Kruidvat Smart Home: slimme producten op basis van WiFi (Tuya)

16 november 2020 3 Minuten 14 Reacties
Kruidvat Smart Home

In dit artikel lees je alles over de nieuwe Kruidvat Smart Home producten, waaronder de slimme lampen, deurbel en slimme camera's.

Kruidvat heeft begin deze maand een eigen lijn smarthome-producten uitgebracht onder de naam Kruidvat Smart Home. De producten werken middels WiFi, draaien op het Tuya-platform en kunnen middels een app of spraak bediend worden.

Tuya by Kruidvat

De smarthome-producten schieten de laatste tijd als paddenstoelen uit de grond en dat is vooral de tanken aan de Chinese mensen van Tuya. De producten die op dit platform werken en onder eigen merk uitgebracht kunnen worden vinden gretig aftrek. Door de winkels zelf wel te verstaan, want de kans is groot dat je als consument door de bomen het bos niet meer ziet. Na onder meer Action, HEMA, Marmitek, Wooz en tal van kleine partijen heeft nu ook Kruidvat een eigen assortiment met betaalbare, slimme producten die door Tuya geproduceerd worden. Op Tuya zelf zij we al een keer uitgebreid ingegaan en binnenkort publiceren we een artikel waarin we alle Tuya-producten van de grote winkelketens en merken naast elkaar zetten.

Kruidvat Smart Home lampen

Kruidvat Smart Home

Het Smart Home assortiment van Kruidvat bestaat uit vijf productgroepen: lampen, stekkers, camera’s (en deurbellen), alarmen en sensoren. De winkelketen pakt het dan ook groots aan. Op het gebied van slimme lampen verkoopt het bedrijf E27- en E14-varianten, in verschillende vormen en met wit of gekleurd licht. De prijzen beginnen bij 7,50 euro en gaan tot 15 euro. Een slimme GU10-spot kan voor 5,95 euro gekocht worden.

Slimme stekkers zijn er in twee varianten: een nogal forse stekker voor één plug met een prijs van 8,99 euro en een stekker voor twee plugs voor 14,99 euro. Op het gebied van veiligheid brengt Kruidvat onder andere een deurbel (49,99 euro), een alarm/sirene (7,99 euro), een deursensor (9,99 euro) en een rookmelder (19,99 euro) op de markt. De deurbel kan een melding geven als iemand voor de deur beweegt of wanneer er iemand aanbelt. Ook kun je met iemand die voor de deur staat praten.

Kruidvat komt met twee camera’s: een indoor camera voor 27,99 euro die kan draaien (pan en tilt) en de indoor camera op statief voor 19,99 euro. Beide camera’s bieden een 720p beeldkwaliteit. De slimme bewegingssensor kost 9,99 euro.

Kruidvat Smart Home app

WiFi, app en Google Assistant

Alle producten van Kruidvat Smart Home werken op WiFi. Dat betekent dat je geen hub nodig hebt vooor de installatie, alleen de Kruidvat Smart Home-app. Deze gratis app maakt het mogelijk alle producten te installeren en te koppelen. Het is overigens een eigen versie van de standaard Tuya-app waardoor je ook zonder problemen deze producten aan de Tuya- of Smart Life-app kunt toevoegen.

Binnen de app kun je alle producten bedienen, schema’s aanmaken, scenes creëren en natuurlijk automatiseren. Dat betekent dat je bijvoorbeeld de sirene af kunt laten gaan wanneer de bewegingssensor een beweging registreert. Of dat de lamp aangaat zodra de deursensor ziet dat er een deur geopend wordt.

Daarnaast bieden de producten ondersteuning voor Amazon Alexa en de Google Assistant. Dit houdt in dat je alle producten of aangemaakte scenes middels een spraakcommando kunt bedienen of activeren. Tot slot biedt Kruidvat een afstandsbediening waarmee gekoppelde producten, bijvoorbeeld lampen, aangestuurd kunnen worden.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (6)

