Smarthome Beoordeling 8.0

Review: Eufy RoboVac 35C – toegankelijke robotstofzuiger

02 augustus 2020 + 10 minuten 0 Reacties
eufy-robovac-35c-foto-1-new

Anker heeft de Eufy RoboVac 35C uitgebracht in Nederland voor een adviesprijs van 249 euro. Biedt de robotstofzuiger waar voor z'n geld? Het apparaat heeft wel één troef in handen en dat is de meegeleverde afstandsbediening. Maar uiteindelijk gaat het om de zuigkracht en de manier waarop de stofzuiger zich door je huis navigeert.

Aan robotstofzuigers hebben we geen gebrek meer. Heel veel producten lijken tegenwoordig ook op elkaar, zeker wanneer je er eentje in huis haalt die wat goedkoper is. Nu is een adviesprijs van 249 euro niet heel laag, maar in de markt voor dergelijke stofzuigers kom je ze ook van 1000 euro of meer tegen. Denk dan bijvoorbeeld aan de iRobot Roomba S9+, die het opvangbakje ook nog eens zelf schoonmaakt. Goedkopere modellen hebben hun lage prijs dus als troef achter de hand, maar tussen modellen van dezelfde prijsklasse zit vaak weinig verschil.

De Eufy RoboVac 35C

In de basis is de Eufy RoboVac 35C dan ook een standaardstofzuiger die zelfstandig de vloeren in huis stofzuigt. Je start de stofzuiger met een stemcommando via Google Assistent of Amazon Alexa, kan daarvoor de app en vaste schema’s gebruiken, druk op de knoppen bovenop het apparaat of gebruikt hiervoor de meegeleverde afstandsbediening. Die afstandsbediening is dan wel weer een uniek onderdeel, eentje die het gebruik van de Eufy ietwat toegankelijk maakt. Verder zou de stofzuiger niet tegen objecten in huis aanbotsen.

De Eufy RoboVac 35C is geschikt voor harde vloeren en tapijt. Hoogpolig tapijt kan het toestel niet aan, maar laagpolig en middelzwaar is geen probleem. Naast het opzuigen van stof en vuil is er tevens een filter voor (dieren)haren aanwezig. Een andere filter is die van HEPA. Dat is HEPA 11, waardoor 95 procent van de lucht gefilterd wordt. Het apparaat heeft een opvangbak van 0,6 liter, is 7,25 centimeter hoog (en kan daarmee onder menig bank en kast, maar niet bij ons) en heeft een accu die er zes uur over doet om vol te raken.

Het opvangbakje van de stofzuiger zit aan de achterkant geklikt. Wanneer de bak vol is, dan haal je hem er heel gemakkelijk uit door het knopje naar beneden te duwen. Vervolgens leeg je het bakje in de prullenbak en klik je hem moeiteloos vast. Andere onderdelen losmaken om schoon te maken of te vervangen is overigens zo gebeurt. De borstels zijn zo vervangen, wat natuurlijk handig is wanneer er een draad tussen komt te zitten. Omdat de wielen omhoog kunnen komen, trek je vastzittende draden ook daar met gemak los.

De schoonmaakroute van de Eufy RoboVac 35C is willekeurig. Dat betekent dat er geen sensoren op zitten die je huis in kaart brengen, waardoor stofzuigbeurten in het vervolg sneller gaan omdat de robot je huisindeling kent. Ook betekent dit dat de stofzuiger soms constant over dezelfde plek gaat en in sommige gevallen plekken overslaat; hij heeft simpelweg geen idee van waar die wel of niet geweest is. Met een klein genoeg huis is dat probleem miniem, maar als je huis wat groter is kan het zijn dat niet alles binnen één stofzuigbeurt gedaan wordt.

Dat betekent niet dat de RoboVac 35C geen groot bereik heeft, integendeel. Met een volle acculading zou de stofzuiger tot 500 vierkante meter kunnen stofzuigen, mits niets hem in de weg staat natuurlijk. Verder is het goed om te weten dat hij een drempel van maximal 1,6 centimeter kan hebben (en daar dus overheen kan). Je kunt door het huis magnetische strips plaatsen, zodat je gebieden markeert waar de 35C niet hoeft te komen. Denk dan aan kabels of hogere drempels. Je mag helemaal zelf bedenken waar je die strips neerlegt.

