Eerder dit jaar presenteerde Google de Nest Hub 2, wat de opvolger is van de eerste generatie Nest Hub. De belangrijkste vernieuwing is de Sleep Sensing-functie waarmee het display analyseert hoe je slaapt. In deze review kijken we naar deze slaapanalyse, plus de andere nieuwigheden.
In deze review kijken we naar de Google Nest Hub 2 (2021), met nieuwe functies als Sleep Sensing, gestures en een verbeterde audioweergave.
Wat is de Google Nest Hub 2?
De Google Nest Hub 2 is op veel vlakken identiek aan zijn voorganger, met de bekende behuizing, een lcd-touchscreen van 7-inch en een resolutie van 1.024 bij 600 pixels. De Ambient EQ-sensor is wederom aanwezig om de helderheid van het display aan te passen aan de omgeving. Deze sensor krijgt ondersteuning van een kleurtemperatuursensor om ook de kleurtemperatuur aan de omgeving aan te passen. Ook op dit model ontbreekt een camera, waardoor videogesprekken niet tot de mogelijkheden behoren.
De nieuwe Google Nest Hub beschikt over drie microfoons (één extra ten opzichte van het vorige model), een snellere processor en een ‘on-device machine learning chip’. Hiermee moet het slimme display je niet alleen beter kunnen horen, maar ook sneller reageren op je vragen en commando’s. Het apparaat moet van je leren en je veelgestelde vragen en commando’s gaan onthouden, zodat het sneller een antwoord paraat heeft. Uiteraard is de Google Assistant weer aanwezig en beschikt ook dit nieuwe model over Chromecast-mogelijkheden. De audioweergave is ook aangepakt. De primaire driver is met 43,5 mm een stukje groter. Volgens Google heeft de speaker van het slimme display een betere ‘bass performance’ van 50 procent. Het geluid moet daardoor meer in lijn zijn met de Google Nest Audio. Deze tweede generatie van de Google Nest Hub biedt ondersteuning voor het Thread-protocol, maar dit is bij lancering nog niet actief.
De nieuwe generatie van de Google Nest Hub komt met extra sensoren ten opzichte van de vorige generatie. Zo zorgt Soli-technologie ervoor dat bewegingen bijgehouden kunnen worden. Hierdoor kun je ook handbewegingen gebruiken om bijvoorbeeld muziek te starten of te stoppen. Daarnaast wordt dit gebruikt voor analyse van je slaappatroon. Er wordt gekeken naar je beweging en zelfs je ademhaling kan geanalyseerd worden. De volgende ochtend krijg je dan informatie over je ademhaling en je nachtrust, zoals de uren dat je geslapen hebt of dat je aan het snurken of hoesten bent geweest. Deze gegevens worden gekoppeld met de Google Fit-app. Naast de Soli-technologie is er ook een temperatuursensor aanwezig.
De tweede generatie Google Nest Hub kost 99,99 euro en is sinds 4 mei verkrijgbaar in de kleuren zwart en wit. De adviesprijs van de nieuwe generatie ligt dus iets lager dan die van de oude generatie. Wil je meer weten over de verschillen tussen de Google Nest Hub en Google Nest Hub 2? Lees dan verder in onderstaand artikel.
Design
Als we kijken naar het design dan vallen er niet veel verschillen te ontdekken ten opzichte van de vorige Nest Hub. Het is nog altijd een compact display, met een 7-inch scherm en een luidspreker in de basis. De Nest Hub 2 is strak afgewerkt, met een glazen paneel over de gehele voorzijde, sensoren en microfoons boven het scherm en nog altijd een vrij forse rand rondom het scherm. Ook zien we nog een mute-knop en volumeknoppen terug. De speaker is afgewerkt met stof (eigenlijk gerecycled plastic). De Nest Hub 2 is in het zwart en wit te koop.
Installatie
De installatie van de Google Nest Hub 2 is heel eenvoudig, zeker als je al een Google-account hebt en de Google Home-app reeds op je smartphone hebt staan. Je voegt een nieuw apparaat aan je huis toe, laat de Home-app zoeken naar nieuwe apparaten en binnen enkele seconden verschijnt de Nest Hub 2 in beeld. Nu is het een kwestie van de instellingen en opties doorlopen, waaronder het toevoegen aan je WiFi-netwerk, het koppelen van streamingdiensten, het instellen van de Google Assistant, het activeren van gebarenbediening en het activeren van Sleep Sensing. Het zijn flink wat stappen die je moet doorlopen, maar het is verstandig hier even de tijd voor te nemen zodat het apparaat precies doet wat je ervan verwacht. Er verschijnen ook tal van opties die met privacy te maken hebben dus als dat belangrijk voor je is dan is het aan te raden deze door te lezen en indien gewenst aan te passen. Als je reeds smarthome-apparaten aan je Google Home-app hebt toegevoegd verschijnen deze direct ook op de Nest Hub 2.
