Review: LG OLED65G56LS (G5-serie) oled tv

24 april 2025 + 10 minuten 1 Reacties
LG-OLED65G5-lifestyle
FWD award

LG pakt uit met een nieuwe OLED-paneeltechnologie. Het Primary RGB Tandem paneel belooft een stevige sprong in helderheid en kleurbereik. Hoe doet het dat? En kan het de verwachtingen waarmaken? Daarnaast heeft LG webOS 25 uitgebreid met een aantal AI-functies en een nieuwe afstandsbediening.

LG OLED65G56LS – Algemeen overzicht

  • Design: De G-reeks is een uitstekende keuze voor wandmontage dankzij zijn erg smal profiel. De zilverkleurige rand geeft hem een mooi premium-accent. Kies de versie met ‘LW’ achteraan het modelnummer voor een meegeleverde wandbeugel, of de versie met ‘LS’ voor een meegeleverde voet met twee montage opties, laag en hoog. Die laatste is handig als je een soundbar wil plaatsen.

  • Aansluitingen: 4x HDMI (4x v2.1 48Gbps, ARC/eARC, ALLM, 4K165 HFR, VRR), 3x USB, 1x optisch digitaal uit, 2x antenne, 1x Ethernet, WiFi 6, Bluetooth, Airplay2, Google Cast, WiSA, IR-blaster.

  • Gaming: De input-lag bedraagt 10,5ms in 4K60 en 5,5ms in 2K120, gemeten in de Game-beeldmode. Met die lage input-lag, ondersteuning voor zowel AMD FreeSync als NVIDIA G-Sync en vier HDMI 2.1-poorten is deze tv een top keuze voor gamers.

  • Smart tv: De OLED65G56LS (G5-serie) gebruikt webOS 25, voor meer info kijk je in ons artikel over webOS 24. De nieuwe versie maakt het mogelijk om ook live tv en HDMI-ingangen in de lijst met favoriete apps te plaatsen. Verder kunnen alle apps en Quick Cards die je niet gebruikt verborgen worden. De grootse vernieuwing zijn een reeks AI-features. Dankzij Voice ID herkent de tv je stem en schakelt hij naar het juiste profiel, de AI-concierge helpt je bij de aanbevelingen, de chatbot moet in staat zijn om instellingen aan te passen op basis van content en jouw preferenties. Met AI genereerde kunst kan je beelden maken voor de screensaver. Op het moment van test (firmware 33.10.30) werkte echter geen enkele van deze features naar behoren. Dat heeft gelukkig wel geen impact op het gebruiksgemak. We herbekijken dit later op het jaar en zullen dan het webOS-artikel aanpassen.

  • Afstandsbediening: Weg is de organische vorm, LG kiest voor een nieuwe remote met een afgeronde rechthoekige vorm. De layout is gemoderniseerd, de cijfer- en kleurtoetsen zijn verdwenen en zijn nu beschikbaar via een on-screen toetsenbord. Volume- en kanaaltoetsen zijn kanteltoetsen geworden. Over de cijfertoetsen treuren we niet, de kanteltoetsen vinden we iets minder aangenaam maar het went. Je kan ze niet indrukken, zoals bij Philips, dat maakt vergissingen uitgesloten. Helaas heeft LG ook de mute-toets geëlimineerd. Je kan de volumetoets lang naar beneden drukken om te muten. De interactie tussen die functie en het volume gewoon lager zetten is echter onhandig. De input-toets is vervangen door de Home-hub, druk hem lang in om de ingangen op het scherm te zetten. De AI-toets centraal boven de d-pad is in essentie een microfoontoets. De remote is handig, maar er is ruimte voor verbetering. Het lijkt ons ook een gemiste kans om voor een herlaadbare batterij te kiezen.

