Wifi 7 officieel: dit mag je van de grote upgrade verwachten

14 januari 2024 4 Minuten 0 Reacties
wifi 7 router

De Wi-Fi Alliance is officieel begonnen met het certificeren van producten -- tijd dus om te kijken naar wat wifi 7 precies inhoudt.

Het voelt nog een klein beetje als de dag van gisteren dat we over wifi 6 of wifi 6e schreven. Die standaarden bestaan nog helemaal niet zo lang. Maar tijd werkt net even anders in techland. Daar waar er nog zes jaar tussen wifi 5 en wifi 6 zat, zat er nog maar twee jaar tussen wifi 6 en 6e. Wifi 7 heeft officieel drie jaar op zich laten wachten. Maar oplettende lezers hebben gezien dat reeds wifi-routers verkrijgbaar zijn die ondersteuning aanbieden voor de nieuwe standaard. Hoe kan dat precies en wat is er sinds de ‘eerste introductie’ veranderd? We vertellen je er alles over in dit artikel.

Wifi 7: van het begin tot nu

Toen er medio 2023 al routers op de markt verschenen die claimden wifi 7 te ondersteunen, was dat technisch gezien geen leugen. Destijds was namelijk al bekend wat de specificaties van de nieuwe standaarden zouden zijn. Daardoor konden fabrikanten alvast vooruitlopen op zaken en producten uitrusten met de juiste hardware aan boord. Hardware die dus ondersteuning – in de toekomst – aanbiedt voor producten die officieel gecertificeerd zijn voor wifi 7. Zo hebben we bijvoorbeeld al smartphones voorbij zien komen met wifi 7 aan boord. Daar is dus op zich niets vreemds aan.

Maar wat is er dan nu anders? Nou, Wi-Fi Alliance heeft officieel aangekondigd producten te certificeren. Met zo’n certificaat aan boord weet je als gebruikers honderd procent zeker dat het product in kwestie geschikt is voor wifi 7 (eerder hoefde dat dus niet het geval te zijn, ook claimden bedrijven van wel). In de komende maanden gaan we dus heel veel apparaten zien die support hebben voor de wifi-standaard. Dit kunnen smartphones zijn, maar ook laptops, routers en smarthomeproducten. Als het internet nodig heeft, zou je wifi 7 kunnen tegenkomen.

Het is nog niet duidelijk of alle wifi 7-routers van nu een certificaat krijgen voor de nieuwe standaard. Dat betekent niet dat apparaten die nu overgeslagen worden niet goed werken met wifi 7-netwerken; maar met zo’n certificaat weet iedereen simpelweg sneller waar die aan toe is.

WiFi shutterstock SLP netwerk
Lees ook

WiFi 6 in het smarthome: meer bandbreedte, efficiënter en hogere snelheid

Wat is er anders?

Wifi 7 staat voornamelijk in het teken van streamen met een hoge bandbreedte en draadloos gamen met een korte vertraging. Om twee praktische voorbeelden te geven: mensen die thuis werken en contact zoeken met collega’s ondervinden dan veel minder hinder tijdens de videovergaderingen. En ook de mensen die veelal in virtual reality gamen met een speciale bril op kunnen van de nieuwe opties profiteren. Dit is immers de eerste generatie wifi die van de grond af aan opgebouwd is voor de 6GHz-band. Dat is een draadloos spectrum dat wifi 6e voor het eerst benutte.

Tussen de introductie van wifi 7 en het certificeren is er niets veranderd aan de standaard. Kanalen krijgen een dubbel zo brede bandbreedte (van 160 naar 320 MHz) ten opzichte van de vorige drie versies. Dat betekent dat de downloadsnelheden flink kunnen stijgen tot (in potentie) meer dan twee gigabits per seconde. Daarnaast introduceert wifi 7 multi-link operation (mlo). Dat is in feite hetzelfde als draadloze linkaggregatie. Verbonden apparaten kunnen zich over drie banden verspreiden (2,4, 5 en 6 GHz), en dat moet zorgen voor meer stabiliteit en snelheid.

Want wanneer je buiten het bereik van de ene band loopt, dan betekent dat niet dat je hoeft te wachten totdat een product verbinding maakt met een andere band. Ook zorgt mlo voor veel minder vertraging op de lijn, waardoor verbonden apparaten veel sneller hun pakketten kunnen verzenden. Door altijd drie banden tot je beschikking te hebben, hoeft de apparatuur ook niet z’n beurt te wachten. Meestal merk je daar niet zo heel veel van in dagelijks gebruik. Maar hoe meer apparaten er gekoppeld en gebruikers er actief zijn, hoe groter de kans dat er ergens vertraging ontstaat.

Dat klinkt heel mooi, maar dit betekent niet dat elke wifi 7-router die mogelijkheid standaard aanbiedt. Goedkopere routers kunnen het bijvoorbeeld op twee banden tegelijkertijd houden. Dat is hoe dan ook nog steeds beter dan hoe het gaat met wifi 6e en lager, waar de producten maar één band tot hun beschikking hebben. Uiteraard zijn wifi 7-routers compatibel met oudere producten, aangezien de oude standaarden actief blijven. Maar om volop te kunnen profiteren van al het nieuws, dien je (wederom) te investeren in een sloot aan nieuwe routers, smartphones, computers en meer.

Meer lezen?

Wil je meer tips en advies over smarthome en slimme verlichting? Kijk daarvoor bij Tips en Advies. Ben je op zoek naar de nieuwste smarthome-producten? We testen iedere week de nieuwste producten. Lees er alles over bij Reviews.

Reacties (0)