How-to: zo stel je de tv optimaal in voor het EK voetbal en andere sporten

18 mei 2024 8 Minuten 0 Reacties
EK 2024 tv Hisense

Met het EK voetbal in het vooruitzicht staat er heel wat sport op het programma. Je hebt er misschien nog niet over nagedacht, maar de instellingen voor film zijn in veel gevallen niet ideaal voor sport. Waar moet je op letten?

Waarom je tv anders instellen?

Veel mensen stellen hun televisie op, en veranderen niets aan de instellingen. De fabrikant heeft ongetwijfeld de tv ingesteld voor het beste beeld, zo redeneer je. En als het beeld al op zijn best is, kan je het toch niet nog beter maken? Dat lijkt een logische redenering, maar ze is helaas niet juist. En wel om twee redenen. Ten eerste levert de fabrikant het toestel in een energiezuinige beeldmode, daartoe wordt hij verplicht door Europese regelgeving. Tegenwoordig heet die niet meer altijd standaard maar vaak eco. Die beeldmode laat, zeker bij topmodellen, echter een deel van het potentieel van je tv onbenut. Ten tweede is een televisiescherm geen perfecte weergave van de realiteit, en dus maak je bij het selecteren van de instellingen een aantal compromissen. Ook elke beeldpreset is dus een selectie van bepaalde voorkeuren, soms ten nadele van andere aspecten.

In onze reviews raden we steevast aan om de ‘Film’ of ‘Bioscoop’ beeldpreset te gebruiken, omdat die voor de beste beelden zorgt. Daarbij gaan we er van uit dat je typisch in een lichtjes verduisterde omgeving kijkt, zoals een matig verlichtte woonkamer ’s avonds. Maar voor sport, en zeker voor voetbal, zijn er misschien andere prioriteiten.

Wat zijn onze prioriteiten?

Waar moeten we op letten voor ideale voetbalbeelden? We kijken vaak voetbal met familie en/of vrienden. Er is heel wat sfeer, drank en hapjes, en omdat het een erg sociaal evenement is, waarbij veel gepraat en gesupporterd wordt, doen we dat in een goed verlichtte omgeving. Het contrast met de ingetogen, verduisterde plaats waar we rustig van film genieten kan moeilijk groter zijn.

In deze omgeving willen we een goed helder beeld met rijke kleuren, om op te tornen tegen al dat omgevingslicht. Da mag ten koste van een beetje contrast gaan, want in een goed verlichtte omgeving is maximaal contrast iets minder belangrijk, en voetbalbeelden zijn bovendien zelf erg helder. Als je met veel mensen kijkt, zit niet iedereen ideaal recht voor het scherm en dan helpt het heldere beeld ook om kijkhoekproblemen in beperkte mate tegen te gaan. We willen ook geen seconde van de actie missen, de beelden moeten dus haarscherp zijn, ook al vliegt de bal aan een razend tempo over het scherm. Schokken in beeld wanneer de camera snel over het veld beweegt, willen we ook maximaal vermijden. Tot slot draagt goed geluid ook bij een leuke voetbalbeleving.

Welke beeldpreset kies je voor sport?

Vroeger hadden alle merken een Sport-beeldpreset, vandaag bieden enkel Panasonic en LG nog steeds een sport beeldmode. Bij de andere merken is die verdwenen. Op zich is dat geen groot verlies, die preset had vaak overmatig scherp beeld, met kleuren die onnatuurlijk fel zijn, en een sterk overtrokken contrast. Er is duidelijk zoiets als te veel van het goede.

Als je absoluut zo min mogelijk in de instellingen wil duiken zijn er gelukkig nog andere opties. De ‘Standaard’ beeldmodus is een goed alternatief, maar die is uiteraard gericht op meer algemeen televisiekijken. De ‘Levendig’-beeldmodus (soms onder de naam Dynamisch of Kristalhelder) hebben we jarenlang afgeraden omdat die eigenlijk enkel goed was voor de winkelvloer. Tegenwoordig is die beeldmodus beter gebalanceerd, en in sommige gevallen zoals wanneer je kijkt op een zonovergoten namiddag, vallen de resultaten best mee. Experimenteer in de eerste plaats met de verschillende beeldmodus, zodat je een idee krijgt van de verschillen.

Een aangepaste beeldmode

Voor de beste beeldresultaten moet je een klein beetje tijd investeren om zelf een beeldmodus samen te stellen. Moeilijk is dat niet, en je kan niets verkeerd doen. In het ergste geval herstel je gewoon de originele waardes van de beeldmode die je aangepast hebt, in elk beeldmenu vind je daarvoor een optie.

Wat we doen is een deel van de Film-instellingen overbrengen naar de instelling die je voor Sport wil gebruiken. Zo combineren we de beste kleurweergave met de ideale instellingen voor sport. In de praktijk is het misschien minder werk om de Film beeldmodus aan te passen, maar die laten we liever ongemoeid. Zo eindig je met twee goede beeldmodi voor verschillende kijkomstandigheden.

