Review: Nest Audio – WiFi-speaker met beter geluid en Google Assistant

24 juli 2021 + 10 minuten 2 Reacties
Google Nest Audio review totaal 3
FWD award

We hebben de onlangs aangekondigde Nest Audio speaker van Google uitgebreid getest. In deze review bespreken we onder meer de indrukwekkende geluidskwaliteit en het opvallende design.

De Nest Audio is de opvolger van de Google Home-speaker en valt tegenwoordig onder het Nest-merk. De luidspreker is op verschillende punten verbeterd, waaronder de audioweergave. Ook het design is op de schop genomen. In deze review kijken en luisteren we uitgebreid naar de nieuwe Nest Audio.

Wat is de Nest Audio?

De Nest Audio is de nieuwste WiFi-speaker van Google en komt naast de Nest Mini en de Nest Hub in het assortiment. Het is de grootste, zwaarste en – volgens Google – best klinkende speaker van de drie. Dit model moet niet alleen ideaal zijn voor spraakbediening maar ook voor het luisteren naar muziek of podcasts.

Google heeft de Nest Audio een heel ander uiterlijk gegeven dan de Google Home-speaker. De buitenzijde is geheel omwikkeld met stof, gemaakt van gerecyclede flessen. Zelfs de knoppen zijn verborgen achter de bekleding. De speaker weegt 1,18 kilogram en heeft een afmeting van 175 x 124 x 78 mm. In die zware behuizing zitten een 75mm woofer, een 19mm tweeter en drie microfoons verwerkt. Op de achterzijde zien we een schuifje terug waarmee de microfoon eenvoudig uitgeschakeld kan worden.

Vanzelfsprekend is de Nest Audio te installeren middels de Google Home-app, is de Google Assistent aanwezig en kun je twee Nest Audio-speakers koppelen voor een stereoweergave. Een nieuwe functie is Media EQ, waarmee de audioweergave aangepast wordt aan de content waar je naar luistert. Net als eerder gelanceerde WiFi-speakers van Google kun je via de Home-app streamingdiensten als Spotify, YouTube en Deezer gebruiken. Tot slot is het mogelijk middels spraak de aan Google Home gekoppelde smarthome-producten te bedienen.

Prijzen en kleuren

De Nest Audio komt in twee kleuren: grijs (Chalk) en zwart (Charcoal) . Beide modellen hebben een adviesprijs van 99 euro meegekregen. In de prijsvergelijking hiernaast vind je de laagste prijzen van dit moment.

Design

Waar de Nest Hub en Nest Mini nog voor een deel van een stoffen bekleding voorzien waren heeft Google er bij de Nest Audio voor gekozen om alleen maar stof te gebruiken. Er is, afgezien van de onderzijde en een schuifje op de achterzijde geen glad kunststof meer waar te nemen. Het is dan ook een eenvoudig ogende, strakke speaker geworden. Qua kleur heb je de keuze uit grijs en zwart, maar van de stoffen afwerking moet je houden. Het staat je aan of niet. Door de sobere en eenvoudige afwerking valt de speaker wel eenvoudig weg in het interieur. Enig nadeel van al dat stof is dat het minder eenvoudig schoon te maken is, mocht er iemand met vieze vingers aanzitten.

Een positief punt aan het design is het schuifje achterop waarmee de microfoon direct uitgezet wordt. Geen software-knop maar een hardware-knop waarmee je privacy gewaarborgd wordt. Dat is ook de enige knop die we terugzien, want de bedieningsknoppen zijn verstopt achter het stof aan de bovenzijde van de speaker. Door op de hoeken te tikken verhoog of verlaag je het volume, en door in het midden te tikken start of pauzeer je de muziek.

Installatie

De installatie van de Nest Audio verloopt precies zoals je van eerder gelanceerde Google-speakers gewend bent. Het enige wat je nodig hebt is een smartphone met daarop de Google Home-app. Deze app loodst je snel en binnen enkele minuten door de installatie.

Na het uitpakken stop je de stekker in de speaker en het stopcontact en wacht je even totdat de Google Assistent begint met praten. Vervolgens open je de Home-app en voeg je een nieuw apparaat toe. De app gaat gelijk zoeken en binnen een paar seconden verschijnt de Nest Audio in beeld. In een klein aantal stappen kun je onder meer de ruimte waarin de speaker staat selecteren, de spraakassistent trainen, muziekdiensten koppelen (als dat nog niet gedaan is bij eerdere speakers) en Google Duo activeren waardoor je met en naar de speaker kunt bellen. Alle stappen eenmaal doorlopen verschijnt de speaker direct in je virtuele huis.