LG OLED65G56LS - Beeldverwerking

Vorig jaar introduceerde LG de Alpha 11 processor, de OLED65G56LS (G5-serie) krijgt nu een Gen2-versie. Toch kondigde LG geen grote vernieuwingen aan, dus we vermoeden dat de prestaties erg dicht in de buurt van de G4 zullen liggen. Upscaling en ruisonderdrukking scoren uitstekend, al kan het resultaat voor lagere kwaliteit beelden wat te scherp ogen. Verlaag dan de scherpte-instelling naar nul voor een natuurlijker resultaat. Is er veel ruis, dan is de minimum-stand te voorzichtig en wijk je beter uit naar de medium-stand. In de deinterlacing van 1080i-beelden merkten we op een testpatroon soms kamvorming. In reële content bleek dat gelukkig zelden een probleem. Kleurstroken in zachte overgangen verminder je met “Vloeiende Gradatie”, maar gebruik die spaarzaam of beter nog, enkel als je problemen ziet. In een testclip verdwenen immers ook wolken uit beeld. In onze donkere Game Of Thrones-scène was het resultaat wel prima. Al bij al erg mooie resultaten, maar zoals verwacht geen duidelijke vernieuwingen.

Het OLED-paneel levert knappe bewegingsscherpte met nauwelijks dubbele randen rond snelle objecten. TruMotion verbetert de vloeiende weergave van 24Hz-filmmateriaal. Kies ‘Cinematografische Beweging’ voor subtiele hulp, of ‘Vloeiend’ voor sport of snelle scènes—zelfs die stand blijft opvallend (bijna) foutloos. Enkel bij heel snelle beweging kan de processor soms even haperen.

LG OLED65G56LS - Beeldkwaliteit

De meest indrukwekkende verbetering komt van LG’s nieuwe OLED-paneel. Het gaat om een Primary RGB Tandem paneel van LG Display. Voor de duidelijkheid, LG Electronics (de tv-maker), refereert naar dit paneel als OLED evo met Brightness Booster Ultimate. Daarmee geeft het aan dat zowel hardware als software verbeteringen meespelen in de uiteindelijke prestaties.

Wat maakt een Primary RGB Tandem paneel anders dan de vroegere OLED-panelen? Het witte licht van een OLED-paneel wordt opgewekt door verschillend gekleurde lagen OLED-materiaal. Vroeger was dat blauw, geel, blauw, het nieuwe paneel gebruikt vier lagen, rood, blauw, groen, blauw. Daardoor heeft het zuiverdere basiskleuren, waardoor minder licht verloren gaat in de kleurfilter. Het resultaat is een hogere piekhelderheid, betere energie-efficiëntie en ruimer kleurbereik. Ondanks de naam gaat het nog steeds om een RGBW OLED-paneel, met een witte subpixel. Opvallend is ook dat de microlenslaag die voor de verbeteringen zorgden op de G3 en G4 verdwenen is. Mogelijk heeft LG daarmee al een verdere stap voor dit paneel achter de hand door de mla-laag opnieuw te introduceren.

Ons OLED65G56LS (G5-serie)-testsample had een uitstekende uniformiteit in zowel donkere als heldere beelden. Het weert reflecties bijzonder goed. De kijkhoek is uitstekend, en al moeten we opmerken dat hij iets kleiner lijkt dan bij de mla-panelen van de G3 en G4, toch blijft het een ruime voorsprong op lcd-panelen behouden.

Filmmaker Mode blijft de beste keuze voor filmpuristen die kijken bij verduistering, enkel de absoluut noodzakelijke processing is dan actief. De Cinema mode is iets veelzijdiger voor de doorsnee woonkamer, de lagere gammawaarde maakt donkere en middentinten wat helderder, en de minimale processing verzacht de fouten op oudere content. Filmmaker mode beschikt nu echter ook over een speciale instelling (Filmmaker Ambient Light), die gebruik maakt van de lichtsensor om de donkere en middentinten licht aan te passen bij veel omgevingslicht, je hoeft dan niet naar Cinema Mode te schakelen.

Bijschrift: Hoe interpreteer ik deze metingen? Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.

Bijschrift: Hoe interpreteer ik deze metingen? Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.

De Filmmaker Mode bleek een nagenoeg referentieniveau kalibratie te leveren, met een zeer goede kleurtemperatuur en uitstekende kleurweergave. Wat ons wel opviel is dat de G5 mooi schaduwdetail kan leveren, maar nog wat moeilijkheden heeft met heel donkere schaduwtinten. In een Lord of the Rings testscène was wat kleurbanding zichtbaar, maar in onze Harry Potter test en The Revenant test was het resultaat goed.

