Review: Philips 65OLED959 (OLED959-serie) oled televisie

10 september 2024 + 10 minuten 6 Reacties
Philips-65OLED959-lifestyle
FWD award

De Philips 65OLED959 is een echte blikvanger en dat op meerdere manieren. Niet alleen kreeg dit topmodel een uniek design mee, het is ook uitgerust met een nieuwe versie van Ambilight waarmee Philips de 20e verjaardag van de technologie in de bloemetjes zet. Het OLED-paneel met microlenzen, en de achtste generatie dual engine P5 processor moeten top beeldkwaliteit produceren, terwijl de audiokwaliteit gegarandeerd wordt door de Bowers & Wilkins configuratie. 

Philips 65OLED959 – specificaties

Wat Ultra HD 4K 144 Hz W-OLED-tv
Formaat 65 inch (164 cm), vlak
Aansluitingen 4x HDMI (2x v2.1 48Gbps, 2x v2.0 18Gbps, ARC/eARC, ALLM, 4K144, VRR (AMD FreeSync, NVIDIA G-Sync Compatible), 2x USB, 1x optisch digitaal uit, 1x hoofdtelefoon, 1x subwoofer pre-out, 2x antenne, 1x Ethernet, WiFi 6, Bluetooth
Extra's HDR10, HLG, Dolby Vision, HDR10+ Adaptive, Dolby Atmos, DTS:X, Google TV, DTS Play-Fi, Airplay 2, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, 8e Gen P5 Perfect Picture Dual Engine, driezijdige Ambilight Plus
Afmetingen 1451 x 905 x 313 mm (incl. voet)
Gewicht 26,9 kg (incl. voet)
Verbruik SDR 85 (E) / HDR 235 watt (G)
Adviesprijs 4.999 euro

Philips 65OLED959 - Design

Dat deze tv een opvallende verschijning is, is een understatement. Philips koos voor dit model een radicaal andere aanpak. De OLED959 wil bijvoorbeeld niet de slankste zijn, maar dat is een feature, geen bug. Zelfs naar de randen toe heeft de ontwerper niet geprobeerd om de diepte te verhullen. Integendeel, het 6cm diepe profiel is gewoon te zien aan de zijkant en bovenkant, waar het bekleed is met grijze luidsprekerstof. De onderste rand aan de voorzijde van het toestel is ook breder, en afgewerkt in dezelfde stof. Achter al die stoffen afwerking schuilt een reeks luidsprekers.

In de rug, zo goed als helemaal vlak, valt de centrale subwoofer op, en aan de randen natuurlijk de nieuwe Ambilight die vooral gedefinieerd wordt door de grotere lenzen.

En dan is er nog de voet. De OLED959 heeft een vloerstaander als voet, een slanke grijze balk die op een ruime metalen voetplaat in dezelfde kleur staat. Uiteraard kan je ook voor wandmontage gaan.

Philips 65OLED959 - Aansluitingen

Op de Philips 65PUS8809 vonden we vier HDMI 2.1-aansluitingen met 48Gbps bandbreedte, maar helaas, de 65OLED959 moet het nog steeds stellen met twee HDMI2.1-poorten met 48GBps en twee HDMI 2.0-poorten met 18Gbps. Dit model mikt weliswaar meer op de thuisbioscoop liefhebbers, daarom maken we er geen punt van, maar voor gamers het blijft wel het vermelden waard. De tv ondersteunt ALLM, 4K120 én 4K144, en VRR. Op HDMI 2 is er ondersteuning voor ARC/eARC.

De resterende aansluitingen zijn twee USB-poorten, een digitaal optische uitgang, een hoofdtelefoonuitgang, een subwoofer pre-out, draadloos en bedraad netwerk, en Bluetooth (voor draadloze keyboards, de remote en draadloze hoofdtelefoon). Alle aansluitingen wijzen naar onder of opzij, enkel de stroomaansluitingen wijst naar achter.

Philips 65OLED959 - Gebruiksgemak en smart tv

De OLED-modellen (met uitzondering van de OLED 7-serie) zijn nog steeds uitgerust met Google TV. Onder de motorkap zit de Mediatak Pentonic 1000 chipset, voorzien van een quad core ARM Cortex-A73 2GHz, 3GB RAM en een Mali G57 GPU. De gebruikservaring in Google TV is uitstekend, de tv reageert vlot. De AIDA-app rapporteert dat er slechts 3GB vrije opslagruimte, dat is niet zoveel, maar voor de meeste gebruikers ruim voldoende. Uitbreiden kan je op Google TV altijd via externe USB-opslag.

