Review: Loewe bild i 65 DR+ oled-televisie met klang bar i

27 oktober 2021 + 10 minuten 1 Reacties
Loewe_bild_i-Lifestyle

Wie superieure afwerking, extra opties en Duitse kwaliteit zoekt, komt al snel bij Loewe uit. De nieuwe bild i is Loewe’s eerste OLED-tv die uitgerust is met een nieuw smart tv-platform. We testen de 65 inch versie, met de optionele klang bar i. 

Loewe bild i 65 DR+ set – specificaties

Wat Ultra HD OLED-tv met bijhorende soundbar
Schermformaat 65 inch (165 cm), vlak
Aansluitingen 4x HDMI (4x v2.0, eARC, ALLM, VRR, 2K HFR), 1x optisch digitaal uit/hoofdtelefoon, 4x USB, 2x antenne, Bluetooth
Extra's HDR10, HLG, Dolby Vision, WiFi (802.11ac) ingebouwd, Loewe os7 , DTS PlayFi, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot
Afmetingen 1.460 x868 x 290 mm (incl. voet)
Gewicht 37,1 kg (incl. voet)
Verbruik SDR 102 Watt (F) / HDR 94 Watt (F)
Adviesprijs 3.999 euro

Loewe bild i 65 DR+ set - Design

Loewe heeft zich altijd geprofileerd als een premium merk met onder meer een bijzondere focus op design en afwerking. En ook op de bild i is dat duidelijk zichtbaar. Het toestel deelt natuurlijk een aantal typische OLED-kenmerken zoals het ultraslanke scherm. Maar daarnaast valt toch de uitzonderlijke kwaliteit van de afwerking op.

Aan de voorzijde springt het kleine, metalen Loewe-label aan de rechterbovenzijde in het oog, en uiteraard het typische Loewe-oog centraal onderaan het scherm. Aan de achterzijde is de behuizing van de elektronica grotendeels afgewerkt in donkergrijze stof. Een magnetische cover dekt de aansluitingen en kabels af.

De kabels werk je verder netjes weg via de holle voet. Die is volledig uit metaal, staat op een donkere metalen voetplaat en laat bovendien toe om het toestel naar links of rechts te draaien. Dat kan met enkele vingers, en toch staat het 65 inch-scherm als een huis. Loewe biedt daarnaast ook nog een paar optionele opstelmogelijkheden, waaronder twee vloerstaanders.

Ons testmodel was uitgebreid met de optionele klang bar i soundbar. Een elegante, volledig in stof afgewerkte soundbar die je eenvoudig aan de achterzijde schroeft, en mooi onder tv zichtbaar is.

Loewe bild i 65 DR+ set - Aansluitingen

De tv beschikt over vier HDMI 2.0-aansluitingen. Er zijn wel een aantal HDMI 2.1-features voorzien: eARC, ALLM en VRR. Met vier USB-aansluitingen, waarvan twee USB 3.0, is er heel wat ruimte om een USB-harddisk met media aan te sluiten.

Verder biedt de bild i een optisch digitale audio-uitgang die gebruik maakt van een minijack-aansluiting die hij deelt met de hoofdtelefoonaansluiting. Twee antenne-aansluitingen, Ethernet, WiFi en Bluetooth (voor draadloze hoofdtelefoons) maken de lijst volledig. De klang bar i heeft een eigen aansluiting op de tv.

De twee USB 3.0-aansluitingen en één HDMI-aansluiting staan ietwat opzij, zodat ze makkelijker te bereiken zijn. Alle aansluitingen wijzen opzij, en zijn licht verzonken in de rug, een strakke wandmontage zal dus zeker geen probleem zijn.

Gebruiksgemak en smart tv

Loewe is overgeschakeld naar een nieuw smart tv-systeem: Loewe os7. Dat is gebaseerd op VIDAA U, gemakkelijk te herkennen aan het feit dat je ook met een VIDAA U-account kunt inloggen. Dit smart systeem kennen we al via Hisense. Volgens Loewe is de software in samenwerking ontwikkeld.

