Apple TV, AirPlay 2 en Homekit op smart tv’s: dit moet je weten

06 februari 2020 4 Minuten 1 Reacties
apple-tv-lg-new

De Apple TV-app (voor Apple TV+), AirPlay 2 en HomeKit (Woning) verschijnen op steeds meer tv's. Wat zijn deze functies precies en op welke televisies kun je ze vinden?

Apple TV-app op smart tv’s

De Apple TV-app is, ondanks dat de naam anders doet vermoeden, geen complete vervanging van de Apple TV box die je los kunt kopen. Het is een app voor smart tv’s waarmee je toegang krijgt tot Apple TV+, de streamingdienst van Apple. Daarnaast kun je via deze app nog altijd films en series huren of kopen van iTunes en biedt Apple eigen ‘tv-kanalen’ aan. Voor Nederlanders en Belgen is met name Apple TV+ en iTunes interessant. Naast dat je de app op een select aantal smart tv’s kunt gebruiken, vind je de app ook op apparaten van Apple zelf, waaronder de iPhone, iPad, iMac en Apple TV box.

Lees meer over Dolby Vision, 4K en Dolby Atmos voor Apple TV+ en alles dat je moet weten over Apple TV+ en de Apple TV-app.

Op welke tv’s vind je de Apple TV-app?

De grote vraag is natuurlijk op welke televisies de Apple TV-app te downloaden en te gebruiken is. Dit is namelijk maar een kleine aantal televisies, van onder meer Samsung, Sony en LG. LG en Samsung bieden de app aan op televisies die in 2018 of later uitgebracht zijn. Let wel dat sommige oudere modellen nog een update moeten ontvangen waarmee de app toegevoegd wordt. Houd deze pagina van Apple in de gaten voor een recente lijst van tv’s die de Apple TV-app ondersteunen. Voor LG- en Sony-modellen geldt dat de tv’s die AirPlay 2 ondersteunen ook toegang krijgen tot de Apple TV-app. Houd ook onze website in de gaten voor nieuws over updates.

Advertentie

AirPlay 2 op smart tv’s

AirPlay 2 is een functie die we ook op steeds meer televisies tegenkomen. Hiermee is het mogelijk om media draadloos te streamen van een Apple-apparaat naar je televisie. Simpel gezegd komt het erop neer dat je alles dat je op je iPhone, iPad of iMac kijkt direct naar je tv kunt streamen (met uitzondering van Netflix). Daarnaast maakt AirPlay 2 het mogelijk om de speakers van je tv te gebruiken als onderdeel van een multiroomsysteem. Heb je meerdere speakers die compatibel zijn met AirPlay 2, dan kun je ze samen laten spelen met de speakers van je televisie. Helaas is het nog niet mogelijk om audio van je televisie te laten streamen naar andere speakers in huis.

Lees meer over wat AirPlay 2 precies is en hoe het werkt.

Op welke tv’s vind je AirPlay 2?

AirPlay 2 is momenteel te vinden op televisies van Samsung, LG en Sony. Apple heeft zelf een lijst online gezet waarin alle compatibele modellen getoond worden. Deze lijst wordt regelmatig bijgewerkt.

HomeKit (Woning) op smart tv’s

Tot slot biedt Apple tv-fabrikanten de mogelijkheid aan om HomeKit (in het Nederlands Apple Woning) toe te voegen aan hun televisie. Dit betekent dat de tv onderdeel kan worden van het smarthome-systeem dat je met HomeKit ingericht hebt. Zo kun je bijvoorbeeld bepaalde functies van je televisie bedienen met je iPhone of iPad, of zelfs middels spraak dankzij Siri. Ook kun je de televisie als onderdeel van scenes binnen HomeKit (Woning) inzetten. Zo kun je met één druk op de knop of één spraakcommando de gordijnen laten sluiten, de lichten laten dimmen en de tv aan laten zetten.

Lees meer over HomeKit op televisies in ons HomeKit-archief.

Op welke tv’s vind je HomeKit (Woning)?

Apple heeft helaas geen lijst online gezet met televisies die HomeKit ondersteunen, maar kijkend naar de geschikte modellen is het momenteel zo dat alle televisies die AirPlay 2 ondersteunen ook HomeKit ondersteunen. Fabrikanten rollen AirPlay 2 tot op heden altijd samen met HomeKit uit naar televisies. Er is echter één uitzondering: Samsung heeft ervoor gekozen HomeKit niet te ondersteunen, terwijl AirPlay 2 wel ondersteund wordt.

Reacties (1)