Review: Samsung QE65S95B (S95B-serie) QD-OLED tv

21 juni 2022 + 10 minuten 6 Reacties
Samsung_QE65S95B-lifestyle
FWD award

In 2013 lanceerde Samsung zijn eerste OLED-tv, maar die werd na korte tijd terug afgevoerd. Sindsdien zweert de Koreaanse fabrikant bij LCD. Daar komt dit jaar terug verandering in. De QE65S95B is Samsungs eerste QD-OLED-tv. Tilt de combinatie van quantum dots en OLED-technologie de beeldprestaties naar een nieuw niveau?

Samsung QE65S95B - specificaties

Op zoek naar een compleet overzicht van alle Samsung 2022 modellen met hun specificaties? Of je wil je even bladeren in alle andere tv line-ups voor 2022.

Wat Ultra HD QD-OLED tv
Schermformaat 65 inch (165 cm), vlak
Aansluitingen 4x HDMI (4x v2.1 (48 Gbps), eARC, ALLM, VRR, HFR 4K120), 1x optisch digitaal uit, 2x USB, 3x antenne, Bluetooth
Extra's HDR10, HLG, HDR10+, WiFi (802.11ac) ingebouwd, Tizen 7.0, AirPlay 2, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, dual tuner, CI+-slot, Neural Quantum 4K Processor, Smart Calibration
Afmetingen 1.444 x 898 x 288 mm (incl. voet)
Gewicht 25,5 kg (incl. voet)
Verbruik SDR 132 (G) / HDR 252 watt (G)
Adviesprijs 3.499 euro

Samsung QE65S95B – Design

Wie aan een OLED-scherm denkt, denkt onmiddellijk aan een superslank design, en deze Samsung stelt niet teleur. Het Blade Slim design ziet er misschien niet even indrukwekkend uit als de Infinity One QN95B, maar dat is voornamelijk omdat er bij zo’n superslank OLED-scherm nog nauwelijks ruimte is om een opvallend design te ontwerpen.

Het scherm zelf is nauwelijks een paar millimeter dik. Samsung werkte het af met een scherp afgelijnde zilverkleurige metalen rand. Dat zorgt ook aan de voorzijde voor een zichtbaar zilver lijntje rond het beeld. De rug is afwerkt in geborsteld metaal en de zwart plastic behuizing voor de elektronica neemt enkel een stuk van de onderste helft van het scherm in.

Het geheel staat op een op centrale voetplaat met brede nek. De constructie is stevig en staat stabiel, maar omdat het scherm zo dun is kan je het echt wel doen wiebelen. Wees dus voorzichtig als je het verplaatst.

Samsung QE65S95B - Aansluitingen

Geen One Connect box op de QE65S95B (S95B-serie), en dat vinden we verrassend. Niet alleen is dit toch een topmodel (Samsung zet enkel de QN95B nog boven de S95B), maar het slanke design nodigt uit tot wandmontage, en dan is de One Connect box een echte troef.

Alle aansluitingen staan dus op het toestel, en wijzen naar onder of naar opzij. Je vindt vier HDMI 2.1-aansluitingen. Die leveren 48 Gbps bandbreedte en ondersteunen eARC (op HDMI 3), ALLM en VRR. Daarnaast krijg je enkel nog twee USB-aansluitingen en een optisch digitale audio-uitgang. Een hoofdtelefoonaansluiting ontbreekt, daarvoor moet je gebruik maken van Bluetooth. Ethernet en WiFi zijn beschikbaar voor de aansluiting op je thuisnetwerk.

Gebruiksgemak en smart tv

De Tizen Smart Hub is lange tijd een bijzonder handige smart tv-interface geweest, maar sinds dit jaar koos Samsung voor een nieuwe layout en die kan ons nog steeds niet bekoren. Het Home scherm is nu schermvullend, met tabs aan de zijkant voor de Media (waar je start als je op de Home toets drukt) en Ambient TV instellingen. Dat de interface het hele scherm vult is op zich niet zo erg, en het is een trend die we bij bijna alle fabrikanten zien, maar de organisatie van de verschillende onderdelen lijkt ons sterk voor verbetering vatbaar.

Zo kan je de rij apps die centraal in het beeld staan wel aanpassen, en je kan er zelfs andere ingangen (zoals HDMI) in opnemen. Maar daar eindigt je personalisatieverhaal. Alle andere zaken op het scherm moet je nemen zoals ze zijn. Ja, je krijgt veel contentaanbevelingen te zien maar daar kan je dus niks in aanpassen. Wil je een ingang selecteren die niet in de centrale rij staat, dan moet je echt op zoek naar waar je die kunt selecteren. Samsung lijkt met de laatste software wel de responstijd van de interface verbeterd te hebben. Vlak na de installatie kan hij nog wat gezapig reageren, maar even later hadden we enkel nog uitzonderlijk wat last van vertragingen.

