Review: Samsung QE55S95D (S95D-serie) oled tv

15 mei 2024 + 10 minuten 0 Reacties
Samsung-QSE55S95D-lifestyle
FWD award

In 2024 breidt Samsung het OLED-aanbod verder uit. Het topmodel, de QE55S95D krijgt niet alleen een nieuw QD-OLED-paneel maar ook een mat afgewerkt scherm. Dat is al reden genoeg om het toestel uitgebreid te testen.

Samsung QE55S95D – specificaties

Op zoek naar een compleet overzicht van alle Samsung 2024 OLED-modellen met hun specificaties? Of wil je even bladeren in alle andere tv line-ups voor 2024.

Wat Ultra HD 4K 144 Hz QD-OLED-tv
Formaat 55 inch (139 cm)
Aansluitingen 4x HDMI (4x v2.1 (40 Gbps), eARC, ALLM, VRR, 4K120), 1x optisch digitaal uit, 3x USB, 1x USB-C (optionele camera), 3x antenne, Bluetooth, One Connect Box
Extra's HDR10, HLG, HDR10+ Adaptive, WiFi (802.11ac) ingebouwd, Tizen Smart Hub, AirPlay 2, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, dual tuner, CI+-slot, NQ4 AI Gen2 Processor, Smart Calibration
Afmetingen 1225 x 771 x 268 mm (incl. voet)
Gewicht 23,9 kg (incl. voet)
Energieverbruik SDR 82 W (G) / HDR 151 W (G)
Adviesprijs 2.599 euro

Samsung QE55S95D – Design

Neen, je vergist je niet de S95D heeft hetzelfde design als de S95C, namelijk het Infinity One ontwerp dat Samsung gebruikt op zijn topmodellen. Dat premium design is een echte blikvanger. Het scherm is amper 11mm dun, en dat over het gehele oppervlak. Ondanks het dunne profiel voelt het erg stevig. De zijkant is voorzien van een metalen frame. De hoekige afwerking accentueert het beeld.

Op de rug vinden we niet de gebruikelijke aansluitingen, maar enkel de poort voor de One Connect Box, en een USB-C-poort. Het grafietzwarte oppervlak wordt gedomineerd door de zes luidsprekers. Het is niet zo gebruikelijk, maar de tv zou ook niet misstaan midden in de kamer, zodat je ook de rug kan bewonderen.

De brede metalen titaniumzwarte voetplaat garandeert een stevige opstelling. Dat is voor een deel te danken aan het gewicht, want de voet alleen is goed voor 10kg (het scherm zelf weegt amper 14kg).

Samsung QE55S95D - Aansluitingen

De One Connect Box is nog zo’n premium feature die Samsung voorbehoudt voor de topmodellen. En vermits de slanke QE55S95D (S95D-serie) er ongetwijfeld ook prachtig uit ziet aan de wand, is die One Connect Box een uitstekende toevoeging. Er hoeft maar een kabel naar het toestel te lopen, die levert zowel stroom als data. De One Connect Box zelf kan je dan ergens uit het zicht plaatsen. Met de tweede, korte kabel kan je de box als alternatief achter op de voet plaatsen.

De tv biedt vier HDMI 2.1-aansluitingen, die allemaal 40Gbps bandbreedte leveren en ondersteuning voor ARC/eARC (op HDMI 3), ALLM, VRR en 4K120. Er zijn ook drie USB-poorten, een optisch digitale uitgang, ethernet, WiFi en Bluetooth.

Samsung QE55S95D - Gebruiksgemak en smart tv

De 2024-versie van Tizen heeft opnieuw een aantal kleine maar erg zinvolle aanpassingen gekregen. We durven zelfs stellen dat Samsung met deze versie eindelijk een volwassen versie van de schermvullende Tizen-interface toont. Dat illustreert bovendien het belang van upgrades voor de oudere modellen. Die blijven momenteel achter met een suboptimale versie, we hopen dat Samsung daar in de toekomst wat aan verandert. Google TV, Vidaa en het nieuwe Titan OS doen dat al en nu ook LG nieuwe versies van zijn OS naar oudere modellen laat stromen, blijft Samsung als enige achter.

