Review: Loewe bild i.77 DR+ OLED TV, klang bar5 & sub5, klang mr5 & mr3

06 december 2023 + 10 minuten 0 Reacties
Loewe-Bildi77-lifestyle

Wie op zoek is naar een bioscoopbeleving weet dat een groot scherm een verplichting is. Maar ook echte surround is onontbeerlijk. Die combinatie krijg je van de Loewe bild i.77 DR+, een 77 inch OLED-tv, aangevuld met een klang bar5 en sub5, vooraan twee klang mr5 speakers en achteraan twee klang mr3 speakers. We bezochten Loewe in Antwerpen om deze uitgebreide set te testen.

Specificaties

Wat Ultra HD OLED-tv
Schermformaat 77 inch (195 cm), vlak
Aansluitingen 4x HDMI (4x V2.1 eARC/ARC, ALLM, VRR, 4K120), 1x optisch digitaal uit, 1x minijack stereo uit, 4x USB, 2x antenne, Bluetooth
Extra's Dolby Vision IQ, HDR10, HLG, WiFi (802.11b/g/n/ac) ingebouwd, Loewe OS7, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+ -slot
Afmetingen 1.731 x 1023 x 84 mm (excl. voet)
Gewicht 34,1 kg (excl. voet)
Verbruik SDR 97 (E) / HDR 73 watt (C)
Adviesprijs 6.499 euro (bild i.77), 1.949 euro (klang bar5 & sub5), 719 euro (klang mr5), 599 euro (klang mr3)

Design

Design is altijd een belangrijk én sterk punt geweest voor Loewe. De bild i.77 slaat een fraai figuur, al sluit hij qua uiterlijk grotendeels aan in de lange lijn van beschikbare OLED-toestellen. Een nauwelijks zichtbaar kader maakt immers dat je vooraan weinig designkenmerken ziet. Het iconische Loewe-oog onderaan het toestel, en het kleine metalen Loewe-etiket rechts bovenaan zijn zowat de enige opvallende zaken. De rug van de behuizing is erg mooi afgewerkt, en afgedekt met magnetisch bevestigde covers. De tv wordt geleverd met een wandmontagebeugel. Loewe biedt ook andere montage-opties zoals een vloerstand, en een paal tussen vloer en plafond voor een erg unieke opstelling.

De soundbar, subwoofer en extra speakers ademen een sobere rust uit. De donkergrijze stof zorgt voor een neutrale afwerking die in nagenoeg alle huiskamers past. De ronde subwoofer is erg sierlijk, en we zouden niet geneigd zijn om hem ergens te verstoppen zoals we dat gebruikelijk doen met de meer hoekige modellen.

De surroundspeakers, vooraan twee klang mr5 multiroom speakers en achteraan twee klang mr3 multiroom speakers, hebben een mooie, afgerond driehoekige vorm die naar boven toe spits toeloopt. Smaak is iets persoonlijks, maar ook deze vonden we erg aantrekkelijk. Ze zijn decoratief, en ogen uniek zonder opdringerig te zijn.

Aansluitingen

De bild i.77 is uitgerust met vier HDMI-poorten die ondersteuning bieden voor ALLM, VRR en eARC, maar die wel beperkt zijn tot 18Gbps, zodat de maximale resolutie 4K60 is.

Met vier USB-aansluitingen, waarvan twee USB 3.0, heb je echt wel meer dan opties genoeg om media aan te leveren. De optisch digitale uitgang is een mini TOSLINK-connector die kan dubbelen als analoge stereo-uitgang. Er is ethernet, WiFi en Bluetooth voor al je draadloze verbindingsnoden. Alle aansluitingen wijzen opzij, dat is handig bij wandmontage.

Gebruiksgemak en smart tv

Loewe maakt gebruik van VIDAA U, het smart tv-platform dat we ook aantreffen op Hisense, maar met wat minimale wijzigingen onder de naam Loewe OS. Je kan inloggen met een VIDAA U-account als je gebruikersprofielen wenst te gebruiken, maar dat is volledig optioneel. Wil je de smartphone gebruiken om de tv te bedienen, dan kan je de VIDAA-app of de My Loewe-app kiezen.

