Review: Samsung QE65Q74C (Q74C-serie) lcd led tv

20 december 2023 + 10 minuten 1 Reacties
Samsung-QE65Q74C-lifestyle

Wie een Samsung QLED-tv op het oog heeft, maar de prijs ook belangrijk vindt, kan kiezen voor deze QE65Q74C (een designvariant van de Q70C). Maar bij dit soort middenmoters is er ondertussen flink wat concurrentie opgedoken. Kan deze Samsung voldoende weerwerk bieden?

Samsung QE65Q74C – specificaties

Op zoek naar een compleet overzicht van alle Samsung 2023-modellen met hun specificaties? Of wil je even bladeren in alle andere tv line-ups voor 2023.

Wat Ultra HD 4K 120 Hz QLED LCD-tv
Schermformaat 65 inch (164 cm), vlak
Aansluitingen 4x HDMI (4x v2.1 (40 Gbps), eARC, ALLM, VRR, 4K120), 1x optisch digitaal uit, 2x USB, 3x antenne, Bluetooth
Extra's HDR10, HLG, HDR10+ Adaptive, WiFi (802.11ac) ingebouwd, Tizen 7.0, AirPlay 2, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, dual tuner, CI+-slot, Quantum 4K Processor, Smart Calibration
Afmetingen 1.452 x 900 x 286 mm (incl. voet)
Gewicht 24,3 kg (incl. voet)
Verbruik SDR 100 (F) / HDR 229 watt (G)
Adviesprijs 1.299 euro

Samsung QE65Q74C – Design

Als Samsung een ding onder de knie heeft dan is het wel zeer slanke tv’s ontwerpen. Wie het toestel in profiel bekijkt, nauwelijks meer dan 20 mm, zou bijna vermoeden dat het om een topmodel gaat. Het smalle kunststof grijs kader met onderaan een donkerzilveren accent lijn verraadt de meer bescheiden plaats in de lineup.

De tv staat op een eenvoudige rechthoekige voetplaat. Voor een 65 inch is dat altijd wat een randgeval, het geeft het scherm veel mogelijkheid om te bewegen. Opgelet dus als er kinderhanden in huis zijn.

De vlakke rug is versierd met een fijn horizontaal streeppatroon. Onderaan in de rug lopen drie diepe horizontale groeven, die dienstdoen als kabelleiders.

Samsung QE65Q74C - Aansluitingen

Samsung heeft ook deze middenmoter uitgerust met vier HDMI 2.1-aansluitingen met 40Gbps bandbreedte en ondersteuning voor eARC (op HDMI 3), ALLM, VRR en 4K120. Verder zijn er twee USB-poorten, een optisch digitale uitgang, ethernet, WiFi en Bluetooth.

De aansluitingen staan allemaal opzij gericht, zodat het mogelijk is om de tv strak tegen de muur te monteren.

Samsung QE65Q74C - Gebruiksgemak en smart tv

De Tizen 7 Smart Hub kan ons nog steeds maar matig bekoren. Samsung heeft de interface wel een pak vlotter gemaakt, maar de layout blijft wat minder intuïtief aanvoelen als je op zoek gaat naar de extra functies.

Het Home-scherm zet een rij apps centraal in beeld. Die kan je uiteraard aanpassen naar smaak, en ook HDMI-bronnen en live tv geef je er desgewenst een plaats. De rij met grote content-tegels vlak eronder zijn aanbevelingen van Samsung, grotendeels uit Samsung TV Plus, en dus maar matig nuttig. De meest linkse van deze tegels bevat je meest recente bron. Dat is wel een handige feature. Scroll naar onder voor meer aanbevelingen uit allerlei streamingdiensten, waar je helaas niets aan kunt veranderen.

In het uitklapbaar deel, links op het Home-scherm, is nu een icoon dat je rechtstreeks naar de snel-instellingen brengt, en een dat de verbonden apparaten toont. Dat spaart alvast een paar klikken uit tegenover vorig jaar, maar ideaal vinden we het nog steeds niet. Samsung zou er goed aan doen beter na te denken over hoe je verschillende functies groepeert en snel en duidelijk toegankelijk maakt. De snel-instellingen bereik je ook door de op toets linksboven op de remote te drukken.

