Review: Panasonic TX-55JZW984 Ultra HD OLED-tv

04 augustus 2021 + 10 minuten 9 Reacties
Panasonic_TX-55JZW984-lifestyle

Aan instap OLED-modellen geen gebrek meer de laatste jaren. Dat betekent echter ook dat de concurrentie in dit segment erg zwaar is geworden. Kan deze Panasonic zich onderscheiden van zijn concurrenten? We rekenen alvast op top beeldkwaliteit, maar bekijken ook wat je inlevert ten opzichte van de JZW2004.

Panasonic TX-55JZW984 – specificaties

WatUltra HD OLED-tv
Schermformaat55 inch (139 cm), vlak
Aansluitingen4x HDMI (2x V2.0, 2x v2.1, eARC/ARC, ALLM, VRR, 4K120), 1x composiet video, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 3x USB (1x 3.0), 1x hoofdtelefoon (of subwoofer), 3x antenne, Bluetooth
Extra’sHDR10, HDR10+ Adaptive, Dolby Vision IQ, HLG, WiFi (802.11ac) ingebouwd, My Home Screen 6.0, USB/DLNA-mediaspeler, dual DVB-T2/C/S2, dual CI+-slot, HCX Pro processor
Afmetingen1.228 x 772 x 348 mm (incl. voet)
Gewicht25,5 kg (incl. voet)
VerbruikSDR 110 (G) / HDR 126 watt (G)
Adviesprijs1.799 euro

Op zoek naar een compleet overzicht van alle Panasonic 2021 modellen met hun specificaties? Of wil je even bladeren in alle andere tv line-ups voor 2021?

Panasonic TX-55JZW984 - Design

Eenvoud siert, een motto dat Panasonic graag hanteert. De gitzwarte OLED-tv is piekfijn afgewerkt, dat wel, maar is verder bijzonder sober. Het superslanke OLED-paneel heeft een dunne metalen rand die naadloos overgaat in de rug.

De behuizing achteraan sluit schuin aan op de rug zodat hij er wat slanker uitziet.

Net zoals de hogere modellen staat hij op een ronde voetplaat, maar dit is helaas geen draaivoet. De opstelling is erg stevig, zowel de aansluiting van de tv op de voet als het geheel geven nauwelijks een krimp als je de tv beweegt.

Panasonic TX-55JZW984 - Aansluitingen

De JZW984 is uitgerust met vier HDMI-aansluitingen, twee maal HDMI 2.0 én twee maal HDMI 2.1. Die laatste zijn gemarkeerd met ‘4K120Hz’ en dus gemakkelijk te herkennen. Ze leveren 40Gbps bandbreedte, ALLM, eARC, VRR en 4K120 HFR.

Daarnaast beschikt het toestel over drie USB-aansluitingen, een composiet video-ingang met stereo cinch, en een optisch digitale uitgang. Net zoals op de hogere modellen kan je de minijack audio-uitgang gebruiken voor een hoofdtelefoon of voor een externe subwoofer. Er is Bluetooth (voor een draadloze hoofdtelefoon of om audio naar het toestel te streamen), ethernet en WiFi. Alle aansluitingen wijzen naar onder of opzij zodat ze wandmontage niet hinderen.

Panasonic TX-55JZW984 - Gebruiksgemak en smart tv

Het Panasonic smart tv-systeem, My Home Screen 6.0, bevat een aantal tegels onderaan het scherm met apps, live tv of andere functies die je rangschikt naar eigen inzicht. Wie een tegel selecteert krijgt in een tweede balk aanbevelingen uit de geselecteerde dienst.

Nieuw dit jaar is ‘My Scenery’, die functie vind je uiterst links. Het is een screensaver waarmee je eigen foto’s of allerlei voorgeselecteerde foto’s of abstracte illustraties en animaties op het scherm zet, mogelijk samen met een klokje. My Scenery doet onmiddellijk denken aan Samsungs Ambient mode. Voor onze steeds groter wordende schermen lijkt het ons een leuke feature.

My Home Screen is na al die jaren uitgegroeid tot een vlot en handig smart tv-systeem. Er ontbreken voorlopig wel twee belangrijke streaming apps: Apple TV en Disney+. Panasonic wil die beschikbaar maken, maar een datum konden we niet krijgen. Denk er ook aan dat nieuwe versies van My Home Screen niet doorstromen naar oudere modellen.

Panasonic biedt een zeer ruim menu met tal van instellingen. Maar dankzij het nieuwe snelmenu hoef je niet steevast door al die opties te ploegen. Wanneer je de menu-toets indrukt, verschijnt er onderaan een snelmenu met een aantal basis-opties die je via deze weg eenvoudig aanpast. Het snelmenu kan je ook personaliseren, dus als je bepaalde functies niet gebruikt, kan je ze vervangen door andere.