Richard Rozema

Richard Rozema
17 november 2020 om 12:13

Tuya is inderdaad gemakkelijk en goedkoop. Echter, zodra je iets meer wil dan in de standaard app wordt geboden kun je je gehele investering afschrijven. De grootste problemen bij veel van deze apparaten zijn:
1 – de slimme lampen worden vaak achter een bestaande schakelaar geplaatst. Zodra die schakelaar uit staat, doet de slimme lamp het niet meer. Belangrijker nog: na een paar keer een langere tijd op deze manier uitgeschakeld te zijn, raakt de slimme lamp z’n instellingen kwijt en moet met lastige procedures gereset worden. Niet iets wat het bedoelde publiek snel even doet en een grote bron van frustratie.
2 – de meeste van deze apparaten werkt alleen op 2,4GHz. Alle moderne routers hebben tegenwoordig echter ook een 5GHz radio. De apparaten willen daardoor slecht verbinden met de routers en als ze al verbinden, raken ze die verbinding regelmatig kwijt tot frustratie van het bedoelde publiek.
3 – vrijwel geen van de apparaten beschikt over de mogelijkheid om z’n huidige status terug te melden. Wil je automatiseren dan is die terugmelding essentieel. Zonder terugmelding raakt al snel de status van het apparaat uit sync met de status die je automatisering verwacht, waarna je bijvoorbeeld toestanden kunt verwachten dat je wil dat het apparaat aan gaat maar hij juist uit gaat en andersom.
Ik heb elke lamp en een hoop andere zaken in mijn huis geautomatiseerd. Ik krijg dan ook wel eens vragen om advies op dit gebied. Ik kan alleen maar adviseren om de tuya apparaten te gebruiken als je het voldoende vindt om nog een afstandsbediening er bij te hebben voor je lampen op je salontafel. Wil je echt je huis slim maken dan moet je toch aan een iets grotere investering denken voor een zigbee of Z-Wave hub met de daarbij behorende apparaten. En de tuya familie lekker links laten liggen.

Inloggen
Wil

Wil
17 november 2020 om 13:06

Tuya geeft wel een terugneming, je ziet dus in de app of een apparaat aan of uit staat.
Ook ondersteund Tuya zigbee en z-wave via een losse hub in dezelfde app. Je hoeft dus geen aparte afstandsbediening op de salontafel.
Zoek bij AliExpress maar eens op Tuya of Smartlife.
Er zijn honderden fabrikanten die zich bij dit platform aansluiten waardoor de mogelijkheden onbegrensd zijn.
Zo zijn er bv de Eurom convector kachels die ook via Tuya werken.
Ik zie ook steeds meer Duitse fabrikanten voor dit platform kiezen.
Voor de hardcore hobbyist kan zelfs een eigen firmware flashen waardoor de mogelijkheden onbegrensd zijn.

Inloggen
Jan van Thoor

Jan van Thoor
17 november 2020 om 13:23

Ik had een paar filement LED van Action gekocht.
Ik heb een experiabox v10A van KPN.Krijg de lampen niet aangemeld via de app.
Hulp van KPN bleef uit, zij denken dat het met het type experiabox te maken heeft.
Krijg ik datzelfde probleem met de lampen van het Kruitvat ?
Groetjes,
Jan.

Inloggen
Marc

Marc
10 januari 2021 om 20:04

In de experiabox moet je de SSID naam van het 2,4Ghz deel van de WiFi, een herkenbare naam geven. Jouw telefoon of tablet moet verbinden zijn met het 2,4 ghz netwerk als je de lampen wil gaan verbinden. Standaard is de netwerkanalyse voor 2,4 en 5ghz hetzelfde. Dan zal jouw telefoon standaard de verbinding op 5g voorstellen. Kwestie van even goed de aanwijzing lezen!

Inloggen
Marc

Marc
10 januari 2021 om 20:04

In de experiabox moet je de SSID naam van het 2,4Ghz deel van de WiFi, een herkenbare naam geven. Jouw telefoon of tablet moet verbinden zijn met het 2,4 ghz netwerk als je de lampen wil gaan verbinden. Standaard is de netwerknaam voor 2,4 en 5ghz hetzelfde. Dan zal jouw telefoon standaard de verbinding op 5g voorstellen. Kwestie van even goed de aanwijzing lezen!

Inloggen
Alfa

Alfa
17 november 2020 om 19:57

Ik gebruik de slimme schakelaars van action en de slimme lampen ook.
Het verbinden met google home was ff een werk.
Voor de rest werkt het systeem wat oom op Tuya werkt prima met google home.
En met google nest hub.
Geen problemen de buiten camera van de action werkt ook prima.
Ik ben blij met dit goedkope segment.

Inloggen
Anja

Anja
17 november 2020 om 20:49

@jan van thoor.

Als u de wifi doet spitsen op de Mediabox dan is het probleem opgelost. Dan heeft u 2,4g en 5g appart staan en dan hoeft u alleen 2,4g te selecteren en dan instaleerd hij de lampen.

