Review: Fujifilm X-M5 – kleine krachtpatser is zeer compleet

23 februari 2025 + 10 minuten 0 Reacties
Fujifilm X-M5
FWD award

De Fujifilm X-M5 is de nieuwste systeemcamera van Fujifilm. Naast het maken van foto's is het maken van video's wellicht nog belangrijker bij dit model. Content Creators kunnen hun hart dan ook ophalen met de Fujifilm X-M5.

Eind vorig jaar waren we aanwezig in Burgers’ Zoo in Arnhem, waar Fujifilm al voorafgaand aan de Tokyo X Summit de nieuwste producten presenteerde aan de Nederlandse pers. Hieronder ook de Fujifilm X-M5, de nieuwste en tevens compactste systeemcamera met APS-C sensor in de line-up van het merk. De eerste indruk was goed, maar inmiddels hebben we wat langer met de camera mogen stoeien. De hoogste tijd voor een review van de Fujifilm X-M5.

Dit is de Fujifilm X-M5

We spraken in Arnhem met Maarten van Norden, Sales Manager van Fujifilm Nederland over de huidige markt van de instapcamera’s en de rol die smartphones hier hebben ingenomen. Smartphones zijn steeds belangrijker geworden in de rol als camera waarbij de markt voor de instapcamera’s nauwelijks nog interessant is voor de consument en daarbij ook voor de fabrikant. Je zag het eigenlijk al bij Fujifilm de afgelopen tijd. Het merk had eigenlijk geen camera’s meer in het assortiment onder de 1000 euro.

Fujifilm X-M5 product

Toch is er een ommekeer gaande. Niet alleen maakt de digitale compactcamera een revival door onder jongeren, ook is daar de Fujifilm X100V die bekendstaat als ‘TikTok-camera’. Compact, compleet en voorzien van een zeer aantrekkelijk retro design valt deze camera in de smaak bij jong en oud. Inmiddels is daar ook de opvolger Fujifilm X100VI. Beide camera’s vallen echter, zeker qua prijs, absoluut niet in het instapsegment. Dit is volgens Fujifilm dan ook het ideale moment om de markt van de instapcamera’s weer te betreden met de Fujifilm X-M5, alhoewel ze zelf graag de term ‘instapcamera’ zoveel mogelijk proberen te vermijden om maar aan te geven dat deze camera niet alleen voor de beginnende foto- en videograaf bedoeld is. Ook de gevorderde gebruiker moet prima met dit model uit de voeten kunnen. De camera is qua vormfactor en grootte een compactcamera, maar dan met alle voordelen van de systeemcamera met verwisselbare lenzen met volledige ondersteuning voor de X-mount van Fujifilm. Is dit een nieuwe hit in wording?

Intern is de camera voorzien van de X-Trans CMOS 4 beeldsensor van 26,1 megapixel. Niet de nieuwste, maar wel dezelfde sensor die we ook vinden in de X-S20, X-T30II en de X100V. Gecombineerd met de X-Processor 5 van topmodellen als de X-T5 en de X-H2, en de nieuwste autofocus AI-algoritmen voor het herkennen van onderwerpen is de X-M5 ook serieus uitgerust voor fotografie op hoog niveau. Fujifilm richt zich met de X-M5 echter niet alleen op fotografie, maar ook op videografie. Dankzij het draaibare lcd-scherm kan je de camera echt als vlogcamera gebruiken en er is zelfs een speciale vlogmodus aanwezig. Alhoewel optische stabilisatie op de camera zelf ontbreekt (IBIS) heeft deze wel een digitale stabilisatie (DIS). Content creators kunnen ook verticale beelden schieten in 9:16 en ze direct op social media gebruiken. Filmen kan niet alleen in FHD met 240 beeldjes per seconden of 4K met 60 beeldjes per seconden, maar tot maximaal 6.2K met 30 beeldjes per seconde. Drie interne microfoons zorgen voor het geluid, waarbij achtergrondruis weggefilterd kan worden. Je kunt zelf de prioriteit kiezen tussen surround, geluid voor, geluid achter of voor en achter. Is dit een logische volgende stap voor mensen die smartphonefotografie ontgroeid zijn?

