Review: Skullcandy Indy ANC – persoonlijk geluid centraal in audiobeleving

28 februari 2021 + 10 minuten 0 Reacties
skullcandy-indy-anc

Met de Skullcandy Indy ANC brengt de fabrikant een interessante set oordoppen op de markt, met gepersonaliseerd geluid. De kosten: 120 euro.

De Skullcandy Indy ANC is onderdeel van een drukke markt. Dat is ook niet gek, aangezien steeds meer mensen behoefte hebben aan een goede set oordoppen of natuurlijk een mooie koptelefoon. Door de pandemie en de strenge maatregelen, werken heel veel mensen thuis. Ook moeten ze thuis studeren en wordt er thuis gesport. Dat zijn allemaal activiteiten waarbij je goed geluid nodig hebt. In veel gevallen zodat je een les kunt volgen, duidelijk hoort wat iemand in een vergadering zegt of omdat je gewoon een strak geluid wil horen wanneer je aan het sporten bent.

Galaxy buds oortjes
Lees ook

Dossier: vijf betaalbare draadloze oortjes vergeleken 

Skullcandy Indy ANC: de specs

Het setje oordoppen ondersteunt bluetooth 5.0 en heeft een maximaal bereik van tien meter. In veel gevallen is dit prima, omdat je de oordoppen gebruikt in combinatie met een telefoon in je broekzak of een computer die op tafel staat. Mocht je toch even naar de keuken lopen dan is dat (natuurlijk afhankelijk van de grootte van je huis) in veel gevallen geen probleem. Je hoort geen storing of ruis. De Indy ANC heeft tevens Tile-ondersteuning ingebouwd. Raak je je oordoppen in huis kwijt, dan vind je ze heel snel terug met de Tile-app.

De interne accu van de Skullcandy Indy ANC gaat tot negen uur mee. Maak je gebruik van noise cancelling (de ruisonderdrukkingsfunctie), dan loopt de gebruiksduur terug tot ongeveer vijf uur. Je bergt de oordoppen op in een meegeleverde case, die tevens dient als oplader. Opladen gaat via de meegeleverde usb-kabel (zonder adapter) of draadloos. Zijn de oortje leeg, dan kun je de gebruikstijd oprekken tot 23 uur zonder of veertien uur met noise cancelling. Ook er is snelladen: met tien minuten kun je anderhalf tot twee uur luisteren naar je muziek.

De Skullcandy Indy ANC beschikt over drivers van twaalf millimeter groot. Ook is er een impedantie van 32 Ohms. De geluidsdruk ligt tussen de 98 en 103 dB en het frequentiebereik ligt tussen de 20Hz tot en met 20KHz. De oordoppen wegen 76 gram per stuk, maar voelen gelukkig niet zwaar aan. De fabrikant verder verschillende oordoppen mee, evenals een kleiner, plastic omhulsel. Merk je dus dat ze een beetje los zitten of helemaal uitvallen, dan heb je nog wat opties waarmee je de pasvorm kunt aanpassen naar jouw oorformaat.

Aan boord zitten vier microfoons, die de ruisonderdrukking regelen. Bovendien gebruik je die mics ook voor telefoongesprekken of vergaderingen. De persoon aan de andere kant van de lijn verstaat je prima, maar de kwaliteit blaast diegene niet omver. Slecht kunnen we het echter niet noemen, aangezien achtergrondgeluid ook redelijk gefilterd worden. Verder bedien je je muziek via de oordoppen, roep je er ook een stemassistent mee op en zijn de waterbestendig. Ze kunnen prima tegen zweet en een lichte regenbui. Ook zijn ze te koppelen aan de Skullcandy-app.

De Skullcandy-applicatie

Zo op het eerste gezicht lijken de oordoppen op het aanbod dat reeds beschikbaar is. Waar Skullcandy zich mee onderscheid is de applicatie waar je de Indy ANC aan kunt koppelen. Dit is niet verplicht, maar je verhoogt het plezier dat je uit het setje haalt enorm. Via de app krijg je bijvoorbeeld toegang tot drie geluidsmodi, bedoeld voor muziek, podcasts en films. De optie voor podcasts kun je ook prima gebruiken voor vergaderingen, andere meetings en online lessen. Het zorgt ervoor dat je gesprekken op een heldere wijze kunt volgen.

