Eufy heeft al zeer capabele robotstofzuigers in het assortiment. Vorig jaar hebben we zowel de Eufy Omni S1 Pro als de X10 Pro Omni getest en beide modellen behoren tot de top van de markt. Ik was dan ook enigszins sceptisch toen Eufy de E20 3-in-1 lanceerde. Een robotstofzuiger die je om kunt bouwen tot steelstofzuiger en een kruimeldief? Dat moet haast wel heel duur zijn. Nou nee, dat valt heel erg mee. De Eufy E20 3-in-1 heeft een adviesprijs van 599 euro en is daarmee goedkoper dan de andere robotstofzuigers van het merk. Goedkoper en 3-in-1? Werkt het dan eigenlijk wel goed? Ik was sceptisch bij aanvang van deze test, maar dat bleek eigenlijk nergens voor nodig. De Eufy E20 3-in-1 weet echt te verrassen.
Net wanneer je denkt dat robotstofzuigers eigenlijk niet meer verbeterd kunnen worden komt Eufy met de E20 3-in-1. Een unieke robotstofzuiger die tevens dienst kan doen als steelstofzuiger én kruimeldief.
Dit is de Eufy E20 3-in-1
De Eufy E20 3-in-1 is voor zover wij weten echt uniek in z’n soort. Het beschikt over een FlexiONE multifunctioneel combi-ontwerp waardoor je kunt wisselen tussen een robotstofzuiger, een steelstofzuiger en een kruimeldief (ook wel handstofzuiger genoemd). Het hart van ieder product is hetzelfde met de motor, stofbeker en het handvat. Als robotstofzuiger beschikt dit model over een zuigkracht van 8.000 Pa en het thuisstation zal niet alleen de robotstofzuiger opladen, maar ook automatisch stof opvangen in de meegeleverde stofzuigzak. LiDAR zorgt voor de navigatie en het vermijden van obstakels. Een dweilfunctie ontbreekt echter.
Pak je de motorunit uit de robotstofzuiger? Dan pak je de steel met schoonmaakkop en vloerborstel om er een steelstofzuiger van te maken of de twee kleinere accessoires voor de kruimeldief. In een handomdraai creëer je zo een nieuw product. Zowel de steelstofzuiger als de kruimeldief hebben een zuigkracht van 30.000 Pa. Het AeroTurbo 5-traps filtratiesysteem vangt in vijf fasen 99,97% van de deeltjes op die zo klein zijn als 0,3 micron voor een schonere en gezondere omgeving. Je kunt de Eufy E20 3-in-1 ook aansturen met stemassistenten als Amazon Alexa en Google Assistant.
Ombouwen van robot- tot steelstofzuiger of kruimeldief
Een 3-in-1-apparaat gaat alleen maar werken als het erg simpel is om te wisselen tussen, in dit geval, een robotstofzuiger, steelstofzuiger en een kruimeldief. Het moet dus eigenlijk helemaal geen moeite kosten. En goed nieuws, want het kost je slechts een paar seconden werk en is daarmee helemaal niet vervelend. Het hart van het systeem bevindt zich bovenop (achterop) de robotstofzuiger. Hier vinden we de motor en het stofreservoir en is eigenlijk het handvat van de steelstofzuiger en kruimeldief. Alle producten delen dus deze motorunit/handvat. Je moet even bukken, maar je kunt met één hand op de grote knop in het midden van het handvat drukken om deze uit de robotstofzuiger te halen. Dit kost geen enkele moeite. In een houder naast de robotstofzuiger heb je vervolgens beide accessoires hangen om er een steelstofzuiger of kruimeldief van te maken. Even pakken, in het handvat klikken, en klaar ben je. Dat is alles. Klaar met de kruimeldief of steelstofzuiger? Druk op de knop, verwijder de accessoire en leg het handvat weer in de robotstofzuiger. Ook dit kost geen enkele moeite. Het grootste probleem van dergelijke producten is hiermee al weggenomen, want dat is tegenzin om een heel product om te moeten bouwen en allerlei ingewikkelde handelingen te moeten uitvoeren. Daar is gewoon geen sprake van. Welke van de drie producten je ook gaat gebruiken, het is klik en klaar en je kunt beginnen.