Sleep Sensing
De belangrijkste vernieuwing op de Nest Hub 2 is Sleep Sensing. Simpel gezegd houdt dit in dat de Nest Hub analyseert hoe jij slaapt en je dit ook vertelt zodra je wakker wordt. Gedurende de nacht houdt het display jouw slaap in de gaten, analyseert de gegevens en geeft je in de ochtend een scherm met alle informatie over de nacht. Deze kun je bekijken op het scherm zelf of via de Google Fit-app. De koppeling met deze app is noodzakelijk wanneer je Sleep Sensing wilt gebruiken.
Prijs
Voordat we in deze nieuwe functie duiken is het belangrijk om te vermelden dat Sleep Sensing momenteel gratis te gebruiken is. Dat blijft echter niet zo. Het plan van Google is om de functie vanaf begin 2022 onder te brengen onder het Fitbit Premium-abonnement. Dit kost 10 euro per maand en bevat diverse gezondheidsstatistieken en -analyses, begeleide meditatie-, wellness- en fitnessprogramma’s en gepersonaliseerde trainingsschema’s.
Privacy
Een ander belangrijk punt is de privacy. Je hebt zelf de keuze om Sleep Sensing in of uit te schakelen en indien ingeschakeld zie je dit ook duidelijk op het scherm. Alle andere functies van de Nest Hub zijn zonder Sleep Sensing gewoon te gebruiken. Daarbij is er geen camera aanwezig. De bewegingen in je slaap worden puur door een sensor gedetecteerd. De microfoons analyseren hoesten en snurken, de thermometer analyseert de temperatuur in je slaapkamer. Alle gegevens, zoals wanneer je hoest of snurkt, worden op het apparaat zelf verwerkt. Deze worden dus niet in de cloud opgeslagen. Echter, het resultaat – de analyse, wordt wel naar de cloud gestuurd en dus op de servers van Google opgeslagen.
Kalibratie
Voordat je met Sleep Sensing aan de slag kunt moet het systeem gekalibreerd worden. Dit betekent dat je de Nest Hub 2 op de juiste plek moet plaatsen, wat in sommige situaties wat lastig kan zijn. Zo moet het display op gelijke hoogte met je lichaam staan, naast je bed en gericht op je torso. Zorg er ook voor dat er niets voor het scherm staat gedurende de nacht. Alleen op deze manier kunnen de elektromagnetische golven van de Soli-sensor je slaap goed analyseren. Wanneer je Sleep Sensing op de Nest Hub 2 analyseert wordt je door een aantal stappen geloodst waarmee de functie uitgelegd wordt en je verteld wordt hoe je het display moet plaatsen. Vervolgens vraagt de Nest Hub je op de dekens te gaan liggen, waarna na een aantal seconden de kalibratie voltooid is.
Sleep Sensing resultaten
De Nest Hub 2 analyseert verschillende onderdelen van je slaap; je beweging (ook wanneer je in of uit bed stapt), geluid (snurken en hoesten) en ademhaling. Dit doet het scherm alleen voor de persoon die direct naast de Nest Hub slaapt. Mocht je met je partner in bed liggen dan worden de bewegingen en geluiden van je partner dus niet meegenomen. Dit werkt overigens verrassend goed. Ik heb de Nest Hub 2 weken bij mijn partner naast het bed gezet en de resultaten vergeleken met de fitnesstrackers (Garmin en Fitbit) die we beiden om hebben. Bewegingen van mij werden door de Nest Hub niet geregistreerd, alleen kwam er zo nu en dan wat gesnurk doorheen van ondergetekende. 95 procent van de analyse was echter correct voor mijn partner, van het in slaap vallen tot het opstaan, zelfs gedurende de nacht. Ook het lezen van een boek voor het slapengaan wordt correct gezien als niet slapen, wat waarschijnlijk te maken heeft met een combinatie van bewegingen en ademhaling. De gegevens komen vrijwel overeen met de gegevens van de fitnesstracker waarmee we kunnen stellen dat de Nest Hub 2 zijn werk in ieder geval net zo goed doet. Het display ziet overigens niet alleen wanneer je slaapt maar ook de periode dat je in bed ligt voordat je gaat slapen of nadat je wakker wordt, wordt meegenomen. Hier kan bijvoorbeeld het advies uit volgen dat je sneller op moet staan om meer energie te hebben aan het begin van de dag.
