Beste games van dit moment – deel 28 (zomer 2023)

24 juni 2023 + 10 minuten 4 Reacties
beste-games-final-fantasy-16-1

In dit overzicht bespreken we de beste games die je nu speelt op je Xbox One, Xbox Series X, PlayStation 4, PlayStation 5 en Nintendo Switch.

In dit overzicht kijken we naar de beste games van de afgelopen twee, drie maanden. We kijken naar de games die voor verschillende consoles uitgebracht zijn: de Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One en Xbox Series X|S. Games die voor PS4 en Xbox One uitgebracht zijn, kunnen tevens gespeeld worden op de PS5 of Series X|S, vaak in betere kwaliteit. Heel vaak draaien games gewoonweg soepeler, maar in sommige gevallen is er ook een boost in het aantal frames per seconde. Soms komen we ook games tegen die wat minder goed in de smaak vallen.

Street Fighter 6

Het probleem van vechtspellen in het algemeen is dat ze vaak ontoegankelijk zijn. Zeker wanneer een serie al een tijdje meegaat, dan worden de spelregels en de mogelijkheden te uitgebreid. Nieuwe spelers vermijden dergelijke spellen vaak, omdat ze niet bereid zijn de benodigde tijd en energie te investeren om een beetje op niveau te komen. En soms niet eens dat; zonder zo’n verplichte investering is het vaak niet eens mogelijk de game op een basaal niveau te beleven. Street Fighter 6 brengt daar gelukkig verandering in.

Het spel bevat namelijk een belangrijke speloptie, waarmee de besturing flink versimpeld wordt. Je hoeft geen ingewikkelde knoppencombinaties te onthouden én uit te voeren en kunt – á la Super Smash Bros. – met een paar keer drukken al snel toffe moves tevoorschijn toveren. Zeker voor nieuwkomers of mensen die geïnteresseerd zijn in vechtgames is dit de ultieme oplossing. Street Fighter 6 maakt de spelbeleving namelijk ontzettend toegankelijk. Veteranen kunnen uiteraard kiezen voor een traditionele besturing.

Daarnaast is er dit keer een soort verhaalmodus waarin je vrij rondloopt in een grote wereld en het opneemt tegen allerlei soorten vechters. Het mooie aan deze modus is dat er tussendoor minigames gespeeld kunnen worden, die je vrijwillig kunt opstarten. Die minigames leren voornamelijk de minder ervaren mensen om te gaan met de ingewikkelde besturing, maar dan vaak zonder dat ze dat doorhebben en zonder dat het al te veel energie kost. Dit soort elementen maakt van Street Fighter 6 één van de beste games van dit moment.

Resident Evil 4 Remake

Als je aan menig gamer vraagt wat één van de beste games ooit gemaakt is, dan is de kans groot dat Resident Evil 4 een paar keer voorbij komt. Dat spel verscheen voor het eerst in 2005 op de Nintendo GameCube en heeft sindsdien veel liefde, aandacht en lof gekregen. Niet alleen in de vorm van nieuwe uitgaves voor andere spelcomputers, maar ook vanwege het blauwdruk dat andere game-ontwikkelaars gretig gebruiken. Al die games waarbij de camera over de schouder hangt? Die heb je te danken aan Resident Evil 4.

Daarom is het fantastisch om te zien dat Capcom besloten heeft Resident Evil 4 Remake uit te brengen, helemaal opnieuw opgebouwd en vormgegeven volgens nieuwe standaarden. En dat terwijl de ontwikkelaar de basis respecteert. Dit levert een moderne, doch klassieke ervaring op. Resident Evil 4 Remake is een survivalhorrorgame waarbij je vaak items moet managen om te kunnen overleven. De capaciteit voor het meenemen van spullen is beperkt, wat het gevoel van overleven op den duur alleen maar meer en meer versterkt.

Door het design van de game, en de vijanden die je kant op komen, gecombineerd met het gebrek aan ruimte, kom je keer op keer terecht in situaties die ontzettend stressvol zijn. Je moet je hoofd koel houden om het einde van de credits te kunnen zien, en daar schuilt dan net de uitdaging in. Resident Evil 4 Remake is een echte test in stressbestendigheid. Voor gamers die het origineel gespeeld hebben, is het goed om te weten dat er ook wat dingen veranderd zijn, waardoor voor hen het avontuur alsnog fris kan aanvoelen.

