Review: LG 65QNED91T6A (QNED91-serie) lcd led tv

23 oktober 2024 + 10 minuten 0 Reacties
LG-65QNED91T6A-lifestyle

Met alle aandacht die LG geeft aan zijn OLED-modellen is het nogal gemakkelijk te vergeten dat ze ook LCD-modellen aanbieden. Deze 65QNED91T6A is het LCD-topmodel, met miniled-achtergrondverlichting, local dimming en QNED, LG’s eigen aanpak voor quantum dots. Kan het op tegen de concurrenten?

LG 65QNED91T6A – specificaties

Wat Ultra HD 4K 120 Hz Full Array miniled QNED LCD-tv met lokale dimming (16x10 segmenten)
Schermformaat 65 inch (164 cm)
Aansluitingen 4x HDMI (4x v2.1 (48 Gbps), ARC/eARC, ALLM, VRR, QMS), 2x USB, 1x optisch digitaal uit, 2x antenne, WiFi 5 (802.11ac), ethernet, Bluetooth 5.1, WiSA
Extra's HDR10, HLG, Dolby Vision IQ, Dolby Atmos, WebOS 24, AirPlay 2, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, Alpha 8 processor
Afmetingen 1452 x 907 x 285 mm (incl. voet)
Gewicht 35,0 kg (incl. voet)
Verbruik SDR 84 W (E) / HDR 167 W (G)
Adviesprijs 1.799 euro

LG 65QNED91T6A - Design

Deze LG 65QNED91T6A (QNED91-serie) is een strakke, modern uitziende tv, maar wel wat zwaarder dan verwacht. Tijdens het opstellen voel je dat wel, met voet en al weegt de tv toch een flinke 35kg. Iets om rekening mee te houden als je voor een erg slanke wandbeugel zou kiezen.

De afwerking is uitstekend. In profiel meet hij amper 45mm, dat is relatief dun. De afschuining van de rug is vrij kort, zodat ze zijn profiel wel accentueert eerder dan verzacht. Rondom de rand zit een donkergrijze metaalkleurige rand. De rug is nagenoeg volledig vlak.

Het scherm staat op een centrale voet met slechts één positie die het scherm 7cm boven het meubel tilt, en dus plaats genoeg laat voor een soundbar. De dunne metalen voetplaat is lichtgrijs, het toestel staat stevig.

LG 65QNED91T6A - Aansluitingen

Deze LG beschikt over vier HDMI 2.1-aansluitingen met 48Gbps bandbreedte. Met ondersteuning voor ALLM, VRR, 2K en 4K HFR en QMS. ARC/eARC kan je gebruiken op HDMI 3.

Verder vinden we twee USB-poorten, een optisch digitale audio-uitgang, twee antenne-aansluitingen, een ethernetpoort en WiFi. Geen hoofdtelefoonuitgang, daarvoor ben je aangewezen op Bluetooth. De QNED91 ondersteunt WiSA (Wireless Speaker and Audio Association), al is dat beperkt tot 2.1-opstellingen. Dat is jammer, een draadloze surroundopstelling met WiSA is niet mogelijk.

LG 65QNED91T6A - Gebruiksgemak en smart tv

LG gebruikt het eigen WebOS op zijn televisies. Het smart tv-systeem is flink geëvolueerd van zijn eerst speelse uiterlijk tot de meer mature omgeving die het nu biedt. Zoals alle smart tv-systemen is het Home scherm vooral voorbehouden voor gesponsorde content, aanbevelingen en een rij favoriete apps. Maar LG heeft, als het over reclame gaat, toch wel een stap te veel gezet.

Het toeval wil dat we dit toestel testen tijdens de LG Streaming Week waarbij de fabrikant promo’s aanbiedt op verschillende streamingdiensten. Die reclame overweldigt het scherm. Niet alleen de banier bovenaan, maar ook een extra quick card, een app, en de rij met aanbevelingen. Het resultaat is niet erg fraai. Het Home-scherm lijkt eerder een grote advertentie. Ook zonder die speciale promo spelen advertenties een grote rol. Ze kunnen zichtbaar zijn op het Home scherm, of in de screensaver. En het zijn niet alleen content-aanbevelingen maar we zagen ook al reclame passeren voor een automerk en een sportwinkel. Een brug te ver wat ons betreft. Gelukkig kan je dat grotendeels uitschakelen. Ga naar de instellingen, “Algemeen, Systeem, Aanvullende instellingen, Startpagina-instellingen” en schakel “Home-promotie” uit. De Home-pagina ziet er dan een pak rustiger uit.

