Deze drie verbeteringen kan Netflix goed gebruiken

07 augustus 2021 5 Minuten 0 Reacties
netflix-shutterstock

Een app die zo vaak wordt gebruikt, daar wordt snel ruimte voor verbetering gezien. We noemen drie mogelijkheden die streamingdienst Netflix aanzienlijk zou verbeteren.

Netflix krijgt er steeds meer concurrentie bij. Mede daarom is het van plan om uit te breiden naar gaming. Hopelijk blijft er ook voldoende focus op de hoofdstreamingdienst, want er zijn nog altijd verbeteringen te bedenken voor de rode N. 

Netflix is een Amerikaanse streamingdienst die in 1997 werd opgericht. Het heeft de televisiewereld op zijn kop gezet door geen gewone televisiezender te starten. Het startte een dienst waarbij je voor een vast maandelijks bedrag (in Nederland is dit momenteel vanaf 7,99 euro) keuze krijgt aan een hele bibliotheek vol films en series, die je kunt (verder)kijken wanneer jij dat wil. Ook waar je maar wil, want Netflix is een app, waardoor je er niet per se een televisie voor nodig hebt om het te kijken.

Streamingdienst Netflix

Netflix is sinds 2012 in Europa beschikbaar. Inmiddels is het wereldwijde aantal abonnees uitgegroeid tot een indrukwekkende 209 miljoen abonnees. Waar het in eerste instantie vooral bestaande content aanbood, is het inmiddels ook heel bekend om zijn Originals. Netflix investeert heel veel in het maken van zijn eigen films en series en dat doet het niet onverdienstelijk. Er zijn al meerdere grote film- en serieprijzen, waaronder Oscars en Emmy’s naar Netflix-producties gegaan. Vroeger was het voor een acteur ‘not done’ om van Hollywood-films naar televisieseries te gaan, maar tegenwoordig is dat mede dankzij Netflix vaak juist een slimme keuze voor de carrière. 

Advertentie

De streamingdienst heeft veel teweeggebracht in de wereld van entertainment en de dienst staat als een huis. Echter heeft het te maken met steeds meer concurrentie: Paramount+, HBO Max, Disney+, Amazon Prime Video en Videoland bijvoorbeeld. Het is ook steeds normaler geworden om binnen één huishouden meerdere streamingdienstabonnementen te hebben. Toch wil Netflix de nummer één van de wereld blijven, waardoor het zeker niet moet blijven stilstaan en moet blijven vernieuwen. Deze drie dingen zouden abonnees graag zien in de dienst:

Hele bibliotheek in alfabetische volgorde

Netflix is niet alleen groot geworden door zijn aanbod aan films en series: er is nog een reden waarom we Netflix zo waarderen. De algoritmen achter deze streamingdienst werken optimaal om te zorgen dat je na die leuke serie meteen weer een nieuwe serie krijgt aangeraden die je waarschijnlijk ook kunt waarderen. Echter werken die algoritmen zo sterk (je krijgt zelfs andere plaatjes te zien bij series gebaseerd op je genrevoorkeur), dat je je soms afvraagt of Netflix je wel alles laat zien wat er is. Natuurlijk kun je met de zoekfunctie altijd nog vinden wat je zoekt, maar het zou transparanter zijn als de mogelijkheid bestond om de hele bibliotheek in een keer te kunnen bekijken, bijvoorbeeld op alfabetische volgorde. Dan kun je zonder algoritmen zelf kiezen wat bij je past, uit het hele aanbod. Die alfabetische volgorde krijg je wel op je pc of laptop te zien overigens. Surf naar de website van Netflix, login en kies voor Series of Films. Rechtsboven kun je switchen van de standaardweergave naar alfabetische volgorde en krijg je alles te zien wat er op de streamingdienst staat. Nu de app nog.

Nieuwe afleveringen in je afspeellijst

Als je een serie helemaal hebt afgekeken, of je kijkt naar een serie waarvan Netflix wel slechts één aflevering per week live zet, dan is het handig om een seintje te krijgen wanneer er nieuwe afleveringen van een serie zijn. Nu geeft Netflix tegenwoordig met een rode banier aan dat er nieuwe afleveringen van een bepaalde serie zijn, maar dat blijft ook staan als je die afleveringen al hebt gezien. Het zou handig zijn als Netflix nieuwe afleveringen van een serie waarmee je helemaal bij bent tot die nieuwe aflevering vooraan in je afspeellijst zou zetten, zodat je meteen ziet hoe laat het is. Nu houden mensen vaak op sites zoals Trakt bij wat ze al hebben gezien, maar het zou logischer zijn om dat binnen één platform te kunnen doen. Zeker het platform waar je het ook kijkt.

Wegstrepen wat je al hebt gezien

De belangrijkste verbetering die Netflix zou moeten doorvoeren, dat is de mogelijkheid om films en series te ‘verwijderen’. Stel dat je een serie of film al hebt gezien, of 100 procent zeker weet dat je die nooit wil zien, dan zou er de optie moeten zijn om iets te verwijderen. Het is dan nog wel te raadplegen in een soort archief, maar je ziet dan op het platform in ieder geval content die nog helemaal nieuw voor je is en je waarschijnlijk ook daadwerkelijk overweegt om te kijken. Zeker series als Friends die in Nederland heel populair blijven, die worden constant gepusht door Netflix, terwijl je die hoogstwaarschijnlijk al drie keer in al zijn volledigheid hebt gezien. Dit zorgt er soms ook voor dat de content op Netflix wat gedateerd voelt, terwijl er toch echt wekelijks originele content op verschijnt. 

Meer informatie

Wil je meer weten over Netflix, ga dan naar onze speciale Netflix-pagina. Wil je weten of er deze week een nieuwe aanrader op Netflix komt? Lees dan onze Streamingtips.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)