Final Fantasy XVI

Als je denkt aan Final Fantasy, dan denk je misschien aan onderhoudende rpg’s die je al sinds de NES en SNES kunt beleven (daar later meer over in dit overzicht). Voor het nieuwste deel in de franchise, Final Fantasy XVI, kun je het beste een groot deel van die kennis overhoop gooien. Nu houdt uitgever Square Enix ervan om elk deel in deze serie een aparte draai te geven, maar met het zestiende deel zet die de ervaring op z’n kop. Weg zijn de gevechten waarin je moet wachten op je beurt of een apart systeem. Dit is namelijk een actie-rpg.

Nu hebben bijvoorbeeld Final Fantasy XV en Final Fantasy VII Remake al meer dan genoeg actie-elementen in het gevechtssysteem zitten. Maar Final Fantasy XVI is wat dat betreft meer actie dan rpg. Denk meer aan Devil May Cry dan aan Final Fantasy en je zit goed. Ondertussen krijg je nog steeds te maken met items die je kunt dragen en aandoen, evenals teamleden die je kunt aansturen. Square Enix is de rpg in Final Fantasy XVI dus niet helemaal vergeten, maar vergis je niet: verwacht geen rustig avontuur met turn-based battles.

De zijmissies zijn soms niet altijd even denderend. Ook kun je je afvragen waarom er een levelsysteem is wanneer je constant één richting oploopt en vijanden tegenkomt die even sterk of soms iets sterker zijn; maar laat het de pret niet drukken. Het verhaal is over het algemeen boeiend genoeg om van begin tot eind mee te willen krijgen en qua graphics heeft de serie er nog nooit zo goed uitgezien. Bovendien is de game supertoegankelijk, dankzij uitgebreide tutorials en het actieve loresysteem, dat je op elk moment kunt raadplegen voor context.

Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon

Als je bekend bent met de Bayonetta-reeks, en deel drie gespeeld hebt, dan ben je misschien ook wel bekend met het personage Cereza. In Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon maken we opnieuw kennis met de heks, maar dan voordat ze het personage uit deel drie wordt. Om zo krachtig als een Umbran Witch te kunnen worden, moest Cereza eerst trainen onder Morgana. Dat gaat niet zonder slag of stoot, waardoor de jonge heks dus op avontuur gaat. In dit geval in het Avalon-bos, waar ze een grote verzameling Fearies tegenkomt.

Dit zijn monsters die beschikken over magische krachten. Ondertussen heeft Cereza ook een demon opgeroepen uit een plek genaamd Inferno, die het daar niet mee eens was. Cereza probeert hem terug te sturen, maar daar is ze nog niet krachtig genoeg voor. Beide personages besluiten samen te werken om al hun problemen op te lossen. Verkijk je overigens niet op de impact van het verhaal. Want hoe komisch of basaal de opzet ook klinkt, het gaat verrassend diep. Ondertussen legt deze game ook dingen uit over de andere Bayonetta-titels in de reeks.

In Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon neem je de controle over beide personages, terwijl je puzzels oplost en je een weg door de wereld vindt. Je bedient beide personages met één controller en dat is even wennen; maar de voorgeschotelde puzzels maken het je nooit te lastig qua besturing. Qua combat doet Cereza geen schade, maar haar demon wel. En ook dat levert unieke en diepgaande gameplay op, die niet snel saai wordt. Al met al zijn we positief verrast door dit spel en dat zagen we niet uitkomen. Twijfel je dus over het spel, dan kun je de gok wagen.

Star Wars: Jedi Survivor

In Star Wars: Jedi Survivor kruip je wederom in de huid van Cal Kestis. Dat personage kennen we uit het vorige deel, Fallen Jedi, waarin hij het onder meer opnam tegen Darth Vader. In het vervolg krijgen Kestis en z’n vrienden nog steeds te maken met de tirannie van de Galactic Empire en moeten ze dus allemaal zien te overleven in een barre wereld. Voor gamers is dat niet zo erg. Want Jedi Survivor pakt in feite alles van deel één en bouwt daarop voort qua gameplay en verhaal, waardoor ze een groots en diepgaand avontuur voorgeschoteld krijgen.