Deze nieuwe versie navigeert alvast erg vlot. Op het Home scherm zien we de meeste zaken van vorig jaar terug. De meest recente bron en aanbeveling staan nu centraal. De rij apps die je zelf kunt aanpassen en waarin je ook je HDMI-bronnen kwijt kunt, is een plaats naar onder verhuisd. Niet de beste beslissing, maar anderzijds ook geen drama. Verder naar beneden vind je nog steeds aanbevelingen uit allerlei streamingdiensten.

Bij de secties aan de linkerzijde vinden we een nieuw pictogram (voor Daily+), scroll je verder naar onder in de secties links, kom je uit bij Verbonden Apparaten en Instellingen. Boven de centrale aanbevelingen op het Home-scherm zijn drie tabs zichtbaar: Ontdekken, Live en Apps. Ontdekken is waar je Home scherm standaard start, Live toont de elektronische programma gids en kanalen uit Samsung TV plus. Apps is je app-store. Een duidelijke indeling vonden we, al zagen we geen live tv-kanalen in de Live-sectie.

De Daily+ sectie, te selecteren aan de linkerzijde, bevat nu alle zaken die niet echt met tv-kijken te maken hebben. Daar vind je SmartThings, Workspace, de workout tracker, en de Philips Hue app. De nieuwe indeling is wat ons betreft een pak beter. Alles staat nu logischer gerangschikt en die organisatie maakt het eenvoudiger om zaken terug te vinden. Een overzichtsartikel van de Smart Hub komt eraan.

Afstandsbediening

De afstandsbediening is identiek aan die van vorig jaar wat betreft de lay-out en het algemene uitzicht. Opladen doe je nog steeds met een fotovoltaïsch paneel achteraan of via USB-C. De compacte afstandsbediening heeft handige toetsen met een zuivere aanslag. De enige echte verandering is de toevoeging van enkele ribbels aan de onderste helft van beide zijdes. Daarmee voel je het gemakkelijk wanneer je de remote ondersteboven vasthoudt.

Over het algemeen zijn we zeer tevreden over deze afstandsbediening, vooral nu er wijzigingen zijn doorgevoerd in de gebruikersinterface. Een goed voorbeeld hiervan is de multifunctionele toets links bovenaan. Wanneer je die indrukt, moest je op vorige versies scrollen om de extra functies te zien, iets wat je gemakkelijk over het hoofd zag. Nu staan die gewoon naast elkaar op het scherm, waardoor je meteen ziet dat de toets meerdere functies heeft.

Functies

De QE55S95D (S95-serie) beschikt over een dubbele tv-tuner voor digitale tv (DVB-T2/C/S2) en één CI+-slot. Kijken en tegelijk een ander kanaal opnemen kan enkel als een van beide kanalen onversleuteld is. YouTube en Netflix kan je naar de tv casten via Google Cast, en voor iOS gebruikers is er ondersteuning voor Airplay 2.

Verder is er de Ambient Mode waarmee je de tv een decoratieve functie geeft als je geen tv kijkt. Workspace voor wanneer je wat werk wil verrichten op het grote scherm, je kan daarvoor verbinden met een Samsung smartphone, Windows of Mac pc kunt verbinden. De tv beschikt over een ingebouwde Zigbee hub, ondersteunt Matter, en via SmartThings beheer je de IoT-apparaten in huis. Met MultiView bekijk je meerdere bronnen tegelijk, waaronder een USB-camera of de camera van je smartphone.

Samsung QE55S95D - Beeldverwerking

De beeldprocessor kreeg een nieuwe versie, nu onder de naam NQ4 AI Gen2, maar spectaculaire verbeteringen zijn er niet. Daarbij dienen we wel te vermelden dat Samsung al uitstekende beeldverwerking leverde. Wat viel op? Bij de ruisonderdrukking heeft Samsung opnieuw twee opties beschikbaar gemaakt, standaard en hoog in plaats van enkel de aan of uit optie. De standaard-instelling levert uitstekend werk, zowel voor willekeurige ruis als blokvorming, zelfs bij extreme gevallen. Kleurbanden die relatief smal en subtiel zijn worden kordaat verwijderd, enkel de extreme gevallen blijven nog zichtbaar.