Wat WebOS wel handig maakt zijn de Quick Cards. Die groeperen bepaalde functies en apps zodat je ze gemakkelijk terugvindt. Je kan ze zelf ordenen. Er zijn Quick Cards voor Thuiskantoor, Games, Muziek, Thuis-hub, Sport, Toegankelijkheid en recent ook voor Leren en Groeien en vermoedelijk tijdelijk voor LG Streaming Week.

Centraal in beeld onder de Quick Cards vind je je favoriete apps, die rij kan je ook aanpassen. De laatste rij op het Home-scherm bevat links de meest recente bron, en daarnaast een aantal trending items. Verder naar onder vind je de Life’s Good Hub (geselecteerd app-aanbod), Nu aan het streamen (aanbevelingen uit streamingdiensten), Nieuwe releases en Populaire Bioscoopfilms.  Je kan die extra zaken van plaats verwisselen, maar niet verwijderen. In de instellingen kan je wel de “Inhoudsaanbevelingen” uitschakelen. Dan verdwijnen die vier extra rijen, en beslaat je Home-scherm maar één pagina.

LG biedt vanaf nu vijf jaar lang updates op WebOS, onder de naam WebOS Re:New. Dat betekent dat je de volgende vier updates naar nieuwe versies zeker krijgt.

Afstandsbediening

De Magic Remote blijft iets specifiek dat enkel LG aanbiedt. De optie om met de remote zaken aan te wijzen is erg handig. De afstandsbediening is al enkele jaren onveranderd. De afgeronde, licht gebogen vorm ligt goed in de hand. De layout is prima, en ondanks de aanwezigheid van de numerieke toetsen is hij niet te groot. De toetsaanslag is erg zwaar, dat is al vele jaren zo, we zouden toch hopen dat LG voor iets meer kwaliteit in zijn toetsen kiest.

Onderaan zijn er zes sneltoetsen, twee daarvan (LG Channels en Alexa) met beperkt nu. Een grote troef is wel dat LG je ook de numerieke toetsen laat gebruiken als programmeerbare sneltoetsen. Houd de 0 lang indrukt om deze functie in te stellen, je kan een toets koppelen aan apps of tv-kanalen.

Functies

De QNED91-serie heeft een enkelvoudige tv-tuner voor digitale tv (DVB-T2/C/S2) en CI+-slot. Kijken en tegelijk een ander kanaal opnemen is niet mogelijk. Er is ondersteuning voor Apple Airplay 2 en sinds dit jaar ook Google Cast (Chromecast), wat de tv erg volledig maakt. In de Quick Cards vind je een uitgebreide lijst andere functies. Met MultiView bekijk je twee bronnen tegelijk. Je kan de tv gebruiken op je thuiskantoor. Naast de Google-diensten kan je Microsoft 365 gebruiken of een remote pc aansluiten. Sports Alert houdt je op de hoogte van allerlei sportuitslagen, en met Always Ready heeft de tv een functie als hij uitstaat, als decoratief item.  Het app-aanbod van WebOS is uitstekend, en bevat zowel alle belangrijke internationale diensten als lokale diensten. In België ontbreekt enkel Go Play.

LG 65QNED91T6A – Beeldverwerking

Deze QNED gebruikt LG’s Alpha 8-processor. Voor sterk verminderde prestaties tegenover de Alpha 11 in het topmodel moet je niet vrezen, de Alpha 8 erft namelijk heel wat features die tot vorig jaar beperkt waren tot de Alpha 9 (het toenmalig topmodel). De processor kweet zich uitstekend van alle taken. Zo mag je rekenen op prima deinterlacing, ruisonderdrukking en upscaling. Wie de upscaling nog wat extra detail wil geven kan de Superresolutie instelling activeren die verfijnd detail toevoegt aan HD-bronnen. Bij SD-bronnen, zeker bij dvd, is het wel opletten. Daar gaf Superresolutie het beeld een beetje te duidelijke randen, en dat kan een erg vlakke, overmatig bewerkte indruk creëren. Ook kleurstroken in gradiënten werkt hij mooi weg als je ‘Soepele Gradatie’ activeert, zelfs in de ‘Laag’ stand. Hij bewaart daarbij goed detail, en zelfs in onze donkere Game of Thrones-scènes was het resultaat goed.