Star Wars: Jedi Survivor gooit een hoop dingen op de schop. Zo heeft Kestis verschillende houdingen, die allemaal hun eigen, unieke eigenschappen met zich meebrengen. In totaal gaat het om vijf van die houdingen. Star Wars-fans kunnen hun lol niet op en zullen her en der dingen herkennen vanuit de films en andere, recente projecten. Daarnaast is het zo dat je je powers uit het eerste deel niet kwijt bent. Je hebt geen geheugenverlies of iets dergelijks, waardoor je de dingen niet opnieuw hoeft te leren. Een verademing, aangezien games dit niet vaak zo doen.

Qua leveldesign kun je rekenen op meer, groter en dan nog een schepje erbovenop. De verschillende werelden bieden volop kans om lekker op verkenning te gaan, maar als speler word je wel constant beperkt in je bewegingsvrijheid. Dat is logisch, gezien de aard van het beestje, maar in Jedi Survivor gebeurt het gevoelsmatig behoorlijk vaak. Tot het irritante aan toe. Datzelfde geldt voor de grote hoeveelheid verzamelobjecten. Ergens moet we een grens trekken en Star Wars: Jedi Survivor laat zien dat genoeg, genoeg is. De basis is echter, gelukkig, voortreffelijk.

Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp

Het is je vergeven als je niet meer weet dat Nintendo vroeger nog wel eens games in de Advance Wars-reeks uitbracht. Het laatste deel verscheen in 2008 voor de Nintendo DS en sindsdien hebben we niets meer van de franchise vernomen. Tot nu dan, aangezien de eerste twee delen opnieuw gemaakt zijn voor de Nintendo Switch. Tenminste, dit zijn de eerste twee delen die in Europa verschenen. Gamers in Japan genieten al een jaar of dertig van deze reeks, waarin tactische oorlogsslagvelden centraal staan.

Advance Wars komt uit dezelfde koker van de mensen die verantwoordelijk zijn voor Fire Emblem. Echter, de remake wordt gemaakt door het team van WayForward. Ondanks het feit dat dit een capabele ontwikkelaar is, laat die toch wat kansen liggen. Laten we eerst positief beginnen. De visuals van Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp ogen fenomenaal. De CO’s (de officieren waarmee je speelt) zien er levendiger uit dan ooit en met de enkele regels ingesproken tekst, hebben ze ook meer karakter gekregen van WayForward.

Ook staat de gameplay nog fier overeind. Dat kan haast ook niet anders, want tactische gevechten plannen blijft tijdloze gameplay. Ik ben minder te spreken over de instortende framerate tijdens het spelen, de plastic look van de soldaten en voertuigen en het gebrek aan een online multiplayer. Ja, je kunt online tegen je vrienden spelen, maar dat is het wel. Ook Fire Emblem: Engage had last van een vreemd online multiplayersysteem. Dit alles zorgt ervoor dat dit pakket toch wat minder aantrekkelijk is dan gehoopt.

Puzzle Bobble: Everybubble!

Wanneer je al wat langer meedraait in het gamelandschap, dan ben je misschien al bekend met de game Bust-a-move. Dit is de Europese titel voor een populaire serie die elders ook Puzzle Bobble genoemd wordt. Welke naam je ook aanhoudt, het principe is hetzelfde. Je schiet gekleurde balletjes tegen andere gekleurde balletjes aan, om die uit beeld te krijgen. Het spel eindigt wanneer alle balletjes verdwenen zijn (of wanneer je aan alternatieve voorwaarden voldoet). Het eerste deel stamt uit 1994.

We zijn inmiddels dertig jaar verder, maar de serie krijgt nog steeds aandacht van uitgever Taito. Het nieuwste deel in de serie, Puzzle Bobble: Everybubble! heeft een aantal toffe troeven in handen. Denk dan aan een uitgebreide verhaalmodus met 700 levels (waar je echt je best voor moet doen) en een coöperatieve stand voor vier spelers. Je kunt het verhaal met drie vrienden doorspelen, die op elk moment kunnen vertrekken of aanschuiven. Verder is er een modus waar je het tegen je vrienden kunt opnemen.