Het uitzicht en gebruik komen in elk geval erg bekend over. Het Home scherm heeft centraal in beeld een rij apps, daarboven verschijnt aanbevolen content van de geselecteerde app. Je kan die rij apps personaliseren, zodat jouw favorieten vooraan staan. Helemaal bovenaan kan je via een aantal iconen onder andere een ingang selecteren,  de instellingen openen of de zoekfunctie starten. Onder de apps volgen aanbevelingen in verschillende categorieën. Deze zijn niet aanpasbaar, maar dat stoort niet. Alle belangrijke zaken zijn snel bereikbaar en de interface werkt bijzonder vlot.

Een belangrijk voordeel van het nieuwe smart tv-systeem is dat je nu over de belangrijkste streamingdiensten beschikt. Loewe moest het lang zonder een native Netflix-app stellen, die dagen zijn voorbij. Loewe verwacht in de komende maanden ook Disney+ en Apple TV toe te voegen.

Ook de interface van de instellingen is veranderd en heeft nu dezelfde opbouw en presentatie die we op de Hisense toestellen zagen. De menu’s zijn goed georganiseerd en ook hier navigeer je vlot en snel als je iets wenst aan te passen.

Afstandsbediening

De remote heeft nog steeds die typische Loewe-look. De luxueuze zilverkleurige metalen afstandsbediening met zwart detail aan de top herkennen we onmiddellijk. De remote heeft een goede toetsaanslag en de layout is prima. Enkel de keuze van de d-pad vinden we minder geslaagd. De twee plexi-schijven hebben geen enkel reliëf en dat maakt dat je duim wel eens verschuift en je dus verkeerd klikt.

Erg handig zijn de twee ‘back’ toetsen. De eerste (met het ‘<<’ symbool) brengt je meteen terug uit alle menu’s, de andere (met het ‘<’ symbool) brengt je één niveau terug binnen de menu’s. Onderaan de d-pad vinden we een reeks sneltoetsen voor Netflix, Amazon Video, Rakuten tv, Deezer, You Tube, en de interne mediaspelers.

Functies

Loewe tv’s zijn traditioneel vaak uitgerust met een interne harde schijf voor opnames en timeshiften van live tv (onder de naam DR+). Dat is ook op de bild i het geval, die kreeg een interne harde schijf van 1TB mee. Opmerkelijk is wel dat je het met een enkele tuner (DVB-T2/C/S2) met CI+-slot moet stellen. Opnemen en tegelijk iets anders bekijken is dus geen optie.

Je Netflix- of YouTube-content kan je casten naar de televisie. De Loewe USB/DLNA-mediaspeler is bijzonder volledig. Hij ondersteunt al onze videotesten, van Divx tot H.265, zowel in SDR als HDR, met zowel DTS als Dolby Digital (inclusief Dolby Atmos) en met ondertitels. Ook de audiospeler kan met zo goed als al onze bestanden overweg, enkel ALAC ontbreekt. De tv zou op latere datum ook ondersteuning krijgen voor DTS Play-Fi.

Loewe bild i 65 DR+ set - Beeldverwerking

Dat de vergelijking met Hisense toch iets dieper gaat dan de gebruiksinterface blijkt al snel uit de resultaten van de beeldverwerking. Net als bij de Hisense 55A90G zien we ook op de Loewe sporen van Chroma Upsampling Error (CUE) waarbij je aan de rand van bijvoorbeeld rode voorwerpen lichte kameffecten kunt zien. Er is ook een licht verlies van horizontale resolutie. Zowel CUE als het resolutieverlies merk je van een normale kijkafstand enkel op testpatronen. We signaleerden de issues aan Loewe en die lieten ons weten dat een volgende  software-update deze schoonheidsfouten de wereld moet uit helpen.