Loewe OS7 is een licht aangepaste versie van VIDAA U6. Dat betekent alvast dat je een erg vlotte interface mag verwachten. Bovenaan het Home-scherm staan iconen voor zoeken, ingangen, instellingen, netwerk, meldingen, gebruikersprofiel en stembediening. Centraal in beeld staan de tegels voor je favoriete streaming apps. Loewe heeft die flink groter gemaakt, en zodra je een tegel selecteert verschijnen in de ruimte erboven aanbevelingen. Dat is een veel betere keuze dan we bij Hisense zagen, waar die tegels kleiner zijn en je door het selecteren van een tegel plots in een andere schermlayout terecht komt. Het lijkt er ook op dat Loewe behalve een discrete vermelding van de merknaam in die ruimte geen gesponsorde content toont als de geselecteerde dienst geen aanbevelingen geeft. Dat kunnen we alleen maar toejuichen.

De menu’s zijn overzichtelijk en logisch georganiseerd. Je vindt gemakkelijk de juiste instellingen terug.

Afstandsbediening

De remote heeft nog steeds die klassieke Loewe uitstraling. Het is lichtmetalen versie met een kenmerkende zwart deel bovenaan. Hij is relatief zwaar, maar een zachte strip aan de onderzijde zorgt ervoor dat de remote geen krassen maakt op de salontafel.

De zes sneltoetsen onderaan en de kleurtoetsen liggen perfect vlak in het oppervlak van de remote, dat zien we minder graag, maar het stoort voor deze toetsen niet. De ronde schijf van de d-pad kan soms voor een foute aanslag zorgen als je duim wat dwaalt, we zien daar liever een duidelijkere vorm. Alle andere toetsen zijn klein, maar makkelijk identificeerbaar op de tast. Ze hebben een goede, lichte aanslag. Loewe biedt naast de ‘back’ toets (centraal boven de d-pad) ook een handige ‘exit menu’ toets (links naast de back-toets). Die brengt je ongeacht waar je in de menu’s zit, uit de menu’s. Zo hoef je geen ettelijke keren op back te drukken wanneer je ergens diep in de instellingen zit. Kortom, een vrij klassieke en over het algemeen handige afstandsbediening.

De soundbar heeft een eigen afstandsbediening, eenvoudig in zwart. Maar alle functies daarvan kan je ook uitvoeren met de tv-remote, zodat ze eigenlijk overbodig is.

Functies

Van VIDAA U weten we ondertussen dat het app-aanbod goed is, tenzij je lokale Belgische apps wilt. Streamingdiensten zoals YouTube, Netflix, Prime Video, Disney+ en Apple TV zijn allemaal aanwezig, en ook het lokale Nederlandse aanbod is prima. Belgische apps zouden naar verluidt volgend jaar komen, te starten met VTM Go.

De tv heeft een enkelvoudige DVB-T2/C/S2 tuner en één CI+-slot, en een ingebouwde harde schijf van 1TB. Opnemen en timeshiften is dus voorzien, je hoeft er geen USB-media voor te gebruiken, maar hou er rekening mee dat je niet kan kijken en tegelijk een ander kanaal opnemen. Streamen en opnemen kan uiteraard wel.

Beeldverwerking

De Loewe scoort op de meeste onderdelen voor beeldverwerking erg goed. Zowel deinterlacing, ruisonderdrukking als upscaling zijn prima, zodat je met vol vertrouwen naar oudere beelden kunt kijken. We zien wel dat de processor 40 pixels wegknipt in de horizontale richting, waardoor erg fijn verticaal detail soms wat artefacten kan tonen. Dat was echter enkel zichtbaar op testbeelden, de kans dat je dit merkt op echt beeldmateriaal is zeer klein. De maatregel is een onderdeel van de pixelshifting om inbranden te voorkomen, en volgens Loewe verplicht vanuit de panelfabrikant.