Afstandsbediening

Ook de JZW984 kreeg de nieuwe afstandsbediening.  Het design is afgerond, waardoor het aangenaam in de hand ligt. De toetsen hebben een laag profiel, en laten zich gemakkelijk indrukken, de toetsaanslag voelt zuiver en duidelijk. De volledige remote is zwart, ook de toetsen.

De layout is wat gewijzigd tegenover vorige versies. De nummertoetsen zijn naar onder verhuisd, waardoor de afspeeltoetsen nu onder de d-pad staan. Bovenaan zijn er sneltoetsen bijgekomen voor Netflix, Prime Video, Rakuten TV en YouTube. De ‘My App’ toets die je zelf kunt toewijzen aan een app is gebleven, net als de handige ‘Picture’ toets bovenaan waarmee je snel van beeldmode wisselt. De afstandsbediening beschikt over een ingebouwde microfoon.

Functies

De JZW984 beschikt over een dubbele tv-tuner voor digitale tv (DVB-T2/C/S2) en een dubbel CI+-slot. Je kunt dus tv kijken en tegelijk een ander kanaal opnemen.  YouTube en Netflix kan je naar de tv casten.  De ingebouwde mediaspeler is vrij volledig zowel op videovlak (met ondertitels) als op audiovlak. Hou er wel rekening mee dat de tv geen DTS-soundtracks ondersteunt, en dat je die dus ook niet via eARC kan doorsturen.

Panasonic TX-55JZW984 - Beeldverwerking

De beeldverwerking op de JZW984 is identiek aan die van de JZW2004. Op dat vlak lever je dus absoluut niets in. De HCX Pro AI-processor levert uitstekende resultaten voor upscaling, al merken we wel dat het beeld wat aan de zachte kant is. Panasonic is altijd erg voorzichtig met zijn beeldverwerking, dat zien we liever dan een te agressieve aanpak, maar een beetje pit mag er wel in zitten. We activeren ‘Resolutie Remasteren’ en zetten de scherpte ergens tussen 30 en 50. Het geeft fijn gedetailleerde beelden net wat meer diepte en textuur.

De ruisonderdrukking kan je in de laagste stand laten staan, die stap is voldoende om het grootste deel ongewenste ruis weg te halen, zonder detail te verliezen. Compressieruis is een moeilijkere taak. Zelfs lichte blokvorming in het beeld vereist dat je de ‘Midden’ stand gebruikt voor ‘MPEG remasteren’.

Toch zet de processor ook op één vlak een stap terug. Kleurbanden in zachte gradiënten blijken nu een lastige opgave te zijn. Op vorige modellen werkte hij die nog degelijk weg, nu blijven ze resoluut zichtbaar. Erger nog, in onze Game Of Thrones testscène blijft er niet alleen erg veel banding zichtbaar, ze veroorzaakt ook storende flikker in die delen van het beeld. Waar we op de JZW2004 nog vermoedden dat dit te maken had met beter zichtbaar zwartdetail, moeten we nu vaststellen dat dit vrijwel zeker een minpunt van de processor is.

TX-55JZW984-banding

Waar de HZW984 het vorig jaar moest stellen met een 50 Hz-paneel, is dit model terug voorzien van een 100 Hz-paneel. Voor sport en gaming activeer je ‘Zwart Kader invoegen’. Deze Black Frame Insertion (wat is BFI) maakt snel bewegende beelden haarscherp, al moet je een klein beetje helderheid inleveren. Voor films laat je het best uit staan. Intelligent Frame Creation zorgt voor goede motion interpolation, zelfs in snelle pan-beelden haalt de Panasonic alle schokken weg.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze tips en advies sectie door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

BeeldBeeldBeeld
Beeldmodus: True Cinema

Verlichtingssterkte: 30-70
Kontrast: 90
Helderheid: 0
Kleur: 50
Tint: 0
Scherpte: 30-50
Warmte Kleur: Warm2
Kleur Remasteren: Uit

Omgevings Sensor: Aan
Ruis Reductie: Min
MPEG remasteren: Min / Midden
Resolutie Remasteren: Midden
Dynamisch Bereik remasteren: Uit
Intelligent Frame Creation: Minimum
Zwart kader invoegen: Uit/Minimum
Contrastregeling: Uit/Auto
Gamma: 2,4 / 2,2Beeldinstellingen
Beeldverhouding: 16:9 Beeldscan: Uit

Panasonic TX-55JZW984 - Beeldkwaliteit

Deze tv is uitgerust met een standaard OLED-paneel. Het heeft een uitzonderlijk goede uniformiteit, zowel in donkere als heldere beelden.