Het Google TV Homescherm focust op gesponsorde content (gelukkige geen niet-content gerelateerde ads), met een reeks aanbevelingen specifiek voor jou, en links in die rij de laatst gebruikte bron. Pas onderaan het scherm staan je favoriete apps, die kan je vanzelfsprekend aanpassen zoals je wilt.

Het grootste voordeel van Google TV is het zeer ruime aanbod apps. Maar ook de aanbevelingen verdienen een vermelding, vooral omdat ze niet zoals gebruikelijk gerangschikt staan per streamingdienst, maar eerder per categorie, zoals Misdaadseries, Horrorfilms of Oorlogsfilms. De aanbevelingen komen weliswaar nog steeds niet uit alle beschikbare diensten, maar enkel uit Apple TV, Prime Video en Disney+.

De instellingen-toets (tandwiel) brengt je naar de volledige Google TV-instellingen. Via de menu-toets zet je een lijst met snel-instellingen rechts op het scherm. Die bestaat overigens uit twee delen, dus klik een keer naar links voor het tweede deel. Dit is de handigste manier om beeld en geluid snel aan te passen.

Afstandsbediening

De knappe afstandsbediening die we vorig jaar voor het eerst zagen op de OLED908 is nog steeds van de partij. Het is een prima voorbeeld van een moderne aanpak voor de afstandsbediening. Numerieke toetsen zitten verborgen achter de d-pad, maar worden zichtbaar door verlichting zodra je de nummer-toets aanslaat. De vormgeving is slank, met ietwat scherpe randen. Daardoor voelt hij wat ongemakkelijk aan, maar het hindert gebruik niet. De toetsen hebben, in tegenstelling tot de goedkopere versie op de 65PU8809, een duidelijke aanslag. Aan de kanteltoetsen voor kanaal en volume moet je wel even wennen.

Er zijn drie sneltoetsen (voor Netflix, Prime Video, Disney+, YouTube), en een sneltoets die je rechtstreeks naar je volledige app-collectie brengt. De afstandsbediening heeft geen batterijen nodig, de ingebouwde batterij is oplaadbaar via USB-C.

Functies

De OLED959 beschikt over een single tv-tuner en één CI+-slot. Opnemen kan naar USB harde schijf, maar tegelijk een ander kanaal bekijken is niet mogelijk. Google TV biedt volledige Chromecast-ondersteuning en Philips heeft dit jaar ook Airplay 2 voorzien. Met DTS Play-Fi kan je de tv opnemen in een multiroom-omgeving.

En dan is er natuurlijk Ambilight Plus. Deze nieuwe versie gebruikt een speciale lens die het licht op vier verschillende afstanden van het scherm projecteert. Daarmee kan het dus eigenlijk vier lagen rond het beeld creëren, elk met de typische Ambilight gloed zodat je een beperkt 2D-effect krijgt. Wie dat wat te veel vindt, kan in de instellingen voor ‘Classic Glow’ kiezen om een meer originele Ambilight ervaring te creëren. In de instellingen kan je bovendien helderheid, saturatie en dynamiek van Ambilight aanpassen én de lichtsensor activeren (Eco Room Adaptive) zodat Ambilight zichzelf wat tempert als je in een donkere omgeving kijkt.

Philips 65OLED959 - Beeldverwerking

De 65OLED959 werkt nog steeds op de Mediatek Pentonic 1000 chipset. Zo neemt de P5 Perfect Picture Dual Engine de verbeteringen van de OLED809 over, maar voegt daar nog een aantal extra zaken aan toe. Zo is de AI-detectie van type beeldmateriaal uitgebreid met drie nieuwe types, animatie, film en sport (naast de reeds bestaande natuur, gezichten, beweging en duister). Zo kan de processor zijn verwerking nog beter aanpassen. Vooral voor sportliefhebbers is dat een goede zaak. Wie bijvoorbeeld onze aanbevelingen volgt en de Filmmaker mode gebruikt, kan nu in de motion-instellingen AI Sportoptimalisatie activeren, om zo vloeiende sportbeelden te zien, ook als je als motionstijl ‘Echt Bioscoop’ hebt geselecteerd.