Voorheen kon dat al, in een één-tegen-één-modus, maar nu is er ook een twee-tegen-twee-stand. Bovendien is er een online modus waar je het tegen andere spelers kunt opnemen en een speciale Space Invaders-stand. Die laatste modus combineert Puzzle Bobble-gameplay met de Space Invaders-layout. Dat is voor heel even leuk, maar door een gebrek aan (online) leaderboards of andere prikkels ben je snel op die modus uitgekeken. Voor de rest is Puzzle Bobble nog net zo leuk als vroeger, voor zowel jong als oud.

Soulvars

Soulvars is een Japanse role playing game die elementen van een card battler bevat. Het spel speelt zich af in een toekomst waarin mensen ontzettend veel misbruik van technologie gemaakt hebben. Daardoor zijn er monsters ontstaan, die burgers het leven zuur maken. Aan jou de taak om als Soulbearer die monsters, genaamd Dominators, te verslaan. Hoewel de opzet van het verhaal best cool klinkt, is er een hoop onduidelijk. Dat komt onder meer door de presentatie, slechte vertalingen en gebrek aan context.

Wanneer je Soulvars opstart, dan beland je namelijk midden in de actie. Je moet meteen aan de bak, zonder dat het spel je ook maar iets meegeeft over het bovenstaande. Daarnaast legt die ook weinig tot niets uit over het gevechtssysteem, waardoor je aanvankelijk dus in het diepe gegooid wordt. Wat ben je hier aan het doen, waar ben je mee bezig en waarom ben je hier? Meestal geven games antwoord op dergelijke vragen wanneer je begint, maar bij Soulvars is dat helaas niet het geval. Is de game dan toch het spelen waard?

We willen graag meegeven van wel. Want de combat is redelijk diepgaand. Je kunt aanvallen (in de vorm van kaarten) combineren en daarmee nieuwe moves vrijspelen. Ook kun je de aanvallen van de verschillende personages in je team elkaar laten opvolgen, voor nog meer damage. En daarnaast heb je typische elementen als zwaktes, buffs, debuffs en nog veel meer. Dit is echt leuk, maar de fun laat lang op zich wachten. Aan het gevechtssysteem ligt het dus niet, maar aan de presentatie wel. Dit is een titel die we aanbevelen met een duidelijk waarschuwing.

Lego 2K Drive

Het blijft een immens populaire categorie games, de kartracer. En het moge duidelijk zijn dat we op de FWD-redactie niet vies zijn van een potje racen. Het ene na het andere kartspel komt uit en nu doet Lego ook een leuke duit in het zakje met Lego 2K Drive. Maar Lego 2K Drive is niet alleen een toffe kartracer. Het grootste deel van de game bestaat uit grote open werelden en een verhaal, zoals we van alle andere Lego-games gewend zijn. En dat is niet bedoeld als nadeel, want de typische Lego-gamehumor is in groten getale aanwezig.

De verhaalmodus bestaat uit een paar grote open werelden die je, naarmate je meer races wint, vrijspeelt. Het toffe aan deze werelden is dat je ze bijna helemaal kunt verkennen. De game is namelijk niet alleen maar een kartracer. Zo verandert je voertuig in een boot, of een quad als je over verschillende ondergronden, of water rijdt en vaart. Een game die daarbij in de buurt komt, is Sonic & All-Stars Racing Transformed. Het wisselen van voertuig gebeurt automatisch en brengt een andere rijstijl met zich mee. Dit is heel tof gedaan en zorgt ervoor dat de races en ook de open werelden niet altijd hetzelfde aanvoelen. Daarnaast heeft elke wereld ook een eigen thema, met elk zijn eigen toffe races en challenges.

Net zoals in elke racegame speel je verschillende voertuigen vrij na het winnen van races, maar in Lego 2K Drive kun je ook je eigen voertuigen in elkaar zetten. Dit is super uitgebreid en het is vet om met je eigen design te kunnen racen. Het maakt niet uit hoe gek zo’n voertuig oogt, want het heeft geen effect op de performance van de voertuigen en dat maakt het toegankelijk. Verder kun je ook nog normaal tegen elkaar racen. Hier kun je ook uren raceplezier aan beleven, want de banen zijn levendig en de powerups en wapens cool om te gebruiken.

