De beste babyfoons: slimme beveiligingscamera als babymonitor

22 september 2024 8 Minuten 2 Reacties
beste babyfoons

Wist je dat je slimme beveiligingscamera's ook als babyfoon kunt gebruiken? Wij geven de beste opties om een slimme beveiligingscamera in te zetten als babymonitor.

Babyfoons bestaan natuurlijk al vele tientallen jaren. De opkomst van het slimme huis geeft ons echter meer mogelijkheden op het gebied van de babymonitor. Niet alleen het geluid, maar ook het beeld kan rechtstreeks vanaf de smartphone gemonitord worden. Een groot verschil met de ouderwetse analoge babyfoons, waarbij je soms ook het geluid van de baby van de buren kon horen wanneer deze op hetzelfde kanaal stond afgesteld. In dit artikel kijken we dan ook niet naar de normale babyfoons, maar naar een beveiligingscamera die je in kunt zetten als babyfoon.

De komst van de slimme beveiligingscamera’s voor in huis heeft veel overlap met de babymonitor-apparaten. Deze laatste bestaan uit twee delen, een camera voor in de babykamer en de babyfoon zelf dat is voorzien van een speaker en een display. Alhoewel het met de geluidskwaliteit vaak wel goed zit, laat de beeldkwaliteit vaak te wensen over. Slimme beveiligingscamera’s doen vaak grotendeels hetzelfde. Je hebt een camera voor in huis en de notificaties en beelden komen direct binnen op je smartphone. Toch is niet iedere beveiligingscamera geschikt als babymonitor. In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten als je een beveiligingscamera wilt gebruiken als babymonitor en geven we een overzicht van de beste babyfoons in combinatie met je smartphone.

 

Vereisten voor een babymonitor

Een ouderwetse babyfoon laat je weten wanneer je baby wakker is en bijvoorbeeld ligt te huilen. Via de speaker kun je dit gewoon horen. De meeste slimme beveiligingscamera’s zijn hier dan ook niet geschikt voor. Ze reageren wel op beweging, waarbij je dan een notificatie krijgt op je smartphone, maar meestal niet op geluid. Huilt je baby? Dan krijg je dit dus niet te horen, tenzij je continue de live-verbinding aan laat staan. Je hebt dus een slimme beveiligingscamera nodig die ook laat weten wanneer er geluid wordt gedetecteerd, zodat je gewoon je smartphone normaal kunt gebruiken als de baby ligt te slapen. Daarnaast is het ook fijn dat er tweewegcommunicatie aanwezig is. Je hoort niet alleen de baby, maar de baby kan ook jou horen. Enkele jaren geleden was het nog lastig om een beveiligingscamera te vinden die op geluid kan reageren, maar tegenwoordig is dat het probleem niet meer. Merken als Arlo, Eufy en Google hebben beveiligingscamera’s in het assortiment die op geluid kunnen reageren. Belangrijk om te weten is dat deze beveiligingscamera’s niet ontworpen zijn om als babymonitor te gebruiken, maar door de functies waar ze over beschikken kunnen ze wel heel goed gebruikt worden als babymonitor.

Vind je een beveiligingscamera gebruiken als babyfoon toch te spannend? Er zijn natuurlijk ook heel veel goede dedicated slimme babymonitors te koop. Deze komen standaard met een camera en een los display en maakt dus geen gebruik van de smartphone. We hebben als tip de Maxi-Cosi See Pro Smart Baby Monitor, die we eerder dit jaar nog getest hebben. Gewoon te gebruiken met het display, maar ook met je smartphone. Het beste van twee werelden dus.

Wil je niet besparen op het monitoren van je baby? Dan raden we je aan om geen goedkope wifi-babymonitoren of wifi-babyfoons te kopen. In feite zijn dit veredelde beveiligingscamera’s met een leuk uiterlijk, maar kunnen ze niet eens op geluid reageren. Kies dus voor een dedicated slimme babymonitor of een beveiligingscamera van goede kwaliteit. In dit artikel richten we ons op deze laatste categorie en kijken we naar de combinatie beveiligingscamera en smartphone. De volgende slimme beveiligingscamera’s voldoen aan de eisen voor een liveview, nachtzicht, tweewegcommunicatie en notificaties bij beweging én geluid en verdienen een terechte plek in de lijst voor beste babyfoons in combinatie met je smartphone.