De AI-gebaseerde scherpte is slim genoeg om binnen een beeld verschillende scherpteniveaus te gebruiken. We activeren graag ‘Textuurverbetering’, dat voegde wat scherpte toe zonder vals detail te creëren. Enkel bij heel lage kwaliteit beelden (zoals sommige dvd’s) laat je het beter uitstaan om te vermijden dat de processor iets te onnatuurlijk scherpe randen creëert. De ‘Artefactreductie’ instelling werkt MPEG-blokruis uitstekend weg en maakt van de meeste kleurstroken in zachte gradiënt kort werk. Enkel in aller moeilijkste gevallen bleven er toch wat vagere kleurbanden zichtbaar. De lichtsensor is ook uitgebreid zodat hij beter kan ingrijpen op HDR-content. De lichtsensorinstellingen voor helderheid, donker detail en HDR laat je best aan staan als je veel bij wisselend licht kijkt.

Het OLED-scherm heeft een uitstekende bewegingsscherpte waarbij enkel het fijnste detail wat verdoezeld wordt als de actie te snel is. Het motion interpolation algoritme van Philips maakt weinig of geen fouten. Het vermijdt vrij goed beeldartefacten en zorgt voor correcte, vloeiende beelden als de camera snel beweegt.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze tips en advies sectie door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

Beeld Beeld Beeld Geavanceerd
Beeldstijl: Filmmaker Mode

Contrast/Helderheid:
Optimalisatie Omgevingslichtniveau: Aan/Uit
OLED-contrast: 70
Lichtboost: Medium
Videoniveau: 100

Contrast/Donkere details:
Gamma: 0-2
Zwartniveau: 50

Contrast/Contrastverbetering:
Perfect Natural Reality: Uit
Dynamisch verbeteringsniveau: UItContrast/HDR Controle:
HDR tone mapping: Uitgebreid
HDR10-Effect: Meer detailsKleur:
Verzadiging: 50
Kleurverbetering: Uit
Breed Kleurengamma: Uit
Kleurtemperatuur: Witpunt: Warm
Scherpte:
Verbetering: 0-2
Textuurverbetering: AanScherp Beeld:
Ruisreductie: Minimum
Artefactreductie: MinimumBeweging:
AI-Sportoptimalisatie: Aan
Motionstijl: Standaard/Vloeiend

 

Philips 65OLED959 - Beeldkwaliteit

Zoals het een topmodel betaamt is de OLED959 uitgerust met de best OLED-panelen, in dit geval een META 2.0-paneel van LG Display. Dat paneel zit ook in de LG G4, en gebruikt een nieuwe vorm voor de microlenzen en een nieuw booster algoritme. Zo moet het meer helderheid leveren.

Het paneel had in elk geval geen last van uniformiteitsproblemen, wat er zichtbaar was op testpatronen was zo vaag dat je het in realiteit nooit zult zien. We klikken naar de Filmmaker mode voor de beste resultaten. Het scherm heeft veel zichtbaar zwartdetail, gedeeltelijk te danken aan ietwat lage gammawaarde. Maar zowel onze Harry Potter scène als die uit The Revenant komen overtuigend uit de verf met diepzwart en veel detail. Indien je dat wenst kan je de gammawaarde een of twee stappen hoger zetten. De kleurweergave is erg goed, met natuurlijke kleuren en correcte huidstinten. De grijsschaal heeft weliswaar een licht naar geel uitwijkende tint, maar zonder referentie zal je dat niet snel merken. Kortom voor SDR zijn de resultaten uitstekend, al is er nog wat ruimte voor verbetering.

Philips 65OLED959 – HDR

Het nieuwe OLED-paneel maakt gebruik van een boost-functie om tijdelijk de helderste pieken een zetje te geven. In Filmmaker Mode (met ‘Lichte delen verbeteren’ geactiveerd) meten we 1540 nits op het 10% venster, maar dat lag bij een aantal metingen ook eerder op 1300 nits. Op het 2% venster tikt de meter 2192 nits aan en op het volledig wit scherm halen we nog steeds een zeer mooi 250 nits. En ja, in Kristalhelder beeldmode kan het scherm 3.000 nits leveren. Het kleurbereik is typisch voor een OLED, daar landt de tv op 71% Rec.2020 en 96% P3. Wat basiswaarden betreft zit het dus prima, en laat hij zich goed vergelijken met de LG G4.