Afstandsbediening

De Samsung remote is de kleinste tv-remote op de markt. De focus ligt duidelijk op eenvoud, een goede keuze, maar je moet dat toch altijd afwegen tegenover gebruiksgemak. Zo zou een toets om een andere ingang te selecteren handig zijn, daarvoor moet je nu onvermijdelijk via het Home menu. Een numerieke toetsenblok is, nu we steeds meer streamen, minder belangrijk maar het blijft wel een gemis als je een kanaalsurfer bent.

Batterijen hoef je niet meer te vervangen, de remote heeft een ingebouwde, oplaadbare batterij. Opladen doe je via het fotovoltaïsch paneel achteraan of via de USB-C-poort onderaan.

Functies

De Q74C beschikt over een dubbele tv-tuner voor digitale tv (DVB-T2/C/S2) en één CI+-slot. Kijken en tegelijk een ander kanaal opnemen kan enkel als een van beide kanalen onversleuteld is. YouTube en Netflix kan je naar de tv casten via Google Cast, en voor iOS gebruikers is er ondersteuning voor Airplay 2. De mediaspeler is goed, maar kan niet overweg met het oudere Divx of Xvid en hij speelt geen DTS-soundtracks. Ondertitels en HDR vormden geen probleem, en de audiospeler is volledig.

Samsung heeft de tv voorzien van tal van features. In Ambient Mode geef je de tv een decoratieve functie. In Workspace kan je de tv verbinden met een Samsung smartphone, Windows of Mac pc. Met MultiView bekijk je meerdere bronnen tegelijk, waaronder een USB-camera of de camera van je smartphone. Videoconferencen doe je via Google Meet. De tv beschikt over een ingebouwde Zigbee/Thread module en ondersteunt Matter.

Samsung QE65Q74C - Beeldverwerking

De Quantum Processor 4K staat zeker zijn mannetje. Hij levert goede upscaling, met mooi detail. We scherpen dat graag nog een tikje bij, maar zet de scherpte-instelling niet hoger dan 5 anders riskeer je zichtbare fouten. Uitstekende deinterlacing en snelle detectie van video- en filmframerates voorkomen moiré-effecten, trapjesvorming en kam-effecten op schuine lijnen.

De ruisonderdrukking, te vinden onder de ‘beeldscherpte instellingen’, levert zeer goed werk, zowel bij willekeurig ruis als compressieruis (blokvorming), maar je kan enkel kiezen tussen de auto-stand of uit.  Gelukkig bleek de auto-stand geen detail te verbergen, dus je kan erop vertrouwen. De enige zwakke plek in de beeldverwerking? Kleurstroken in zachte gradiënten. Die werkt de processor enkel in de meest zachte gevallen wat weg. Zwaardere problemen blijven duidelijk zichtbaar.

De bewegingsscherpte scoort maar matig. Dat is hoofdzakelijk te wijten aan het paneel dat een duidelijk zichtbare dubbele rand creëert rond snel bewegende objecten. Dat kan je mitigeren met “Led Clear Motion”, maar die 60Hz Black Frame Insertion (wat is BFI) laat het beeld flikkeren en dat vinden we ondraaglijk. De motion interpolation werkt goed, ze grijpt snel in, maakt camerabewegingen erg vloeiend, en maakt daarbij nauwelijks beeldfouten.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

Algemeen Expertinstellingen Beeldscherpte Instellingen
Beeldmodus: Filmmaker mode
Beeldformaatinstellingen: 16:9 standaard
Aanpassen aan schermformaat: Aan
Helderheid: 40
Contrast: 45
Scherpte: 0-5
Kleur: 25
Tint(G/R): 0
Contrastverbetering: Uit
Filmmodus: Auto
Kleurtint: Warm 2
Gamma: BT.1886 / 0
Schaduwdetail: 0
Kleurruimte: Auto
Auto of Aangepast:

Wazigheidsverm.: 10
Trilvermindering: 6-10
Led Clear Motion: Uit

Ruisreductie: Auto of Uit

Samsung QE65Q74C - Beeldkwaliteit

De Q74C is uitgerust met een LCD-paneel van het VA-type. De achtergrondverlichting gebruikt geen segmenten.