Wie het menu met instellingen zoekt, doet dat best met de toets linksboven op de remote. Eerst krijg je een balk met snelinstellingen, en vandaar kan je indien gewenst naar het volledige menu. Wie dit jaar een Samsung in huis haalt doet er volgens ons goed aan om zich een paar uur te verdiepen in de interface en de functie van alle toetsen. We hopen dat Samsung de layout kan verbeteren, al moet je er rekening mee houden dat nieuwe versies van Tizen nooit doorstromen naar oudere modellen.

Afstandsbediening

De QE65S95B (S95B-serie) wordt geleverd met de afstandsbediening met ingebouwd fotovoltaïsch paneel op rug. Leg de remote omgekeerd op de salontafel en je hoeft nooit nog een batterij te wisselen. De zwarte plastic remote ligt fijn in de hand en de toetsen hebben een goede, zuivere aanslag. Enkel wie nog veel tussen kanalen zapt zal de cijfertoetsen missen (die kan je uiteraard on screen oproepen).

Steeds meer sneltoetsen voor streaming is ook een trend. Naast Netflix, Prime Video en Samsung TV Plus heeft nu ook Disney+ er een. We houden nog steeds erg veel van de eenvoudige Samsung remote, alleen hopen we dat er niet nog meer toetsen voor streaming bijkomen. Een extra toets voor de externe ingangen zou wel weer welkom zijn.

Functies

De S95B heeft een dubbele tv-tuner voor digitale tv (DVB-T2/C/S2) en één CI+-slot. Kijken en tegelijk een ander kanaal opnemen kan enkel als een van beide kanalen onversleuteld is. YouTube en Netflix kan je naar de tv casten via Google Cast, en voor iOS gebruikers is er ondersteuning voor Airplay2. De mediaspeler is goed, maar kan niet overweg met het oudere Divx of Xvid en hij speelt geen DTS soundtracks. Ondertitels en HDR vormden geen probleem, en de audiospeler is volledig.

Samsung biedt een hele rits speciale features aan. Ambient mode is nu ook toegankelijk vanuit het Home Scherm (via de balk links). Het geeft je tv een decoratieve of informatieve functie wanneer je geen tv kijkt.

Via MultiView kan je twee bronnen tegelijk bekijken. Met een USB-camera kan je videochatten via Google Duo. En via Workspace kan je verbinding leggen met een pc of smartphone voor het werk. Excel-sheets navigeren is nu eenmaal handiger op een groot scherm.

Samsung QE65S95B - Beeldverwerking

De S95B gebruikt dezelfde Samsung Neural Quantum Processor 4K die je op de QN95B vindt. De prestaties zijn uitstekend. Wie wat mee detail daarover wenst verwijzen we naar onze review van de QN95B. Twee zaken willen we echter nog specifiek toelichten.

Samsungs ruisonderdrukking werkt goed, maar kan niet alle kleurbanden wegwerken uit zachte kleurovergangen. Dat hangt weliswaar sterk af van de content. In sommige gevallen is het resultaat prima, in andere blijft er toch wat zichtbaar, maar vooral in onze donkere Game Of Thrones scène lijkt het ons dat dat extra hard opvalt. De OLED-aard van het paneel zit daar vermoedelijk voor iets tussen. Er is wel geen hinderlijk flikkeren aan de rand van de kleurbanden, dat is dan weer een geruststelling. Maar het mag duidelijk zijn dat Samsung daar nog kan verbeteren.

OLED-toestellen leveren een uitstekende bewegingsscherpte en daar kan de S95B goed van profiteren. De prestaties zijn perfect te vergelijken met de betere OLED-modellen. Enkel het fijnste detail verdwijnt in snel bewegende beelden, te wijten aan de ‘sample and hold’ methode die alle OLED-panelen gebruiken. Er is ook geen spoor van storende dubbele randen of uitgeveegde effecten aan het eind van een bewegend voorwerp. ‘Led Clear Motion’ werkte met Black Frame Insertion (wat is BFI) aan 60Hz. Dat levert extra detail, maar kost helderheid en veroorzaakt een hinderlijke flikkering in beeld. Je laat dit best uit staan. Samsungs motion interpolation werkt snel en verwijdert zonder aarzelen nagenoeg alle stotter in beelden. Het kan nog steeds lichte beeldfouten veroorzaken, maar die vonden we niet overmatig storend.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