Inloggen
John oostveen

John oostveen
05 december 2020 om 14:59

Graag advies. Heb lsc alarm en sensor. Wil ik koppelen aan routine. Als ik zeg bedtijd dat dan het alarm erop gaat. 1 probleem is dat ik langs de sensor in de gang moet. Als ik dat doe gaat alam gelijk af. Eigenlijk moet het alarm erop gaan als ik langs de sensor ben geweest. Hoe in te regelen?

Inloggen
Jetoen

Jetoen
17 november 2020 om 17:24

Van Philips Hue lampen was ook een tijd het probleem dat ze hun instellingen vergaten als ze achter een fysieke knop zaten en worden uitgeschakeld. Dat is kennelijk na een firmware update opgelost.
Sowieso, als je slimme lampen toch fysiek wilt schakelen zal je er een slimme schakelaar tussen moeten zetten.
Dat tuya op 2.4GHz werkt klopt, en veel moderne routers laten je eenvoudig 2.4 en 5 splitsen.
Ten slotte: tuya geeft zeker wel de status van je devices terug..

Inloggen
Alfa

Alfa
17 november 2020 om 19:58

Ik gebruik de slimme schakelaars van action en de slimme lampen ook.
Het verbinden met google home was ff een werk.
Voor de rest werkt het systeem wat oom op Tuya werkt prima met google home.
En met google nest hub.
Geen problemen de buiten camera van de action werkt ook prima.
Ik ben blij met dit goedkope segment.

Inloggen
Sjaak

Sjaak
17 november 2020 om 23:08

@RICHARD ROZEMA ik zou als ik jouw was maar geen ‘adviezen’ meer verstrekken want:

1) als je je tv uit het stopcontact trekt kun je hem ook niet meer met de afstandsbediening aanzetten. Best logisch hé. En bovendien, als je een slimme lamp zo lang niet van stroom voorziet dat ie zijn instellingen vergeet (nog nooit meegemaakt trouwens) dan kun je je afvragen of je wel een slimme lamp nodig had.
2)5 ghz op je router is leuk maar levert snellere verbindingen op bij een kortere werkafstand. Omdat een smart device overal in je huis kan zitten en je meestal geen invloed hebt op de afstand naar je router is 2.4 Ghz dus de betere optie. Ook omdat een snellere verbinding helemaal niet nodig is voor die devices.
3) onzin.

Aan de tuya apparaten zitten twee echte nadelen:
1) afhankelijk van de cloud. Zijn de Chinezen uit de lucht dan doet je lamp het ook niet, en
2) in het geval van een wifi device, is er een maximum aan het aantal devices dat een wireless router ondersteund. In theorie zijn dat er 255 per router maar in de praktijk voor sommige routers maar een stuk of 30.

Inloggen
Mark

Mark
21 november 2020 om 15:29

Vandaag zo’n kruidvatlamp gekocht, gewoon om te testen. Installatie ging eenvoudig op de experiabox van kpn. Dim getest, Tijden ingesteld, we gaan zien. Ben niet ontevreden, morgen iets meer aanschaffen.

Inloggen
PaulMes

PaulMes
22 november 2020 om 11:15

Blijkt dat Tuya door veel leveranciers wordt gebruikt. Hoe is het met de uitwisselbaarheid van de apparaten tussen de diverse merken of bouwen die merken exclusiviteit in? M.a.w. kan je gewoon winkelen en dan moet zo’n apparaar van bv. Kruidvat in je app van de Lidl werken?

Inloggen
Lee

Lee
23 november 2020 om 16:26

Om te proberen lsc stekker gekocht en lsc app geïnstalleerd. Eenvoudig en werkt superhandig voor hoeklamp binnen, ook bij Google home aangemeld en spraakaansturing werkt uitstekend.
Net Kruidvat lamp gekocht, ook wifi 2.4 en tuya platform. Is gewoon ook in de lsc omgeving te detecteren en te bedienen. Lichtkleur en sterkte aan te passen, prima en dat voor maar 4 euro!
Dadelijk maar alle 4 de buitenlanden vervangen want dit werkt wel stuk handiger dan die 10 jaar oude digitale timer die er nu tussenzit.
Heb overigens een kpn experia box, niets aan gewijzigd, 1e keer Wi-Fi wachtwoord ingevoerd en dat is alles. Mijn kinderen van basisschoolleeftijd moeten dit ook kunnen.
Nu even denken wat nog meer handig is. Bewegingssensor erbij? Cameraatje? Maar kun je beelden dan opslaan?

Inloggen