Het scherm heeft geen perfecte uniformiteit. Zowel in donkere als in heldere scènes is wat dirty screen-effect zichtbaar. Niet ernstig genoeg om een echt lastig probleem te zijn, maar soms wel zichtbaar. Dit kan verschillen van toestel tot toestel. Het scherm haalde een ANSI-contrast van 4.280:1. Dat is goed, maar natuurlijk niet te vergelijken met toestellen met een full array local dimming achtergrondverlichting. Vooral kleine lichtaccenten, sterren bijvoorbeeld, boeten wat in aan helderheid.

De Filmmaker Mode is vrij accuraat gekalibreerd met een neutrale grijsschaal. Hij verbergt een klein beetje zwartdetail, en het beperkte contrast ontneemt wat diepte aan de beelden. Dat kan je gedeeltelijk compenseren door contrastverbetering te activeren in de laagste stand.

De kleurweergave is uitstekend, met enkel op de rode tinten een kleine afwijking. Die zijn wat donker en minder intens dan gewenst. Ook op huidskleuren heeft dat wat impact. Nu is iets te weinig kleur wel beter dan te veel kleur, dus we tillen er niet zwaar aan.  De tv kan een goede 450 nits halen in SDR, met de lichtsensor kan je dus zowel ’s avonds als overdag comfortabel kijken.

Samsung QE65Q74C - HDR

Dolby Vision blijft een taboe voor Samsung, de fabrikant zweert bij HDR10+ Adaptive. Nochtans had een toestel zoals dit veel voordeel gehaald uit Dolby Vision, want de piekhelderheid is wat beperkt, en er is nu eenmaal veel meer Dolby Vision-content dan HDR10+-beeldmateriaal.

Op een 10% venster en op het volledige witte scherm meten 459 nits. Zelfs op het kleinste venster (1%) blijft die piek gehandhaafd. Dat is goed voor lichtaccenten, maar zal natuurlijk ook invloed hebben op het contrast vermits de globale dimming duidelijk minder of zelfs niet actief is.

Het kleurbereik is ook geen uitschieter. Voor P3 meten we 87%, en in Rec2020 haalt het toestel 62,4%. Dat betekent dat hij voor HDR zowel wat piekhelderheid betreft als kleurbereik net onder onze grens van 500 nits, 90% P3 valt.

Met “HDR-toontoewijzing” in de “statisch” stand, waarbij de tv voor HDR10 geen eigen dynamische tonemapping hanteert, verdwijnt er toch regelmatig wat witdetail. De krijgen we terug door “actief” te selecteren in HDR-toontoewijzing. Helaas gaf dat in sommige heldere tinten een licht rode tint aan het beeld. Toch lijkt “actief” ons de betere keuze omdat het meer diepte geeft aan het beeld. Er is enorm veel zwartdetail, misschien iets te veel, maar het maakt donkere HDR-beelden wel beter zichtbaar als je bij omgevingslicht kijkt.

Gaming, reflecties en kijkhoeken

Dit toestel levert vrij typische VA-resultaten voor de kijkhoek, hij bewaart vrij goed kleur, maar contrast daalt onvermijdelijk als je vanuit een hoek naar het scherm kijkt. Reflecties worden redelijk geweerd, maar je vermijdt best sterk invallend licht.

Voor gamers zijn de vier HDMI 2.1-aansluitingen een sterke troef, zeker als je ook een soundbar wil gebruiken. De HDMI-poorten ondersteunen 4K120, en de VRR-ondersteuning (48-120Hz) bevat HDMI VRR, AMD Freesync en alhoewel niet vermeld is de tv ook NVIDIA G-Sync Compatible. Ook de input-lag is voorbeeldig, 7,1ms in 2K120 en 12,5ms in 4K60. In de spelmodus druk je lang op de play/pauze toets om de Game Bar te tonen. Die geeft een overzicht van de belangrijkste beeldeigenschappen zoals fps en VRR, maar kan je ook de beeldmode aanpassen, of gamen in 21:9 (voor PC).

