Beste games van dit moment – deel 20 (zomer 2021)

20 juni 2021 + 10 minuten 0 Reacties
new-pokemon-snap-beste-games

In dit overzicht bespreken we de beste games die je nu speelt op je Xbox One, Xbox Series X, PlayStation 4, PlayStation 5 en Nintendo Switch. In dit overzicht vind je onder meer New Pokémon Snap, Returnal, MotoGP 21 en Nier Replicant.

In dit overzicht kijken we naar de beste games van de afgelopen twee, drie maanden. We kijken naar games die voor verschillende consoles uitgebracht zijn: de Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One en Xbox Series X|S. Games die voor PS4 en Xbox One uitgebracht zijn, kunnen tevens gespeeld worden op de PS5 of Series X|S, vaak in betere kwaliteit. Heel vaak draaien games gewoonweg soepeler, maar in sommige gevallen is er ook een boost in het aantal frames per seconde. Hoe dan ook: veel gameplezier, maar dat lukt aardig met deze games.

Ratchet & Clank: Rift Apart

Als je op zoek bent naar een game om te zien wat de PlayStation 5 echt in huis heeft, kijk dan niet verder dan Ratchet & Clank: Rift Apart. Dit is een platformvideogame, waarin je rent, springt, slaat, schiet en verzamelt, terwijl je ondertussen de omgevingen in je opneemt. Vanwege de aard van de game (je reist van dimensie naar dimensie), kom je veel soorten omgevingen tegen. Die omgevingen zijn echt de ster van de show. Zelden hebben we game gezien die er zo ongelooflijk mooi uitziet. Er ondersteuning voor 4k en hdr op 30 fps of 1080p op 60 fps.

Het spel laat zien hoe een game kan zijn wanneer je die van de grond af aan ontwikkelt voor de PlayStation 5. We hebben eerder titels gezien die er weergaloos uitzien (zoals Sackboy: A Big Adventure en Spider-Man: Miles Morales), maar die werden ook nog uitgebracht op de PS4. Rift Apart komt echt alleen uit voor PS5, waardoor het ontwikkelteam, Insomniac Games, goed los kon gaan. Niet helemaal zonder beperkingen, aangezien je dus niet op 4k en hdr kunt spelen in 60 frames per seconde. Maar de 30 fps-modus werkt hier prima, gelukkig.

Daarnaast speelt de DualSense-controller ook een grote rol in die ervaring. De trillingen in de controller en de triggers geven het schieten bijvoorbeeld een extra dimensie. Los daarvan kun je genieten van ouderwetse platformgameplay, zoals je die kent van Ratchet & Clank, droge humor en een volledige Nederlandstalige cast. Daarmee is dit ook meteen een zeer toegankelijk spel voor de jongere spelers. Het spelen voelt bovendien heel fijn aan (naast het schieten kun je ook slaan). Het grootste nadeel: na tien uur heb je hem helaas al uit.

New Pokémon Snap

Twintig jaar geleden speelde je op de Nintendo 64 de game Pokémon Snap. In dat spel maak je foto’s van pokémon, terwijl je ze bestudeert in hun natuurlijke omgeving. Zelf zit je in een karretje, terwijl je op een vaste track de omgeving en diens pokémon verkent. Door appels naar ze te gooien, kun je hun aandacht trekken. Maar je kunt er ook andere dingen mee bewerkstelligen, door de aandacht juist op een omgevingselement te leggen. De game is niet lang, maar heeft wel veel replayability, omdat je gaandeweg steeds meer dingen ontdekt.

En nu is Pokémon Snap terug in de vorm van New Pokémon Snap voor de Nintendo Switch. De game pakt de basis van de Nintendo 64-versie en voegt daar een aantal dingen aan toe. Denk dan bijvoorbeeld aan de veel betere graphics. Pokémon hebben er niet eerder zo mooi uitgezien en datzelfde kunnen we zeggen over de omgevingen. De animaties zijn tof en uniek en geven de verschillende beesten het karakter dat bij hen past. Je kunt nu op verschillende manieren de aandacht trekken en ook zijn er nu veel meer dingen die onderweg gebeuren.