Er is wel nog verbetering mogelijk bij de MPEG-ruisonderdrukking. De processor kan maar beperkt blokvorming wegwerken bij sterk gecomprimeerde videobestanden. Ook kleurstroken die verschijnen in zachte gradiënten blijven onverminderd zichtbaar. In donkere scènes zoals onze Game Of Thrones test leidde was dat overduidelijk, maar ook minder sterke gevallen bleven opvallend zichtbaar.

Het OLED-scherm heeft een zeer goede bewegingsscherpte. De tv biedt een ‘Clear Motion’-instelling maar die leverde geen duidelijke winst op, en maakt het beeld iets donkerder. Met ‘Ultra Smooth Motion’ kan je de hinderlijke judder in filmbeelden verwijderen. De ‘Duidelijk’ stand is al goed, maar we verkozen de ‘Standaard’ of zelfs de ‘Vloeiend’ stand voor mooie, soepele camerabewegingen. Het algoritme veroorzaakt vrij weinig beeldartefacten, en enkel als de camera zeer snel beweegt, kan de processor even aarzelen.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze tips en advies sectie door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

Beeldmodusinstellingen / OLED-Light Beeldmodusinstellingen Beeldmodusinstellingen Geavanceerde instellingen
Achtergrondverlichting: 100
Maximale helderheid dynamisch bereik: Laag-Medium
Lichtsensor: Aan/Uit
Helderheid: 50
Contrast: 80
Kleurverzadiging: 47
Scherpte: 5
Adaptief contrast: uit
Ultra Smooth Motion: Duidelijk-Vloeiend
Clear Motion: Uit
Ruisreductie: Uit/Medium
MPEG-ruisreductie: Laag
Kleurtemperatuur: Warm 1
Overscan: Uit
Kleurengamma: auto
Zwartniveau: Auto
Gamma-correctie: BT.1886 of 2.2

Beeldkwaliteit

Deze 77 inch is uitgerust met een laatste generatie OLED-paneel, maar wel nog zonder de MLA-laag die we terugvinden op de LG G3 of Panasonic MZW2004.

Het scherm had een uitstekende uniformiteit, zowel in donkere als heldere beelden. Loewe biedt geen Filmmaker mode, maar voor de meest accurate resultaten kan je naar Bioscoop Nacht of Bioscoop Dag beeldpreset schakelen.

Die leverden een zeer goede kalibratie, met een zo goed als perfect neutrale grijsschaal, uitstekende kleuren, zeer natuurlijke huidstinten en prima zwartdetail. Kortom, het hele pakket dat nodig is voor natuurlijke en knappe bioscoopbeelden, zeker op dit grote scherm.

Loewe bild i.77 DR+ OLED – HDR

De meest opvallende verrassing krijgen we bij het meten van de piekhelderheid. De bild i.77 haalt in HDR Dag beeldmode een maximum van 456 nits op het 10% venster, en 107 nits op het volledig witte scherm. Dat zijn toch ietwat lage resultaten. Op het 2% venster stijgt de piekhelderheid nog net naar 493 nits. Aangezien we toch eerder iets in de lijn van andere OLEDs hadden verwacht (700 / 150 nits) en dit de eerste 77” was die we konden meten, stelden we de vraag aan Loewe. Dit was het antwoord.

Na kalibratie toont de bild i.77 dr+ tv tot 700 nits in de modus ‘HDR Standard’. In de modus ‘HDR Day’ is dit ongeveer 500-530 nits. Het paneel is met opzet niet afgesteld op de hoogst mogelijke limiet omwille van energie-efficiëntie, prestaties, betrouwbaarheid en een lange levensduur.