In de ochtend vraag je aan de Nest Hub 2 hoe je geslapen hebt, waarna je schermen met analyses krijgt en een gesproken antwoord. Je kunt zelfs specifiek vragen of je gesnurkt hebt of hoe je ademhaling was. Deze gegevens kun je echter ook bekijken in de Google Fit-app, waarmee je ook dieper in de data kunt duiken. Op basis van je aangegeven planning (bedtijd en opstaan) en de gegevens van de nacht geeft Google advies om beter te slapen. Het grote voordeel van de Nest Hub ten opzichte van andere sensoren is dat dit compleet draadloos is. Geen horloges, hartslagbanden of andere sensoren maar toch betrouwbare resultaten. Wel moet gezegd worden dat zaken als hartslag, zuurstofgehalte en diepe slaap niet geanalyseerd kunnen worden door de Nest Hub.
Gebruik
Hoewel Sleep Sensing de belangrijkste vernieuwing is van de Nest Hub 2 zijn er nog tal van andere functies die je mogelijk vaak gebruikt en dus het testen waard zijn. Zo kun je media streamen naar het scherm, gebaren gebruiken en natuurlijk je slimme huis bedienen. De Nest Hub 2 geeft toegang tot acht schermen met handige informatie; een fotolijstje/klok, je dagoverzicht, wellness, bediening in huis, media, communiceren en ontdekken. Wanneer je langzaam naar links veegt krijg je van elk scherm meer informatie, doe je dit iets sneller dan ga je naar een volgend scherm. Gebruik je het scherm niet dan kun je een digitale klok of een foto laten weergeven.
Allereerst echter een opmerking over de navigatie van het scherm. De lay-out is qua uiterlijk nog altijd fijn om te gebruiken, maar de snelheid van het swipen tussen schermen of het openen van apps laat nog te wensen over. Hoewel de processor vernieuwd is en sneller moet zijn zien we nog te vaak wat haperingen of vertragingen. Geen groot nadeel, maar wel iets dat relatief simpel opgelost had kunnen worden om voor een nog soepelere ervaring te zorgen.
Gebaren
De gebaren worden door Google Quick Gestures genoemd. Dit houdt in dat je met simpele handgebaren functies kunt bedienen. Google maakt hiervoor gebruik van de Soli-sensor die in de rechter bovenhoek van het scherm te vinden is. Op ongeveer 1 meter afstand kan de sensor hele kleine bewegingen waarnemen. De mogelijkheden zijn echter nog beperkt. Zo kun je horizontaal zwaaien om je wekker te snoozen en wanneer je je hand snel richting het scherm beweegt kun je media pauzeren of starten. Dat is vrij basic en wordt hopelijk nog uitgebreid. Het zou namelijk ook mooi zijn als je door te swipen met je hand door lijsten kunt bladeren of door de beginschermen kunt bladeren. Hoewel de kans op per ongeluk iets bedienen met gebaren een stuk groter is dan met ‘Hey Google’ is het voor velen toch een comfortabelere manier om iets te snel bedienen. De gebaren die ondersteund worden werken echter goed en nauwkeurig.
Google Assistant en Google Home
Het stellen van vragen aan of het geven van commando’s aan de digitale spraakassistent werkt nog hetzelfde als op de vorige Nest Hub, al is het deze keer wel mogelijk om iets verder weg te staan wanneer je een commando geeft. De microfoons zijn iets gevoeliger en pakken commando’s en vragen sneller en beter op. Het verwerken ervan kan echter soms nog wel even duren. Op dit punt lijkt er niet veel verbeterd. Aan de andere kant geeft Google wel aan dat de Nest Hub 2 veelgestelde vragen of veelgebruikte commando’s na verloop van tijd leert kennen en daardoor sneller kan reageren, maar dit hebben we nog niet duidelijk ervaren.
Op het gebied van smarthome heb je dezelfde mogelijkheden als met de vorige generatie Nest Hub. Op het scherm vind je een overzicht van de met Google Home gekoppelde apparaten en aangemaakte routines. Deze kun je middels touch bedienen of je kunt ze middels spraak bedienen. Wanneer je een camera gekoppeld hebt, bijvoorbeeld de Nest Hello, dan verschijnt het beeld van de camera op het scherm zodra er aangebeld wordt.
Audiokwaliteit en streaming
Het grote voordeel van de Google Nest Hub 2 ten opzichte van slimme speakers is natuurlijk het display. Het is een 7-inch lcd-scherm met een resolutie van 1.024 bij 600 pixels. Dat is niet bijzonder te noemen, maar het scherm is meer dan voldoende om foto’s leuk weer te geven en zelfs om een Netflix-serie te kijken. Het scherm biedt een prima kleurweergave, voldoende scherpte en een comfortabele helderheid. De intensiteit en kleurtemperatuur van het scherm wordt heel goed aan de omgeving aangepast.