Beveiligingscamera's van Arlo

De beveiligingscamera’s van Arlo reageren niet alleen op beweging, maar ook op geluid. Dat maakt ze uitstekend geschikt om als babymonitor te gebruiken. Geschikt zijn onder andere de Ultra- en de Pro-serie beveiligingscamera’s, zoals de Arlo Ultra 2Arlo Pro 5, maar ook de Arlo Go 2 kan op geluid reageren. In de Arlo-app kun je de functie voor Motion (beweging) of Sound Detection vinden bij de beveiligingsmodes. Zo kun je zelf aanvinken wanneer je een notificatie moet krijgen. Schakel wel even het alarm uit in deze modus, want de sirenes op de camera’s van Arlo zijn ontzettend luid.

Ook tweewegcommunicatie en liveview is geen enkel probleem bij Arlo. Nachtzicht is bij veel high-end modellen zelfs in kleur. Dat is natuurlijk een groot voordeel, want zo kun je je baby goed zien. Schakel nachtzicht in kleur echter wel uit, want daarvoor gebruiken de camera’s van Arlo het ingebouwde spotlight. De baby hoeft natuurlijk niet in een baken van licht te liggen slapen. Het normale nachtzicht is ook prima in orde. Let wel dat je mogelijk een abonnement op Arlo Secure nodig hebt om van alle gewenste functies gebruik te kunnen maken. De prijs begint bij 4,99 euro per maand voor een enkele camera. De Arlo-camera’s kenmerken zich door een uitstekende beeldkwaliteit dat zelfs op kan lopen tot een 4k-resolutie met de Ultra-modellen.

8.0
Arlo Pro 5-product

Beoordeling
Arlo Pro 5

Pluspunten
  • Uitstekende beeld- en geluidskwaliteit
  • Veel aan te passen in de instellingen
  • Betrouwbare meldingen
  • Binnen en buiten te gebruiken
  • Sirene lekker luid
  • Spotlight een meerwaarde
Minpunten
  • Abonnement noodzakelijk
  • Aanschafprijs
  • Vernieuwde app niet op alle vlakken een vooruitgang

Beoordeling Arlo Pro 5

De Arlo Pro 5 is gewoon een goede camera, laat daar geen misverstand over bestaan. Het is echter een minimale upgrade ten opzichte van de Arlo Pro 4, dat alweer een minimale upgrade was van de Arlo Pro 3. Een upgrade is dan ook niet echt nodig als je al één van de oudere camera's hebt. Ben je nieuw binnen het ecosysteem van Arlo? Kies dan altijd voor de nieuwste versie, in dit geval dus de Arlo Pro 5. Dan weet je zeker dat je zo lang mogelijk van software-updates en ondersteuning vanuit Arlo kunt genieten. De beeld- en geluidskwaliteit is uitstekend en deze camera beschikt over vrijwel alle opties die je mag verwachten van een dergelijke camera. De dure aanschafprijs en het eigenlijk verplichte abonnement zorgen voor de minpunten.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Arlo Pro 5

Beveiligingscamera's van Google

Sommige beveiligingscamera’s van Google kunnen ook op geluid reageren. Denk aan de Nest Cam (battery) en de Nest Cam bedraad. Het gaat hierbij om de nieuwe generatie camera’s en niet om de oude generatie Nest-camera’s. Daarnaast zit er nog een addertje onder het gras. Je moet namelijk een abonnement op Nest Aware nemen. Zonder abonnement heb je niet de optie voor Sound Detection. Dankzij kunstmatige intelligentie kan de camera soms zelfs aangeven wat voor geluid er te horen is. De bedrade Nest Cam is het beste geschikt. Deze komt ook standaard met een voetje en kun je buigen in de gewenste hoek. De reguliere Nest Cam op een batterij heeft geen voet en moet je eigenlijk ophangen. Optioneel er is wel een voetje voor verkrijgbaar overigens.