De bewegingsscherpte is degelijk, het lcd-paneel verbergt wat van het fijner detail. Bewegende voorwerpen hebben een licht wazige rand en soms een klein sleepspoor. Met de Motion Pro-instelling (Black Frame Insertion techniek: wat is BFI) kan je dat wat verbeteren. De verschillende standen hebben wel een ander effect. De laagste stand verduistert het beeld vrij sterk, de hoogste stand creëert flikkering. Maar allemaal geven ze bewegende voorwerpen een vrij sterke dubbele rand, en dat stoort nog meer dan die vage rand. LG biedt wel erg goede motion interpolation. De ‘Vloeiend’ stand van TruMotion elimineert erg goed het gestotter in snelle camerabewegingen. Al kan je uiteraard ook voor lagere instellingen kiezen als je toch de meer originele ervaring wenst. ‘Natuurlijk’ leek ons in dat geval de beste keuze.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze tips en advies sectie door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

Algemeen Geavanceerde Instelling Geavanceerde Instelling
Beeldmodus: Filmmaker mode / Bioscoop
Beeldverhouding: Origineel Scannen: Aan
Algemeen / Energiebesparing: Uit of Automatisch
Helderheid:

Paneelhelderheid: 50-100
Contrast: 80
Zwartniveau: 50
Autodynamisch Contrast: Uit
Gamma: 2.2 / BT.1886
LED Lokaal Dimmen: Laag
Videobereik: Automatisch
Motion Eye Care: Uit

Kleur:

Kleurdiepte: 50
Tint: 0
Kleurbereik: Auto
Witbalans-Kleurtemperatuur: Warm50

Zuiverheid:

Scherpte: 10
Superresolutie: Laag
Ruisonderdrukking: Laag
MPEG ruisonderdrukking: Laag
Soepele Gradatie: Laag-Midden
Echte Bioscoop: Aan
TruMotion: Cinematografisch of Natuurlijk

Motion Pro: uit

 

LG 65QNED91T6A - Beeldkwaliteit

De 65 inch-versie van de QNED91 is uitgerust met een VA-paneel, miniled-achtergrondverlichting met local dimming, en QNED-technologie. QNED is LG’s versie van Quantum Dot-technologie.

Het scherm van de 65QNED91T6A heeft een erg goede uniformiteit, in donkere beelden zijn er geen problemen, in heldere beelden kan je vaag wat verticale lijnen zien die zich kunnen manifesteren als Dirty Screen Effect, maar je moet dan al aandachtig kijken. We vermoeden echter eerder dat dit te maken heeft met de local dimming. Ondanks het gebruik van minileds tellen we daar maar 16×10 (160) zones, en dat is eigenlijk teleurstellend voor deze categorie. Concurrenten bieden hier al moeiteloos 1.000 zones aan.

Het VA-paneel heeft een goed ANSI-contrast van 4.800:1. Maar met 160 zones is het lastig om daar sterke verbeteringen in te scoren. LG laat de Local Dimmen instelling in Filmmaker Mode op ‘Laag’ staan, en dat zorgt voor een povere verbetering van het ANSI-contrast naar 5.000:1, al kan een gemakkelijker patroon dan wel tot 35.000:1 gaan. Je kan het contrast verbeteren door Local Dimming naar Medium of Hoog te schakelen, maar we merken al snel waarom je dat beter niet doet. Door het beperkt aantal zones maakt een bewegend voorwerp zoneovergangen zichtbaar. De zones reageren wat traag, soms is er een vaag sleepspoor. De Medium stand maakt het beeld ook te donker. Uiteindelijk blijkt Laag de beste keuze, het is beter iets minder contrast te hebben dan zichtbare dimming-artefacten. Een lichte halo is bij donkere achtergronden bijna niet te vermijden.