Net zoals op de JZW2004 stellen we vast dat True Cinema de beste resultaten geeft. Ook op dit model wijkt de Filmmaker mode lichtjes af van de norm, in dit geval met een licht gele tint. Het verschil is niet groot, maar we vinden het merkwaardig.

De True Cinema beeldpreset is echt bedoeld voor kijken bij verduistering, dus een paar kleine aanpassingen zijn wel noodzakelijk. Zet de ‘Verlichtingssterkte’ op 70 en activeer de Omgevingssensor. Je kan eventueel de ‘Gamma’-waarde op 2,2 zetten voor iets helderdere middentonen.

Over de kalibratie hoef je je geen zorgen te maken. Die is, zoals we dat ondertussen gewend zijn van de Panasonic OLEDs, uitstekend. De neutrale grijsschaal en uitstekende kleurkalibratie garandeert erg natuurlijke beelden.

Onze enige opmerking is de dat de gammawaarde in de donkerste tinten wat te hoog is, en daardoor verliest hij een minimum aan zwartdetail. In de praktijk ga je dat gelukkig zelden merken, maar met een referentie er naast is er wel wat verlies zichtbaar.

Panasonic TX-55JZW984 - HDR

HDR10, HLG, Dolby Vision IQ en HDR10+ Adaptive, met die lijst ondersteunde formaten levert Panasonic zo goed als universele ondersteuning.

Het OLED-paneel van de JZW984 komt niet verder dan standaard OLED-prestaties. Op een 10% venster haalden we maximaal 687 nits, een flink eind onder de ongeveer 900 nits van de JZW2004. Op een volledig wit veld is 138 nits een eerder laag resultaat, maar niet ongewoon. De Sony XR65A80J bijvoorbeeld liet over de hele lijn bijna identieke prestaties optekenen.

Het kleurbereik van 96% DCI-P3 en 69% Rec.2020 ligt volledig in de lijn van verwachtingen. De True Cinema beeldpreset is uitstekend gekalibreerd. De kleurweergave is prachtig, levendig en rijk zonder een overdreven intense indruk.

De Panasonic tonemapping houdt rekening met de metadata, en toont nagenoeg alle witdetail. Enkel in de allerhelderste tinten kan er soms een klein beetje witdetail verloren gaan. Beelden die op 4.000 nits gemastererd zijn of hoger kunnen in heldere kleuren wat intensiteit verliezen. We laten ‘Dynamisch HDR effect’ geactiveerd, zo haalt de Panasonic de beste resultaten uit zijn OLED-paneel, ook al is het verschil vaak bijzonder klein. Net zoals in SDR merken we dat hij een klein beetje zwartdetail onderdrukt. Ondanks die kleine opmerkingen zijn de beelden echt om van te smullen.

Panasonic TX-55JZW984 – Gaming, Reflecties en kijkhoeken

De kijkhoek op OLED-schermen is uitstekend en reflecties worden redelijk goed onder controle gehouden.

In game mode zien we een input-lag van 15,2 ms, dat volstaat zelfs voor veeleisende gamers. De twee HDMI 2.1-aansluitingen leveren 40Gbps bandbreedte, voldoende voor 4K120 in HDR. ALLM en VRR krijg je ook, die laatste in de HDMI VRR en AMD Freesync variant. Opgelet, eARC zit op een van de twee HDMI 2.1-aansluitingen, dus wie een soundbar aansluit moet het met één HDMI 2.1-aansluiting stellen. De Panasonic ondersteunt ook HGIG, daarvoor schakel je Tonemapping uit.

Hou er rekening mee dat de Panasonic OLEDs momenteel slechts de halve verticale resolutie ondersteunen in 4K120. Panasonic liet weten dat ze dit jaar nog een firmware zullen uitbrengen om dat op te lossen.

Panasonic TX-55JZW984 - Geluidskwaliteit

Met 2x 15 Watt is hij wat beter uitgerust dan de doorsnee tv, maar de marge is klein. En dat horen we eigenlijk ook. Hij presteert prima zolang het over stemmen en rustige muziek gaat. Maar wat meer agressieve drums, of snerpende gitaren vragen iets te veel van de tv en je hoort dan hoe hij de muziek dichtsnoert. Het resultaat varieert afhankelijk van de muziek en het volume, soms is het effect makkelijk te horen, soms klinkt het prima. Je kan een externe subwoofer aansluiten op de hoofdtelefoonuitgang, dat zal de lage tonen ongetwijfeld wat extra ademruimte geven. De klank is voor muziek over het algemeen nogal scherp, een beetje bijregelen is aangewezen.

De tv ondersteunt Dolby Atmos, maar zoals al je kan vermoeden is het effect beperkt. Het scherm staat 6 cm boven het tv-meubel, dus een soundbar zou er net onder moeten passen.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Onze projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.