Bij erg lage resolutiebeelden zoals DVD, maakt de ruisonderdrukking het beeld iets te zacht, zeker in donkere beelden. Dat is zelfs in de standaard-setting het geval. Je kan de scherpte-instelling licht optrekken, tot vijf, maar veel meer kan je niet doen. Film- en videocontent wordt correct herkend, de deinterlacing is zeer goed, en de upscaling is prima.

Haarscherpe bewegingen mag je verwachten van een QD-OLED-paneel, dankzij de extreem korte reactietijd van de pixels. De bewegingsscherpte is zeer goed, met scherp afgelijnde randen. Wie liever zoveel mogelijk gestotter vermijdt in filmbeelden kan de beeldscherpte-instellingen aanpassen. De motion interpolation grijpt erg snel en correct in, ook bij snel bewegende camerabeelden. “Scherpe Beweging” activeert een Black Frame Insertion (wat is BFI) aan 60Hz, maar we laten ze liever uitstaan, de verbetering is niet voldoende om de lichte flikkering in beeld aanvaardbaar te maken.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

Algemeen Expertinstellingen Beeldscherpte Instellingen
Beeldmodus: Filmmaker mode
Beeldformaatinstellingen: 16:9 standaard
Aanpassen aan schermformaat: Aan
Helderheid: 32 (HDR: 50)
Contrast: 45
Scherpte: 0-5
Kleur: 25
Tint(G/R): 0
Contrastverbetering: Uit
HDR-toontoewijzing: statisch
Filmmodus: Auto
Kleurtint: Warm 2
Gamma: BT.1886 / 0
Schaduwdetail: 0
Kleurruimte: Auto
Maximale Helderheid: Middel (HDR: Hoog)
Auto of Aangepast:

Wazigheidsverm. : 10
Trilvermindering: 6-10
Scherpe beweging: Uit

Ruisreductie: Standaard of Uit

Samsung QE55S95D - Beeldkwaliteit

De QE55S95D (S95D-serie) is uitgerust met Samsungs nieuwste, derde generatie QD-OLED-paneel. Niet alleen zet dat de maximale helderheid alweer wat hoger, het paneel is bovendien uitgerust met een matte, anti-reflectielaag.

De nieuwe panelen gebruiken nog steeds het driehoekspatroon voor hun subpixels. Tenzij je de tv als monitor wil gebruiken en er erg dichtbij zit, veroorzaakt dat geen problemen. De uniformiteit in heldere beelden was zeer goed. In onze donkerste testbeelden waren er wat vage verticale vegen zichtbaar, maar in onze donkere filmbeelden viel daarvan niets te bespeuren. Uitstekende score met andere woorden.

Schakel naar de Filmmaker mode voor een prachtig beeld. Onze enige opmerking is dat de grijsschaal in de helderste tinten een beetje naar groen/blauw neigt, dat kan voor het geoefend oog zichtbaar zijn als er veel wit op het scherm is.

De kleurweergave is echter uitstekend. Donkere beelden hebben prima schaduwdetail, gecombineerd met het uitmuntend contrast en prachtige kleuren zorgt dat voor topbeelden.

Samsung QE55S95D - HDR

Nieuwe technologie boekt in de eerste jaren bijna altijd nog vooruitgang en dat blijkt ook het geval voor QD-OLED-panelen. Met een piek van 1793 nits op het 10% venster en 337 nits op het volledig wit veld zetten we alweer een stap vooruit, goed voor ongeveer 25-30% meer helderheid dan de S95C en een positie als de nieuwe leider. Het kleurbereik was al uitstekend, en dat is onveranderd. Voor het P3-kleurbereik meten we net geen 100% terwijl Rec2020 uitkomt op 86%.

