Beste games van dit moment – deel 6a (zomer 2018)

07 juli 2018 + 10 minuten 0 Reacties
mario-tennis-aces-luigi-new

In dit overzicht bespreken we de beste games die je deze zomer kunt spelen op je Xbox One (X), PlayStation 4 (Pro) en Nintendo Switch. In dit artikel kijken we onder meer naar Detroit: Become Human, Onrush en Mario Tennis Aces.

Mario Tennis Aces

Sinds de release van de Nintendo Switch brengt Nintendo een aantal Wii U-games opnieuw uit (daarover later meer). Op de Wii U kwam Mario Tennis Ultra Smash uit — een behoorlijk karige tennisgame met weinig modi en mogelijkheden. We zijn dus blij dat Nintendo het met Aces over een andere boeg gooit. Niet alleen zit er een online modus in, ook is er een fijne multiplayer aanwezig en kun je zelfs aan de slag in de heuse avonturenmodus. In die modus ga je met Mario op pad op een eiland waar tennis echt ontzettend belangrijk is.

De modus heeft niet zo ontzettend veel om het lijf, maar het is wel tof dat de consoleversie dit keer eens wordt voorzien van een verhaalmodus (normaal gesproken krijgt alleen de handheldversie daar alleen van voorzien). Met een paar uurtjes ben je er wel doorheen. Ondertussen heb je dan wel wat moeilijke uitdagingen overwonnen en heb je deelgenomen aan redelijk pittige eindbazen, waardoor je je goed hebt kunnen voorbereiden op de vele multiplayerpotjes die gaan volgen. Want dat is waarom een Mario-sporttitel in huis haalt.

Dat gezegd hebbende mag je wel even de tijd nemen om de spelregels en besturing uit te leggen aan je medespelers. Niet alles wijst voor zich, maar dat komt voornamelijk doordat er meer diepgang in schuilgaat dan je wellicht verwacht van een arcadetitel — dat is dus geen negatief commentaar. Mario Tennis met je maten op de bank is nog net zo leuk als vroeger, al duren de potjes niet meer zo lang. Nintendo heeft geen officiële regels toegevoegd aan de game en je kunt die ook niet zelf instellen. Dat is eigenlijk de grootste kritiek op deze game.

Detroit: Become Human

Detroit: Become Human is een opmerkelijke game, omdat je ze zo niet vaak tegenkomt. Het is een titel waarin je veel invloed uitoefent op het verloop van het verhaal, op basis van de dingen die je zegt en handelingen die je uitvoert. Denk aan de spellen van Telltale Games, maar dan realistischer in thema’s en graphics. In Detroit: Become Human speel je met drie verschillende androids in het jaar 2038, die allemaal een bewustzijn creëren op verschillende momenten en allemaal verschillende doelen hebben in hun nieuw verworven levens.

Eén android probeert een revolutie te ontketenen op de manier die jij geschikt vindt, terwijl de ander juist een meisje probeert te beschermen tegen de boze buitenwereld op allerlei mogelijke manieren. De derde android is één van de twee op het spoor en moet, vanwege zijn programmering, de android achter de revolutie tegenhouden. Hoe dit verhaal zich verder ontwikkeld en eindigt, heb je helemaal zelf in de hand. Natuurlijk zijn er ook situaties waarin je geen invloed uitoefent, maar die momenten bestaan ook in het echte leven.

Ondertussen worden er ook allerlei thema’s aangehaald door de ontwikkelaar, thema’s die liefhebbers van sci-fi-films en -series wellicht niet vreemd zijn. De thema’s worden gekoppeld aan hedendaagse situaties zoals racisme en discriminatie en Detroit: Become Human wil op zijn eigen manier zodoende kritiek uiten op een maatschappij waarin dit gebeurt. Die thema’s zorgen ervoor dat Detroit: Become Human soms uitgekauwde onderwerpen behandelt, maar door de invulling van de ontwikkelingen vinden we dat niet zo heel erg.

Detroit: Become Human is boven alles namelijk een uitstekende game met een krachtig verhaal over zelfontplooiing en zet de speler meerdere malen voor het blok met de vraag: “wat zou jij in deze situatie doen?”. Nu heb je de kans daarmee aan de slag te gaan. Zet je een baby in de koud om zelf met de bus te kunnen gaan? Pak je je verzet met of zonder geweld aan? En kies je ervoor om iemand te helpen terwijl dat tegen je programmering ingaat? Als je bereid bent jezelf onder te dompelen tot android, dan staat je een geweldige game te wachten.