Robotstofzuiger
We beginnen echter met de robotstofzuiger. Dit model is wel iets compacter in vergelijking met andere robotstofzuigers en dat valt ook op aan het basisstation dat erg klein is. De robotstofzuiger heeft dan ook geen dweilfunctie en dus hoeft er alleen maar een stofreservoir en wat elektronica in te zitten. Het thuisstation zuigt namelijk het stof wel automatisch op van de robotstofzuiger. De behuizing aan de bovenkant kan open waar je de stofzak ziet zitten. De installatie van dit model was overigens een fluitje van een cent. Je hebt natuurlijk wat meer onderdelen omdat je er ook een steelstofzuiger en kruimeldief van kunt maken, maar uiteindelijk is het hier en daar was plastic verwijderen, de robotstofzuiger in het thuisstation zetten en de stekker in het stopcontact steken.
De robotstofzuiger ziet er anders uit dan andere modellen doordat je de motorunit/handvat bovenop ziet zitten met een grote rode knop om deze er uit te kunnen halen. Het design oogt voor mij persoonlijk daarom niet heel fraai, maar efficiënt is het natuurlijk wel. De robotstofzuiger is voor het grootste deel gemaakt van hard kunststof en dat ziet er toch minder premium uit in vergelijking met andere robotstofzuigers. Aan de onderkant vinden we de brede rollerborstel met zuigmond en de roterende borstel. Drempels van twee centimeter zijn geen probleem zijn voor dit model. Ook voor deze robotstofzuiger gebruik je de Eufy Clean-app, net als bij de X10 Pro Omni en de S1 Pro Omni. En die app heeft de laatste maanden behoorlijk veel updates gekregen. Het is daarmee overzichtelijker geworden en nog makkelijker om je robotstofzuiger te bedienen. Alles wijst zichzelf, of je nu een kaart van het huis wil maken of de stofzuiginstellingen met zuigkracht wil selecteren. Het is zeer eenvoudig om een schoonmaaksesssie in het hele huis te starten, per kamer of per zone.
Op papier lijkt het navigatiedeel wat beperkt bij de Eufy E20 3-in-1. Drie lasers zorgen voor het navigeren door het huis, maar dat doet de robotstofzuiger toch zeer capabel. Goed, er is dan geen AI-herkenning om een schoen of kinderspeelgoed te herkennen, maar dat hoeft ook niet. De E20 rijdt er wel omheen. Ook voor de rest navigeert dit model zeer efficiënt door het huis. Nadat binnen enkele minuten het huis al in kaart gebracht was werd het tijd voor de eerste schoonmaakronde. Dat ging uiterst efficiënt. Per kamer eerst langs de buitenkant en vervolgens in keurige banen. Het viel daarbij op dat de Eufy E20 3-in-1 net zo vlot was als de Eufy X10 Pro Omni die we eerder getest hebben. 1 uur 6 minuten vergeleken met 1 uur 7 minuten. Dat verschil is te verwaarlozen en daarbij moeten we vermelden dat de X10 Pro Omni eigenlijk veel geavanceerder is. Vergelijken we met de echte high-end Eufy Omni S1 Pro, dan is de E20 zelfs veel sneller. De Eufy Omni S1 Pro stijgt wat ons betreft met kop en schouders boven de concurrentie uit qua schoonmaakresultaten (vooral qua dweilresultaten), maar de navigatie is niet altijd even efficiënt. De Eufy Omni S1 Pro doet over hetzelfde oppervlak namelijk 1 uur en 20 minuten, waarbij het gaat om een keuken, eetkamer, gang, hal, woonkamer en kantoor van ongeveer 75 m2. Bijzondere prestatie in ieder geval van deze veel goedkopere Eufy E20 3-in-1 in vergelijking met de duurdere broers.
Toch is niet alles perfect. Ik weet niet waarom, want qua hoogte maakt het weinig verschil tussen de drie Eufy-robotstofzuigers, maar ergens onderdoor willen rijden is er niet bij. De Eufy E20 3-in-1 weigert onder de bank schoon te maken en komt ook niet onder kasten waar die in theorie onderdoor zou moeten kunnen. Dat is eigenlijk het grootste minpunt van deze robotstofzuiger. Ook het schoonmaakresultaat is niet altijd even bevredigend. Bij de standaard zuigkracht wordt er soms wat overgeslagen waar de robotstofzuiger wel geweest is. Een hogere zuigkracht loste dit probleem echter op. Grotere zandkorrels, modder, havermout en ander zichtbaar vuil wordt dan moeiteloos opgezogen. Wel is de robotstofzuiger soms wat gemakzuchtig. Doordat het navigatiedeel zo simpel is zal de zuigkracht niet automatisch vergroot worden bij een tapijt of de deurmat. De prestaties op dat gebied zijn dan ook echt minder dan bij de concurrentie, maar gelukkig kan je dit wel handmatig aangeven om op die plekken met een grotere zuigkracht stof te zuigen.