Algemeen Expertinstellingen Beeldscherpte Instellingen
Beeldmodus: Filmmaker Mode
Beeldformaatinstellingen: 16:9 standaard
Aanpassen aan scherm: Aan
Helderheid: 40
Contrast: 45
Scherpte: 5
Kleur: 25
Tint(G/R): 0
Contrastverbetering: Uit
Filmmodus: Auto
Kleurtint: Warm 2
Gamma: BT.1886 / 0
Schaduwdetail: 0
Kleurruimte: Auto
Maximale Helderheid: Hoog
Auto of Aangepast:

Wazigheidsverm. : 10
Trilvermindering: 6-8
Led Clear Motion: Uit

Ruisreductie: Auto of Uit

 

Samsung QE65S95B - Beeldkwaliteit

Samsung noemt de S95B een OLED-tv, maar deze OLED-tv verschilt wel fundamenteel van de andere OLED-tv’s die we kennen. Die laatsten gebruiken een WRGB-paneel van LG Display, met een witte OLED-laag en een kleurfilter dat de gekleurde subpixels creëert. De Samsung S95B gebruikt een RGB-paneel van Samsung Display. Dat gebruikt een blauwe OLED-laag en quantum dots op subpixelniveau converteren het blauwe licht naar rood en groen, vandaar ook de benaming QD-OLED. Voor meer detail over hoe QD-OLED exact werkt, verwijzen we je naar ons achtergrondartikel.

Bovendien zijn de subpixels ook helemaal anders dan wat we gewend zijn op een tv. Geen verticale balkjes, maar vierkante subpixels die in een driehoekspatroon georganiseerd zijn met groen bovenaan. Dat zorgt al onmiddellijk voor een eerste bezorgdheid. Wanneer je witte voorwerpen toont op een zwarte achtergrond, zorgt deze pixelstructuur voor gekleurde randen rond het wit, met groen bovenaan en magenta onderaan. Onze foto is genomen op ongeveer 10 cm van het scherm. Maar tenzij je van plan bent om deze tv als een monitor te gebruiken, waarbij scherp afgelijnde contrasten vrij veel voorkomen én je bijzonder dicht bij het scherm wilt zitten, ga je dit vrijwel zeker nooit opmerken. Tijdens al onze testen, waarbij we vaak op amper twee meter van deze 65” tv zitten, viel het ons nooit op.

Sony A95K tv 2022
Lees ook

Alles over QD-OLED: hoe werkt het en wat zijn de voor- en nadelen?

OLED-panelen hebben een zo goed als oneindig contrast. Elke pixel is immers zijn eigen lichtbron en kan volledig uitgeschakeld worden. Ook de S95B levert datzelfde diepe contrast dat we gewend zijn van OLED-tv’s. Dat geeft het beeld een prachtige dynamiek en vermits je ook veel zwartdetail ziet, houden donkere scènes al hun impact. Tenminste, zolang je het omgevingslicht zo veel mogelijk dimt. Want door de unieke opbouw van het paneel, met de quantum dots helemaal vooraan in het scherm, kan ook omgevingslicht de quantum dots activeren. Dat heeft als onmiddellijk gevolg dat zwart dan toch weer naar donkergrijs neigt en het scherm krijgt dan een ietwat roze tint. Die effecten zijn gelukkig hoofdzakelijk zichtbaar bij veel rechtstreeks invallend omgevingslicht zoals direct invallend zonlicht, en heel donkere beelden. Bij kleurrijke, heldere beelden is er weinig impact, en een beperkte hoeveelheid omgevingslicht is zeker ook geen showstopper.

Over inbranden kunnen we op dit moment geen echte uitspraken doen. Hij gedraagt zich in elk geval als een andere OLED. Testbeelden met een wit vlak dat lang op het scherm staat, zorgen voor een zacht nabeeld, dat vrij snel verdwijnt. De Samsung heeft ook dezelfde veiligheidsmaatregelen als andere OLEDs. Hij verschuift het beeld continu, dimt logo’s en schakelt een screensaver in.

We meten het toestel uit in Filmmaker mode, en die levert top resultaten. De gemiddelde fout op de grijsschaal is klein genoeg om onzichtbaar te zijn. Het scherm toont erg veel zwartdetail, zelfs iets meer dan wat we van een OLED gewoon zijn, maar het verschil is erg klein. Ook de kleuren zien er uitstekend uit. Omdat we de S95B toch wat referentiekwaliteiten toedichten, merken we op dat er nog wat ruimte voor verbetering is. De huidstinten zijn een tikje te donker, en neigen wat naar oranje. Maar wees gerust, de beelden zijn zonder twijfel fantastisch. SDR-beelden zijn geen uitdaging meer voor de meeste topmodellen, dus het is uitkijken naar hoe hij het doet met HDR.