Final Fantasy Pixel Remaster Collection

De Final Fantasy Pixel Remaster Collection is een collectie van zes Final Fantasy-spellen die door de jaren heen voor de Nintendo (NES) en Super Nintendo (Super NES) zijn verschenen. Dit verzamelpakket aan fantastische games verscheen eerder al voor mobiele apparaten en Steam en is sinds begin dit jaar ook verkrijgbaar voor Nintendo Switch en andere spelcomputers. Het doel van deze collectie is om de games toegankelijker dan ooit te maken, terwijl de ontwikkelaars het bronmateriaal gewoon blijven respecteren. En dat is goed gelukt!

Niet alleen qua gameplay, maar ook qua graphics hebben de zes titels speciale aandacht gekregen. De pixels zien er scherper en kleurrijker uit dan ooit en de werelden hebben nog niet eerder zo geleefd als nu. Bovendien is de user interface voor alle zes de delen nu gelijkgetrokken, waardoor je een gestroomlijnde ervaring overhoudt. Daarnaast zijn we ontzettend te spreken over de nieuwe muziek die uitgever Square Enix voor de collectie gemaakt heeft. Ben je speler van het eerste uur, dan ga je daar waarschijnlijk ontzettend goed op.

Op het gebied van gameplay heeft Square Enix de nodige veranderingen doorgevoerd. De grote hoeveelheid kleine tweaks zullen te veel ruimte innemen in deze korte review, maar ga er maar vanuit dat de ervaring er flink op vooruitgegaan is. Je kunt sneller (of langzamer, voor een grotere uitdaging) geld en ervaringspunten verzamelen, waardoor je ook meer kunt experimenteren met spells en andere aanvallen. Helaas is het ook zo dat er veel content uit latere re-releases geschrapt is, waardoor dit toch nog niet de ultieme versies van alle zes de delen zijn.

MotoGP 23

We zijn op het punt van dit nieuwe jaar gekomen dat de jaarlijkse sportgames uit gaan komen en nu is het de beurt aan de officiële MotoGP-game. Milestone timmert al jaren aan de weg met de serie en dat is te merken. De simulatiemotorracer begint steeds meer op het echte werk te lijken. Als je de motor goed weet te besturen, maak je mooie vloeiende bewegingen. Maar het kleinste foutje wordt genadeloos afgestraft. Aan de ene kant is de verbeterde besturing heel tof, want je waant je een echte coureur.

Maar dat betekent ook dat de besturing een stuk moeilijker is. Daar is gelukkig nu dan ook een oplossing voor. Er bestaat nu een heuse rookie mode die je tijdens de race aan de hand meeneemt en veel werkt uit handen neemt. Zo kun je het beste zien waar je moet remmen en moet insturen op de tracks. En het is een toffe manier om te leren. Dat maakt dit soort games toegankelijk. Aangezien dit al deel zoveel is, vormt dat nog wel eens een probleem — dus het is goed om te zien dat de ontwikkelaar daar een keer iets aan doet!

Coureurs moeten tegenwoordig niet alleen goed in racen zijn. Een groot deel van de job bestaat ook uit het handhaven van je publieke imago met onder andere social media. Daar is tof op ingespeeld door aan de career mode een social media-mode toe te voegen, waar je op andere coureurs moet reageren en zo vette challenges kunt vrijspelen. Tof gedaan en het voegt wat toe aan de anders doorgaans kale carrièremodus. Het is natuurlijk vet om in je eigen carrière en team te racen, maar het is nog vetter om tegen elkaar te racen. Dit kan natuurlijk wederom in de online lobby’s, maar ook in LiveGP. Een toffe mode waarin je in wekelijkse events de beste tijd moet proberen neer te zetten.

