Aansluiten van je home cinema-systeem of soundbar: dit moet je weten

07 maart 2022 8 Minuten 20 Reacties
kabels portal

In dit artikel behandelen we de belangrijkste kabels, aansluitingen en manieren om je home cinema-systeem of soundbar aan te sluiten.

Richtlijnen aansluiten home cinema of soundbar

Er zijn zoveel verschillende apparaten te koop, van televisies en blu-ray spelers tot game consoles en settopboxen. Om deze reden is het onmogelijk om voor elk apparaat en elke combinatie van apparaten de juiste aansluitmethode en de juiste kabels onder elkaar te zetten. Toch kunnen we je wel een algemene richting geven, met tips over de beste kabels, de makkelijkste aansluitingen en de meest voorkomende combinaties.

Samsung HW-Q950T 3
Lees ook

De beste soundbars van dit moment – 2023 / 2024

Voordat je begint

Voordat je een en ander gaat aansluiten zit je waarschijnlijk al met honderd vragen, over het soort kabels, de volgorde en de werking. Het is dan ook verstandig om voordat je begint een duidelijk overzicht te maken van de apparaten die je met elkaar wilt verbinden en welke aansluitingsmogelijkheden deze apparaten hebben. Als je deze aansluitingen in kaart hebt gebracht kun je ze ook snel en eenvoudig matchen. Zoek ook naar één centraal punt, ook wel een hub genoemd. Dit kan een tv, een home cinema-set, een soundbar of een receiver zijn. Dit is het punt waar alle (of de meeste) componenten op samenkomen. Neem bijvoorbeeld een soundbar met twee hdmi-ingangen en één hdmi-uitgang. Sluit je componenten (spelers, decoders, etc.) aan op die ingangen en laat het beeld via de hdmi-uitgang richting de tv sturen. Eén hub geeft je overzicht en maakt aanpassingen ook eenvoudiger.

Gebruik je een soundbar en heb je een recente tv met meerdere hdmi-ingangen? Dan is in de meeste gevallen de tv de meest handige hub. Sluit hier je componenten op aan en laat middels hdmi eARC de audio vanuit de tv naar de soundbar sturen. Heb je een av-receiver? Dan is dat de meest handige hub. Deze beschikt over de meeste aansluitingen en kan eenvoudig bediend worden om bronnen te selecteren.

Mocht je nog apparatuur aanschaffen, zorg er dan voor dat je ook een overzicht maakt met de aansluitingen die je nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld vijf apparaten staan die middels hdmi verbonden moeten worden, koop dan een receiver of een tv met minimaal vijf ingangen. Dit bespaart je later kopzorgen over het aansluiten van je systeem. Hetzelfde geldt overigens voor andere aansluitingen, zoals rca-poorten, optische en digitaal coaxiale ingangen en uitgangen.

Dolby Atmos header
Lees ook

Ik wil Dolby Atmos op mijn tv – hoe navigeer je in het ‘Dolby Atmos op tv’ labyrinth?

Digitaal heeft de voorkeur

De allereerste tip is eigenlijk vrij simpel; als iets digitaal aangesloten kan worden, sluit het dan digitaal aan. Digitaal heeft altijd de voorkeur (tenzij je een hifi-enthousiasteling bent die het verschil met analoog hoort) want het is minder gevoelig voor storingen en is bovendien compatibel met de nieuwste audioformaten. En als we het over digitaal hebben dan heeft hdmi altijd de voorkeur boven optisch (toslink) en digitaal coaxiaal. De belangrijkste reden hiervoor is dat hdmi zowel beeld als geluid doorlaat, terwijl optisch en coaxiaal digitaal alleen geluid doorlaten. Daarbij biedt hdmi een grotere bandbreedte waardoor ook de nieuwste surroundformaten als Dolby Atmos en DTS:X doorgestuurd kunnen worden.

Alles is natuurlijk afhankelijk van de apparaten die je hebt staan en welke aansluitingen je op deze apparaten tot je beschikking hebt, maar als er hdmi-poorten aanwezig zijn, gebruik die dan ook. Als deze er niet zijn, kijk dan eerst naar optische en digitaal coaxiale uitgangen ingangen. Als deze er niet zijn of je kunt de zender en ontvanger er niet mee matchen, dan ga je kijken naar de bekende en analoge tulpaansluitingen.

hdmi=-new
Lees ook

HDMI 2.1: alle features uitgelegd en alles wat je moet weten

Receiver, soundbar of tv als hub

We hebben het hierboven al kort aangegeven, maar ga altijd op zoek naar een hub, de centrale plek waarop de componenten aangesloten worden. Zelf geven we altijd de voorkeur aan een receiver of een televisie, mits deze over voldoende ingangen beschikken om al je componenten op kwijt te kunnen. Ook hier kijk je weer eerst naar de digitale mogelijkheden, liefst hdmi. Alle componenten worden hierop aangesloten. Indien als hub gebruikt wordt de soundbar of receiver met de tv verbonden middels één (hdmi) kabel terwijl de soundbar, set of receiver tegelijkertijd voor de audioweergave zorgt. Op de receiver, soundbar of set kun je vervolgens de gewenste input kiezen zodat op de tv het juiste beeld wordt weergeven en de bijbehorende audio over de speakers klinkt.