Daarnaast is het tof om te zien dat je een compleet nieuwe omgeving ontdekt, die zijn eigen gimmick aanbiedt: gloeiende pokémon. Soms kom je zo’n beest tegen en dan moet je hem op allerlei verschillende manieren vastleggen. Ook kun je gemaakte foto’s bewerken, middels verschillende opties. Denk dan aan randen, stickers, visuele effecten en meer. Ben je tevreden om je creatie? Dan kun je hem online delen via Nintendo Switch Online. Al met al breidt New Pokémon Snap de basis van de N64-versie uit met een serie waardevolle toevoegingen.

World's End Club

World’s End Club is een verhalende actie-avonturengame met puzzelelementen, van de makers van Danganronpa. Als die naam je niets zegt, dan is dat geen probleem. Je hoeft namelijk geen kennis te hebben van voorgaande games van dezelfde ontwikkelaar. De ontwikkelaar staat bekend om zijn fantastische verhalen, die vaak alle kanten opgaan — en op het einde laten zien waar het nu daadwerkelijk om draait. Dat element is wel overgebracht naar World’s End Club. Vind je verhalen in games dus belangrijk, dan kun je deze game tof vinden.

In World’s End Club maken we kennis met de Go-Getters Club. Dit is een groep buitenbeentjes uit heel Japan, die tijdens een schoolreisje vast komt te zitten in een vreemd pretpark. Om het mysterie van hun omstandigheden te ontrafelen en te ontsnappen moeten ze aan een Survivalspel deelnemen dat de onderlinge vriendschappen tot het uiterste test. De game presenteert die test middels kleurrijke beelden, terwijl het spannende verhaal wordt verteld aan de hand van levendige en vooral sympathieke personages.

Tijdens het spelen van het avonturenspel zul je onderweg merken dat je soms niet helemaal het idee hebt dat je weet wat er speelt. Dat kan soms frustrerend zijn, maar gelukkig nodigt dat mysterie uit tot doorspelen. Ondanks het feit dat het wordt geclassificeerd als een actie-avonturenspel met puzzelelementen, hoef je niet al te veel actie te verwachten. Dat is toch een beetje jammer, omdat dat wel voor variatie kan zorgen. Ondanks dat zijn er interessante gameplay-onderdelen en slepen de personages je door de saaie momenten heen.

MotoGP 21

De MotoGP-gameserie behoort nu al een tijdje tot de club van jaarlijkse releases, maar de uitgave van dit jaar voelt gelukkig een stuk nieuwer aan. Zo voert Milestone het realisme van de motoren een stuk meer op dan voorgaande jaren. De veranderingen aan het ophangingssysteem zorgen ervoor dat de motoren veel levendiger aanvoelen. En dan vooral over hobbels en bij krachtig remmen. Je moet nu ook goed op de temperatuur van je remmen letten, want remmen die bijvoorbeeld te koud of te warm zijn zullen niet zo effectief zijn.

Dit alles maakt de sensatie van snelheid ook echter en het racen een stuk moeilijker, maar ook een stuk leuker. Tracks met leuke bochtencombinaties, zoals de GP van Australië, worden opeens spannend. Ook is er nu een (optionele) optie die je je motor zelf weer op laat pakken als je gevallen bent. Na het vallen zal je niet automatisch opnieuw verschijnen op je motor, maar moet je rennen naar waar de fiets tot stilstand is gekomen, hem optillen en weer opstappen. Het is een leuke toevoeging en voegt zeker meer authenticiteit toe.

Daarnaast introduceert MotoGP 21 ook de Long Lap Penalty. Als je teveel van de baan racet wordt je deze Long Lap opgelegd die je binnen een paar laps moet voltooien. Er is er een op elke baan en de extra lap is op elke baan anders. Het is zeker een leuke toevoeging die het realisme verhoogt. Dan nog een klein minpuntje vermomd als een pluspunt. Zo zien de motoren en de actie op de baan er mooier uit, vooral in de Series X- en PS5-versies, maar veel dingen naast de baan blijven achter. Niet heel storend, maar wel opvallend.

Biomutant

Biomutant

De game Biomutant is een mix van een aantal genres en ideeën. Toen de game een paar jaar geleden aangekondigd werd, zette die zichzelf in de schijnwerpers met een mooi vormgegeven wereld, een interessant ogend personage en de ogenschijnlijke eindeloze mogelijkheden van de vele gameplaysystemen die aanwezig zijn. Het goede nieuws is: er is nog best veel over van die indrukken, na het spelen van dit spel. Het slechte nieuws: je moet er wel zelf veel tijd in stoppen én iets van willen maken, want anders is de ervaring wellicht te saai voor je.