De beide Nest Cam-varianten komen in een hd-resolutie, beschikken over prima nachtzicht en een goede liveview. Deze kun je zelfs op je Nest Hub gaan bekijken. Na het afsluiten van een Nest Aware-abonnement heb je toegang tot Sound Detection via de Google Home-app. Open de app en houd met je vinger even het tegeltje van de camera vast. Kies vervolgens voor Settings (Instellingen) en vervolgens Event om de bewegings- en geluidsdetectie aan te passen.

8.0
Nest Cam product

Beoordeling
Nest Cam (outdoor of indoor, batterij)

Pluspunten
  • Goede beeldkwaliteit
  • Veelzijdige meldingen
  • Gezichtsherkenning
  • Makkelijk routines te maken
  • Integratie met Google Assistant en Google Home
  • Binnen én buiten te gebruiken
  • Batterij of bedraad aansluiten beide mogelijk
Minpunten
  • Geen ingebouwde sirene
  • Geen lokale opslag
  • Beperkte routinemogelijkheden en shortcuts
  • Kinderziektes met notificaties en gezichtsherkenning

Beoordeling Nest Cam (outdoor of indoor, batterij)

De Nest Cam is een mooie stap vooruit. In plaats van tal van verschillende beveiligingscamera's (Nest Indoor, Outdoor, IQ), heb je nu alle opties in één apparaat. Van veelzijdige meldingen tot gezichtsherkenning en van weerbestendigheid tot de beelden direct op je Google Nest Hub. De Nest Cam is met een gewicht van een halve kilo echt als een tank gebouwd en de kunstmatige intelligentie is een waardevol extraatje. Zo krijg je direct notificaties met de gebeurtenissen te zien, zonder dat je het livebeeld hoeft te openen. Als we dan toch mogen klagen dan missen we een ingebouwde sirene om eventuele indringers weg te jagen. Daardoor is de Nest Cam niet in alle situaties even geschikt als beveiligingscamera. Zoek je echter een beveiligingscamera met een goede integratie met Google Assistant en een goede wisselwerking met je Google Nest Hub? Dan zit je met de Nest Cam zeker goed.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Nest Cam (outdoor of indoor, batterij)

Beveiligingscamera's van Eufy

Wat ons betreft is de beste keuze voor een camera die je wil gebruiken als baby monitor een camera van Eufy Security. Of eigenlijk twee verschillende camera’s, want ook de nieuwe variant werkt op dezelfde manier. Je hebt zeker niet de duurste modellen nodig, maar juist de goedkopere camera’s van Eufy. Denk aan de Indoor 2K modellen. Die zijn verkrijgbaar in een regulier model en in een Pan en Tilt-model die kan rondkijken. Onze voorkeur gaat uit naar de Eufy Indoor Cam 2K Pan en Tilt. Deze kan gemakkelijk omhoog, omlaag en naar links en naar rechts kijken. Zo vind je altijd de juiste hoek om naar je baby te kunnen kijken. Dit is echter wel een oud model, maar ik kan hierbij uit ervaring spreken. Deze camera hangt hier al anderhalf jaar als baby monitor en naar volle tevredenheid. Er is inmiddels ook een opvolger met een betere beeldkwaliteit, maar deze doet verder hetzelfde. We hebben het over de Eufy Indoor Cam S350.

Eufy heeft deze beide camera’s ook ontworpen met een baby in het achterhoofd, want wanneer je via de camera-instellingen naar de optie Sound Detection gaat zie je zelfs een afbeelding van een babykamer. Deze camera’s beschikken dan ook over huildetectie. Schakel Sound Detection in en zodra de camera de baby hoort huilen krijg jij een notificatie op je smartphone. Let wel dat dit standalone camera’s zijn. Je kunt ze dus niet verbinden met eventuele andere beveiligingscamera’s van Eufy en je HomeBase. Voor rond de 50 euro is de Eufy Indoor Cam 2K Pan en Tilt echter een betaalbare en goede keuze. De Eufy Indoor Cam S350 is met een prijs van 99 euro wel een stukje duurder, maar beschikt wel over een 4K-resolutie.

Reacties (2)