Dankzij zeer goede deinterlacing zijn de beelden van je digitale tv-settopbox zo goed als foutvrij, trapjesvorming of Moiré zijn niet te bespeuren. De Loewe detecteert ook snel en betrouwbaar verschillende film- en videoframerates. We schakelen de ruisonderdrukking in de laagste stand, dat blijkt voldoende om willekeurige ruis goed weg te werken, zonder detail te verdrukken. De upscaling levert dan ook knappe resultaten. Compressieruis (blokvorming) is een moeilijkere opdracht, die werkt de Loewe maar matig weg. Dat maakt dat ook kleurbanden vrij gemakkelijk zichtbaar blijven. In onze donkere Game Of Thrones testscène zagen we weliswaar geen extra problemen. De banding is zichtbaar maar het OLED-scherm toont geen flikker-effecten in de banding.

De bewegingsscherpte is van het typische niveau van een OLED-scherm. Je krijgt veel detail, ook in snel bewegende beelden, maar net niet alles. In de instellingen vinden we een ‘Clear Motion’ instelling, maar die slaagde er niet in dat laatste beetje detail tevoorschijn te halen.  De motion interpolation is goed, maar kan in de ‘vloeiend’ stand niet echt volgen als de pan-beelden te snel over het scherm gaan. In zo’n geval blijven er duidelijke schokken zichtbaar. Voor actiefilms kies je dan beter de standaard of zelfs de uit-stand.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

Beeldmodusinstellingen / OLED Light Beeldmodusinstellingen Beeldmodusinstellingen Geavanceerde instellingen
Achtergrondverlichting:  100
Maximale Helderheid Dynamisch bereik: Laag/Midden
Lichtsensor: Uit/Aan
Helderheid: 51
Contrast: 80
Kleurverzadiging: 47
Scherpte: 5
Adaptief contrast: uit
Ultra Smooth Motion: Standaard
Clear Motion:Uit
Ruisreductie: Laag
MPEG-ruisreductie: Midden
Kleurtemperatuur: Warm 1
Overscan: Uit
Kleurengamma: auto
Zwartniveau: Auto
Gamma-correctie: BT.1886, 2.4 of 2.2

 

Loewe bild i 65 DR+ set - Beeldkwaliteit

Als we naar het spectrogram van het OLED-paneel kijken lijkt het ons om een standaard versie te gaan, niet de nieuwere, helderdere versie.

De uniformiteit in heldere beelden is uitstekend, in donkere beelden zien we een minimale variatie, maar niets dat de kijkervaring negatief beïnvloedt. Uitmuntend contrast, en intense kleuren zijn standaard op een OLED-scherm, hoe zit het met de kalibratie?

We schakelen naar de Bioscoop Nacht stand. Die levert uitstekende resultaten. We zien een iets te hoge gamma, waardoor het beeld een tikje donkerder is dan noodzakelijk. De Loewe drukt ook een klein beetje zwartdetail weg. We krikken daarom de helderheid een tikje hoger naar 51. Kijk je niet alleen in verduistering dan is Bioscoop Dag eigenlijk een betere keuze, zeker als je de gamma-waarde naar 2,2 brengt zodat het beeld nog iets helderder wordt en je nog wat extra zwartdetail krijgt.

De kleurweergave is erg goed. We zien een mooie uniforme grijsschaal, maar ze heeft een zeer lichte groene overtoon. Dat kan erg gevaarlijk zijn voor huidstinten, waar je dat tikje groen gemakkelijk merkt. Gelukkig is dat niet het geval op de Loewe, de huidskleurtest scoort uitstekend, met foutwaardes van rond de 2, die aanduiden dat afwijking niet zichtbaar is.

Loewe bild i 65 DR+ set - HDR

Er is ondersteuning voor HDR10, HLG, Dolby Vision en HDR10+. Dolby Vision IQ zou later via firmware update toegevoegd worden, maar een exacte datum is niet bekend.

In  HDR Nacht stand (met de lichtsensor uit en het OLED-licht op de hoogste stand), meten we een piekhelderheid van 544 nits, en 636 nits op een 2% venster. Op een volledig wit veld wijst de meter 140 nits aan. Dat zijn waardes die ondertussen typerend zijn voor dit type paneel, ze zijn vergelijkbaar met die van de Sony A80J, of de Panasonic JZW984, al moet het gezegd dat die op kleinere vensters toch nog iets hoger scoren. Door omstandigheden hebben we twee testsamples van deze Loewe gezien, en ons eerste preproductiesample scoorde meer in lijn met de andere toestellen. We wisten al dat er wat variatie kan zitten op panelen, dat zagen we al bij andere fabrikanten, maar is bij deze dus nogmaals bevestigd.