Biomutant doet een aantal dingen echt goed. Als speler krijg je heel veel gameplaysystemen tot je beschikking. Niet alleen kun je het hoofdpersonage vormgeven zoals je zelf wel, ook bepaal je zijn skills, hoe hij eruitziet en krijg je toegang tot heel veel craftmogelijkheden. Je kunt allerlei onderdelen met elkaar mixen en dat levert voor je gevoel meer dan voldoende vrijheid op. Ook is er een moraalsysteem (je wordt afgerekend op je keuzes) en voer je heel veel gesprekken met personages, die vragen kunnen stellen over jouw rol in het geheel.

Dat klinkt allemaal heel tof. Zeker in die mooie, grote open wereld die de ontwikkelaar tot leven geroepen heeft. Echter, sommige dingen werken ook minder goed. Zo merken we dat de open wereld soms een beetje leeg aanvoelt en dat voornamelijk de gesprekken en personages niet helemaal goed uit de verf komen. Het verhaal blijft daardoor redelijk aan de oppervlakte. Ben je echter op zoek naar een game waarin je van veel vrijheden kunt genieten en waar je zelf je eigen funfactor bepaalt, dan is Biomutant zeker iets voor je.

Nier Replicant ver.1.22474487139…

In 2018 werden we weggeblazen door één van de beste games van dat jaar: de heruitgave van Nier Automata. Nu is er een heruitgave van een prequel uitgebracht, genaamd Nier Replicant ver.1.22474487139…. Al die cijfers en die puntjes op het eind horen bij de officiële naam van de game. Nier Replicant werd voor het eerst uitgebracht in 2010, maar toen genoot de serie nog niet de populariteit die het nu wel geniet. Bovendien is het zo dat dit spel eerder alleen in Japan verkrijgbaar was, waardoor het westen nu voor het eerst kennismaakt met de game.

De actie-rpg verplaatst je naar een duistere, apocalyptische wereld waarin je een aangrijpende reis beleeft met een jongen die zijn zusje wil genezen van een dodelijke ziekte. Dat is een quest die ervoor zorgt dat ze aan al hun zekerheden gaan twijfelen. Nier Replicant ver.1.22474487139… is ontwikkeld in samenwerking met Toylogic en een all-star-team met daarin de beroemde director Yoko Taro (Drakengard / Nier: Automata), composer Keiichi Okabe (Tekken / Drakengard / Nier: Automata) en producer Yosuke Saito (Dragon Quest X / Nier: Automata). Niet de minste namen.

Voor heel veel fans van de serie presenteert Nier Replicant onderdelen van het beste wat de serie te bieden heeft. Ontwikkelaar Toylogic heeft allerlei dingen opgepoetst, die meer dan tien jaar geleden minder goed in de smaak vielen. En voor al het goede dat deze game te bieden heeft, moet je er wel rekening mee houden dat die behoorlijk pittig is. De pacing is soms best laag en de missies voelen vaak doelloos aan. Gelukkig wordt er een bijzonder verhaal verteld en zijn er even zo bijzondere personages die je door het spel heen helpen.

Returnal

Returnal is een bijzondere game. Het is een roguelite videogame. Dat betekent dat ‘doodgaan’ onderdeel van de ervaring is. Als je doodgaat, dan kun je direct doorgaan met de game. Vaak is het doodgaan een belangrijk leermoment, zodat je de volgende keer beter weet wat je binnen een bepaalde situatie moet doen. Echter, na elke dood verandert de planeet waar je op gestrand bent. Je kunt dus niet alleen voortbouwen op opgedane kennis van de omgeving, omdat die steeds anders is. Dat maakt van Returnal een bijzonder spannende videogame.

Roguelites zijn niet nieuw, maar hebben we niet eerder in deze vorm gezien. Het andere gezicht van de game is namelijk een third-person shooter. De camera hangt achter je personage, terwijl je schiet op vijanden die je liever dood zien. Bij dit soort games is het vaak een hele kluif om het einde voorbij te zien komen, en daarom is het heel belangrijk dat de besturing van het personage ontzettend goed uitgewerkt is. Gelukkig kunnen we concluderen dat dat het geval is: de game speelt ontzettend soepel en het schieten op vijanden voelt heel lekker aan.