De standaardmodus is muziek. Dat is verder prima, omdat de kans groot is dat je de oordoppen hiervoor gebruikt. Gebruik je de app niet, dan kun je de instellingen van de oordoppen dus minder goed personaliseren. En dat laatste woord is erg belangrijk voor de fabrikant. Want in die app krijg je toegang tot Personal Sound. Na het volgen van een korte geluidstest, waarmee je gehoor in feite gecontroleerd wordt, schotelt de Skullcandy een gepersonaliseerde luisterervaring voor. Eentje die dus gebaseerd op het luistervermogen van je oren.

Dat maakt zo’n set oordoppen ontzettend interessant, helemaal wanneer er geen equalizer aanwezig is (zoals in heel veel gevallen). Over de kwaliteit van het geluid vertellen we verderop in de review meer. Andere functies zijn dus de noise cancelling (die je in- en uitschakelt via de gratis app) en de ambient mode. De ambient mode is in feite het tegenoverstelde van noise canceling en laat veel geluid door. Handig voor wanneer je deelneemt aan het verkeer bijvoorbeeld: zo ben je nog steeds alert voor geluiden vanuit je omgeving.

Er kleeft wel een klein nadeel aan het gebruik van de Skullcandy-app. Zo moet je ook je locatie constant aan hebben staan, om de verbinding tot stand te houden. Daarmee heeft de fabrikant ook toegang tot je locatie. Je kunt instellen dat de app alleen toegang heeft op het moment dat je hem gebruikt, maar voor sommige mensen kan dat een probleem vormen. Mocht je dat idee niet prettig vinden omwille van je privacy, dan kun je de app – en daarmee eigenlijk de unieke functies die erin zitten – niet gebruiken in combinatie met de Indy ANC.

Tappen, vasthouden en vegen

Je bedient de oordoppen met de app, maar dat kun je ook doen via de hardware. In de kleine handleiding staat hoe je de verschillende functies gebruikt. Dat is in principe prima, maar gelukkig staat ook alle informatie in de applicatie. Je kunt namelijk behoorlijk veel dingen regelen (nummers pauzeren, naar het volgende nummer gaan, stemassistent aanspreken, noise cancelling uitschakelen), maar aanvankelijk is dat best lastig te onthouden. Veel handelingen lijken namelijk op elkaar, waardoor je soms iets verkeerds doet.

En dat is zonde, want het zit het verder gemakkelijke gebruik van de Skullcandy Indy ANC in de weg. Weet je eenmaal hoe het werkt, dan heb je zowel de app als de handleiding niet meer nodig. Desondanks is het heel fijn dat de informatie zo toegankelijk gemaakt is. Voor basale muziekbediening kun je natuurlijk gewoon terecht in een muziekstreamingdienst naar keuze, maar bediening van de oordoppen zonder tussenkomst van je smartphone is nou eenmaal een ideale situatie. Hier mag dus meer aandacht naar uitgaan.

Verder is het setje oordoppen niet heel uitgebreid qua functionaliteit. Je kunt bijvoorbeeld slechts één apparaat tegelijkertijd koppelen en dus niet zomaar wisselen van apparaat. En dat had toch wel handig geweest wanneer je vaak wisselt van smartphone naar laptop. Je kunt weliswaar met één oordopje luisteren naar je muziek (of vergadering), maar dan hoor je het geluid in mono (en het andere oortje staat dan uit). Dat zijn dingen die bij de concurrentie vaak anders gaat — maar daar betaal je wellicht dan ook iets meer voor.

Audio met en zonder personalisatie

De eerste keer dat je naar muziek via de Skullcandy Indy ANC luistert, dan doe je een goede indruk op. De bas klinkt lekker vol en de hoge tonen schieten zo je oren in. Maar wanneer je even een paar minuten de tijd neemt om de gehoortest uit te voeren, waardoor het geluid op jouw gehoor afgestemd wordt, dan hoor je een gigantisch verschil in audiokwaliteit. Wanneer je dan teruggaat naar de oude stand, zonder het persoonlijke geluid, dan klinken de verschillende tonen ineens bedolven en bombastisch tegelijkertijd. En dat is geen lekker combinatie.