Dolby Vision ontbreekt nog steeds op Samsung-toestellen, we blijven dat een jammer gemis vinden. In HDR10 kiezen we voor de HDR Filmmaker Mode, en die toont prachtige beelden. De S95D kan prima gebruik maken van zijn helderheid, er zit veel dynamiek in het beeld en we kunnen de tv niet betrappen op zware uitschuivers. De kleurtemperatuur is iets te koel, net zoals in SDR, maar dat stoorde zelden, tenzij bij overwegend witte beelden.

De EOTF-curve is prima, we zien wel dat hij een beetje meer helderheid geeft in de allerhelderste delen. Met HDR-Toontoewijzing in de ‘Statisch’ mode volgt de tv de intentie van het beeld. Clipping van witdetail wordt tot een minimum beperkt, zelfs bij zeer helder gemasterde content. Intens heldere kleuren bewaren heel goed hun tint zonder verwateren. Donkere scènes bevatten op hun beurt veel schaduwdetail. HDR-Toontoewijzing in de ‘Actief’-stand zorgt voor dynamische tonemapping, maar we zien geen reden om dat zelfs in een matig verlichtte omgeving te gebruiken. Je wint dat laatste beetje witdetail, maar de instelling maakt het beeld ook beduidend helderder. Daardoor verliest het beeld net van zijn uitzonderlijke dynamiek, en wordt het wat vlakker. We zouden dat enkel overwegen in een fel verlichtte ruimte.

Samsung QE55S95D – Gaming, Reflecties en kijkhoeken

Van QD-OLED weten we dat de kijkhoek bijna perfect is, maar dat is niet de meest opvallende feature dit jaar. Die titel is voorbehouden voor het matte scherm dat uitstekend de impact van reflecties vermindert. Een gelijkaardig mat scherm zagen we al op The Frame, waar het de kunstervaring versterkte. Samsung claimt dat deze techniek gelijkaardig maar toch anders is. In elk geval zijn we erg tevreden over het resultaat. In essentie verzacht het scherm niet alleen de reflectie, maar verstrooit hij die ook over een groter oppervlak. In een donkere omgeving, waar je dus geen reflecties hebt, doet het niets af aan de kijkervaring. Staat je tv toch op een plaats waar hij last kan hebben van reflecties van omliggende lichtbronnen zoals ramen of spots, dan verzacht het de impact daarvan aanzienlijk. Uiteraard blijft het wel zichtbaar, je merkt dat het contrast op die plaats wat vermindert. Maar we zouden dat altijd verkiezen boven harde reflecties die het beeld volledig ongenietbaar maken.

De QE55S95D (S95D-serie) heeft ook heel wat aan boord voor gamers. De vier HDMI 2.1-poorten maken het mogelijk een soundbar aan te sluiten en toch nog meerdere high-end gamebronnen tegelijk aan te sluiten. PC-gebruikers kunnen daarbij tot 144fps gaan. De input-lag van 10,6ms in 4K60 en 5,3ms in 2K120 is uitstekend. Het toestel ondersteunt HDMI VRR, AMD FreeSync Pro en NVIDIA G-Sync Compatible. Via de Game Bar kan je tussen verschillende gameprofielen schakelen, de tv kan dat automatisch met behulp van AI door de titel van het game te herkennen.

Samsung QE55S95D - Geluidskwaliteit

Net zoals op de S95C zijn we licht teleurgesteld in audiokwaliteit van de QE55S95D (S95D-serie). Ondanks ruim vermogen (70W), een 4.2.2 kanaalsconfiguratie en indrukwekkend luidsprekers in de rug, blijkt het smalle profiel hem toch parten te spelen. Dat is geen probleem voor dialogen, of andere rustige audio, daarmee scoort hij prima. Maar expressieve muziek en indrukwekkende filmsoundtracks komen niet tot hun recht. Het volume is nogal beperkt, en je hoort de processor ingrijpen als je de volumeknop hardhandig naar boven draait. Da basweergave is ronduit zwak. Er lijkt ons wel iets meer surround in te zitten dan vorig jaar. Maar hoe je het ook bekijkt, wie naast prachtig beeld ook indrukwekkende audio zoekt, moet er een soundbar bijnemen.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Ons projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.