Waar de LG 65QNED91T6A (QNED91-serie) wel uitstekend scoort is beeldkalibratie. De Filmmaker mode levert prachtige beelden, met knappe, levendige maar natuurlijke kleuren. In donkere beelden is er bijzonder veel zwartdetail (een tikje te veel), en je kan soms zien dat de matige dimmingprestaties wat contrast kosten. Er is ruim helderheid beschikbaar, dus de prestaties zullen erg goed zijn als je in een heldere woonkamer kijkt.

LG 65QNED91T6A – HDR

Hoe brengt de QNED91-serie het ervan af in HDR? De piekhelderheid scoort geen indrukwekkend hoge toppen. Op het 10% venster halen we 1099 nits, op het 2% venster gaat dat zelfs nog tot 1.246 nits. Het volledig witte scherm laat nog een mooie 644 nits optekenen. Op zich geen slechte cijfers, maar net als het beperkt aantal zones toch wat teleurstellend. Concurrenten van TCL of Hisense uit dezelfde prijscategorie tonen vlot een piek van 2.000 nits en meer.

Bij het kleurbereik zien de QNED-technologie wel goed scoren. Met 95% P3 en 69% Rec.2020 is er meer dan genoeg kleur beschikbaar om krachtige HDR-beelden te tonen. Het toestel ondersteunt Dolby Vision, en biedt sinds dit jaar ook de Dolby Vision Filmmaker Mode, maar geen Dolby Vision IQ zoals op de OLED-modellen. Ook HDR10+, maar dat formaat is minder populair, en het gebrek wordt goed opgevangen door Dynamische Tonemapping Pro.

De HDR Filmmaker Mode toont ook erg goed dat dynamische tonemapping een echte meerwaarde is. De tv interpreteert correct de HDR10-metadata, maar met beelden met de helder gemasterde beelden merk je toch al snel ernstig verlies van witdetail en kleurintensiteit. Hou daarom Dynamische Tonemapping geactiveerd. Het brengt netjes bijna alle witdetail terug en houdt ook de kleuren krachtig en duidelijk. Zelfs in scènes die het strikt niet nodig hebben, maakt dynamische tonemapping een klein maar goed verschil.

Net als in SDR merken we dat de HDR Filmmaker mode prima gekalibreerd is. Enkel een specifieke tint rood sprong uit de band, waar de kleur vermoedelijk omwille van de local dimming plots helderder en fletser zagen worden. Dat lijkt ons eerder een probleem van de meting, in onze testfragmenten konden we dergelijke problematiek niet zien. Het matige contrast speelt soms wat parten, zeker vergeleken bij een OLED, maar volstaat om het beeld nog genoeg diepte te geven.  In donkere scènes heeft de QNED91 het moeilijker om goed zwartdetail te tonen. Die scènes zijn vaak iets te donker. De zeer donkere strandscène uit House of the Dragon toont dat het paneel wel veel nuance kan tonen, maar dat local dimming het geheel te donker maakt. Bij heldere onderwerpen en een donkere achtergrond is een halo echt onvermijdelijk.

Gaming, Reflecties en kijkhoeken

Opgelet met de kijkhoek, zoals bij veel VA-panelen verlies je snel contrast en kleurintensiteit als je te ver opzij zit. Zonegrenzen kunnen dan heel duidelijk in beeld komen. Ook voor reflecties behoed je de tv best.

LG heeft gamers altijd rijkelijk bediend met vier HDMI-poorten biedt met 48Gbps. De QNED91 kan 4K120 leveren maar geen 4K144 zoals de OLED-modellen. De input-lag bedraagt 17,0ms (4K60) en 7,6ms (2K120), en er is ondersteuning voor ALLM, en VRR (zowel HDMI VRR, Nvidia G-Sync als AMD FreeSync). Dolby Vision 4K120Hz gaming (voor de Xbox Series X) is ondersteund.