Onrush

Burnout, Need for Speed, Dirt Showdown, Daytona USA — zomaar een greep uit het genre arcaderacers waar we met een warm hart op terugkijken. De laatste jaren lijkt de focus meer te liggen op realistische simracers, maar Onrush gaat geheel tegen die trend in en presenteert een knotsgek spel waar je heel wat uren in kwijt kunt. In dit racespel is het niet de bedoeling om vooraan te rijden, maar moet je juist met een team bepaalde doelstellingen behalen. Elkaar aan gort rijden is dan de kers op de slagroomtaart van deze toffe racegame.

Je kunt zowel online als offline spelen. Hoe je ook speelt, je speelt nooit alleen en altijd in teamverband. Dat is helemaal niet wennen en voelt juist echt goed aan. Er zijn verschillende soorten races: door gates rijden, een bepaalde zone overwinnen of juist de meeste punten sprokkelen door zo roekeloos als mogelijk te rijden. Onderweg kun je op motoren trucjes doen en kun je met alle beschikbare voertuigen verschillende handelingen verricht. Elk voertuig heeft ook zijn eigenschappen waarmee je het andere mensen lastig maakt.

Maar je kunt ook kiezen voor auto’s die een meer ondersteunende rol aanbieden, waardoor je teamleden kunnen profiteren van extra bescherming of boostmomenten. Op het eerste gezicht lijkt Onrush een arcaderacer te zijn waarbij gas geven het enige devies is, maar na wat potjes spelen kom je er al gauw achter dat je best wat strategie kwijt kunt in deze game. Soms is de besturing een klein beetje houterig, maar over het algemeen is de gameplay superfijn. Ondersteuning voor 60 fps en hdr helpen daar uiteraard uitstekend bij.

Donkey Kong Country: Tropical Freeze

Eén van de meest ondergewaardeerde games van de afgelopen jaren is ongetwijfeld Donkey Kong Country: Tropical Freeze. Het spel verscheen eerst voor de Wii U, een console die slechts een handjevol Nintendo-fans in huis hebben gehaald. Wij behoren tot die groep mensen en hebben destijds al kunnen genieten van deze bikkelharde platformer en ontdekken de game nu helemaal opnieuw op de Nintendo Switch. Het spel speelt ontzettend vloeiend op de draagbare console, met een full hd-resolutie en gameplay in 60 fps.

In Donkey Kong Country: Tropical Freeze, het vervolg op Donkey Kong Country Returns op de Wii, speel je met Donkey, Diddy, Dixie, Cranky én Funky Kong. Niet eerder heeft een 2d-platformer binnen de serie zo veel speelbare personages gehad. Als speler krijg je de taak verschillende eilanden te overwinnen waar de nieuwe slechteriken aanwezig zijn met hun ijzige aanwezigheid. Dat is geen gemakkelijke taak, omdat dit één van de best ontworpen platformgames is van dit moment. Dat levert moeilijke, maar ook bevredigende levels op.

Nintendo heeft niets aan de gameplay van het spel veranderd, maar heeft wel voor een technische vooruitgang gezorgd. De game oogt mooier dan ooit tevoren. Daarnaast is Funky Kong de nieuwe toevoeging. Met deze Kong kun je razendsnel de levels verkennen, omdat de app niet geraakt kan worden door dingen als scherpe punten. Ook heb je toegang tot een extra sprong. Funky is bedoeld voor de kleineren onder ons, voordat ze toe zijn aan de uitdaging die het echte spel biedt. Die uitdaging is er zeker — en is het waard om overwonnen te worden.

Nier: Automata – Become as Gods Edition

Nier: Automata is een actie-rpg dat zich afspeelt in een post-apocalyptische wereld die is verlaten door de mens en is overgenomen door machines. De weinige mensen die er nog zijn hebben speciale androids gebouwd die het opnemen tegen die machines, zodat ze de wereld kunnen heroveren. Als speler krijg je de taak de machines te verslaan. Dat doe je in verschillende type gameplaysituaties en met allerlei wapens. Zo kun je van ver weg aanvallen, maar natuurlijk kun je ook rake klappen van dichtbij uitdelen.

Deze versie van de game, die eerder exclusief voor PlayStation 4 verkrijgbaar was, wordt Nier: Automata: Become as Gods Edition genoemd en bevat naast de hoofdgame vele digitale extra’s, inclusief de 3C3C1D119440927 Expansion DLC, vier pod-designs (Grimoire Weiss Pod, Retro Grey Pod Skin, Retro Red Pod Skin en Cardboard Pod Skin) en het Machine Mask-accessoire. Het spel is alleen digitaal verkrijgbaar en niet in de winkels, dus daar hoef je hem niet te zoeken. Het is de meest complete editie van het spel, dat gelukkig wel.