Doet z’n werk prima, maar…

De grote vraag is: hoe presteert de Eufy RoboVac 35C? We letten dan op zuigkracht en de manier waarop hij door het huis beweegt. De stofzuiger beschikt over drie standen. Eén stand maakt weinig lawaai en doet in principe goed werk. Maar het kan altijd beter. Daar is de tweede stand voor. De zuigkracht gaat omhoog, maar het aantal decibel ook. Het valt nog steeds relatief mee met de herrie, gelukkig. De derde stand is heel luid, maar zuigt ook het best. Je kunt de stand handmatig aanpassen binnen de app en met de remote.

Maar je kunt ook dit deel gewoon aan het overlaten. Wanneer de 35C namelijk eerst over een houten vloer rijdt en dan tapijt tegenkomt, dan past hij het zuigvermogen automatisch aan. Mocht de turbomodus (stand drie) echt nodig zijn, dan maakt hij vanzelf meer toeren. En dat is fijn om te weten, want zo weet je zeker dat waar de Eufy komt, het daadwerkelijk schoongemaakt is. De stofzuiger doet z’n werk goed en haalt stof en allerlei andere troep gewoon van de grond (zelfs houtsnippers van een pallet die hier heel even in de kamer stond).

Waar je hem echter niet op kunt vertrouwen, is of hij wel overal geweest is. In een grote, open kamer zal het waarschijnlijk geen probleem zijn. De stofzuiger rijdt zo veel rondjes dat hij op een gegeven moment overal geweest is. Het probleem zit hem in kleinere kamers die ietwat volstaan. Neem bijvoorbeeld mijn slaapkamer. Niet de grootste van de buurt, maar andere robotstofzuigers (waaronder mijn eigen, domme Medion MD18600-robotstofzuiger) hebben er geen moeite mee. Die gaan langs de kastjes, langs de muur en zelfs onder het bed.

Maar dan komt de Eufy RoboVac 35C de kamer in. Hij flirt met het bed, gaat langs de muren en blijft vervolgens hangen op de voet van de Princess Smart Tower Fan. Het kost hem veel tijd om los te raken, omdat hij om z’n eigen as blijft draaien op die voet. Na verloop van tijd rijdt hij wel door, maar op de een of andere manier is de ruimte tussen het bed en de ventilator niet breed genoeg om er normaal langs te kunnen. Want hij blijft er maar tegenaan rijden. De magnetische strips bieden geen soelaas, want dan zuigt ‘ie een deel van de kamer niet.

Bovendien is het opvallend dat hij ook helemaal niet onder het bed komt, terwijl die Medion (zonder app, zonder wifi, zonder stembediening, voor minder dan de helft van de prijs van deze Eufy ooit gekocht) dat moeiteloos doet. Gelukkig neemt de Eufy wel prima de hoekjes mee en gaat hij netjes langs de rand van een muur, bank of kast, maar hem gewoon vrijlaten en z’n ding laten doen zit er niet helemaal in. In volle kamers moet je hem dus in de gaten houden, of hem daar achteraf handmatig laten rondrijden zodat alles toch meegenomen wordt.

Bediening op vier manieren

Je bedient de Eufy RoboVac 35C op vier verschillende manieren. Dat doe je met de enkele knoppen op de bovenkant. Daarmee activeer je hem, stuur je hem terug naar de basis en zet je Spot Clean aan (dan maakt ‘ie één specifiek plek extra schoon, handig voor wanneer je iets gemorst hebt). Dan is er de stembediening. Via Google Assistent of Amazon Alexa kun je dan het commando geven dat Stoffy, zoals wij hem genoemd hebben, z’n werk moet doen. Binnen enkele momenten gaat de robotstofzuiger en doet hij precies waar jij geen zin in hebt.

Interessanter zijn zowel de app als de meegeleverde afstandsbediening. Hoewel de app natuurlijk de meeste functies aanbiedt (daar later meer over), zijn we vooral te spreken over de afstandsbediening. Daardoor wordt de Eufy RoboVac 35C ineens toegankelijk voor mensen die niet zo tech savvy zijn. Je kunt hem inschakelen, tussen de standen wisselen, Spot Cleaning aanzetten en hem naar de basis sturen. Dat is niet alles, want je kunt hem ook het commando geven een korte toch te houden of hem langs de randen te laten schoonmaken.