Dat bevestigt onze metingen, want inderdaad in HDR Standaard kwamen we aan ongeveer 650 nits, uiteraard met een koelere kleurtemperatuur. Loewe lijkt dus extra voorzichtig te zijn met de OLED-panelen. Dat verklaart ook een opmerkelijke specificatie. Het energielabel voor SDR is E (met een verbruik van 97 watt), en voor HDR zelfs C (met een verbruik van 73 Watt). Dat zijn uitzonderlijk lage cijfers, maar nu blijkt ook dat daar wat tegenover staat, namelijk minder helderheid.

Het kleurbereik haalt wel de typische OLED-waardes, 68% Rec.2020 en 94% P3. De kalibratie van de HDR dag mode is in elk geval voorbeeldig. De grijsschaal is perfect neutraal, en de kleurweergave is erg goed. De processing probeert maximaal witdetail te behouden, en begint al erg vroeg in de curve te tonemappen, waardoor kleuren donkerder zijn dan verwacht.

In donkere partijen heeft de tv geen moeite om veel detail weer te geven. Maar het lijkt ons dat de processor steevast een vorm van dynamische tonemapping hanteert, en daarbij de metadata negeert. Hij respecteert wel goed de intentie van het beeld, tenminste als de content gemasterd is op maximaal 1.000 nits. Dan zijn de HDR-beelden prima, al merk je uiteraard de wat lagere helderheid. Bij beelden die gemasterd zijn op hogere waardes, 2.000 of 4.000 nits heeft de tonemapping meer moeite om de intentie van het beeld te bewaren. Door zoveel mogelijk witdetail te willen bewaren, verliest het beeld vaak aan impact, diepte en kleurintensiteit. De Loewe ondersteunt Dolby Vision en dat is een uitstekende troef. De Dolby Vision-beelden zien er fantastisch uit, de dynamische metadata is net voor dit soort piekhelderheid een zeer grote troef.

Gaming, Reflecties en kijkhoeken

Zoals bij alle OLED-panelen krijg je een zeer brede kijkhoek, en degelijke reflectiewering. Maar bij een groot scherm is het des te belangrijker om rechtstreeks invallend licht te vermijden.

De input-lag klokt af op 43,4ms (4K60) en er zijn geen HDMI 2.1-poorten met 40Gbps of hogere bandbreedte. Daardoor kan je maximaal 4K60 aanleveren. Er is ondersteuning voor ALLM en VRR (tot 60Hz) maar geen AMD FreeSync of NVIDIA G-Sync ondersteuning. Daarmee is de tv goed voor meer casual gameplezier, maar high-end gamers willen vrijwel zeker meer.

Geluidskwaliteit

De bild i.77 met klang-opstelling ondersteunt naast Dolby Atmos ook DTS:X, dat is alvast uitstekend nieuws. En daar blijft het niet bij. We waren bijzonder opgezet met de volledige surround-opstelling. De klang bar5 en sub5 zorgen voor een prima basis met een aangename neutrale klank, die voldoende gedetailleerd klinkt en erg diepe bassen bevat. Met de uitbreiding van de elegante klang mr5 vooraan en mr3 luidsprekers achteraan verandert de ruimte plots in een theater vol geluid. De hele opstelling werkt draadloos.

Onze Dolby Atmos demo’s klinken nu echt zoals het hoort. Het geluid komt van alle kanten, ook van boven ons. Het moet gezegd, al zijn er tv’s op de markt met een erg goed ingebouwde sound, een opstelling zoals dit maakt weer duidelijk dat er niets gaat boven echte surround. Ook voor muziek konden we nauwelijks genoeg krijgen van de klank. Of we nu Rush, AC/DC of Sinéad O’ Connor oplegden, de klang-oplossing gaf prachtige resultaten. Vooral live-muziek krijgt echt een extra dimensie dankzij de surround-opstelling. Maar ook studiomuziek of een klassiek orkest klinkt uitstekend. De klang bar5 en mr3/5 speakers bieden ook heel wat extra mogelijkheden. Er is ondersteuning voor Apple Airplay, Chromecast, DTS Play-Fi en Spotify en Deezer. De klang bar5 heeft bovendien twee HDMI 2.0-ingangen met 4K passthrough.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Ons projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.