Wanneer je aan deze game begint, houd er dan rekening mee dat niet alles in één keer duidelijk gemaakt wordt. Het plot van het spel is namelijk behoorlijk bizar, maar gelukkig niet onbegrijpelijk. Bovendien kunnen liefhebbers van ontwikkelaar PlatinumGames ook hun hart ophalen met het spel, aangezien het vechten enorm tof en goed aanvoelt. PlatinumGames is onder meer verantwoordelijk voor de Bayonetta-serie en heeft ook spellen als The Wonderful 101 op Wii U en het excellente Metal Gear Rising: Revengeance gemaakt.

Vampyr

Vampyr is een actie-rpg (role playing game) van de makers van games als Life is Strange en Remember Me. De game speelt zich af in het Londen van de twintigste eeuw, toen de straten van de stad werden geteisterd door de beruchte Spaanse griep. Ondertussen lopen de mensen, die de straat nog op durven met al dat geweld om hen heen, kans gepakt te worden door roofdieren die werken vanuit de schaduw: vampieren. Vanuit de schaduw komt een gepijnigd man tevoorschijn, genaamd Jonathan Reid. Jij kruipt in de huid van deze vampier.

Zonder dat je het zelf wil ben je een vampier geworden, waardoor je heel de game lang voor een dilemma komt te staan. Wat doe je met je nieuwe honger naar bloed? Het dilemma wordt verder uitgebreid door het feit dat je een dokter bent en dus eigenlijk de arme mensen in de straten moet redden — maar je kunt er ook voor kiezen hen stuk voor stuk te grazen te nemen. Hoe hoger het slachtoffer in rang staat, hoe meer punten ze opleveren. Het nadeel is echter dat het ook opvalt dat ze verdwenen zijn, wat voor een nieuw soort chaos zorgt.

En het mooie is: alle personages in het spel zijn potentiële slachtoffers, dus aan mogelijkheden geen gebrek. Door te onderzoeken of mensen worden gemist wanneer ze verdwenen zijn (je kunt personages volgen en in de gaten houden), kun je bepalen of het de aankomende chaos waard is of niet hen te doden. Uiteindelijk speel je hiermee nieuwe vaardigheden vrij. Vampyr is helaas niet vrij van vampierenclichés en ook het vechten kon nog wat verfijning gebruiken, maar uiteindelijk trekt het aanhoudende dilemma het spel over de streep.

Hyrule Warriors: Definitive Edition

Naast Donkey Kong Country: Tropical Freeze hebben we deze week nog een Wii U-port in de aanbieding. Hyrule Warriors is vergelijkbaar met Fire Emblem Warrios: je betreedt een veld met een hoop vijanden, kiest je favoriete personage uit en gaat aan de haal met toffe wapens om zo veel mogelijk schade aan te richten. Dit keer met de personages, vijanden en werelden uit je favoriete The Legend of Zelda-spellen. Mocht je al sinds jaar en dag genieten van deze serie, dan zal dit werkelijk waar een feest van herkenning zijn.

De gameplay van dit spel is gebaseerd op de populaire Dynasty Warriors-serie waarin je erop los hakt om je vijanden ten val te brengen. De aard van de gameplay leent zich ontzettend goed voor korte potjes, maar vergis je daardoor niet in de lengte van deze game. Je zult uren, maar dan ook echt uren kwijt zijn om er alles uit te halen, niet in de laatste plaats omdat ook meteen alle downloadable content van de andere twee versies is toegevoegd. Je krijgt niet alleen elke kaart en alle missies, ook krijg je toegang tot de 29 speelbare personages.

Mocht je de game al hebben aangeschaft op de Nintendo 3DS, nadat je hem eerder al op de Wii U kocht, dan zul je helaas niet al te veel nieuwe content tegenkomen. Dan zou je deze versie kopen vanwege de verbeterde graphics en de modus voor twee spelers. Dat neemt echter niet weg dat dit de mooiste en meest complete versie is van Hyrule Warriors (vandaar ook de subtitel Definitive Edition), maar dat neemt niet weg dat die voor iedereen even goed is. Heb je de game nog nooit gespeeld? Dan is dit het moment om eraan te beginnen.