LG OLED65G56LS - HDR

De echte prestaties van het nieuwe paneel meten we in HDR, en daar komt de OLED65G56LS (G5-serie) bijzonder indrukwekkend uit de hoek. Het 10%-venster laat een piek van 2409 nits optekenen, een forse 50% verbetering tegenover de G4. Maar dat is niet alles, ook op het volledig wit testbeeld legt de G5 een 50% verbetering voor, daar stopt de meter op 356 nits. Vooral de verbetering op het volledig wit veld is indrukwekkend, des te meer daar we in SDR zelfs 420 nits meten. Dat betekent concreet dat de G5 veel minder zichtbaar (of zelfs niet) het beeld moet dimmen, wanneer er veel wit in beeld is (of de gemiddelde helderheid erg hoog is). Denk maar aan skiën, schaatsen of ijshockey, dat zijn beelden die tot nu toe veel donkerder waren op een OLED, een C4 bijvoorbeeld kan maximaal 260 nits leveren op een volledig wit beeld in SDR. Het blijft afwachten of de nieuwe Samsung een vergelijkbare sprong zal kunnen maken, maar de G5 spurt nu naar de leidersplaats van het OLED-klassement.

Bijschrift: Hoe interpreteer ik deze metingen? Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.

Het nieuwe paneel heeft nog een extra troef. Door de aparte OLED-lagen per primaire kleur zijn de basiskleuren zuiverder waardoor een groter kleurbereik gehaald wordt. We meten 99,7% P3 en 78,8% Rec.2020, ook daar een duidelijke verbetering. Gecombineerd met de hogere helderheid levert dat een veel ruimer kleurvolume waarbij ook zeer heldere kleuren beter hun intensiteit bewaren. LG ondersteunt HDR10, HLG en Dolby Vision IQ. De Filmmaker mode blijkt bovendien ook in HDR uitmuntend goed gekalibreerd.

Bijschrift: Hoe interpreteer ik deze metingen? Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.

Bijschrift: Hoe interpreteer ik deze metingen? Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.

Een goede kalibratie en krachtige prestaties, dat blijkt een recept voor bijzonder knappe beelden. De G5 zorgt voor sprankelende beelden, met levendige natuurlijke kleuren en intense accenten. Zelfs bij erg helder gemasterde beelden zien we nog veel witdetail en ook kleuren behouden veel intensiteit in die helderste details. Dynamische tonemapping laat je beter uitgeschakeld, het beeld werd te helder en verloor impact. Dat was enigszins verrassend vermits LG vorig jaar een erg goed resultaat neerzette met deze aanpak. De erg hoge piekhelderheid maakt dynamische tonemapping in veel beelden gelukkig wel overbodig, dus laat het uit. Dat er nog wat gesleuteld moet worden aan de software blijkt vooral in erg donkere beelden zoals onze House of the Dragon scène. Door dithering ruis werd die vaag en verloor ze veel detail. Occasioneel konden we ook hier lichte blokvorming zien. LG moet dus duidelijk aan de weergave van de allerdonkerste tinten blijven werken. Mogelijk verbetert LG dat met software updates in de komende maanden.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een PiLagTesterPro en Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Jeti Spectraval 1501 Hi-Res spectroradiometer, een Portrait Displays C6 HDR2000 colorimeter, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury VRROOM. Ons projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.

LG OLED65G56LS – Geluidskwaliteit

De audioconfiguratie van de G5 is een 4.2 60 Watt opstelling met ondersteuning voor Dolby Atmos, maar geen DTS meer. Dat was vorig jaar wel nog het geval. Streamingcontent gebruikt hoofdzakelijk Dolby Atmos, dus voor die kijkers is dat geen probleem. Maar voor de fans van (Ultra HD) Blu-ray kan dit wel lastig zijn, daar wordt DTS couranter gebruikt. Door het wegvallen van de ondersteuning kan de G5 ook geen DTS meer doorgeven aan externe audio-oplossingen, je moet je speler dan rechtstreeks op bijvoorbeeld je soundbar aansluiten.