Panasonic TX-55JZW984 – Conclusie

De Panasonic TX-55JZW984 heeft zijn sterke kanten, maar we merkten ook een paar minpunten. Opvallendst is dat hij nu last heeft van zichtbare kleurbanding in zachte gradienten, iets wat vorige modellen net erg goed konden vermijden. Verder stippen we een relatief lage piekhelderheid aan, al scoorde hij wel in lijn met typische OLED-prestaties. Het smart tv-platform moet het nog steeds stellen zonder Apple TV en Disney+.  Gamers die de ietwat middelmatige audio wil oppeppen met een soundbar moeten er rekening mee houden dat de soundbar een van de twee HDMI 2.1-aansluitingen bezet. Dat is natuurlijk enkel een probleem voor de hardcore gamers die twee consoles in huis hebben. De prijs is correct, maar als we online prijzen bekijken zit hij aan de hoge kant van het spectrum. Daartegenover heeft hij geen expliciete troeven. Deze Panasonic is weliswaar een prima keuze, maar een kortingsactie zou hem aantrekkelijker maken.

Waar scoort deze OLED-tv uitstekend? Panasonic zorgt steevast voor een uitmuntende kalibratie van zijn toestellen. Gekoppeld aan het oneindige OLED-contrast en rijke kleuren, mag je er zeker van zijn dat de beelden natuurgetrouw zijn, maar ook erg levendig en rijk. In HDR ondersteunt hij bovendien Dolby Vision IQ én HDR10+ Adaptive, dus wat je ook kijkt, je hebt garantie op de best mogelijke beelden. De HCX Pro AI processor werkt met zachte hand de beelden bij. Ook voor sport en games zijn de resultaten uitstekend, nu dit model opnieuw over een 100 Hz-paneel beschikt. Zelfs in stevige actiescènes zijn haarscherpe, vloeiende beelden mogelijk. De HDMI 2.1-aansluitingen leveren de belangrijkste gamer-functies en My Home Screen 6.0 zorgt voor prima gebruiksgemak.

8.5
Panasonic_TX-55JZW984-toestel

Beoordeling
Panasonic TX-55JZW984

Pluspunten
  • Goede beeldverwerking,
  • Referentie kleurweergave in HDR én SDR
  • Dolby Vision IQ én HDR10+ Adaptive
  • HDMI 2.1 met gaming-features
Minpunten
  • Zichtbare banding tov vorige modellen
  • Apple TV en Disney+ ontbreken
  • Relatief lage piekhelderheid
  • Slechts twee HDMI 2.1-aansluitingen

Beoordeling Panasonic TX-55JZW984

De Panasonic TX-55JZW984 heeft zijn sterke kanten, maar we merkten ook een paar minpunten. Opvallendst is dat hij nu last heeft van zichtbare kleurbanding in zachte gradienten, iets wat vorige modellen net erg goed konden vermijden. Verder stippen we een relatief lage piekhelderheid aan, al scoorde hij wel in lijn met typische OLED-prestaties. Het smart tv-platform moet het nog steeds stellen zonder Apple TV en Disney+.  Gamers die de ietwat middelmatige audio wil oppeppen met een soundbar moeten er rekening mee houden dat de soundbar een van de twee HDMI 2.1-aansluitingen bezet. Dat is natuurlijk enkel een probleem voor de hardcore gamers die twee consoles in huis hebben. De prijs is correct, maar als we online prijzen bekijken zit hij aan de hoge kant van het spectrum. Daartegenover heeft hij geen expliciete troeven. Deze Panasonic is weliswaar een prima keuze, maar een kortingsactie zou hem aantrekkelijker maken.

Waar scoort deze OLED-tv uitstekend? Panasonic zorgt steevast voor een uitmuntende kalibratie van zijn toestellen. Gekoppeld aan het oneindige OLED-contrast en rijke kleuren, mag je er zeker van zijn dat de beelden natuurgetrouw zijn, maar ook erg levendig en rijk. In HDR ondersteunt hij bovendien Dolby Vision IQ én HDR10+ Adaptive, dus wat je ook kijkt, je hebt garantie op de best mogelijke beelden. De HCX Pro AI processor werkt met zachte hand de beelden bij. Ook voor sport en games zijn de resultaten uitstekend, nu dit model opnieuw over een 100 Hz-paneel beschikt. Zelfs in stevige actiescènes zijn haarscherpe, vloeiende beelden mogelijk. De HDMI 2.1-aansluitingen leveren de belangrijkste gamer-functies en My Home Screen 6.0 zorgt voor prima gebruiksgemak.

Prijsvergelijker Panasonic TX-55JZW984

Reacties (9)