Wel missen we de dweilfunctie dat normaal gesproken nog extra fijne stofdeeltjes weet weg te halen. Het stofzuigresultaat lijkt in grote lijnen op het resultaat dat andere modellen in dit prijssegment geven, zoals de Dreame L10s Ultra Gen 2 en de IMOU RV3. Het lijkt op het oog echt wel schoon, maar fijne stofdeeltjes blijven soms liggen. Dat kunnen we zien als we deze inzichtelijk maken met de groene laser van onze Dyson. Het missen van een dweilfunctie, niet onder kasten en de bank door willen en het niet detecteren van tapijt of een deurmat is wel een probleem en zorgt ervoor dat dit model qua stofzuigresultaat net niet mee kan met deze modellen. De schoonmaakprestaties als steelstofzuiger en kruimeldief zijn beter.
Steelstofzuiger en kruimeldief
De bediening als steelstofzuiger en kruimeldief is identiek. Alleen het accessoire dat je aan het handvat moet bevestigen is anders en beide plaats je in de meegeleverde houder aan de wand (schroefmateriaal wordt meegeleverd). De steelstofzuiger komt met een uitschuifbare steel en een schoonmaakkop met vloerborstel. De steel klik je aan de bovenkant zo in het handvat om er een steelstofzuiger van te maken. Datzelfde handvat gebruik je met het 2-in-1 combi-gereedschap om er een kruimeldief van te maken. De kruimeldief heeft echter nog een tweede accessoire in de bovenkant van de robotstofzuiger verwerkt. Hier zit een smalle buis die je zo in het handvat klikt. Deze is perfect om tussen de bank schoon te maken.
Uiteindelijk gebruik je dus bij zowel de steelstofzuiger en de kruimeldief hetzelfde handvat met motorunit. En waar de robotstofzuiger een zuigkracht van 8.000 Pa heeft, daar is de zuigkracht van de steelstofzuiger en kruimeldief maar liefst 30.000 Pa. De zuigkracht is daarnaast instelbaar. Het handvat dat je uit de robotstofzuiger haalt ligt echt prima in je hand met een goede ergonomische grip. Bovenop zit een knop die je even een paar seconden ingedrukt moet houden om in te schakelen. Vervolgens kun je met een korte klik op dezelfde knop wisselen tussen vier standen qua zuigkracht. Dit wordt aangegeven aan de zijkant van het handvat middels een led-lampje. Het werkt echt prima en hier is niks op aan te merken.
Hoe schoon wordt het dan? Best goed eigenlijk. De steelstofzuiger en kruimeldief maken beter schoon dan de robotstofzuiger. We pakken ook hier onze Dyson er even bij om het stof inzichtelijk te maken met de groene laser en het valt op dat het meeste vuil goed meegenomen wordt. In vergelijking met onze Dyson V15 presteert de Eufy E20 3-in-1 wel iets minder, maar dat was te verwachten als we kijken naar het verschil in prijs. Toch mogen we echt niet klagen. Etensresten, zand, modder en zelfs haren worden moeiteloos opgezogen. Alleen fijne stofdeeltjes kunnen soms blijven liggen, maar een tweede of derde keer over dezelfde plek bewegen met de steelstofzuiger zuigt dit vaak wel op.
De kruimeldief is wellicht mijn meest favoriete van de drie. Met een peuter in huis die dol is op een broodje hagelslag eten (het liefst op de bank) zorgt iedere maaltijd weer voor een slagveld. Even het handvat uit de Eufy E20 3-in-1 klikken, de combi-zuigmond pakken en we maken de bank zonder moeite weer schoon. Vaak is de zwakste stand qua zuigkracht al voldoende. Vervolgens klikken we het tweede accessoire er even in om tussen de kieren en naden van de bank de hagelslag uit te zuigen en de bank is weer spik en span.
In het handvat zit ook het stofreservoir (365 ml). Dit is ruim voldoende voor een schoonmaakbeurt, maar het leuke is dat je deze niet handmatig leeg hoeft te gooien. Het kan wel, en is ook heel gemakkelijk door het reservoir even te draaien en los te klikken ten opzichte van het handvat, maar makkelijker is gewoon het handvat op de robotstofzuiger leggen en de powerknop even twee seconden in te drukken. Hiermee zuigt het basisstation het stofreservoir gewoon leeg. Het bespaart toch weer een handeling.
