Beste games van dit moment – deel 32 (zomer 2024)

14 juli 2024 + 10 minuten 0 Reacties
schim

In dit overzicht bespreken we de beste games die je nu speelt op je Xbox One, Xbox Series X, PlayStation 4, PlayStation 5 en Nintendo Switch.

In dit overzicht kijken we naar de beste games van de afgelopen twee, drie maanden. We kijken naar de games die voor verschillende consoles uitgebracht zijn: de Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One en Xbox Series X|S. Games die voor PS4 en Xbox One uitgebracht zijn, kunnen tevens gespeeld worden op de PS5 of Series X|S, vaak in betere kwaliteit. Heel vaak draaien games gewoonweg soepeler, maar in sommige gevallen is er ook een boost in het aantal frames per seconde. Soms komen we ook games tegen die wat minder goed in de smaak vallen. In de inhoudsopgave zie je welke games we behandelen.

SCHiM

We hebben een primeur te pakken bij FWD. Want we zijn één van de eerste Nederlandse media die een review plaatst van de game SCHiM. Dit is een kunstzinnige game uit de kokers van de Nederlandse gamemakers Ewoud van der Werf en Nils Slijkerman. Je kruipt in de rol van een schaduw die is losgekoppeld van zijn levenskompaan. Aangezien je een schim bent, kun je niet te lang in het licht leven en dien je je dus te bewegen van schaduw naar schaduw.

Dat levert vaak interessante puzzels op. Het begint allemaal vrij simpel met wat statische objecten en ditto schaduwen, maar al gauw worden er bewegende elementen geïntroduceerd. Denk dan aan lopende mensen of rijdende auto’s. Vervolgens spelen de ontwikkelaars met lichtbronnen, al dan niet gecombineerd met bewegende elementen, waardoor sommige schaduwplekken tijdelijk verdwijnen. Het is dus constant opletten geblazen tijdens het puzzelen.

Ondertussen word je verwend met allerlei kleine verhalen, door onder meer een aantal verzamelobjecten te verzamelen. Daar zijn er niet al te veel van, maar wel voldoende om de levels keer op keer opnieuw te willen spelen. Nederlanders zullen daarnaast de typische Nederlandse architectuur kunnen herkennen, omdat veel puzzellocaties gebaseerd zijn op plekken in Noord-Holland en Friesland. Dit is een unieke puzzelgame, voorzien van een prettige vormgeving.

Paper Mario: The Thousand-Year Door

Wie de Nintendo GameCube heeft meegemaakt en daar volop aan het genieten was van alles dat Nintendo daar zelf op uitbracht, kan zich misschien nog wel de game Paper Mario: The Thousand-Year Door herinneren. Destijds was dit een gigantische vette game, vanwege het boeiende verhaal en de goed uitgewerkte gameplay-ideeën. Vrijwel alles werd verbeterd wanneer je het spel naast zijn voorganger legt, simpelweg genaamd Paper Mario (voor de Nintendo 64).

Twintig jaar later verschijnt er een remake The Thousand-Year Door voor de Nintendo Switch, die bijna alle problemen met de originele titel oplost. Toegegeven, sommige problemen zijn door de jaren heen ontstaan. Zo is Paper Mario 2 geen lelijke game, maar zie je wel dat die verouderd is op grafische vlak wanneer je hem nu op originele hardware zou spelen. De remaster poetst werkelijk waar elk onderdeel op, zodat de titel een volwaardig uiterlijk heeft in 2024.

In Paper Mario: The Thousand-Year Door ga je als Mario op pad om Peach te redden. Dat is een eeuwenoud verhaal inmiddels, maar onderweg kom je genoeg afleidingen en verrassingen tegen waardoor het spel – zeker voor de mensen die hem nog niet gespeeld hebben – nog altijd fris aanvoelt. Dat komt onder meer door de goed uitgewerkte personages met duidelijke karakters en meningen, waar je constant mee te maken krijgt. De wereld leeft daardoor ontzettend.

Daarnaast zijn we blij dat Nintendo niets aan het gevechtssysteem gedaan heeft. Dat is nog altijd een interactief turn based-systeem, waarbij je om beurten aanvalt en ondertussen kunt reageren op wat de ander doet. Verder is het tof dat de kleine ergernissen van het origineel aangepakt zijn, waardoor je nu veel minder hoeft te backtracken. Deze game heeft de tand des tijds duidelijk doorstaan en is voor iedereen een aanrader die van toffe rpg’s of games met een pakkend verhaal houdt.