Dat persoonlijke geluid staat echt centraal in de audiobeleving en moet ook echt de reden zijn waarom je voor de Skullcandy Indy ANC gaat (mits je op zoek bent naar oortjes die goed geluid leveren), aangezien ze qua overige functionaliteit ietwat tegenvallen. De persoonlijke afgestelde audio klinkt waarschijnlijk voor iedereen anders. Bij ondergetekende zorgt de modus ervoor dat de bas naar de achtergrond verdwijnt, maar nog wel aanwezig is, terwijl de tonen in het midden en in de hoogte veel en veel meer ruimte genieten dan voorheen.

Audio is heel persoonlijk en wie weet is de normale stand voor jou prima, maar dan kun je ook gewoon voor een ander setje oordoppen gaan. Skullcandy levert met de persoonlijke audio iets unieks af waar je ook echt wat op de langere termijn aan hebt. Want merk je dat sommige dingen toch niet helemaal lekker klinken, dan kun je de oordoppen nog een keer instellen. En anders ben je aangewezen op de drie beschikbare modi, voor muziek, podcasts en films. Het enige wat echt niet fijn klinkt, is game-audio. Daar zit ietwat vertraging in.

We hebben de afgelopen weken heel wat muziek afgespeeld, zowel binnen als buiten. En een aantal dingen vallen op. Na het activeren van de persoonlijke audiomodus, klinkt het scherpe randje in de stem van zowel Miley Cyrus als Stevie Nicks op het nummer Edge of Midnight ongelooflijk gedetailleerd. Daarnaast gaat de stem van Muse-zanger Matthew Bellamy ook heel fijn over in het gitaarwerk op het nummer Supremacy. We hebben echt het gevoel dat de muziek binnenkomt zoals het bedoeld is; zelf Madness van Muse kan nu ontroeren.

Conclusie

De Skullcandy Indy ANC zijn in de basis fijne oordoppen. Centraal in de audiobeleving staat het persoonlijke afgestelde geluid. Doorloop je de gehoortest niet en kies je ervoor om met het standaardgeluid aan de slag te gaan, dan kunnen de oordoppen nog wel eens tegenvallen door muziek zowel bedolven als bombastisch te laten klinken. De details, fijne klanken, scherpe randje en warmen tonen komen pas écht goed tot hun recht wanneer je de persoonlijke audiobeleving activeert. Combineer dat met de ruisonderdrukking en je kunt alles heel goed horen.

Er kleven ook wat nadelen aan de Indy ANC. Zo zijn de oordoppen minder geschikt voor gamers, omdat er een klein beetje vertraging op de lijn zit. Die vertraging merken we niet op wanneer we naar een video kijken, dus dat moet prima kunnen. Daarnaast zijn er weinig extra functies die het gebruik vergemakkelijken en hebben we betere ruisonderdrukking gehoord inmiddels. Die is dus niet van het hoogste niveau, maar je wordt ook niet snel lastig gevallen. Voor twee, drie tientjes minder is de Skullcandy Indy ANC een prachtige set oordoppen; nu is die net even te duur.

8.0
unnamed

Beoordeling
Skullcandy Indy ANC

Pluspunten
  • Persoonlijk afgestemd geluid
  • Prima ruisonderdrukking
  • Draadloos opladen
Minpunten
  • Ruisonderdrukking kan iets beter
  • Weinig extra functionaliteit
  • Niet geschikt voor games

Beoordeling Skullcandy Indy ANC

De Skullcandy Indy ANC zijn in de basis fijne oordoppen. Centraal in de audiobeleving staat het persoonlijke afgestelde geluid. Doorloop je de gehoortest niet en kies je ervoor om met het standaardgeluid aan de slag te gaan, dan kunnen de oordoppen nog wel eens tegenvallen door muziek zowel bedolven als bombastisch te laten klinken. De details, fijne klanken, scherpe randje en warmen tonen komen pas écht goed tot hun recht wanneer je de persoonlijke audiobeleving activeert. Combineer dat met de ruisonderdrukking en je kunt alles heel goed horen.

Prijsvergelijker Skullcandy Indy ANC


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)