Conclusie

Het OLED-scherm van de bild i.77 levert prachtige beelden, met het gekende perfecte contrast en prachtige kleuren, maar stelt licht teleur op vlak van piekhelderheid. Een bewuste keuze van Loewe, zo blijkt. In ruil krijg je een zeer energiezuinig toestel, maar we vragen ons eerlijk af of dat een goede ruil is. Ook het risico op inbranden is door die keuze minimaal. In SDR presteert het scherm hoedanook erg goed dankzij de prachtige kalibratie.  In HDR neemt die lage piekhelderheid wat impact weg, ook al is de kalibratie erg goed. Zeer helder gemasterde beelden verliezen door de tonemapping wat diepte. De Bild i.77 ondersteunt Dolby Vision, daarmee zijn HDR-beelden op hun best. De klang audioconfiguratie waarmee we het toestel testten, zorgde voor erg indrukwekkende audio. Het herinnerde er ons nogmaals aan dat er niets gaat boven een echte surround-opstelling, zeker voor de filmfans. Loewe OS7, gebaseerd op VIDAA U, levert een aangename gebruikservaring. Met de ingebouwde harde schijf neem je in een handomdraai live tv op. We kijken echter met ongeduld uit naar de Belgische lokale streamingapps. Tot slot is er de prijs, een belangrijke handicap voor Loewe. Het in Duitsland gedesignd en gefabriceerd toestel torst een stevige meerprijs ten opzichte van de belangrijkste concurrenten.

8.0
Loewe-Bildi77-toestel

Beoordeling
Loewe bild i.77

Pluspunten
  • Knap, tijdloos design
  • Uitstekende kalibratie
  • Goede, neutrale beeldverwerking
  • Uitstekende bewegingsscherpte
  • Zeer energie-efficiënt
  • Ingebouwde 1TB harde schijf voor live tv-opnames
  • Loewe OS7 is vlot en overzichtelijk
  • Dolby Vision IQ
  • Prachtige audio, Dolby Atmos, DTS:X
Minpunten
  • Geen lokale apps voor België (voorlopig)
  • Geen HDMI 2.1-poorten met hogere bandbreedte voor gamers
  • Zichtbare kleurbanden in zachte overgangen
  • Matige piekhelderheid en tonemapping
  • Prijs

Beoordeling Loewe bild i.77

Het OLED-scherm van de bild i.77 levert prachtige beelden, met het gekende perfecte contrast en prachtige kleuren, maar stelt licht teleur op vlak van piekhelderheid. Een bewuste keuze van Loewe, zo blijkt. In ruil krijg je een zeer energiezuinig toestel, maar we vragen ons eerlijk af of dat een goede ruil is. Ook het risico op inbranden is door die keuze minimaal. In SDR presteert het scherm hoedanook erg goed dankzij de prachtige kalibratie.  In HDR neemt die lage piekhelderheid wat impact weg, ook al is de kalibratie erg goed. Zeer helder gemasterde beelden verliezen door de tonemapping wat diepte. De Bild i.77 ondersteunt Dolby Vision, daarmee zijn HDR-beelden op hun best. De klang audioconfiguratie waarmee we het toestel testten, zorgde voor erg indrukwekkende audio. Het herinnerde er ons nogmaals aan dat er niets gaat boven een echte surround-opstelling, zeker voor de filmfans. Loewe OS7, gebaseerd op VIDAA U, levert een aangename gebruikservaring. Met de ingebouwde harde schijf neem je in een handomdraai live tv op. We kijken echter met ongeduld uit naar de Belgische lokale streamingapps. Tot slot is er de prijs, een belangrijke handicap voor Loewe. Het in Duitsland gedesignd en gefabriceerd toestel torst een stevige meerprijs ten opzichte van de belangrijkste concurrenten.

Reacties (0)