In de Google Home-app heeft de Nest Audio ook nog een aantal instellingsmogelijkheden. Zo kun je de naam en ruimte aanpassen, de speaker aan een groep toevoegen, de nachtmodus en niet storen-functie activeren en persoonlijke resultaten (agenda, mail, etc.) wel of niet laten weergeven. Voor de audioweergave zijn de instellingen ook beperkt. Je kunt alleen de treble en bas aanpassen.

Bediening

De bediening van de Nest Audio kan op drie verschillende manieren, net zoals bij andere Google-speakers. De meest voor de hand liggende methode is natuurlijk de stembediening. Je begint simpelweg met “Hey Google” en vraagt vervolgens iets wat je wil weten of geeft een commando voor iets dat moet gebeuren. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het de Google Assistent vragen. En dat kan ook op relatief grote afstand dankzij drie gevoelige microfoons. Ook aan de andere kant van de ruimte, wat in ons geval ongeveer 7 meter is, verstaat de Nest Audio een commando of vraag zonder problemen.

Je kunt met Google Home en dus de Nest Audio ook gekoppelde smarthome apparaten aansturen. Wat je precies kunt aansturen is afhankelijk van of apparaten ondersteuning bieden voor de Google Assistent. Die ondersteuning groeit nog steeds erg hard, waardoor je momenteel al producten van honderden merken kunt koppelen. Zo hebben wij onder meer de thermostaat, verlichting, televisie, speakers, slimme stekkers, stofzuigers en zelfs het koffiezetapparaat gekoppeld. Allen zijn, met specifieke commando’s, aan te sturen via je smartphone of de Nest-speakers. Sinds kort kun je zelfs routines aanmaken en zo je smarthome echt automatiseren. Verschillende taken kunnen op deze manier met één stemcommando uitgevoerd worden.

Naast stembediening heb je ook een directe bediening via aanraking. Door op de bovenzijde speaker te tappen kun je muziek afspelen en pauzeren. De linker en rechter bovenzijde gebruik je om het volume te verlagen en te verhogen. Hoewel je de knoppen dus niet ziet werkt het vrij intuïtief. Je bent er dan ook binnen 10 seconden aan gewend.

Daarnaast kun je er ook altijd voor kiezen de speaker met je mobiele telefoon te bedienen. Dat kan op twee manieren: via wifi en bluetooth. Met de volumeknop van je smartphone beheer je het volume, terwijl je via je favoriete muziekstreamingdienst bepaalt waar je naar luistert. Sommige diensten hebben Chromecast built-in en dan kun je meteen beginnen met luisteren via de Nest Audio. Voor andere diensten kun je de bluetoothmodus gebruiken. Het koppelen van bluetooth-apparaten regel je ook via de Google Home-app.

google-nest-wifi-new-1
Lees ook
Smarthome 06 juni 2020

Review: Google Nest Wifi – toegankelijkheid staat voorop

Audiokwaliteit

De belangrijkste reden om voor de Nest Audio te gaan en misschien zelfs je Google Home-speaker te vervangen is de audioweergave. Alle andere functies zijn ook middels andere Google-speakers te gebruiken. Google heeft dan ook voornamelijk gefocust op de verbetering van die audioweergave. Geen aparte geluidsmodi of kalibratiemogelijkheden, maar wel een systeem dat zich aan de content aanpast en beschikt over betere hardware voor een nog betere audioweergave.

Volgens Google heeft de Nest Audio een 50 procent sterkere bas dan de Google Home, en ook kan de speaker tot 75 procent luider gezet worden. De 75mm woofer moet ervoor zorgen dat de basweergave indrukwekkender is dan op zijn voorganger, en de 15mm tweeter moet voor heldere hoge tonen zorgen. Tot slot is ook de behuizing geoptimaliseerd om voor zo min mogelijk interferentie en vibraties te zorgen. Media EQ is een nieuwe functie waarmee de speaker automatisch herkent wat er afgespeeld wordt en zijn audioweergave hierop afstemt.

Dat zijn natuurlijk allemaal mooie woorden van Google zelf, maar klinkt de speaker inderdaad zo goed? Het allerbelangrijkste dat we hierin mee moeten nemen is het prijspunt. Deze Nest Audio kost namelijk 99 euro en dat is meer dan betaalbaar te noemen, kijkend naar wat je ervoor krijgt. Om maar meteen duidelijk te zijn: de audioweergave is absoluut verbeterd ten opzichte van de Google Home en voor 99 euro krijg je een levendig en strak klinkende WiFi-speaker. Het is een relatief klein speakertje, maar toch komt er een volwassen geluid uit waarmee je comfortabel naar muziek kunt luisteren. De lage tonen komen overtuigend en vooral niet overheersend naar voren, terwijl de hoge tonen helder klinken en in het totaalplaatje goed overeind blijven. De Nest Audio weet een goede balans te vinden, ongeacht te muziekstijl waar je naar luistert, wat zorgt voor een levendige weergave. Met klassieke muziek weet de speaker voldoende detail te reproduceren en de levendigheid grotendeels in stand te houden. Natuurlijk is er geen sprake van een breed geluidsveld met één speaker, maar gelukkig klinkt het niet te gesloten en gericht. Zetten we wat luidere en bombastischere popmuziek op dan weet de Nest Audio zich ook nog prima staande te houden. De speaker behoudt de controle over de lage tonen goed, zonder dat de hogere tonen teveel naar de achtergrond geduwd worden. De middentonen komen levendig, warm en vrij over. Draaien we het volume wat verder open dan is er sprake van lichte vervorming, maar voor dit prijssegment kunnen we daar niet over klagen. Met name in de lage tonen blijft het strak, terwijl de zang duidelijk en met voldoende detail naar voren geschoven wordt. Een feestje met de Nest Audio moet dus prima kunnen.