In HDR10 schakelen we ook naar Filmmaker Mode voor de meest natuurlijke beelden. De kalibratie is goed, met net zoals in SDR een zachte gele tint in de helderste wittinten. De kleurweergave is erg goed, maar zoals verwacht wat te donker. Dat is te wijten aan Philips’ keuze om correcte kleuren prioriteit te geven boven helderheid.

Alhoewel het OLED-paneel over ruim voldoende helderheid beschikt om de meeste HDR-scènes correct weer te geven, blijft tonemapping een belangrijk aspect van beeldkwaliteit. Naast statische tonemapping die enkel rekening houdt met de metadata van het videobestand, is er nu een uitgebreide tonemapping die per frame analyseert wat de hoogste helderheid in beeld is en de tonemapping daarop afstemt. Zo wordt clipping van witdetail vermeden, zonder donkere scènes onnodig nog donkerder te maken. In onze testen waren de resultaten uitstekend, de nieuwe methode levert rijke beelden met veel schaduwnuance, witdetail en intense kleuren. Enkel bij bijzonder heldere content (gemastered op 10.000 Nits, heel zeldzaam momenteel) was er beperkt risico dat er toch nog wat clipping optreedt. Philips kon ons echter al een software update bezorgen die dat probleem uit de wereld helpt.  In de meeste donkere scènes is er prima zwartdetail zichtbaar. Maar zeer donkere scènes met subtiele schaduwnuances, zoals onze House of the Dragon testscène, blijven wel een aandachtspunt. De OLED959 maakt gebruikt van dithering om die donkerste tinten weer te geven, en in dat soort scènes leidt dat tot detailverlies en zichtbare ruis in beeld. In SDR valt dat probleem nauwelijks op, maar HDR kan dat wel zichtbaar maken.  Daar moet de fabrikant nog aan sleutelen.

Philips 65OLED959 – Gaming, Reflecties en kijkhoeken

OLED-schermen hebben al een goede kijkhoek, maar deze mla-OLED-schermen hebben een nog betere, bijna perfecte kijkhoek. Het scherm is vrij goed ontspiegeld, maar het blijft opletten voor sterke lichtinval, die reflecties blijven helaas zichtbaar.

Gamers kunnen op de 65OLED959 gamen in 4K tot 144Hz. De input-lag bedraagt 16,9ms in 4K60 en 7,9ms in 2K120. Dat zijn uitstekende resultaten. Xbox Series X gamers kunnen ook in Dolby Vision 4K120 spelen. Voor de beste resultaten moet je de HDMI-aansluiting naar ‘Optimal Auto Game 144Hz Pro’ schakelen, zo krijg je ALLM en VRR-ondersteuning (HDMI VRR, AMD FreeSync premium, NVIDIA G-Sync). Het gamemenu is sterk uitgebreid. Je kan nu tot tien verschillende gameprofielen aanmaken zodat je voor elk type game de optimale beeldinstellingen met een klik activeert. Naast de schaduwverbeteraar, biedt de OLED959 ook de opties voor een kleurfilter en edge enhancer. Die laatste maakt randen duidelijk zichtbaar, en kan als overlay gebruikt worden (geeft een beetje een Tron-effect), maar lijkt ons toch eerder voor weinig gamers wenselijk.

Philips 65OLED959 - Geluidskwaliteit

Het topmodel van Philips onderscheidt zich al enkele jaren door de aanwezigheid van een stevig audiosysteem van Bowers & Wilkins. De Britse luidsprekerfabrikant heeft dit jaar een 5.1.2-audiosysteem ontwikkeld van 6x 8W, 4x 6W en een 30W woofer samen goed voor 102W. De tv ondersteunt zowel Dolby Atmos als DTS:X.

Onze muziektesten maken onmiddellijk de finesse van het systeem duidelijk. We luisterden naar het Dies Irae uit het Requiem van Mozart, The Man is Too Strong van Dire Straits, Troy van Sinéad O’ Connor, Krupa van Apollo 440 en The Struggle within van Metallica. Bij al die genres presteert de tv uitstekend. Zet de audiopreset op ‘Muziek’ of ‘Ruimtelijke muziek’ en daarna is het enkel genieten. Van symfonisch orkest tot etherische stem, diepe drums en gitaar of het intense geweld van metalmuziek, de OLED959 is niet uit zijn lood te slagen.