Aan de audioweergave is door Google flink gesleuteld, aldus het bedrijf zelf. De luidspreker moet vooral wat de lagere tonen betreft een betere luisterervaring bieden. De verbetering is echter niet heel groot. Het is en blijft een vrij kleine speaker die niet veel indruk maakt, en zeker niet te vergelijken is met de Nest Audio. Wel is de audioweergave wat gedetailleerder en verfijnder dan de vorige generatie Nest Hub. Voor een achtergrondmuziekje of een filmpje in bed is het prima, maar wil je wat meer volume en kwaliteit, dan moet je al snel richting een betere en duurdere speaker gaan.
Conclusie
De Google Nest Hub 2 is net als zijn voorganger een ideaal, compact scherm waarmee je media kunt consumeren, je slimme producten in huis kunt bedienen, persoonlijke informatie kan bekijken en toegang krijgt tot alles dat de Google Assistant maar te bieden heeft. Het nieuwe model voegt daar het analyseren van je slaap aan toe, plus wat kleinigheden als een iets beter geluid, iets betere spraakherkenning en ondersteuning voor gebaren. Is het een wereld van verschil? Nee. De gebaren zijn leuk maar nog vrij basic en gevoelig voor misinterpretaties, de audiokwaliteit is nog niet goed genoeg om als dedicated muziekspeaker te gebruiken, en de betere spraakherkenning merk je vooral als je wat verder weg van de hub staat. Sleep Sensing is echter wel een toegevoegde waarde en biedt zeer nauwkeurige resultaten, zelfs al ligt er iemand naast je. Let wel dat je hier vanaf volgend jaar waarschijnlijk 10 euro in de maand voor dient te betalen. Ook moet de ondersteuning voor Thread benoemd worden, al heb je daar nu nog niets aan. Als je Sleep Sensing niet nodig denkt te hebben en Thread nog te ver weg is voor je, dan kun je net zo goed voor de eerste generatie Nest Hub gaan, zolang deze nog te koop is. Natuurlijk moet ook de privacy even aangehaald worden: de Sleep Sensing functie kan uitgezet worden, net als de microfoons, maar weet wel dat wanneer ingeschakeld de resultaten van de slaapanalyse op de servers van Google staan. Alles bij elkaar genomen is de Nest Hub 2 nog altijd het beste slimme display dat je momenteel kunt kopen.
Beoordeling
Google Nest Hub 2
- Beste slimme display van het moment
- Sleep Sensing werkt nauwkeurig
- Veelzijdig
- Compact en strak design
- Prima beeld- en audiokwaliteit
- Google Assistant werkt goed
- Bladeren door interface vaak nog traag
- Sleep Sensing wordt betaalde functie
- Als dedicated muziekspeaker nog te mager
- Slaapdata wordt in de cloud opgeslagen
Beoordeling Google Nest Hub 2
De Google Nest Hub 2 is net als zijn voorganger een ideaal, compact scherm waarmee je media kunt consumeren, je slimme producten in huis kunt bedienen, persoonlijke informatie kan bekijken en toegang krijgt tot alles dat de Google Assistant maar te bieden heeft. Het nieuwe model voegt daar het analyseren van je slaap aan toe, plus wat kleinigheden als een iets beter geluid, iets betere spraakherkenning en ondersteuning voor gebaren. Is het een wereld van verschil? Nee. De gebaren zijn leuk maar nog vrij basic en gevoelig voor misinterpretaties, de audiokwaliteit is nog niet goed genoeg om als dedicated muziekspeaker te gebruiken, en de betere spraakherkenning merk je vooral als je wat verder weg van de hub staat. Sleep Sensing is echter wel een toegevoegde waarde en biedt zeer nauwkeurige resultaten, zelfs al ligt er iemand naast je. Let wel dat je hier vanaf volgend jaar waarschijnlijk 10 euro in de maand voor dient te betalen. Ook moet de ondersteuning voor Thread benoemd worden, al heb je daar nu nog niets aan. Als je Sleep Sensing niet nodig denkt te hebben en Thread nog te ver weg is voor je, dan kun je net zo goed voor de eerste generatie Nest Hub gaan, zolang deze nog te koop is. Natuurlijk moet ook de privacy even aangehaald worden: de Sleep Sensing functie kan uitgezet worden, net als de microfoons, maar weet wel dat wanneer ingeschakeld de resultaten van de slaapanalyse op de servers van Google staan. Alles bij elkaar genomen is de Nest Hub 2 nog altijd het beste slimme display dat je momenteel kunt kopen.
Reacties (0)