Samsung QE65S95B - HDR

Het uur van de waarheid dan. En daar is veel goed nieuws. Al van bij de eerste beelden springen de toch wel erg levendige kleuren in het oog, daar komt het gebruik van de quantum dots heel duidelijk in beeld. Om dat maar meteen in cijfers te zetten, de S95B heeft een kleurbereik van 99,4% P3 en 83,7% Rec.2020 (oorspronkelijk vermeldden we 73% Rec.2020, maar door een bug in de Samsung schakelt die niet automatisch over naar de juiste kleurruimte, er is geen impact op andere metingen).

Vergeleken bij de 96-97% die veel OLEDs halen, lijkt dat misschien niet zo veel meer maar het is wel merkbaar. De reden ligt voor een deel in de hogere helderheid die de S95B haalt. Op een 10% venster in Filmmaker mode, tikt hij 1023 nits aan en op een 100% venster haalt hij nog 214 nits. Daarmee is hij ongeveer 10 tot 25% helderder dan de huidige top-OLEDs (afhankelijk van de grootte van het testvenster).

Maar een andere belangrijke reden is dat de S95B gebruik maakt van een RGB subpixelstructuur, en geen gebruik hoeft te maken van een extra witte subpixel zoals alle andere OLEDs. Dat betekent dat hij zijn primaire kleuren veel helderder kan maken, concreet ongeveer 2,5x helderder, zonder daarbij saturatie in te boeten. Daardoor heeft hij een veel groter kleurvolume en dat is wat het meest in het oog springt. Heldere hemels zien er net wat blauwer uit, vurige rode accenten zijn wat heviger, enzovoort.

De Samsung neemt metadata mee in rekening en toont witdetail tot net boven 4.000 nits. Op sommige testpatronen en in sommige scènes lijkt hij net een beetje witdetail te clippen, dus mogelijk is er nog ruimte om er met een betere kalibratie nog wat extra uit te halen. Maar verder is de Filmmaker mode uitstekend gekalibreerd, zelfs iets beter dan de SDR-versie. Het toestel volgt de PQ-curve nauwkeurig. Schaduwnuances blijven mooi zichtbaar, en dankzij het diepe contrast hebben de kleuren extra impact. De kleurweergave is uitmuntend en levert zelfs in de zeer lastige HDR colorchecker prachtige resultaten. De S95B tilt het niveau van HDR-beelden echt weer een stapje hoger. Eén hoop moeten we wel opgeven, Samsung zegt nog steeds neen tegen Dolby Vision, de ondersteuning blijft beperkt tot HDR10, HDR10+ en HLG.

Gaming, Reflecties en kijkhoeken

Nog een troef voor de Samsung QE65S95B (S95B-serie): zijn extreme kijkhoek. Omdat de lichtgevende elementen vooraan in het scherm zitten, en er nauwelijks nog lagen voor zitten is de kijkhoek nagenoeg perfect. De OLED-schermen die we al langer kennen zijn ook bijzonder goed, maar die kunnen bij extreme hoeken toch een lichte tintwijziging aan het beeld geven. Dat effect is bij QD-OLED nagenoeg verdwenen. De S95B weert reflecties erg goed, er is veel minder spiegeleffect dan bij andere OLEDs. Toch wil je invallend licht zo veel mogelijk weren omwille van het effect op de zwartweergave zoals eerder aangegeven.

Ook gamers mogen uitkijken naar een indrukwekkende ervaring. De S95B ondersteunt 4K120, ALLM en VRR (48 tot 120 Hz, HDMI VRR en AMD Freesync Premium Pro). De input-lag in de game mode bedraagt 5,4 ms in 2K120 en 10,1 ms in 4K60. Topresultaten met andere woorden. Via de Game Bar krijg je een overzicht van de game-eigenschappen maar kan je ook de beeldmode, input-vertraging en beeldverhouding aanpassen.