Neem eerst een kijkje in de Film-beeldmodus, een aantal instellingen daar gaan we overnemen. We geven aan welke fabrikanten een andere benaming gebruiken. Noteer de ‘kleurtemperatuur’ (LG: Witbalans, ->Kleurtemperatuur, Samsung: Expertinstellingen, -> Kleurtint, Panasonic: Warmte kleur, Sony: Kleur, -> Temperatuur, Philips: Kleur, -> leurtemperatuur, Witpunt, TCL: Kleur, -> Kleurtemperatuur en Hisense: Kleurtemperatuur), de ‘Scherpte’, en ‘Kleur’.

Schakel vervolgens naar de Standaard of Dynamisch-modus die je als startpunt gaat nemen en pas die drie waardes aan met wat je gevonden hebt in de Film beeldmodus. De ‘Scherpte’ instelling mag je licht verhogen, maar we raden aan om niet boven 20 te gaan (op een schaal van 100), tenzij dat al in de filmmode het geval was. Een aantal fabrikanten hebben nog bijkomende scherpte instellingen, die mag je activeren in de laagste stand, of auto indien beschikbaar (LG: Superresolutie, Sony: Realiteits Creation, Philips: Ultra Resolution of Textuurverbetering, Panasonic: Resolutie Remasteren).

Sommige merken gebruiken ook instellingen om de kleuren wat intenser te maken. Bij Philips gaat het om ‘Kleurverbetering’, bij TCL om ‘Dynamische Kleur’, bij Sony om Live Colour en bij Panasonic om Kleur remasteren. Mogelijk maken die het gras te intens, dus we zien ze liefst uitgeschakeld, maar je kunt experimenteren met de laagste stand.

Een goede tip als je wat hulp zoekt om die instellingen te vinden: kijk op onze website naar een review van een tv van hetzelfde merk. We geven daar steeds een overzichtstabel van de instellingen.

De lichtsensor en HDR

De lichtsensor is een handige optie die de helderheid van het beeld aanpast al naargelang hoeveel omgevingslicht er is. Dat is zeker voor film een goede keuze maar voor sport minder belangrijk. Je kan hem dan ook uit laten staan. Zet je hem toch aan, kijk dan even na of jouw tv ook de kleurtemperatuur aanpast op basis van de lichtsensor. Die optie wil je namelijk uitschakelen, vermits we die instelling net zelf aangepast hebben.

Heb je het geluk om je sport in HDR te bekijken, weet dan dat HDR zijn eigen beeldmodes heeft. Je moet in dat geval de aanpassingen doen zowel in een mode die je in SDR gebruikt, als in de mode die je voor HDR gebruikt.

LG Signature M3 oled tv
Lees ook

Hoeveel (piek)helderheid heeft je tv nodig en waar let je op bij een aankoop?

Bewegingsscherpte

Tot slot wil je de beste die je televisie kan bieden. De instelling die daarvoor instaat is:

  • LG-Trumotion: onder beeld, Geavanceerde instellingen. Kies Vloeiende beweging.
  • Sony-Motionflow: onder beeld, Beweging. Kies Auto, of zet Soepelheid handmatig op 3.
  • Philips-Motionstijl: onder beeld, Motion. Kies Vloeiend.
  • Samsung- Beeldscherpte: Onder beeld, expertinstellingen: Koes Auto, of aangepast met Wazigheidsvermindering en Trilvermindering allebei op 10.
  • Panasonic-Intelligent Frame Creation:  onder beeld. Kies Maximum.
  • Hisense-Ultra Smooth Motion: onder beeld. Kies Vloeiend.
  • TCL-Bewegingsduidelijkheid: onder beeld, Geavanceerd, beweging. Kies Aan en zet verminder trillen op 10 en verminder vervagen op 10.

De meeste merken bieden daar drie tot vier standen, typisch ‘Uit’, ‘Helder’, ‘Standaard’ en ‘Vloeiend’. Voor het meest vloeiende beeld wanneer de camera over het veld vliegt, selecteer je bij alle merken de “vloeiend” stand. De stand die een stap lager is , typisch is dat Standaard of Natuurlijk, is ook een goede keuze als je de indruk hebt dat vloeiende teveel beeldfouten veroorzaakt.

Bewegingsscherpte tv
Lees ook

Achtergrond: Bewegingsscherpte op televisies uitgelegd

Vergeet het geluid niet

We hebben het uitgebreid gehad over beeld, maar een belangrijk deel van de sfeer komt van het geluid. Kijk voor een laatste keer in de instellingen, deze keer bij geluid, en activeer ook daar de ‘Sport’ modus als die beschikbaar is. Die creëert meestal een effect met wat surround. Vind je het resultaat niet aangenaam, start dan van de geluidsmode die je zelf prefereert, en speel wat met de virtuele surround-instellingen.

LG Gaming oled gx 2
Lees ook

Koopgids tv 2025: waar moet je op letten als je een nieuwe tv gaat kopen?

Reacties (0)