Het kleurbereik is goed, het haalt 67% Rec.2020 en 94% DCI-P3, een echte HDR-kleurweergave is perfect mogelijk.

De kalibratie in de HDR Nacht mode is uitstekend. De tv negeert blijkbaar wel metadata in HDR10 en toont in alle gevallen witdetail tot net voorbij 3.000 nits. De tonemapping maakt de heldere delen van het beeld een tikje donkerder en clipt ook wat witdetail weg als je zeer helder gemasterde content bekijkt. In donkere beelden lijkt hij net zoals in SDR een klein beetje zwartdetail te verbergen. De kleurweergave is zeer goed, ze is intens, ook in relatief heldere delen van het beeld.

Gaming, Reflecties en kijkhoeken

Het toestel heeft een uitstekende kijkhoek een prima controle van reflecties zoals we dat kennen bij OLED-schermen.

Gamers vinden een input-lag van 44,3 ms (4K60 en  2K120) misschien iets te veel, en de Loewe scoort daarmee zeker niet in de topresultaten. Maar het is wel nog perfect speelbaar, tenzij je misschien echt een hardcore shooterspeler bent. Heb je een laatste generatie console, dan dien je er wel rekening mee te houden dat de HDMI 2.0-ingangen geen 4K120 toestaan. Het maximum is 4K60 of 2K120. De Loewe ondersteunt ALLM en VRR (48-60Hz).

Loewe bild i 65 DR+ set - Geluidskwaliteit

De klang bar i ziet er niet alleen knap uit, ze klinkt ook voortreffelijk. Met 80W vermogen uit acht geïntegreerde drivers die voorwaarts gericht zijn wordt er flink wat volume je richting uitgestuurd. De klank is vol en rijk, maar mist toch net dat tikje bas om het echt wat ‘oomph’ te geven.

Er is ondersteuning voor Dolby Atmos, vergeet het niet te activeren in de menu’s. De soundbar produceert een goede ruimtelijke plaatsing, een mooi pluspunt voor je filmbeleving. Voor muziek vonden we de resultaten wat wisselend. Rustige rock zoals de Dire Straits was erg leuk, maar het hardere werk van Metallica klinkt alsof het de soundbar net iets te ver duwt. In de geluidsinstellingen kan je verschillende presets selecteren of je kan zelf de equalizer aanpassen.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Voor projectortesten gebruiken we een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Meer info over onze meetapparatuur vind je hier.

Loewe bild i 65 DR+ set – Conclusie

De Loewe bild i markeert een nieuwe start voor het Duitse premium-merk. Met het vernieuwde smart tv-platform gebaseerd op VIDAA U kan het nu ook de belangrijkste streamingdiensten aanbieden. Maar er is nog steeds ruimte voor verbetering. Hardcore gamers zullen een HDMI 2.1-aansluiting missen. De ingebouwde 1 TB harde schijf is een typisch Loewe pluspunt, maar de handige opnamemogelijkheden worden gehinderd door de enkelvoudige tuner. Voor dit premium model lijkt een dubbele tuner ons echt wel aangewezen. Tot slot hadden we ook graag het nieuwere helderdere OLED-paneel gezien om zijn premium-status kracht bij te zetten.

Aan de pluskant noteren we een uitmuntende afwerking, met veel oog voor detail, en een handige, robuuste draaivoet. Het OLED-scherm garandeert top contrast en rijke kleurweergave, de bild i is prima gekalibreerd. Het klein beetje ontbrekend zwartdetail is met een eenvoudige aanpassing terug te winnen. Ook in HDR staat hij zijn mannetje, hij ondersteunt zowel Dolby Vision als HDR10+, en zet zijn OLED-kleurbereik uitstekend in. Het Loewe OS werkt erg vlot en al moet het het voorlopig nog stellen zonder Disney+ of Apple TV, die diensten komen er aan. Tot slot krijg je met de klang bar i een krachtige audio-oplossing.