Kun je niet alles kwijt op de receiver of soundbar? Gebruik dan de tv als hub. Sluit bijvoorbeeld een mediabox, console en blu-rayspeler aan op de tv (liefst via hdmi maar anders via een digitale kabel). Als je een tv en een receiver of soundbar met hdmi arc of hdmi earc hebt, dan wordt de audio van deze aangesloten apparaten automatisch via de hdmi-kabel teruggestuurd naar de receiver of soundbar en heb je dus geluid via de speakers van je systeem en beeld op je tv. Bieden de tv en eerste hub geen ondersteuning voor hdmi arc, sluit dan een audiokabel direct aan van de op tv aangesloten apparaten naar de receiver, soundbar of home cinema-set.

Denon-AVR-S760
Lees ook

Wat is een av-receiver en waar moet je op letten als je er een koopt?

Legacy: Geluid tv-zenders over speakers

Waar sommige mensen – vaak in het bezit van een ouder systeem – tegenaan lopen is het geluid van de tv via de luidsprekers van de receiver, de soundbar of de home cinema-set krijgen. Als je alles zoals hierboven omschreven hebt aangesloten, via één centrale hub, dan krijg je dat geluid automatisch over je speakers wanneer de decoder of settopbox ingeschakeld wordt en je op de hub de juiste input kiest. Maar, als je analoge tv kijkt of de decoder of settopbox direct op de tv aangesloten hebt krijg je het geluid alleen op tv. Je kunt een extra audiokabel tussen de decoder, settopbox of tv en de hub leggen maar hdmi arc of hdmi earc is de beste oplossing.

Hdmi arc (Audio Return Channel) is een functie waar zowel de tv als de receiver, soundbar of home cinema-set over moet beschikken en maakt het mogelijk geluid van de tv zelf (eigen tuner en eigen content) terug te sturen via de hdmi-kabel waar ook beeld en audio via binnenkomt. Kortom, je hoeft geen extra kabels te leggen. Hdmi earc is de opvolger hiervan en maakt ook het doorsturen van hi-res audioformaten als Dolby Atmos en DTS:X mogelijk.

HDMI-algemene-afbeelding
Lees ook

HDMI eARC: dit moet je weten over de opvolger van HDMI ARC

Apparaten zonder hdmi

Het kan zijn dat je nog apparaten hebt die niet over een hdmi-poort beschikken. Je kunt dan dus niet de centrale hub inzetten om audio en beeld te ontvangen zodat vervolgens de audio via de speakers en het beeld via de hdmi-kabel naar de tv weergegeven wordt. Wil je de audio van deze apparaten over je speakers laten lopen en het beeld via je tv, dan kun je het beste de tv voor het beeld koppelen en een audiokabel naar de hub leggen voor het geluid. Je kunt er ook voor kiezen audio en beeld naar de tv te leggen en vervolgens via hdmi arc of een aparte audiokabel de audio via de tv naar de hub te sturen.

Wanneer je te weinig hdmi-ingangen op je tv, soundbar of receiver hebt dan zul je keuzes moeten maken. Welke bron bekijk je het meest? Of, bij welke bron is een hoogwaardige (surround) audiokwaliteit van belang? Deze bron wordt vervolgens via hdmi aangesloten. De overige bronnen kun je direct aansluiten op je tv (voor beeld via hdmi natuurlijk). Vervolgens ga je vanuit het apparaat met een audiokabel of via de tv en hdmi arc naar de soundbar of versterker.

HDMI-kabel
Lees ook

HDMI over lange afstanden gebruiken: alles dat je moet weten

Conclusie

Het aansluiten van apparatuur in je home cinema-systeem vergt even wat voorbereiding. Maak dus voor jezelf overzichtelijk welke apparaten je hebt en welke aansluitingen er beschikbaar zijn. Eén opstelling if eenduidige conclusie is er helaas niet, behalve dat digitaal (bijna) altijd voor voorkeur heeft en dat je vooraf goed moet weten wat je wilt en nodig hebt. Voor de rest kan je situatie afwijken van wat ‘standaard’ is door de keuze voor bepaalde producten, maar met bovenstaande informatie kun je in ieder geval van start. Mocht je er alsnog niet uitkomen, stel dan hieronder je vraag of stel je vraag in onze vraagbaak.

Meer informatie

Wil je meer weten over de aanschaf, het aansluiten, het instellen of het gebruik van av-apparatuur? Neem dan onze uitgebreide tips en advies-sectie eens door.

Reacties (20)