Een slimme stekker is net als een slimme lamp vaak hét begin van een smart home, alleen waar moet je nou precies op letten als je ervoor kiest om een slimme stekker aan te schaffen? De slimme apparaten zijn tenslotte in alle soorten en maten op de markt verschenen. Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet zodat jij zelf kunt kiezen welke smart plug ideaal bij jouw wensen en woonsituatie past.
Waar moet je nou op letten als je een slimme stekker (smart plug) wilt kopen? Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet.
Eénweg of tweeweg communicatie?
Een van de belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen als je een slimme stekker wilt kopen, is of je op zoek gaat naar éénweg of tweeweg communicatie. Het verschil daarin zit hem in het feit dat je bij éénweg communicatie niet weet of jouw apparaat nou aan- of uitstaat. Bij éénweg communicatie wordt immers gebruikgemaakt van een radiosignaal dat de zender naar de ontvanger stuurt. De ontvanger stuurt echter geen signaal terug naar de zender, waardoor je niet weet of het apparaat wel of niet aanstaat. Deze éénweg communicatie kom je vaak tegen in de wat goedkopere prijsklasse, zoals de slimme stekkers van KlikAanKlikUit die met een afstandsbediening te bedienen zijn.
Aan de andere kant heb je dus varianten die onder de tweeweg communicatie vallen. Net als de slimme stekker met éénweg communicatie kun je ook die van afstand bedienen. Dat gebeurt dan via een app en daarbij heb je dan het voordeel dat je ook direct ziet wat de status van het apparaat is. Deze communicatie kom je tegen in de iets duurdere prijsklasse en dan kun je denken aan bijvoorbeeld een TP-Link, Philips Hue of een Fibaro.
Wel of geen basisstation?
Wat ook handig is om in de gaten te houden, is of de slimme stekker ook op zichzelf staand werkt of dat het apparaat verplicht een basisstation (ook wel hub of bridge genoemd) nodig heeft. Met een TP-Link Smart Plug ben je er zeker van dat het plug & play is, maar een Fibaro Wall Plug werkt bijvoorbeeld alleen in combinatie met een Fibaro Home Center of een andere Z-wave hub zoals Homey of Home Assistant. Het is dus zaak om goed in de gaten te houden of de plug op zichzelf werkt, of dat je er nog iets extra’s bij moet aanschaffen. Een extra basisstation is vooral interessant als je verdere stappen wilt nemen om je woning slimmer te maken. Fibaro of Homey bijvoorbeeld, bieden via hun hub ook de mogelijkheid om diverse apparaten te besturen, zoals thermostatische kranen en slimme lampen, en invoer te krijgen, bijvoorbeeld vanaf een bewegingssensor of een drukknop. Een ander voordeel van een hub is dat je hiermee scenarios kunt maken zodat de slimme stekker automatisch aan- en uitgezet kan worden.
smart plug met app
Duidelijk is dat je voor bijna alle smart plugs die in de winkels liggen een app nodig hebt om de apparaten te besturen. Die apps zorgen ervoor dat je niet alleen van afstand de smart plug aan of uit kunt zetten, maar ook een stap verder kunt gaan door bijvoorbeeld tijdschema’s te creëren. Op die manier hoef je je niet eens meer te bekommeren om de slimme stekker. Kijk daarbij altijd wel even of er een applicatie is voor zowel iOS- als Android-apparaten, anders kun je weleens van een koude kermis thuiskomen. Bij meer geavanceerde systemen kun je echter ook het in- en uitschakelen regelen via externe controllers. Zo vind je bij Devolo bijvoorbeeld een sleutelhanger met twee drukknoppen, waarmee je bijvoorbeeld bij het verlaten van je huis de verlichting kunt uitschakelen. Gebruik je een hub zoals Homey of Fibaro dan kun je zelfs een knop van je lampen gebruiken om een slimme stekker te schakelen. En heb je een smart plug die compatibel is met de Google Assistant of Apple HomeKit? Dan kun je zelfs met spraakbediening de smart plug schakelen.
Welk protocol heeft jouw voorkeur?
In datzelfde straatje zul je bij de zoektocht naar een slimme stekker ook meerdere protocollen tegenkomen. De ene smart plug werkt bijvoorbeeld op WiFi en de andere op Bluetooth. Ook hebben we bekende standaarden als ZigBee en Z-Wave. Het is handig om voor jezelf te kiezen waar jouw voorkeur naar uitgaat. Een Smart Plug op Wi-Fi klinkt weliswaar ideaal, maar je moet er wel rekening mee houden dat je een stabiel Wi-Fi-netwerk nodig hebt om de plugs ook echt van afstand te kunnen bedienen. Mocht je dat niet hebben, dan is het een idee om verder te kijken naar bijvoorbeeld de Elgato Eve Energy. Die werkt op Bluetooth. Protocollen als Z-Wave en ZigBee bieden weer andere voordelen en nadelen.
Wel of geen energiemonitoring?
Onder de smart plugs en slimme stekkers kun je ook nog een verschil treffen tussen wel of geen energiemonitoring. TP-Link, Fibaro en Innr zijn voorbeelden van fabrikanten die slimme stekkers hebben die het energieverbruik in de gaten kunnen houden. Vind je het dus belangrijk dat je ook in de gaten kunt houden hoeveel energie het apparaat in jouw smart plug al verbruikt heeft, dan kun je het beste kiezen voor een apparaat met energiemonitoring. Vind je het niet belangrijk om in de gaten te houden hoeveel energie een apparaat vreet, dan kun je ook gaan voor een plug zonder energiemonitoring.
Apple Homekit of Google Assistant?
Als je op zoek bent naar een slimme stekker die je ook kunt gebruiken in samenwerking met Apple Homekit of juist de Google Assistant? Dan is het verstandig hier bij aankoop al rekening mee te houden. De meeste fabrikanten geven in de beschrijving of op de verpakking aan of het product compatibel is met deze platformen. Is dit het geval, dan kun je de slimme stekker toevoegen aan HomeKit of Google Home en vervolgens gebruiken in scenario’s en bedienen met je stem.
Het formaat van de slimme stekker
Een heel belangrijk aspect van een slimme stekker is het formaat. Kies je voor een forse stekker dan is de kans groot dat deze over bijvoorbeeld een lichtknop of een tweede stopcontact komt te vallen. Of, hij past niet in je stekkerblok. Het is dus erg belangrijk dat je voor aankoop even kijkt waar de stekker komt en wat de maximale afmetingen zijn.
Meer lezen?
Wil je meer lezen over de mogelijkheden van de smart home? Neem dan ons uitgebreide archief eens door met tips en adviezen. Ook kun je het dagelijkse nieuws in de gaten houden en vragen stellen, zodat we je wellicht verder kunnen helpen.
Reacties (2)