Ook filmfragmenten klinken luid en duidelijk met alle nodige subtiliteit indien vereist, en een intense portie surround. De hoogtekanalen konden ons iets minder goed overtuigen, maar waren wel aanwezig. Er is ook redelijk wat bas, maar voor die echte rollende donder sluit je beter een subwoofer aan op de pre-out aansluiting. In al die testen draaiden we het volume erg hoog, en kon de OLED959 uitstekend standhouden, zonder overduidelijke vervorming. Een zeer mooi resultaat, en een dat perfect past bij dit topmodel.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Ons projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.

Philips 65OLED959 – Conclusie

Dit vlaggenschip brengt beeld, geluid en design samen in een knap ontwerp. Toegegeven, de prijs is hoog, deze is niet voor iedereen. Maar veel andere minpunten zijn er niet. Enkel in extreem donkere HDR10-beelden gooit te veel zichtbare ditheringruis roet in het eten. Dat soort scènes zijn gelukkig (nog) niet erg courant.

Aan de pluszijde is de lijst voor de Philips 65OLED959 veel uitgebreider. Dat leverde het toestel recent nog een 2024-2025 EISA Award als ‘Best Home Theatre OLED TV’ op. Het boude ontwerp, dat van een stevig profiel een mooi designaccent maakt, kunnen we smaken. De opstelling is bedoeld voor een vloerstand, maar kan ook aan de muur. De vernieuwde driezijdige Ambilight plus biedt naast een 2D-lichtgloed tal van opties om het effect aan te passen eventueel zelfs via de lichtsensor. De beeldkwaliteit is prachtig, met een nieuw, helderder OLED-paneel en verbeterde beeldverwerking, inclusief erg goede dynamische tonemapping voor HDR10. De Bowers & Wilkins-audio is een uitmuntende aanvulling van het beeld. Met Google TV, Chromecast, Airplay 2 en de nodige gamerfeatures is dit een tv die alles in huis heeft, al mikt hij in eerste plaats toch op de design-bewuste cinefiel.

9.0
Philips-65OLED959-toestel
FWD award

Beoordeling
Philips 65OLED959

Pluspunten
  • Uniek design
  • Driezijdige Ambilight Plus
  • Uitstekende piekhelderheid
  • Kwaliteitsvolle audio
  • Zeer goede beeldverwerking
  • Goede kalibratie, prima lichtsensor
  • Prima bewegingsscherpte
  • Twee HDMI 2.1 met gamerfeatures
  • Ondersteunt Dolby Vision en HDR10+
  • Google TV, Airplay 2
  • Prima afstandsbediening
Minpunten
  • Ruis in zeer donkere HDR10-beelden
  • Prijs

Beoordeling Philips 65OLED959

Dit vlaggenschip brengt beeld, geluid en design samen in een knap ontwerp. Toegegeven, de prijs is hoog, deze is niet voor iedereen. Maar veel andere minpunten zijn er niet. Enkel in extreem donkere HDR10-beelden gooit te veel zichtbare ditheringruis roet in het eten. Dat soort scènes zijn gelukkig (nog) niet erg courant.

Aan de pluszijde is de lijst voor de Philips 65OLED959 veel uitgebreider. Dat leverde het toestel recent nog een 2024-2025 EISA Award als ‘Best Home Theatre OLED TV’ op. Het boude ontwerp, dat van een stevig profiel een mooi designaccent maakt, kunnen we smaken. De opstelling is bedoeld voor een vloerstand, maar kan ook aan de muur. De vernieuwde driezijdige Ambilight plus biedt naast een 2D-lichtgloed tal van opties om het effect aan te passen eventueel zelfs via de lichtsensor. De beeldkwaliteit is prachtig, met een nieuw, helderder OLED-paneel en verbeterde beeldverwerking, inclusief erg goede dynamische tonemapping voor HDR10. De Bowers & Wilkins-audio is een uitmuntende aanvulling van het beeld. Met Google TV, Chromecast, Airplay 2 en de nodige gamerfeatures is dit een tv die alles in huis heeft, al mikt hij in eerste plaats toch op de design-bewuste cinefiel.

Reacties (6)