Sand Land

Sand Land is een actie-rpg met een open wereld, gebaseerd op een manga die in 2000 verscheen. Het verhaal is geschreven door de onlangs overleden mangaka (een schrijver en tekenaar van manga, Japanse stripboeken) Akira Toriyama. Die kennen de meeste mensen wellicht wel van de serie Dragon Ball (Z, GT of Super). Zodra je de game opstart zul je Toriyama’s iconische tekenstijl direct herkennen; de personages hadden zo uit Dragon Ball kunnen komen.

In Sand Land kruip je in de huid van de demonische prins Beelzebub. Je wordt vergezeld door wat kompanen, en trekt samen de woestijn in op zoek naar de felbegeerde lente. In deze Mad Max-achtige setting is water namelijk schaars, en het is aan jou de taak daar wat aan te doen. De game vertelt het verhaal van de manga, en de onlangs verschenen anime die daarop gebaseerd is. Dankzij de openwereldstructuur krijgen personages en omgevingen in elk geval genoeg ruimte om zichzelf te ontwikkelen.

Je zult misschien denken dat je bekend moet zijn met het bronmateriaal om van deze game te kunnen genieten, maar niets is minder waar. Wij kenden de manga ook niet, en hebben ons toch flink vermaakt vanwege de uitnodigende verhaalvertelling. De gameplay is op sommige punten wat minder sterk, omdat je vaak door een lege wereld reist waar je her en der aangevallen wordt en ondertussen allerlei onderdelen verzameld om je eigen voertuigen te verstevigen.

Het is een oude en inmiddels beproefde gameplayformule, die zeker in de tweede helft van de game wat steil aanvoelt. Maar als je je puur op het verhaal focust en gewoon lekker het verhaal doorloopt, staat je een prettige ervaring te wachten. Sterker worden gaat namelijk heel natuurlijk en de verschillende bonussen die je krijgt zijn best vet. Je kunt elk gevecht aanvliegen zoals je wil: te voet, in een mech of in een tank, waardoor er toch best wat variatie ontstaat.

Luigi's Mansion 2 HD

Dat Nintendo zich de laatste tijd wat meer op remakes en remasters concentreert, blijkt ook wel uit de release van Luigi’s Mansion 2 HD. Dit is een heruitgave van een Nintendo 3DS-game die in 2013 verscheen — elf jaar geleden alweer. Destijds had de game voornamelijk last van een vreemde bediening, vanwege de afwezigheid van een tweede analoge knuppel. De 3DS had die niet aan boord (al was er wel een accessoire beschikbaar die hem toevoegde: de Circle Pad Pro).

Dat is meteen een probleem dat de Nintendo Switch-versie oplost, aangezien zowel de normale controller als de Joy-cons een tweede analoge knuppel hebben. Desondanks is het voor spelers van het eerste uur nog altijd mogelijk gebruik te maken van de oude besturing, mocht je dat echt willen of missen. De bediening met de tweede analoge knuppel maakt het spel in elk geval een stuk toegankelijk dan voorheen, aangezien Luigi zich soepel laat besturen.

In Luigi’s Mansion 2 HD moet je, net als in het origineel, een spookhuis doorzoeken. Je zuigt schatten en spoken op, verkent een groot landhuis en lost ondertussen allerlei soorten omgevingspuzzels op. In tegenstelling tot het origineel (Luigi’s Mansion op de Nintendo GameCube) kun je dat huis niet vrij verkennen. In plaats daarvan is de game ingedeeld in verschillende missies. Aan de basis heeft Nintendo dus niet gesleuteld.

Dat is zowel een voor- als nadeel. Het voordeel is dat de originele geest van de game behouden blijft, en dat je gemakkelijker gemiste verzamelobjecten kunt opsporen. Het nadeel is dat je dat huis niet vrij kunt verkennen, zoals in deel één en Luigi’s Mansion 3. Verder valt ons op dat de game veel lichter is dan op de 3DS, waardoor er wat aan spanning verloren gaat. Ook de multiplayer stelt een beetje teleur, omdat je niet op één console met meerdere spelers kunt spelen.