LG 65QNED91T6A - Geluidskwaliteit

Met een 2.2-configuratie van 40W en ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS:X lijkt ook hier de LG QNED91 maar matig uitgerust. We herkennen wel onmiddellijk de vrij warme klank die LG typeert. Voor heel wat gebruik lijken de prestaties ons voldoende, zelfs filmfragmenten komen vrij goed uit de verf. De set klinkt uitstekend voor dialogen en rustige muziek, maar toont zijn beperkingen als het er wat ruwer aan toe gaat. Er zit voldoende bas in de muziek of soundtrack, maar toch lijkt de woofer wat nipt bemeten. Wie het volume wat hoger zet kan die soms horen trillen in het chassis, en echt diepe basklanken kunnen vervormd klinken. AI Pro-geluid laat je best uitstaan. Zeker voor muziek was het resultaat ronduit slecht.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Ons projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.

LG 65QNED91T6A – Conclusie

Voor een topmodel in de LCD-lineup vinden we de LG 65QNED91T6A (QNED91-serie) toch wat te kort schieten op sommige vlakken. De belangrijkste opmerking is dat je met 160 zones nauwelijks van miniled-prestaties kunt spreken, daar doen concurrenten het aanzienlijk beter. Wat lichte halo-vorming is onvermijdelijk, en occasioneel zijn er zoneovergangen zichtbaar. We hebben het ook niet zo met LG’s gebruik van reclame op het Home-scherm en in de screensaver. Dat oogt goedkoop, je kan het gelukkig wel uitschakelen. LG is geen fan van HDR10+, jammer, maar de dynamische tonemapping vangt dat goed op.

Anderzijds herkennen we ook veel typisch goede kanten van LG. Zo is de beeldverwerking uitstekend, zodat al je content op zijn best in beeld gebracht wordt. De kalibratie van de Filmmaker mode garandeert bovendien uitzonderlijk mooie en natuurlijke beelden. De piekhelderheid en contrast zijn geen hoogvliegers, maar volstaan wel voor gebruik in goed verlichtte omgeving, en HDR-beelden hebben echt nog wel impact. WebOS 24 biedt bovendien een heel ruim aanbod apps, Airplay 2, Google Cast én vijf jaar updates. Hij is geprijsd als een subtopper, dat is ook zijn plaats in de line-up, maar dat lijkt ons toch wat te hoog.

8.0
LG QNED91

Beoordeling
LG 65QNED91T6A

Pluspunten
  • Degelijke piekhelderheid
  • Goed contrast
  • Uitstekende kalibratie
  • Zeer goede beeldverwerking
  • Mooie HDR-beelden
  • HDMI 2.1 en ruime selectie gamerfeatures
  • Dolby Atmos en DTS:X
  • WebOS 24 met vijf jaar updates
  • Airplay2 en Google Cast
Minpunten
  • Weinig zones, matige dimming
  • Reclame op het Home-scherm!
  • Geen HDR10+
  • Prijs

Beoordeling LG 65QNED91T6A

Voor een topmodel in de LCD-lineup vinden we de LG 65QNED91T6A toch wat te kort schieten op sommige vlakken. De belangrijkste opmerking is dat je met 160 zones nauwelijks van miniled-prestaties kunt spreken, daar doen concurrenten het aanzienlijk beter. Wat lichte halo-vorming is onvermijdelijk, en occasioneel zijn er zoneovergangen zichtbaar. We hebben het ook niet zo met LG’s gebruik van reclame op het Home-scherm en in de screensaver. Dat oogt goedkoop, je kan het gelukkig wel uitschakelen. LG is geen fan van HDR10+, jammer, maar de dynamische tonemapping vangt dat goed op.

Anderzijds herkennen we ook veel typisch goede kanten van LG. Zo is de beeldverwerking uitstekend, zodat al je content op zijn best in beeld gebracht wordt. De kalibratie van de Filmmaker mode garandeert bovendien uitzonderlijk mooie en natuurlijke beelden. De piekhelderheid en contrast zijn geen hoogvliegers, maar volstaan wel voor gebruik in goed verlichtte omgeving, en HDR-beelden hebben echt nog wel impact. WebOS24 biedt bovendien een heel ruim aanbod apps, Airplay2, Google Cast én vijf jaar updates. Hij is geprijsd als een subtopper, dat is ook zijn plaats in de line-up, maar dat lijkt ons toch wat te hoog.

Prijsvergelijker LG 65QNED91T6A

Reacties (0)