Review: Loewe radio.frequency – draagbare DAB+ radio

05 mei 2024 5 Minuten 0 Reacties
Loewe radio.frequency

In deze review testen we de nieuwe Loewe radio.frequency, een draagbare radio met stereogeluid, ingebouwde accu en DAB+.

Het jaar 2023 stond voor Loewe in het teken van zijn 100e verjaardag. Met de draagbare DAB+ radio Loewe radio.frequency werd deze mijlpaal gevierd als eerbetoon aan de oprichting van het bedrijf in 1923 in Berlijn onder de naam “Radio Frequenz GmbH”. De Loewe radio.frequency werkt op een accu, biedt stereogeluid, DAB+, DAB- en FM-ontvangst en speelt audio af via Bluetooth.

Wat is de Loewe radio.frequency?

Soms is het niet moeilijker dan dat het is. De Loewe radio.frequency is namelijk een draagbare radio, voor diegenen die ook onderweg, in de tuin of op een andere plek waar geen vast audiosysteem te vinden is van muziek uit de ether of van eigen bronnen wil genieten. Het apparaat combineert volgens de fabrikant zelf premium geluid, een onafhankelijk, karakteristiek design met een hoogwaardige materiaalmix en de nieuwste technologieën. Twee full-range luidsprekers en een passieve basradiator leveren in totaal 28 Watt muziekvermogen. Het display is dimbaar in helderheid en toont de geselecteerde bedieningsmodus, de tijd, de informatie over de programmabron en het oplaadniveau van de geïntegreerde accu. Een programmeerbaar alarm met sluimerfunctie, bluetooth-streaming, een hoofdtelefoonuitgang en een antenne-ingang ronden de functies af.

De Loewe radio.frequency is bekleed met een speciaal door Loewe ontwikkelde akoestische stof van tweekleurig garen in basalt grey. De bovenkant met de bedieningselementen en de volumeknop is net als de onderkant versierd met een inleg van Canadees eikenhout. De ingebouwde Li-Ion batterij kan tot 14 uur werken zonder stroomaansluiting. Hij kan worden opgeladen via de meegeleverde voedingsadapter en de USB-C poort. De radio kan tegen diefstal worden beveiligd met een Kensington-slot dat aan de achterkant is geïntegreerd.

De Loewe radio.frequency is sinds eind november 2023 verkrijgbaar voor een adviesprijs van 199 euro.

Design

De Loewe radio.frequency is een stijlvol vormgegeven radio, met alle kenmerken die je van een draagbare radio mag verwachten. Aan de bovenzijde zien we de grote volumeknop, de presets voor je favoriete zenders en een aantal knoppen voor menu’s, alarmen en bronnen terug. Het zijn fysieke knoppen met goede feedback, wat we altijd kunnen waarderen. De bovenzijde is voorzien van een inleg van Canadees eikenhout, wat de radio een chique en hoogwaardige uitstraling meegeeft. Rondom is de radio voorzien van een grijze akoestische stof en het heldere display geeft duidelijk alle benodigde informatie aan. Aan de achterzijde zien we nog een hoofdtelefoonuitgang, een usb-c-aansluiting voor opladen en de uitschuifbare antenne terug. Het geheel weegt net geen 1,2 kilogram en heeft een afmeting van 21,1 x 13,2 x 6,8 centimeter. Al met al heeft Loewe met dit apparaat een fraai vormgegeven, draagbare radio met een aantal premium elementen in het assortiment.

Gebruik

Eén van de belangrijkste eigenschappen van een radio is dat deze eenvoudig in het gebruik is en vrijwel meteen gebruiksklaar is. Dat is met de Loewe radio.frequency niet anders. Het apparaat is direct klaar om muziek af te spelen. Het enige dat je moet doen is even scannen naar radiostations (via fm of DAB+), waarna de lijst met radiostations binnen een minuut te doorlopen is. Deze radiostations kun je vervolgens eenvoudig toewijzen aan een van de preset-knoppen aan de bovenzijde. De radio weet vrijwel alle bekende radiostations te vinden, maar het bereik is natuurlijk afhankelijk van waar je je bevindt en hoe dik de muren zijn. Ook een bluetooth-verbinding is zo gelegd, simpelweg door de bluetooth-input te selecteren en je smartphone te verbinden.

Via de menu-knop zijn er nog wat instellingen beschikbaar. Zo kun je de tijd en datum aanpassen, de helderheid van het display wijzigen en een preset voor de equalizer kiezen. Voor dat laatste kun je kiezen uit pop, rock, speech, neutraal of klassiek, afhankelijk van waar je het liefst naar luistert. Tot slot is er nog de wekker, die je met de alarmknop aan de bovenzijde snel kunt instellen. Je kunt ook meerdere wekkers aanmaken.

Audiokwaliteit

De Loewe radio.frequency is voorzien van twee full-range luidsprekers en een passieve basradiator, die in totaal 28 Watt muziekvermogen leveren. Op papier aardig wat voor een radio, en in de praktijk stelt het apparaat ook zeker niet teleur. De radio biedt voldoende vermogen om een gemiddelde ruimte van muziek te voorzien, en zelfs in de tuin kun je er zonder problemen met meerdere personen van genieten. De weergave is dynamisch, warm en gedetailleerd, zeker voor een compact apparaat als dit. Van echt stereo kunnen we, vanzelfsprekend, niet spreken; de audio komt uit één vrij compacte bron en blijft in de breedte beperkt. Maar toch kunnen we van een levendige weergave spreken, waarbij de vocalen goed naar voren komen, de lage tonen aardig wat power en punch hebben en hoge tonen met voldoende helderheid weergegeven worden. Bij maximaal volume verdwijnen de details iets naar de achtergrond, maar dat is nu eenmaal een beperking van het formaat.

Conclusie

Met de Loewe radio.frequency haal je een stijlvolle en premium radio in huis. Het apparaat heeft een luxe uiterlijk, een lange accuduur en voldoende mogelijkheden om muziek uit de ether (digitaal en analoog) en jouw eigen bronnen weer te geven. De radio is eenvoudig in gebruik, biedt een boven gemiddeld goede audiokwaliteit voor dit formaat en kan dankzij usb-c eenvoudig opgeladen worden. Het enige minpuntje is de prijs, maar die hoort nu eenmaal bij het merk Loewe.

8.0
Loewe radio frequency 1

Beoordeling
Loewe radio.frequency

Pluspunten
  • Goede audiokwaliteit
  • Stijlvol en premium design
  • Bluetooth
  • Eenvoudig in gebruik
Minpunten
  • Stevig prijskaartje

Beoordeling Loewe radio.frequency

Met de Loewe radio.frequency haal je een stijlvolle en premium radio in huis. Het apparaat heeft een luxe uiterlijk, een lange accuduur en voldoende mogelijkheden om muziek uit de ether (digitaal en analoog) en jouw eigen bronnen weer te geven. De radio is eenvoudig in gebruik, biedt een boven gemiddeld goede audiokwaliteit voor dit formaat en kan dankzij usb-c eenvoudig opgeladen worden. Het enige minpuntje is de prijs, maar die hoort nu eenmaal bij het merk Loewe.

Prijsvergelijker Loewe radio.frequency

Reacties (0)