Samsung oled tv 2024 1
Lees ook

Samsung 2024 oled tv line-up: S95D, S90D en S85D series

Samsung QE55S95D – Conclusie

Een gedurfde zet, dat moeten we het matte scherm van de Samsung QE55S95D zeker noemen. Waar topmodellen doorgaans volop inzetten op het premium gevoel van een glossy scherm durft Samsung de hinderlijke reflecties te lijf te gaan met een mat scherm. En met prachtig resultaat. Veel minpunten vinden we niet aan het toestel. De audioprestaties zijn aan de zwakke kant. Wie het indrukwekkende beeld wil aanvullen met bioscoopgeluid moet inzetten op een soundbar. Verder blijft Dolby Vision afwezig uit de specificaties.

Maar dat kan ons niet minder enthousiast maken over deze televisie. Het vernieuwde QD-OLED-paneel is goed voor een recordpiekhelderheid en prachtige kleuren, die samen met het perfecte contrast en een prima kalibratie voor bijzonder aantrekkelijke HDR- en SDR-beelden zorgen. Het matte scherm is misschien niet voor iedereen, maar persoonlijk prefereren we deze aanpak waarbij reflecties nagenoeg geen hinder meer veroorzaken. Zeker wie in een lastige lichtomgeving kijkt, zal dat enorm appreciëren. Goede beeldverwerking en ruime gamingfeatures maken het luik beeldkwaliteit volledig. De aanpassingen in de Tizen smart tv-interface vormen een duidelijke verbetering voor het gebruiksgemak in een tv die enorm veel functionaliteit biedt. De One Connect Box maakt een netjes opgeruimde plaatsing mogelijk, ook aan de wand. Kortom, dit is een echte topper, maar je betaalt er wel een stevige prijs voor.

9.5
Samsung-QSE55S95D-toestel

Beoordeling
Samsung QE55S95D

Pluspunten
 • Nieuwe record piekhelderheid
 • Mat scherm voor minimale reflectiehinder
 • Knap slank design
 • Uitmuntend contrast en goed zwartdetail
 • Zeer goede beeldverwerking
 • Nagenoeg perfecte kijkhoek
 • Verbeterde Tizen smart tv-interface
 • Zeer goede bewegingsscherpte
 • Prachtige HDR-weergave
 • One Connect Box, met HDMI 2.1-aansluiting en gaming features
Minpunten
 • Geen Dolby Vision
 • Ondermaatse audio
 • Prijs

Beoordeling Samsung QE55S95D

Een gedurfde zet, dat moeten we het matte scherm van de Samsung QE55S95D zeker noemen. Waar topmodellen doorgaans volop inzetten op het premium gevoel van een glossy scherm durft Samsung de hinderlijke reflecties te lijf te gaan met een mat scherm. En met prachtig resultaat. Veel minpunten vinden we niet aan het toestel. De audioprestaties zijn aan de zwakke kant. Wie het indrukwekkende beeld wil aanvullen met bioscoopgeluid moet inzetten op een soundbar. Verder blijft Dolby Vision afwezig uit de specificaties.

Maar dat kan ons niet minder enthousiast maken over deze televisie. Het vernieuwde QD-OLED-paneel is goed voor een recordpiekhelderheid en prachtige kleuren, die samen met het perfecte contrast en een prima kalibratie voor bijzonder aantrekkelijke HDR- en SDR-beelden zorgen. Het matte scherm is misschien niet voor iedereen, maar persoonlijk prefereren we deze aanpak waarbij reflecties nagenoeg geen hinder meer veroorzaken. Zeker wie in een lastige lichtomgeving kijkt, zal dat enorm appreciëren. Goede beeldverwerking en ruime gamingfeatures maken het luik beeldkwaliteit volledig. De aanpassingen in de Tizen smart tv-interface vormen een duidelijke verbetering voor het gebruiksgemak in een tv die enorm veel functionaliteit biedt. De One Connect Box maakt een netjes opgeruimde plaatsing mogelijk, ook aan de wand. Kortom, dit is een echte topper, maar je betaalt er wel een stevige prijs voor.

Reacties (0)