Hoewel de speaker vrij luid gezet kan worden en dus een middelgrote kamer kan vullen is het toch meer een speaker voor erbij, in een kleinere ruimte. Op een volume van rond de 70 procent komt de speaker het beste uit de verf. Wanneer je er twee koppelt voor een stereoweergave zou de speaker in een middelgrote ruimte al beter tot zijn recht komen. Met twee speakers wordt de audioweergave verder opengetrokken en komt het geheel een stuk meer tot leven.

google-nest-mini-foto-1
Lees ook
Smarthome 03 november 2019

Review: Google Nest Mini – flinke vooruitgang ten opzichte van Home Mini

Conclusie

De Nest Audio heeft maar weinig minpunten, zeker met een prijs van 99 euro. Wellicht het enige puntje is het design. Daar moet je van houden en het is wat lastiger schoon te houden, maar aan de andere kant valt de speaker door het onopvallende design fijn weg in het interieur. Het schuifje voor de microfoon is een pluspunt en hoewel de overige fysieke knoppen verdwenen zijn is de bediening van de Nest Audio kinderlijk eenvoudig. Daarnaast is dit model een Google-speaker zoals we het gewend zijn, met alle mogelijkheden die de Google Home-app biedt, inclusief smarthome- en spraakbediening. Het allerbelangrijkste is de geluidskwaliteit en op dit vlak heeft Google stappen gezet. De Nest Audio levert voor 99 euro een comfortabele audioweergave waarbij vooral de lage tonen en de dynamiek en balans positief opvallen. Het is een allrounder die met alle soorten muziek overweg kan. Wel zouden we de speaker vooral in kleine tot middelgrote gebruiken. Zet je de speaker in een grotere ruimte dan is het aan te raden er twee te koppelen voor een stereoweergave. Alles bij elkaar genomen zijn er voor 99 euro niet veel speakers te vinden die net zoveel bieden, net zo slim zijn en net zo goed klinken. De Nest Audio moet bijvoorbeeld de Sonos One (SL) nog voor zich dulden maar daar betaal je dan ook beduidend meer voor. Ben je dus op zoek naar een goed klinkende speaker mét spraakassistent dan is de Nest Audio zeker aan te raden.

9.0
Google Nest Audio
FWD award

Beoordeling
Nest Audio

Pluspunten
  • Zeer goede prijs-kwaliteitverhouding
  • Eenvoudige installatie en bediening
  • Alle mogelijkheden van de Google Assistant
  • Muteknop voor de microfoon
  • Goede audiokwaliteit
Minpunten
  • Niet voor grotere ruimten
  • Geen aansluitingen
  • Stof is lastiger schoon te houden

Beoordeling Nest Audio

De Nest Audio heeft maar weinig minpunten. Wellicht het enige puntje is het design. Daar moet je van houden en het is wat lastiger schoon te houden, maar aan de andere kant valt de speaker door het onopvallende design fijn weg in het interieur. Het schuifje voor de microfoon is een pluspunt en hoewel de overige fysieke knoppen verdwenen zijn is de bediening van de Nest Audio eenvoudig. Daarnaast is dit model een Google-speaker zoals we het gewend zijn, met alle mogelijkheden die de Google Home-app biedt, inclusief smarthome- en spraakbediening. De Nest Audio levert voor 99 euro een comfortabele audioweergave waarbij vooral de lage tonen en de dynamiek en balans positief opvallen. Het is een allrounder die met alle soorten muziek overweg kan. Wel zouden we de speaker vooral in kleine tot middelgrote gebruiken. Zet je de speaker in een grotere ruimte dan is het aan te raden er twee te koppelen voor een stereoweergave. Alles bij elkaar genomen zijn er voor 99 euro maar weinig speakers te vinden die net zoveel bieden en net zo goed klinken.

Prijsvergelijker Nest Audio

Reacties (2)