Dan hebben we nog de vier pijltjestoetsen op de afstandsbediening, die we ook tegenkomen in de EufyHome-applicatie. Met die pijltjestoetsen is het mogelijk de Eufy RoboVac 35C handmatig te bedienen. Je schakelt hem in en kunt hem vervolgens besturen alsof het een op afstand bestuurbare auto is. Je hebt er dan nog steeds wat werk aan in vergelijking met slimmere robotstofzuigers, maar je kunt hiermee wel precies bepalen welke stukken de stofzuiger meeneemt. Zodoende weet je ook zeker dat het vuil van die plekken verdwenen is.

Een overzichtelijke applicatie

Een robotstofzuiger kan maar één ding: stofzuigen. Apps voor dergelijke producten zijn vaak niet heel uitgebreid en moeten gewoon overzichtelijk zijn. En dat is de app van EufyHome, waarmee je de Eufy RoboVac 35C bedient. Het toevoegen van het apparaat gaat gemakkelijk en snel wanneer je de stappen opvolgt op het scherm en in de korte handleiding. Na het toevoegen staat de app in je overzicht en kun je precies dezelfde dingen regelen als met de afstandsbediening. Maar dan natuurlijk digitaal, vanuit de palm van je hand.

Twee opties die we niet tegenkomen op de afstandsbediening zijn de mogelijkheid de stofzuiger terug te vinden wanneer je hem kwijt bent en het schema. Je kunt per dag een tijd instellen wanneer je wil dat de stofzuiger z’n werk doet. Ben je dus op vaste momenten van huis en wil je verder geen omkijken meer hebben naar dat dingen, dan kun je leunen op het schema. Je kiest een dag, selecteert de begintijd en slaat de boel op. De robotstofzuiger zal in het vervolg op die dag precies op die tijd van de basis komen en z’n taak verrichten.

Mocht je niet goed hebben opgelet en een draad op de grond hebben laten liggen, dan kan het zijn dat de robotstofzuiger daar overheen rijdt en het draad meeneemt. Hierboven las je al dat het draad lostrekken zo gedaan is. Dit voorval komt ook niet als een verrassing, aangezien je hiervan een melding krijgt op je smartphone. Als je niet thuis bent, doe je er natuurlijk weinig aan. Maar het is wel goed om te weten dat er iets gebeurd is waardoor Stoffy z’n werkt niet heeft kunnen doen. Zo kom je dus niet voor verrassingen te staan na thuiskomst.

Eufy RoboVac 35C – conclusie

Al met al zijn we tevreden over de Eufy RoboVac 35C. De robotstofzuiger doet z’n werk prima, maar er zijn wel dingen waar je rekening mee moet houden. Omdat de stofzuiger willekeurig door het huis navigeert, kan het zijn dat die plekken overslaat. Ook kan hij op de voet van een ventilator (of iets anders) blijven hangen en duurt het even voordat hij zichzelf lost maakt. Je kunt gebruikmaken van magnetische strips voor het afbakenen van (gevaarlijke) gebieden, maar helaas biedt dat niet in elke (persoonlijke) situatie uitkomst.

De Eufy RoboVac 35C is stil en heeft voldoende zuigkracht om de meeste troep van je grond te krijgen. Hij wisselt automatisch van zuigstand wanneer die bijvoorbeeld een bepaald tapijt tegenkomt, maar dat tapijt mag geen hoogpolige variant zijn. De handmatige bediening is een waardevolle toevoeging, want daarmee pak je plekken aan die overgeslagen worden, en de app is overzichtelijk en compleet. De meegeleverde afstandsbediening is een unieke extra die het gebruik van de app, samen met de stembediening, toegankelijk en intuïtief maakt.

8.0
550×550

Beoordeling
Eufy Robovac 35C

Pluspunten
  • Afstandsbediening maakt gebruik toegankelijk
  • Zuigkracht is sterk
  • App is overzichtelijk
  • Google Assistent en Amazon Alexa
Minpunten
  • Slaat soms plekken over
  • Blijft hangen op voeten van objecten

Beoordeling Eufy Robovac 35C

De robotstofzuiger doet z'n werk prima, maar er zijn wel dingen waar je rekening mee moet houden. Omdat de stofzuiger willekeurig door het huis navigeert, kan het zijn dat die plekken overslaat. Ook kan hij op de voet van een ventilator (of iets anders) blijven hangen en duurt het even voordat hij zichzelf lost maakt. Je kunt gebruikmaken van magnetische strips voor het afbakenen van (gevaarlijke) gebieden, maar helaas biedt dat niet in elke (persoonlijke) situatie uitkomst.

Prijsvergelijker Eufy Robovac 35C

Reacties (0)