Samsung QE65S95B - Geluidskwaliteit

De QE65S95B (S95B-serie) is uitgerust met een 60 Watt 2.2.2 kanaalsconfiguratie. Die zorgt voor een degelijke geluidservaring. De klank is krachtig en vrij goed gebalanceerd, en heeft meer dan voldoende volume. Bij hoge volumes hoor je de tv wat ingrijpen om oversturing te voorkomen, maar het effect is niet zo storend. En je moet het volume al vrij hoog zetten om de tv zo ver te brengen. Er zit een redelijk portie bas in de klank, dat zet je filmsoundtracks goed in de verf. Samsung ondersteunt sinds 2022 ook Dolby Atmos, maar de surroundervaring is eerder beperkt. Dat hoeft niet te verbazen, de speakers zitten allemaal vrij diep achter het scherm. Persoonlijk vonden we de standaard-instelling de beste, maar je kan uiteraard experimenteren met de ‘intelligente’ instellingen.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Onze projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.

Samsung QE65S95B – Conclusie

Het is lang geleden dat we nog een nieuwe display-technologie op de testbank kregen en de Samsung QD-OLED stelt ons niet teleur. De nieuwe OLED-technologie legt de lat voor uitmuntende HDR-beelden weer wat hoger. Een aandachtspunt is wel dat invallend licht effect heeft op het zwartniveau. Zolang je het omgevingslicht bescheiden houdt, is dat geen probleem. Maar rechtstreeks invallend zonlicht moet je absoluut vermijden, al kan natuurlijk geen enkele tv in zo’n omstandigheden nog op een goede manier donkere scènes tonen. Als enig ander minpunt zijn we maar een matige fan van de nieuwe Tizen Smart Hub, en blijven we hopen dat Samsung ooit overstag gaat voor Dolby Vision.

Wie de QE65S95B in huis haalt voor filmplezier staat een fantastische ervaring te wachten. De QD-OLED-technologie levert een hogere helderheid en rijkere kleuren dan de laatste generatie OLEDs en koppelt dat aan hetzelfde quasi-perfecte contrast en uitstekende bewegingsscherpte. Ook de kijkhoek heeft nauwelijks nog invloed op de beeldkwaliteit. Met vier HDMI 2.1-aansluitingen, lage input-lag en een hele rits gamer features is hij ook nog eens een fantastische keuze voor games. De Tizen Smart Hub levert tal van functies, en ondanks zijn slank design zorgen de audioprestaties voor een leuke ervaring. Het prijskaartje is niet mals, maar voor een nieuwe technologie vinden we de S95B zeker correct geprijsd.

9.5
FWD award

Beoordeling
Samsung QE65S95B

Pluspunten
  • Helderder dan de huidige top-OLEDs
  • Zeer intense kleuren
  • Diepzwart en uitmuntend contrast dankzij OLED
  • Uitstekende beeldverwerking
  • Nagenoeg perfecte kijkhoek
  • Zeer goede bewegingsscherpte
  • Prachtige HDR-weergave
  • HDMI 2.1-aansluiting en gaming features
Minpunten
  • Sterk invallend licht heeft impact op het zwartniveau
  • Geen Dolby Vision
  • Matige organisatie van de nieuwe interface

Beoordeling Samsung QE65S95B

Het is lang geleden dat we nog een nieuwe display-technologie op de testbank kregen en de Samsung QD-OLED stelt ons niet teleur. De nieuwe OLED-technologie legt de lat voor uitmuntende HDR-beelden weer wat hoger. Een aandachtspunt is wel dat invallend licht effect heeft op het zwartniveau. Zolang je het omgevingslicht bescheiden houdt, is dat geen probleem. Maar rechtstreeks invallend zonlicht moet je absoluut vermijden, al kan natuurlijk geen enkele tv in zo’n omstandigheden nog op een goede manier donkere scènes tonen. Als enig ander minpunt zijn we maar een matige fan van de nieuwe Tizen Smart Hub, en blijven we hopen dat Samsung ooit overstag gaat voor Dolby Vision.

Wie de QE65S95B in huis haalt voor filmplezier staat een fantastische ervaring te wachten. De QD-OLED-technologie levert een hogere helderheid en rijkere kleuren dan de laatste generatie OLEDs en koppelt dat aan hetzelfde quasi-perfecte contrast en uitstekende bewegingsscherpte. Ook de kijkhoek heeft nauwelijks nog invloed op de beeldkwaliteit. Met vier HDMI 2.1-aansluitingen, lage input-lag en een hele rits gamer features is hij ook nog eens een fantastische keuze voor games. De Tizen Smart Hub levert tal van functies, en ondanks zijn slank design zorgen de audioprestaties voor een leuke ervaring. Het prijskaartje is niet mals, maar voor een nieuwe technologie vinden we de S95B zeker correct geprijsd.

Prijsvergelijker Samsung QE65S95B

Reacties (6)