LG OLED65C16LA - Gebruiksgemak
De G1-serie (zie onze review) en C1-serie zijn identiek wat gebruiksgemak betreft, we hernemen een deel van de review van de G1. WebOS is alweer aan een nieuwe versie toe: 6.0 ondertussen. En ditmaal zijn er vrij grote wijzigingen gemaakt. Om te beginnen stapt LG af van het concept dat de interface enkel in een of twee linten onderaan het scherm zit. Het nieuwe Home-scherm vult het volledig beeld, en leunt nu meer aan bij het principe van Android TV. Verschillende linten bevatten content van verschillende providers.
We waren een fan van de oude interface, dus dit is wel even wennen. Bovenaan vinden we weersinfo, tips, en een zoektegel. Die rij neemt al een vrij groot deel van het scherm in, ongeveer een derde, wat ons een zinloze verspilling van ruimte lijkt. Daaronder staan alle apps op een rij.
De derde rij bevat het Thuisdashboard, alle aansluitingen en andere bronnen zoals netwerkservers. De vierde rij bevat tv-kanalen die je regelmatig bekijkt. Tot slot volgen er content aanbevelingen van drie apps: Amazon Prime, Rakuten TV en YouTube. Indien je die apps niet gebruikt, dan zijn ook deze rijen verspilde ruimte. Bovendien kan je de apps die aanbevelingen bieden op dit moment ook niet wisselen, voor bijvoorbeeld Netflix, Disney+ of Apple TV. Conclusie: We zien momenteel te veel verspilde ruimte in de interface en een gebrek aan personalisatie.
De zoekfunctie lijkt ons wel beloftevol. We zochten naar ‘Charlize’ in de hoop materiaal te vinden met Charlize Theron, en inderdaad we kregen resultaten uit Netflix, YouTube, én uit Disney+ (die laatsten weliswaar omdat de zoekfunctie ons ook Charlie aanreikt).
Tot slot, ook de instellingenmenu’s zijn volkomen vernieuwd. Vooral de organisatie is aangepakt, en instellingen zijn nu betere gegroepeerd, voor beeld bijvoorbeeld: alle instellingen voor helderheid, kleur en scherpte kregen een eigen submenu. Die aanpak hebben we ook eerder gezien (bij Sony), en we houden er wel van. Soms zitten de instellingen wel erg veel submenu’s diep, maar uiteindelijk heb je daar als gemiddelde kijker geen last van.
Reacties (19)