Dan rest ons enkel nog naar de prijs te kijken. Daar valt niet aan te ontsnappen, want de Loewe bild i 65 DR+ positioneert zich resoluut boven het mainstreamaanbod van LG, Panasonic, Philips, Samsung en Sony. De topmodellen van andere merken kan je voor een lagere prijs in huis halen. De fabrikant zelf zou zich wellicht eerder vergelijken met een luxemerk als Bang & Olufsen. De Loewe heeft nagenoeg dezelfde technische karakteristieken als de Hisense A90G, waarvan je de 65 inch versie voor een aanzienlijk lagere prijs in huis haalt. Wat krijg je dan meer voor z’n premiumprijs: een verfijnder design, een audio-oplossing van Loewe en veel meer mogelijkheden qua het opstellen en stands dan bij doorsnee tv-fabrikanten.

8.0
Loewe_bild_i-toestel

Beoordeling
Loewe bild i 65 DR+ set

Pluspunten
  • Uitmuntende afwerking, met draaivoet
  • Ingebouwde harde schijf voor DVB opnames
  • Rijke kleurweergave
  • Handig smart tv-systeem
  • Dolby Vision en HDR10+
  • Uitstekende audioprestaties en Dolby Atmos
  • ALLM, VRR en eARC
Minpunten
  • Prijs
  • Geen HDMI 2.1-aansluiting
  • Apple TV en Disney+ ontbreken (voorlopig)
  • Relatief lage piekhelderheid
  • Enkelvoudige DVB-tuner
  • Onderdrukt wat HDR-witdetail

Beoordeling Loewe bild i 65 DR+ set

De Loewe bild i markeert een nieuwe start voor het Duitse premium-merk. Met het vernieuwde smart tv-platform gebaseerd op VIDAA U kan het nu ook de belangrijkste streamingdiensten aanbieden. Maar er is nog steeds ruimte voor verbetering. Hardcore gamers zullen een HDMI 2.1-aansluiting missen. De ingebouwde 1 TB harde schijf is een typisch Loewe pluspunt, maar de handige opnamemogelijkheden worden gehinderd door de enkelvoudige tuner. Voor dit premium model lijkt een dubbele tuner ons echt wel aangewezen. Tot slot hadden we ook graag het nieuwere helderdere OLED-paneel gezien om zijn premium-status kracht bij te zetten.

Aan de pluskant noteren we een uitmuntende afwerking, met veel oog voor detail, en een handige, robuuste draaivoet. Het OLED-scherm garandeert top contrast en rijke kleurweergave, de bild i is prima gekalibreerd. Het klein beetje ontbrekend zwartdetail is met een eenvoudige aanpassing terug te winnen. Ook in HDR staat hij zijn mannetje, hij ondersteunt zowel Dolby Vision als HDR10+, en zet zijn OLED-kleurbereik uitstekend in. Het Loewe OS werkt erg vlot en al moet het het voorlopig nog stellen zonder Disney+ of Apple TV, die diensten komen er aan. Tot slot krijg je met de klang bar i een krachtige audio-oplossing.

Dan rest ons enkel nog naar de prijs te kijken. Daar valt niet aan te ontsnappen, want de Loewe bild i 65 DR+ positioneert zich resoluut boven het mainstreamaanbod van LG, Panasonic, Philips, Samsung en Sony. De topmodellen van andere merken kan je voor een lagere prijs in huis halen. De fabrikant zelf zou zich wellicht eerder vergelijken met een luxemerk als Bang & Olufsen. De Loewe heeft nagenoeg dezelfde technische karakteristieken als de Hisense A90G, waarvan je de 65 inch versie voor een aanzienlijk lagere prijs in huis haalt. Wat krijg je dan meer voor z'n premiumprijs: een verfijnder design, een audio-oplossing van Loewe en veel meer mogelijkheden qua het opstellen en stands dan bij doorsnee tv-fabrikanten.

Reacties (1)