkeur geniet, heeft Samsung The Frame uitgerust met een One Connect Box. Dat is niet de slanke versie die je op de QN95B vindt, maar het oudere model dat wat breder en forser is. Je vindt er vier HDMI-aansluitingen, waarvan slechts één HDMI 2.1-bandbreedte biedt (40 Gbps, gemarkeerd met de spelcontroller) waarop je in 4K120 kunt gamen. De aansluitingen ondersteunen ALLM, VRR en op HDMI 3 kan je eARC gebruiken.

Verder vinden we twee USB-poorten aan de zijkant van de One Connect, een optisch digitale audio-uitgang, ethernet en WiFi. Wie een hoofdtelefoon wil gebruiken moet die aansluiten via Bluetooth. De bijgeleverde ‘Invisible Connect’-kabel die de One Connect Box verbindt met de TV is vijf meter lang. Echt onzichtbaar is hij niet, maar het is superhandig dat je slechts één kabel naar de tv moet leiden. Hij zorgt immers voor alle data én stroom.

Gebruiksgemak en smart tv

Ook The Frame heeft de nieuwe versie van de Tizen Smart Hub gekregen. Die biedt erg veel functionaliteit, maar zoals we al meerdere malen vermeld hebben, vinden we de organisatie niet optimaal en reageert de interface soms traag.  Lees bijvoorbeeld de review van de Q74B voor wat meer info.

Afstandsbediening

De afstandsbediening is een witte versie van de standaard remote. Deze kleine afstandsbediening heeft een minimalistische layout met erg weinig toetsen. Vier sneltoetsen geven rechtstreeks toegang tot Netflix, Samsung TV Plus, Prime Video en Disney+. De toets rechts bovenaan activeert een snelmenu, een numeriek blok en kleurtoetsen. De remote heeft een oplaadbare batterij. Leg hem omgekeerd op de tafel en het fotovoltaïsch paneel achteraan zorgt voor het opladen. In geval van nood kan je ook via USB-C opladen.

De enige toets die we echt missen is een input-toets zodat je externe apparaten kunt selecteren zonder naar het Home menu te moeten.

Functies

The Frame beschikt over een enkelvoudige tv-tuner voor digitale tv (DVB-T2/C/S2) en één CI Plus-slot. YouTube en Netflix kan je naar de tv casten via Google Cast, en voor iOS gebruikers is er ondersteuning voor Airplay2. De mediaspeler is goed, maar kan niet overweg met het oudere Divx of Xvid en hij speelt geen DTS-soundtracks. Ondertitels en HDR vormden geen probleem, en de audiospeler is volledig.

Maar de belangrijkste functie van The Frame is natuurlijk de uitgebreide Ambient Mode / Art Mode. Wanneer je geen tv kijkt, kan je de Ambient Mode activeren. Daarmee zet je beelden op het scherm, zodat de tv een decoratieve functie krijgt. Die functie is beschikbaar op de meeste Samsung tv’s. Op The Frame krijg je bovendien toegang tot een immense bibliotheek kunstwerken. Je kiest uit meer dan 1.600 werken uit topmusea over heel de wereld. Het Louvre, het Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, het Prado, het Van Gogh museum, om er maar enkele te noemen, de lijst is lang. De selectie beslaat zowel moderne als klassieke kunst en foto’s. Om het bladeren te vergemakkelijken zijn er tal van categorieën, bijvoorbeeld per artiest, per museum, maar ook per kleur of kunstvorm en uiteraard kan je ook nagaan wat populair is. We vonden wel dat bladeren soms wat traag ging.  Toegang tot de kunstbibliotheek is wel betalend. 4,99 euro per maand of 49,90 euro per jaar lijkt ons echter redelijk.

Werken die je graag ziet kan je aan je favorieten toevoegen. Om ze te tonen zijn er ook verschillende mogelijkheden, van schermvullend, of in een matte,  een extra kader waardoor de tv er echt wel als een kunstkader uitziet. Om te vermijden dat je energie verspilt, gebruikt The Frame zijn lichtsensor en een bewegingssensor. Met de lichtsensor past hij de helderheid aan. En wanneer de bewegingssensor niemand ziet, of de lichtsensor merkt dat de kamer volledig donker is, dan schakelt hij het scherm uit.