Zijn er ook minpunten aan de steelstofzuiger en kruimeldief van de Eufy E20? De steel van de steelstofzuiger is vrij kort. Wat mij betreft net even te kort om comfortabel te kunnen schoonmaken. Ben je langer dan 180 centimeter, dan merk je gewoon dat het net even wat minder comfortabel schoonmaken is dan met een Dyson steelstofzuiger of bijvoorbeeld de Dreame H14 Pro. Daarnaast wordt het nét niet zo schoon in vergelijking met een Dyson of Dreame, dat natuurlijk geen 3-in-1 producten zijn. We mogen echt niet klagen over de stofzuigresultaten, maar zo schoon als met een dedicated steelstofzuiger is het niet.
Conclusie
Is een robotstofzuiger met dweil in jouw huis echt niet nodig? Dan is de Eufy E20 3-in-1 echt een uitkomst en is opvallend goed geprijsd. Naast een robotstofzuiger krijg je ook een goedwerkende steelstofzuiger en kruimeldief. De prestaties van de robotstofzuiger zijn heel behoorlijk op dit prijspunt, maar niet waar de E20 echt in uitblinkt. De veel hogere zuigkracht bij de steelstofzuiger en kruimeldief geven direct ook betere prestaties. De Eufy E20 3-in-1 is echt een uniek product en zal zeker niet teleurstellen, maar voelt ergens nog als een prototype. Het is goed om te zien dat Eufy echt weet te innoveren, maar bij drie verschillende producten in één doe je toch concessies. Ieder individueel apparaat in de E20 is namelijk net niet zo goed als een dedicated robotstofzuiger, steelstofzuiger of kruimeldief. Is dat erg? Misschien voor de diehard schoonmaakfreaks, maar je bespaart zo wel heel veel ruimte en de schoonmaakresultaten zijn voor de meeste mensen goed genoeg. De Eufy E20 3-in-1 is vooral aan te raden in kleinere appartementen of studio’s of voor de bovenverdieping, waar je dankzij het ruimtebesparende ontwerp van de Eufy E20 3-in-1 gelijk drie schoonmaakhulpen tegelijk tot je beschikking hebt.

Beoordeling
Eufy E20 3-in-1
- Drie stofzuigers in één
- Wisselen kost slechts enkele secondes
- Robotstofzuiger net zo vlot als duurdere broers
- Huis zeer snel én goed in kaart gebracht
- Steelstofzuiger en kruimeldief maken goed schoon
- Zeer goede prijs
- Robotstofzuiger mist detectiemogelijkheden
- Vloerkleden en deurmatten krijgen geen extra aandacht
- Steel steelstofzuiger net te kort
- Robotstofzuiger slaat soms wat over
- We missen toch een dweilfunctie
Beoordeling Eufy E20 3-in-1
Is een robotstofzuiger met dweil in jouw huis echt niet nodig? Dan is de Eufy E20 3-in-1 echt een uitkomst en is opvallend goed geprijsd. Naast een robotstofzuiger krijg je ook een goedwerkende steelstofzuiger en kruimeldief. De prestaties van de robotstofzuiger zijn heel behoorlijk op dit prijspunt, maar niet waar de E20 echt in uitblinkt. De veel hogere zuigkracht bij de steelstofzuiger en kruimeldief geven direct ook betere prestaties. De Eufy E20 3-in-1 is echt een uniek product en zal zeker niet teleurstellen, maar voelt ergens nog als een prototype. Het is goed om te zien dat Eufy echt weet te innoveren, maar bij drie verschillende producten in één doe je toch concessies. Ieder individueel apparaat in de E20 is namelijk net niet zo goed als een dedicated robotstofzuiger, steelstofzuiger of kruimeldief. Is dat erg? Misschien voor de diehard schoonmaakfreaks, maar je bespaart zo wel heel veel ruimte en de schoonmaakresultaten zijn voor de meeste mensen goed genoeg. De Eufy E20 3-in-1 is vooral aan te raden in kleinere appartementen of studio's of voor de bovenverdieping, waar je dankzij het ruimtebesparende ontwerp van de Eufy E20 3-in-1 gelijk drie schoonmaakhulpen tegelijk tot je beschikking hebt.
Reacties (0)