Beyond Good & Evil - 20th Anniversary Edition

We houden het nog even op remasters, aangezien onlangs ook de game Beyond Good & Evil – 20th Anniversary Edition uitgebracht werd. Dit is een actie-avonturentitel uit 2003, die in 2011 al eens opnieuw onder de aandacht kwam door een release op Xbox 360 en PlayStation 3. Deze nieuwe versie is echter beschikbaar voor moderne platformen, zoals PlayStation 5, Xbox Series en Nintendo Switch, met verbeterde graphics en extra spelmodi.

In Beyond Good & Evil ben je Jade, een verslaggever die gewapend met een camera de wereld verkent. Zoals het een goede journalist betaamt wil ze misstanden aan de kaak stellen. Ze wordt daarin bijgestaan door een techneut, een koddig varken genaamd Pey’j, en samen trekken ze de wereld in. Wat blijkt: de eenheden die de planeet waarop ze leven juist moet beschermen, doet dat vermoedelijk niet. En aan jou de taak om te achterhalen wat er speelt.

Grafisch gezien heeft de game een flinke boost gekregen. Niet alleen is de resolutie hoger en ziet alles er haarscherp en kleurrijk uit, ook de animaties zijn vloeiender. De hoofdpersonages hebben daarnaast meer expressie meegekregen. Veel nummers zijn daarnaast ook helemaal opnieuw opgenomen. Daardoor voelt de game heel bekend aan, terwijl je als oudere speler toch het idee kan hebben iets nieuws mee te maken. Het is een fijne combinatie.

En hoewel het vechten een beetje achterhaald aanvoelt en de camera niet altijd meewerkt, hebben we ons toch flink vermaakt met deze remaster. De game biedt namelijk veel variatie aan met vechten, foto’s maken en rondreizen op je hovercraft. En ondanks het feit dat dit geen openwereldgame is, kun je toch de levels verkennen voor belangrijke upgrades. Daarnaast kun je genieten van een nieuwe speedrunmodus, die je kennis en vaardigheid op de proef stelt.

Endless Ocean: Luminous

Endless Ocean: Luminous is, net als zijn voorganger op de Wii, een game waarin je op je gemak een eindeloze oceaan verkent en ontdekt. Je komt tijdens het duiken allerlei soorten vissen en andere wezens tegen, waar je ook nog meer informatie over krijgt. Dit kan dus een leerzame ervaring zijn, als je je daarvoor openstelt. De wereld om je heen wordt automatisch gegeneerd, waardoor geen zwemsessie hetzelfde is. Elke sessie is dus uniek, maar ook heel sfeervol.

Want hoewel we vinden dat de oceaan soms wat leeg aanvoelt, komen we onderweg toch wat interessante locaties tegen. Denk dan aan koraal of schepen die verloren zijn gegaan. Toch hadden we graag gezien dat de ontwikkelaar zelf wat levels of omgevingen zou hebben gebouwd, zodat het spel meer uiteenlopende omgeving had kunnen presenteren. Endless Ocean: Luminous ziet er gelukkig wel vrij strak en kleurrijk uit, en draait bijzonder soepel op de Switch-hardware.

Naast het verkennen en ontdekken van vissen, kun je ook schatten opgraven. Dat zorgt voor een extra gameplaylaag die de boel lang interessant kant houden. Wanneer je aan Endless Ocean: Luminous begint, houdt er dan rekening mee dat er geen gevaren zijn. Je kunt niet stikken door een gebrek aan zuurstof, bijvoorbeeld. Maar dat is ook een beetje de aard van het beestje. Daardoor is deze titel misschien niet voor iedereen — maar iedereen die zich graag verliest in content, vindt hier snel zijn plekje.

Meer lezen?

Disclaimer: voor alle games die we testen voor het overzicht, hebben we een recensiecode of -exemplaar ontvangen. Mocht je een game missen op de lijst, dan hebben we daar geen code of exemplaar voor gekregen. We hebben dit keer geen codes ontvangen voor Super Monkey Ball: Banana Rumble en Shin Megami Tensei V: Vengeance, omdat uitgever Sega van pr-bureau gewisseld is. Inmiddels hebben we contact gelegd, maar we waren te laat voor een code.

Voor meer informatie, tips en adviezen voor de zoektocht naar een nieuwe tv waar je de beste games op kunt spelen, kun je terecht in de sectie tips en adviezen . Hier lees je ook alles over een perfect audiosysteem en koopgidsen voor alle apparatuur.

Lees ook onze recensies van gameconsoles

Reacties (0)