LG heeft naast een korte kalibratie voor de kamerakoestiek ook een ‘Personal Audio Wizard’ toegevoegd. De tv presenteert je een aantal audiofragmenten met verschillende instellingen. Door je voorkeur aan te geven kan hij dan je ideale instellingen bepalen. Erg handig om de audio naar eigen smaak in te stellen. De G5 heeft een goed gebalanceerde, warme klank en ondanks zijn slank profiel kan hij flink wat volume produceren, zonder overmatige vervorming. Voor films is de surroundervaring redelijk, maar uiteraard niet te vergelijken met een soundbar.

LG OLED65G56LS – Conclusie

De LG OLED65G56LS (G5-serie) zet een grote stap vooruit in OLED-technologie, vooral dankzij het nieuwe paneel dat indrukwekkende piekhelderheid en een rijk kleurvolume levert. In erg donkere scènes moet LG wel nog bijsturen. Ruis en blokvorming zijn daar soms zichtbaar. Hopelijk te verbeteren via firmware, net als de nieuwe AI-functies die momenteel nog niet werken, zeker in het Nederlands. Maar op vlak van beeldkwaliteit is dit verder een schot in de roos. In Filmmaker Mode levert de tv nagenoeg referentiebeeld, dankzij uitstekende kalibratie én die mode kan nu ook rekening houden met het omgevingslicht. Het scherm hoeft bij heel heldere beelden minder te dimmen, wat zowel in SDR als HDR zorgt voor een schitterende ervaring. Gamers krijgen een volledig uitgeruste tv, met topprestaties. De ingebouwde luidsprekers klinken aangenaam, al is het jammer dat DTS-ondersteuning geschrapt werd. WebOS 25 is vlot en overzichtelijk en de nieuwe afstandsbediening volgt de minimalistische trend met minder knoppen. De G5 is een topmodel met dito prijs, maar gezien de prestaties zeker het overwegen waard.

9.0
LG-OLED65G5-toestel
FWD award

Beoordeling
LG G5

Pluspunten
  • Mooi ontwerp, keuze tussen wandbeugel of voet
  • Record piekhelderheid voor OLED
  • Uitstekende kalibratie
  • Mooie beeldverwerking
  • Prachtige HDR-beelden in HDR10 en Dolby Vision
  • Viermaal HDMI 2.1 en ruime selectie gamerfeatures
  • Prima geluid, inclusief Dolby Atmos
  • WebOS 25, en vijf jaar nieuwe versies
Minpunten
  • Reclame op het Home-scherm
  • Geen HDR10+, geen DTS
  • Mogelijke beeldfouten bij weergave van allerdonkerste schaduwdetail
  • Nieuwe AI-features werken (nog) niet

Beoordeling LG G5

De LG G5 zet een grote stap vooruit in OLED-technologie, vooral dankzij het nieuwe paneel dat indrukwekkende piekhelderheid en een rijk kleurvolume levert. In erg donkere scènes moet LG wel nog bijsturen. Ruis en blokvorming zijn daar soms zichtbaar. Hopelijk te verbeteren via firmware, net als de nieuwe AI-functies die momenteel nog niet werken, zeker in het Nederlands. Maar op vlak van beeldkwaliteit is dit verder een schot in de roos. In Filmmaker Mode levert de tv nagenoeg referentiebeeld, dankzij uitstekende kalibratie én die mode kan nu ook rekening houden met het omgevingslicht. Het scherm hoeft bij heel heldere beelden minder te dimmen, wat zowel in SDR als HDR zorgt voor een schitterende ervaring. Gamers krijgen een volledig uitgeruste tv, met topprestaties. De ingebouwde luidsprekers klinken aangenaam, al is het jammer dat DTS-ondersteuning geschrapt werd. WebOS 25 is vlot en overzichtelijk en de nieuwe afstandsbediening volgt de minimalistische trend met minder knoppen. De G5 is een topmodel met dito prijs, maar gezien de prestaties zeker het overwegen waard.

Reacties (1)