We Love Katamari Reroll + Royal Reverie

Misschien kun je je het je niet voorstellen, maar We Love Katamari is bijna twintig jaar oud. Mocht je niet bekend zijn met deze serie, dan is dat niet erg. Ondanks het feit dat er redelijk wat vervolgen zijn verschenen, was het eerste deel een gecertificeerde sleeper hit. In de Katamari-serie kruip je in de huid van prins die een grote, plakkerige bal door een level duwt. Zijn taak: zo veel mogelijk spullen aan die bal laten plakken. Hoe groter de bal wordt, hoe meer objecten je kunt opraten — en hoe meer punten je uiteindelijk kunt verzamelen.

Voor deze heruitgave heeft uitgever Bandai Namco niet alleen de graphics opgepoetst. Zo kun je rekenen op vijf nieuwe levels, die niet in de originele game zaten. Heb je de game in 2005 op PlayStation 2 gespeeld, dan kun je nu dus wat nieuwe ervaringen beleven. De nieuwe levels vallen onder de Royal Reverie-noemer en zijn geremixte levels uit latere delen, evenals ietwat aangepaste versies uit de hoofdtitel. Het zijn niet compleet nieuwe belevingen, maar misschien is de twist voldoende om er plezier uit te halen. De basis van de game is even sterk als altijd.

Verder heeft We Love Katamari Reroll + Royal Reverie nog wat aspecten die het voor zowel nieuwkomers als oude rotten leuk en fris kunnen houden. Zo kun je nu een afspeellijst maken met je favoriete nummers, terwijl je ondertussen lekker door de levels rolt. Ook is er een compleet hintsysteem, dat vooral nieuwe spelers op weg helpt door de grote omgevingen. Ben je benieuwd naar wat Katamari is of verlang je terug naar tijden van weleer, dan lijkt het ons een goed idee We Love Katamari Reroll + Royal Reverie op de kop te tikken.

F1 23

Het is weer zover: we kunnen gaan genieten van officieel F1-raceplezier! F1 23 is uit en racet lekker over de baan. De officiële F1-racegame van Codemasters is al jaren een ontzettend toffe simulatieracer, die met met de nieuwste editie nog beter geworden is. Het scheelt niet veel meer of het lijkt heel dichtbij het echte werk te komen. Net als in het echt rijden de topwagens als een zonnetje (met soms wat mankementen) en moet je met de lager gerankte teams beter oppassen. Dat houdt de gameplay op z’n tijd gelukkig fris.

Zo moet je dat dus ook doen in de mode die terug is van weggeweest: Braking Point. Daarin speel je met Aiden Jackson die in een nieuw team op de grid zichzelf moet zien te bewijzen. Codemasters wil deze mode graag de aandacht geven die het verdient, aangezien die vorig jaar niet van de partij was. Gelukkig is Braking Point nu een stuk toffer. De cinematics zien er beter uit, met personages die fijnere gezichtsuitdrukkingen hebben dan sommige rpg’s. Daarnaast hebben de acties op én naast de baan nu invloed op wat je te zien krijgt en wat andere coureurs op de baan doen. Heel vet gedaan en je waant je zowaar in een aflevering van Drive To Survive.

F1 World is nu ook uitgebreid met verschillende nieuwe events om in te racen, waarmee je challenges kunt vrijspelen en daarmee upgrades voor je auto krijgt. Het is vrijwel een nieuw soort carrièremodus bovenop de bestaande mode die natuurlijk ook nog speelbaar is. Het is een toffe manier om meer voor de carrièrespelers te doen. De officiële F1-game is al jaren een toonaangevende racegame en zo is dat dit jaar niet anders. De teams zijn uiteraard up-to-date en de looks en feel zijn wederom een stuk beter. De beste game voor de Formule 1-fan!

Meer informatie

Voor alle games die we testen voor het overzicht, hebben we een recensiecode of -exemplaar ontvangen. Mocht je een game missen op de lijst, dan hebben we daar geen code of exemplaar voor gekregen. 

Voor meer informatie, tips en adviezen voor de zoektocht naar een nieuwe tv waar je de beste games op kunt spelen, kun je terecht in de sectie tips en adviezen . Hier lees je ook alles over een perfect audiosysteem en koopgidsen voor alle apparatuur.

Lees ook onze recensies van gameconsoles

Reacties (4)