Zo koop je de robotstofzuiger die bij je past

30 april 2023 5 Minuten 0 Reacties
AI smart home Roomba

Welke robotstofzuiger past bij je? We kijken naar verschillende situaties en selecteren verschillende robotstofzuigers die daarbij aansluiten.

Als je laminaat hebt, dan heb je de robotstofzuigerjackpot gewonnen: daar rijden ze namelijk het makkelijkst op rond. Hierdoor heb je enorm veel keuze in robotstofzuigers, omdat ze het eigenlijk allemaal wel doen. Maar, wat als je kinderen hebt die nogal vaak een rommel maken, of als je juist tapijt hebt? Met deze tips koop je de robotstofzuiger die bij je past.

Je hebt huisdieren

In Nederland hebben miljoenen huishoudens huisdieren. Katten, honden, hamsters: allemaal verliezen ze regelmatig haar, zorgen ze soms voor uitwerpselen op de grond en komen er ook nog vieze pootjes bij. Gelukkig zijn verschillende robotstofzuigers voorzien van huisdierendetectie, waardoor er bij uitwerpselen op de route een omweg wordt gemaakt en niet alles wordt uitgesmeerd. Daarnaast moet je zeker kijken naar een robotstofzuiger die ook kan dweilen, om te zorgen dat die pootjes van de grond verdwijnen. De Dreame D10s Plus of de Blaupunkt Bluebot Extreme zijn opties om in te zetten. Je huisdieren zullen het apparaat er trouwens niet minder eng of gek om vinden.

Je hebt tapijt

Tapijt is hobbelig, heeft vaak een drempel en niet alle robotstofzuigers gaan daar even goed mee om. Als ze er al op kunnen komen, dan lukt het vaak niet goed om zich een weg over het tapijt te banen. Gelukkig begrijpen robotstofzuigerproducenten steeds beter dat veel mensen nu eenmaal tapijt hebben en worden producten op dit gebied al beter. Een aanrader is de iRobot Roomba J7+, die met zijn robuuste wielen vrij probleemloos over tapijten en drempels heen kan rijden.

Je wil er geen omkijken naar hebben

Er zijn robotstofzuigers die zichzelf kunnen legen. Zo kan hij daarna weer op volle kracht vooruit. Natuurlijk moet je op een bepaald moment ook zorgen dat je zelf de base leegt, maar dit duurt meestal vrij lang voor het zover is. Roborock S7 MaxV Ultra is erg goed in het zelf legen. Hij kan zelfs zijn dweilmogelijkheden zelf hervullen. Zelfs het dock maakt zichzelf schoon, waardoor je er bijna geen omkijken naar hebt. Robodock belooft zelfs dat er tot 7 weken stof kan worden vastgehouden bij een regelmatige stofzuigronde.

Je hebt een smarthome

Wil je graag aan Google vragen of het opdracht kan geven om je robotstofzuiger aan te zetten, of een routine maken waarbij je als je het huis uit gaat er automatisch een stofzuigsessie wordt gestart? Een goede optie is de Roomba i3, want deze robotstofzuiger is voorzien van Google Assistent-integratie. Je kunt hem laten starten, stoppen en zelfs vragen om een specifieke kamer schoon te maken. Ook handig: als je hem kwijt bent, dan kun je hem roepen (bijvoorbeeld wanneer hij onder een meubel zit).

Je hebt veel meubels waar je moeilijk onder komt

Je kent het wel van stofzuigen met de stang: om onder sommige banken en kasten te komen moet je zo’n beetje op de grond gaan liggen. Het voordeel aan een robotstofzuiger is dat hij makkelijk onder meubels kan komen. Zeker als je een vrij plat exemplaar kiest, zoals de Rowenta X-Plorer RR7447WH. Deze meet slechts 6 centimeter in hoogte en is één van de laagste robotstofzuigers op de markt. Liever een Eufy? Kies dan voor de Eufy RoboVac 35c van 7,2 centimeter hoog.

Je wil hygiënisch schoon

Dweilen is handig, maar het is in het geval van een robotstofzuiger vooral een functie voor het oog, niet zozeer voor het hygiënisch schoonpoetsen van je vloer. Dat poetsen zal je zelf moeten doen, maar wel is er een robotstofzuiger die de lucht hygiënisch schoonmaakt. AEG RX9-2 is voorzien van een HEPA-filter waardoor kleine stofdeeltjes niet met de uitblaaslucht de kamer weer in worden geblazen.

Je hebt kinderen

Als je kinderen in huis hebt, dan is schoonmaken soms een dagtaak. Een robotstofzuiger kan daar gelukkig bij helpen. Zo is het fijn om een dweilfunctie te hebben, voor al die vieze voeten die de revue passeren. Heb je wat jongere kinderen die regelmatig hagelslag of confetti op de grond morsen? Het kan dan bijvoorbeeld slim zijn om te kiezen voor een robotstofzuiger met een grotere capaciteit en een dweiloptie. De iLife V8s heeft bijvoorbeeld een bak waar maar liefst 750 milliliter in kan.

Je hebt geen groot budget

Een robotstofzuiger kan zomaar 300 tot 500 euro kosten en dat is erg veel geld. Gelukkig zijn er ook varianten die voor een aanzienlijk kleiner prijsje in de winkels liggen. Eufy heeft veel goedkopere robotstofzuigers dan de meeste concurrenten, zoals de G10 of de 35C. Een ander goedkoop model, die zelfs onder de 100 euro is, dat is de Medion MD 18600, een robotstofzuiger die niet zo slim is en niet kan dweilen of met een app kan verbinden, maar die je gewoon kunt aanzetten waarna hij door je kamer heen knalt.

Meer informatie

Wil je weten wat wij een goede koop vinden? Lees dan ons artikel ‘De beste robotstofzuigers van dit moment’.

Reacties (0)