Samsung The Frame (QE55LS03B) - Beeldverwerking

The Frame beschikt over dezelfde Quantum Processor 4K die je op de andere (Neo) QLED-modellen vindt. Die levert goede deinterlacing, upscaling en prima ruisonderdrukking, al kan je die laatste functie enkel aan- of uitzetten en niet aangeven hoe sterk de ruisonderdrukking mag zijn. In zachte kleurgradiënten blijven kleurstroken gedeeltelijk zichtbaar, en verlies je mogelijk wat detail, dat is een punt waar Samsung aan moet werken.

The Frame mag dan wel een een 120 Hz-paneel hebben, de bewegingsscherpte was minder goed dan verwacht. Een vage rand rond bewegende voorwerpen verdoezelt wat detail, en vermits de ‘Led Clear Motion’ functie aan 60 Hz werkt, veroorzaakt dat flikkering in beeld. Laat dat dan ook uit. Wil je hinderlijk gestotter vermijden in filmbeelden, dan kan je rekenen op goede motion interpolation. De processor is sterk genoeg om en snel en betrouwbaar in te grijpen, met minimale beeldartefacten, typisch tegen complexe achtergronden.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

Algemeen Expertinstellingen Beeldscherpte Instellingen
Beeldmodus: Filmmaker mode
Beeldformaatinstellingen: 16:9 standaard
Aanpassen aan scherm: Aan
Helderheid: 35
Contrast: 45
Scherpte: 5
Kleur: 25
Tint(G/R): 0
Contrastverbetering: Uit/Laag
Filmmodus: Auto
Kleurtint: Warm 2
Gamma: BT.1886 / 0
Schaduwdetail: 0
Kleurruimte: Auto
Auto of Aangepast:

Wazigheidsverm. : 10
Trilvermindering: 6-8
Led Clear Motion: Uit

Ruisreductie: Auto of Uit

Samsung QE55LS03B The Frame - Beeldkwaliteit

Deze 2022-versie The Frame heeft als belangrijkste verbetering dat hij voor het eerst is uitgerust met een mat scherm. Een televisie met een glossy scherm heeft altijd wat last van spiegelende reflecties. Dit matte scherm heeft daar nauwelijks last van. Invallend licht wordt heel diffuus weerkaatst, en zo gedraagt het scherm zich meer als een blad papier. Dat is uiteraard een uitstekende troef wanneer er kunst op het scherm staat. Invallend licht maakt het beeld (vooral de donkere delen) wat helderder, maar dat is veel minder erg dan zo’n spiegeleffect. En de kunstwerken lijken er nog echter mee.

Het onderliggende paneel is van het VA-type, met een uitstekend contrast. Het matte scherm kost een tikje contrast, dat is ook een belangrijke reden waarom tv’s altijd een glossy scherm hebben, en de edge led-achtergrondverlichting gebruikt geen local dimming. Toch meten we nog een ANSI-contrast van 4.182:1, wat een uitstekend resultaat is.

Er is een beetje clouding zichtbaar in de donkerste testbeelden en de rand van het scherm toont een fijne blauwe tint op witte testbeelden. We merkten geen van beide op bij gewoon beeldmateriaal. De Filmmaker Mode bleek uitstekend gekalibreerd. De grijsschaal is netjes uniform met een goede, zij het een tikje te koele kleurtemperatuur. Er is voldoende schaduwdetail en de zwartweergave is behoorlijk, dankzij het VA-paneel.

De fouten vallen allemaal ruim binnen de aanvaardbare marge, de kleurweergave is uitstekend, beelden zijn erg natuurlijk met goed ogende huidstinten.

Samsung The Frame (QE55LS03B) - HDR

De piekhelderheid (in Filmmaker Mode) is 541 nits, ongeacht de grootte van het testvenster. Dat is meer dan behoorlijk voor een tv die niet als eerste doel heeft om thuisbioscoop beelden te produceren.

Het quantum dot kleurbereik is goed, maar valt met 87% P3 en 65% Rec.2020, nipt onder de grenswaarde van 90% P3 die we vooropstellen voor volwaardige HDR-kleuren.

De HDR Filmmaker mode is vrij goed gekalibreerd. Het toestel houdt rekening met de metadata, maar de tonemapping clipt toch een beetje witdetail weg. Donkere nuances blijken moeilijk voor The Frame, je verlies wat zwartdetail. De kleurweergave is goed, al merk je wel dat hij vooral in rood en blauw niet die diep gesatureerde kleuren kan weergeven. Over het geheel zijn we best tevreden met het resultaat, zeker in aanmerking nemend dat HDR niet zijn belangrijkste functie is. Het blijft wel jammer dat Samsung geen Dolby Vision ondersteunt, dat zou op dit scherm een echte meerwaarde zijn. Het minder populaire HDR10+ is wel aanwezig.