Samsung QE65Q74C - Geluidskwaliteit

Met een 2.0-configuratie met 20W totaal vermogen komt deze Samsung niet boven heel matige audioresultaten. Hij ondersteunt Dolby Atmos, maar een echte surroundbeleving ga je er niet uit halen. Het volume is ok voor dialogen, maar voor krachtige muziek of soundtracks bleven we op onze honger zitten.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Ons projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.

Samsung QE65Q74C – Conclusie

De Samsung QE65Q74C (een variant van de Q70C die op design na identiek is), situeert zich duidelijk in de middenmoot. Hij scoort maar net de minimumvereisten voor HDR (net eronder, maar dat kijken we even door de vingers), en daarom had hij veel voordeel uit Dolby Vision gehaald. Samsung houdt die boot echter halsstarrig af. De HDR-prestaties zijn dan ook beperkt. Op audiovlak krijg je een zeer matige prestatie, een soundbar lijkt ons aangewezen. Het LCD-paneel levert matige bewegingsscherpte, we zien vage en/of dubbele randen als de actie te snel is.

Het toestel is niet zonder zijn goede kanten. Het superslanke design heeft zeker aantrekkingskracht. En de algemene beeldverwerking scoort uitstekend zodat alle content, oud of nieuw op zijn best gepresenteerd wordt. Het VA-paneel zorgt voor prima contrast, enkel bij HDR-beelden is dat wat beperkt, die beelden verliezen wat van hun impact. De Filmmaker Mode levert een prima kalibratie. Gamers krijgen vier HDMI 2.1-aansluitingen, met alle gaming-functies en lage input-lag. De Tizen Smart Hub heeft niet alleen een zeer uitgebreid app-aanbod, maar ook heel wat extra functies. Samsung kijkt met dit toestel echter tegen stevige concurrenten aan. Voor de prijs kan je ook Hisense 65U79KQ, een TCL 65C745 of zelfs een TCL 65C845 in huis halen, die meer helderheid, meer kleur én local dimming bieden.

8.0
Samsung-QE65Q74C-toestel

Beoordeling
Samsung QE65Q74C

Pluspunten
  • Zeer goede beeldverwerking
  • Degelijk contrast
  • Superslank ontwerp
  • Tizen smart tv levert veel functionaliteit
  • Ingebouwde Zigbee-hub en Matter ondersteuning
  • Vier HDMI 2.1-aansluitingen
  • Prima gaming features
Minpunten
  • Geen Dolby Vision
  • Beperkte HDR-prestaties
  • Beperkte audioprestaties
  • Matige bewegingsscherpte

Beoordeling Samsung QE65Q74C

De Samsung QE65Q74C (een variant van de Q70C die op design na identiek is), situeert zich duidelijk in de middenmoot. Hij scoort maar net de minimumvereisten voor HDR (net eronder, maar dat kijken we even door de vingers), en daarom had hij veel voordeel uit Dolby Vision gehaald. Samsung houdt die boot echter halsstarrig af. De HDR-prestaties zijn dan ook beperkt. Op audiovlak krijg je een zeer matige prestatie, een soundbar lijkt ons aangewezen. Het LCD-paneel levert matige bewegingsscherpte, we zien vage en/of dubbele randen als de actie te snel is.

Het toestel is niet zonder zijn goede kanten. Het superslanke design heeft zeker aantrekkingskracht. En de algemene beeldverwerking scoort uitstekend zodat alle content, oud of nieuw op zijn best gepresenteerd wordt. Het VA-paneel zorgt voor prima contrast, enkel bij HDR-beelden is dat wat beperkt, die beelden verliezen wat van hun impact. De Filmmaker Mode levert een prima kalibratie. Gamers krijgen vier HDMI 2.1-aansluitingen, met alle gaming-functies en lage input-lag. De Tizen Smart Hub heeft niet alleen een zeer uitgebreid app-aanbod, maar ook heel wat extra functies. Samsung kijkt met dit toestel echter tegen stevige concurrenten aan. Voor de prijs kan je ook Hisense 65U79KQ, een TCL 65C745 of zelfs een TCL 65C845 in huis halen, die meer helderheid, meer kleur én local dimming bieden.

Prijsvergelijker Samsung QE65Q74C

Reacties (1)