Omdat elke run over de planeet net anders genoeg is, voelt het verkennen ook constant fris aan. Natuurlijk komen er elementen terug die je leert herkennen, maar dat staat helemaal niet in de weg van de uitdaging van het spel. Je moet constant op je hoede zijn om net een beetje meer progressie dan de vorige keer te kunnen boeken — als je dat al lukt. Helaas is de gameplay an sich niet heel anders iedere keer, waardoor verschillende runs toch een beetje hetzelfde kunnen aanvoelen. Dan nog is Returnal met recht één van de beste games van dit moment.

Miitopia

Miitopia is ongetwijfeld de meest vreemde game die we sinds… de eerste release van het spel op de Nintendo 3DS tegengekomen zijn. De Nintendo Switch-versie is een heruitgave van een 3DS-game, die gematigd beoordeeld werd. Veel recensenten zagen destijds de charme van het spel wel in, maar er waren toch wat problemen die de ervaring in de weg zaten. Zo werd de role playing game gezien als repetitief en oppervlakkig en zat het met de pacing ook al niet heel goed. Nintendo wil het spel ondanks dat toch een tweede leven geven op de Switch.

In Miitopia ga je op avontuur met je Mii’s. Dat zijn die grappige poppetjes die je van jezelf, je vrienden en bekende personages aanmaakte en kon downloaden, op de Wii, Wii U en Nintendo 3DS. Op de Nintendo Switch zijn de Mii’s minder nadrukkelijk aanwezig. Gelukkig heeft het spel een zeer uitgebreide creatiemodus waar je naar hartenlust je eigen Mii-poppetjes kunt maken. Dit keer krijg je ook toegang tot modus waarmee je onder meer make-up en andere, toffe effecten kunt toevoegen. Je Mii’s hebben er niet eerder zo gedetailleerd uitgezien.

De game geeft je de taak Miitopia te redden. Dat doe je in turn based-gevechten: je speelt dus om beurten tegen de computer. Dat doe je met een team van Mii’s die je aanmaakt of downloadt. Ondertussen bestaat er veel interactie tussen de vele Mii’s en kunnen er tussen de gevechten door ook veel sociale interacties plaatsvinden, die je wellicht niet ziet aankomen. De game is nog even charmant als altijd, biedt uren aan (willekeurig) plezier en biedt nu een versnelling aan tijdens de (vaak oppervlakkige) gevechten. Veel problemen zijn inmiddels, gelukkig, wel verholpen.

Wonder Boy: Asha in Monster World

Hier op de redactie hebben we een zwak voor de Monster Boy-games. De kleurrijke avonturen staan garant voor uren speelplezier en bieden genoeg diepgang aan om je aandacht vast te houden. Het eerste deel van de serie dateert alweer uit 1986, dus de ontwikkelaar heeft meer dan genoeg de tijd gehad om de formule verder te perfectioneren. Qua verhaal hoef je in elk geval niet het beste van het beste te verwachten, maar heel erg is het niet. De serie leunt hevig op z’n gameplay en het verkennen van de grote wereld, die je vanuit het zijperspectief bekijkt.

In Wonder Boy: Asha in Monster World maken we kennis met Asha. Ze moet vier geesten bevrijden die gevangen genomen zijn door het kwaad. Wie dat kwaad is en waarom de geesten gevangen genomen zijn, dat ontdek je geleidelijk aan tijdens het spelen. Gelukkig hoeft ze dat kwaad niet in haar eentje te verslaan, omdat je een reisgezel toegewezen hebt gekregen: de blauwe Pepelogoo. Dat is een klein wezentje dat rechtstreeks uit de Pokémonfranchise overgestapt lijkt te zijn. Het wezentje kan je helpen met een dubbele sprong en laat je kort zweven.

In feite is Wonder Boy: Asha in Monster World een remake van Monster World IV, die in 1994 voor de Sega Megadrive uitgebracht werd. De gameplay staat nog steeds overeind en combineert actievolle platforming met lichte rpg-elementen (je kunt de vaardigheden van je personage dus uitbouwen). Echter, als fan van de serie moet je er rekening mee houden dat de ontwikkelaar weinig nieuwe dingen toegevoegd heeft. Vooral de grafische stijl is nieuw. Maar dat is wat ons betreft reden genoeg om de monsterwereld nog een keertje te bezoeken.

Reacties (0)