Gaming, Reflecties en kijkhoeken

Het VA-paneel een matige kijkhoek, maar dat valt voor zijn kunstfunctie nog redelijk mee. Het matte scherm is zoals we eerder al opmerkten een echte troef.

De HDMI 2.1-aansluiting biedt ondersteuning voor 4K120, ALLM en VRR (HDMI VRR en AMD Freesync Premium Pro), een prima input-lag van 7,1 ms in 2K120 en 12,7 ms in 4K60. Je kan The Frame dus ook inzetten voor gaming.

Samsung The Frame (QE55LS03B) - Geluidskwaliteit

The Frame verraste ons met prima audiokwaliteit. Er zit een 40 Watt configuratie in het slanke frame die aangename resultaten produceerde. Activeer de intelligente kamercorrectie voor de beste klank. De tv heeft meer dan voldoende volume, en zelfs wat surround met een minimum aan Dolby Atmos-effect. Hij mist enkel een flinke basweergave. Hij houdt ook vervorming goed onder controle, die wordt enkel hoorbaar bij stevig wat volume.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Onze projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.

Samsung The Frame (QE55LS03B) - Conclusie

The Frame van Samsung biedt een mooie combinatie van tv en kunstkader, een optie die niet alleen voor kunstliefhebbers zinvol is, maar ook voor wie zijn tv wat meer wil integreren in het interieur. We vinden weinig zware minpunten. We hadden erg graag Dolby Vision gehad, maar die boot houdt Samsung nog steeds af. De nieuwe Smart Hub zou baat hebben bij een betere organisatie en wat vlottere reactie.

Het strakke, moderne design met zijn verwisselbare kaders en meegeleverde wandbeugel vormt de perfecte start voor zijn functie. Het matte scherm is zijn tweede troef die gecombineerd met de prima beeldkwaliteit voor hele mooie kunstweergave zorgt. Een Van Gogh of Jordaens zien er prachtig uit zonder die lastige reflecties. Toegang tot de kunstbibliotheek is betalend, maar we vinden het zeker de moeite waard. Die kwaliteiten zorgen ook voor een mooie televisie-ervaring. Verder heeft The Frame een ruim smart tv-aanbod, kan je er mee gamen en levert hij in deze categorie ook prima audio. De prijs is wel wat hoog vinden we, maar Samsung zwaait regelmatig met kortingen.

8.5
Samsung_TheFrame-toestel

Beoordeling
Samsung The Frame

Pluspunten
  • Uniek design met personaliseerbare kaders
  • Meegeleverde wandbeugel en One Connect box
  • Ruime kunstbibliotheek
  • Mat scherm
  • Goed contrast en degelijke piekhelderheid
  • Prima kalibratie
  • Eén HDMI 2.1-aansluiting en gaming features
Minpunten
  • Geen Dolby Vision
  • Smart Hub organisatie is erg matig, en reageert soms log

Beoordeling Samsung The Frame

The Frame biedt een mooie combinatie van tv en kunstkader, een optie die niet alleen voor kunstliefhebbers zinvol is, maar ook voor wie zijn tv wat meer wil integreren in het interieur. We vinden weinig zware minpunten. We hadden erg graag Dolby Vision gehad, maar die boot houdt Samsung nog steeds af. De nieuwe Smart Hub zou baat hebben bij een betere organisatie en wat vlottere reactie.

Het strakke, moderne design met zijn verwisselbare kaders en meegeleverde wandbeugel vormt de perfecte start voor zijn functie. Het matte scherm is zijn tweede troef die gecombineerd met de prima beeldkwaliteit voor hele mooie kunstweergave zorgt. Een Van Gogh of Jordaens zien er prachtig uit zonder die lastige reflecties. Toegang tot de kunstbibliotheek is betalend, maar we vinden het zeker de moeite waard. Die kwaliteiten zorgen ook voor een mooie televisie-ervaring. Verder heeft The Frame een ruim smart tv-aanbod, kan je er mee gamen en levert hij in deze categorie ook prima audio. De prijs is wel wat hoog vinden we, maar Samsung zwaait regelmatig met kortingen.

Prijsvergelijker Samsung The Frame

Reacties (2)