BlazBlue: Cross Tag Battle

BlazBlue: Cross Tag Battle is niet zomaar de volgende sequel in een vechtgamefranchise die al tien jaar bestaat. In de basis is het nog steeds BlazBlue zoals je dat bent geweest, met prachtige met de hand geanimeerde personages en omgevingen en het vechtsysteem dat alle commando’s en bewegingen verspreidt over vijf knoppen op je controller. Alvast een tip voor als je aan dit avontuur wil beginnen; we raden je aan de Nintendo Switch Pro Controller te kopen — dankzij de grotere knoppen kun je waarschijnlijk beter spelen.

Naast personages uit de BlazBlue-serie krijg je dit keer ook de keuze uit characters die we kennen uit spellen als Persona 4 Arena, Under Night In-Birth en RWBY. Wellicht ken je enkele van deze games of series al en zo niet, dan is dat helemaal geen probleem. Dan kun je ze gewoon zien als extra vechters die je niet snel in andere 2d-vechtspellen zult tegenkomen. Voor fans van deze series is het tof om hun favoriete personages eens in een andere setting te zien, maar de gewone speler zal er niet heel veel minder plezier uithalen.

Bij 2d fighting games haal je je plezier uit timing en het koppelen van combinatie-aanvallen, inclusief de finishing moves die je er nog eens achteraan kunt gooien. Als BlazBlue ergens om bekend staan, dan is het wel dat lekker gevoel wanneer alles in één keer goed gaat en je overweldigend veel schade hebt aangericht. Denk je dat je bijna hebt verloren, dan is er vaak nog wel een manier om het tij te keren, maar daar zul je altijd je best voor moeten doen en geduld voor moeten hebben. Neem de tijd om het vechtsysteem te leren kennen.

Bovendien oogt dit spel gewoonweg perfect en is de actie een waar festijn om naar te kijken. Er is een singleplayer-avontuur en natuurlijk de offline multiplayer. Maar je kunt je ook wagen aan de online multiplayer. Net als Dragon Ball FighterZ, dat later dit jaar naar de Switch komt, heb je weinig menu’s en kun je al snel genieten van de razendsnelle actie. Weet echter wel waar je aan begint, want de gameplay vergt soms het uiterste van je om de vijanden tegenover je neer te halen. Dat geldt voor offline, maar helemaal voor online battles.

Shantae: Half Genie Hero Ultimate Edition

Een 2d-platformgame, waarin spelers van links naar rechts lopen over het scherm, is toch wel een spel van alle tijden. Twintig, dertig jaar geleden hadden we bijna niet anders en nu is het bijna een nichegenre geworden waar vooral oudere gamers veel plezier uit kunnen halen (hebben we nou onze leeftijd verraden?). Shantae: Half Genie Hero Ultimate Edition is er vooral voor de nieuwe generatie en om ze kennis te laten maken met moeilijke platformgames van weleer — ook al is de gameserie Shantae al best een oude rot, inmiddels.

Shantae is een geest die in staat is zich te transformeren in verschillende beesten. Je krijgt de taak door de vele met gevaar gevulde levels te voltooien met je dansmoves, terwijl je het ook opneemt tegen vijanden die met gemak het scherm kunnen opvullen. Deze versie van het spel bevat overigens niet alleen de game Half Genie Hero, maar ook alle eerder gelanceerde downloadable content: Pirate Queen’s Quest, Friends To The End en Costume Mode. Heb je het spel dus nog nooit eerder gespeeld, dan is dit echt het moment om dat te doen.

Niet alleen krijg je zo het meest complete pakket, ook krijg je namelijk een uitdagende 2d-platformer voor je kiezen waar zelfs de oudere gamers onder ons het moeilijk mee kunnen hebben. Het is een spel voor jong en oud: jong kan op een kleurrijke manier kennismaken met toffe gameplay, terwijl oud er echt van kan genieten en kan terugdenken aan tijden waarin Mario en Sonic de twee belangrijkste namen in gaming waren. Fans van de serie zullen niet teleurgesteld zijn, terwijl nieuwe spelers niet zullen weten wat hen overkomt.

Meer informatie

Voor meer informatie, tips en adviezen voor de zoektocht naar een nieuwe tv kun je terecht in de homecinema informatiegids of je kunt direct verder lezen via onderstaande links.

De beste tv’s van 2017 voor het spelen van games: hier moet je op letten
Input lag op televisies: Wat is het en waarom is het belangrijk?
Wat heb je nodig voor Dolby Vision HDR? Een compatibele tv en speler
Gamen op en games streamen naar je tv: dit zijn de mogelijkheden

Lees ook onze recensies van gameconsoles

Sony PlayStation 4 Pro
Nvidia Shield met Android TV
Nintendo Switch
Microsoft Xbox One X

Reacties (0)