Wat? APS-C systeemcamera van Fujifilm
Sensor APS-C BSI-CMOS beeldsensor van 26,1 megapixel (X-Trans 4)
Processor X-Processor 5
Autofocus Fasedetectie autofocus met AI (117 of 425 punten)
ISO 160 - 12.800 / 51.200
Sluiter Continue 8fps of 30fps met ES en 1.25x crop
Video 6.2K/30fps/3:2 of 4K/60fps/16:9 (met crop)
Geheugen UHS-1
Batterijleven NP-W126S - 330 foto's (440 in eco) of 60 minuten filmen
Extra 20 filmsimulaties, vlogcameramodus,

Design en bediening

Fujifilm valt echt op tussen al het systeemcamerageweld door voor een groot deel van het assortiment te kiezen voor het retro uiterlijk. Een mix van zilver en zwart met een lederlook afwerking en grote draaibare bedieningsknoppen bovenop. Alsof we echt teruggaan in de tijd, maar dan met alle moderne technologie aan boord. Uiteindelijk is het wel plastic, dat voel je. Maar toch oogt het zeer fraai. Deze camera is licht en compact en met een gewicht van 355 gram en afmetingen van 11,19 cm breed, 6,66 cm hoog en 3,8 cm diep is de X-M5 gemakkelijk in je broekzak mee te nemen. Ideaal om te combineren met een kleine pancake lens. Bovenop vinden we drie grote bedieningsknoppen (draaischijven), voor bediening en modus (inclusief PSAM) waaronder de filmsimulatieknop aan de linkerkant.

Fujifilm X-M5

De filmsimulatieknop links bovenop zagen we voor het eerst op de Fujifilm X-T50. Het simuleert de analoge filmrolletjes van weleer, of voor de jongere generatie: alsof je Instagram-filters direct kan toepassen. In totaal heb je de keuze uit 20 verschillende filmsimulaties, maar wie dat wil kan ook zelf aan de slag en vier voorkeurssimulaties opslaan, net zoals dat ook al mogelijk was op andere Fujifilm-camera’s.

Ook de nieuwste filmsimulatie REALA ACE is aanwezig op de Fujifilm X-M5. Je vindt echt voor ieder wat wils. Van filmsimulaties met een klassieke look tot simulaties voor neutrale beelden voor de videograaf. Nabewerken zal niet in alle gevallen meer nodig zijn. Kies een passende filmsimulatie, verbind je smartphone met de camera en je kunt direct naar social media uploaden. Deze knop zal voor verdeling zorgen onder fotografieliefhebbers, maar het past wel bij de doelgroep die Fujifilm voor ogen heeft met de X-M5. Content creators kunnen hun hart echt ophalen.

De knop vooraan rechts, onder de sluiter, is een hele belangrijke. Hiermee kun je snel wisselen tussen instellingen als ISO, diafragma of sluitertijd. Even indrukken om te wisselen en even scrollen om het aan te passen. Het werkt snel en makkelijk. Het joystick om door het menu te scrollen (of om tijdens het fotograferen razendsnel het focusgebied aan te passen) zit net even te laag voor mijn grote handen. Deze had net iets hoger geplaatst mogen worden. Ook de twee knoppen daaronder voor menu/ok en display/back hadden iets meer uit mogen steken om ze op de tast te kunnen vinden, net als de Q-knop voor het snelmenu die onhandig weggestopt is tussen de twee rechter bedieningswieltjes bovenop. De interface van Fujifilm is voor mij inmiddels vertrouwd, maar steekt over het algemeen goed in elkaar. De belangrijkste functies heb je snel gevonden, alhoewel er ook enkele onhandige keuzes gemaakt zijn. Het opslaan van je eigen filmsimulaties blijft omslachtig, waardoor je dit de eerste paar keer altijd fout doet.

De oplettende lezer heeft het al gezien op de foto’s, maar een elektronische zoeker ontbreekt. Je moet echt het lcd-scherm van 3-inch gebruiken (1.04 miljoen dots) en dat zal wellicht niet bij iedereen in de smaak vallen. Wel is het scherm alle kanten op te klappen, draaien en kantelen en dat zorgt voor veel flexibiliteit. Het scherm is fel genoeg om buiten goed af te kunnen lezen. In echt fel zonlicht moet je wat meer turen, maar mijn zorgen vooraf zijn niet helemaal terecht. De informatie is echt goed af te lezen, alleen qua compositie kan ik persoonlijk beter met een EVF uit de voeten.

Wel kiest men bij Fujifilm ook bij deze camera weer voor design boven ergonomie. De camera oogt heel fraai, maar er is weinig grip voor je handen. Een uur fotograferen op een fraaie winterdag zorgde dan ook voor kramp in mijn rechterhand. Een optionele grip is verkrijgbaar en ook aan te raden. Let op dat de camera niet weerbestendig is. Onder de klepjes rechts heb je aansluitingen voor usb-c en micro-hdmi en tevens 3,5mm voor een koptelefoon. Een externe microfoon is ook aan te sluiten.

Foto

De X-Processor 5 en de X-Trans CMOS 4 beeldsensor van 26,1 megapixel kennen we inmiddels maar al te goed van andere camera’s van Fujifilm. We weten dus eigenlijk al wat we kunnen verwachten van de fotokwaliteit en daarin stelt Fujifilm niet teleur. Autofocus was bij Fujifilm de laatste tijd een probleem met firmware-updates die niet helemaal brachten wat de bedoeling was, maar de AI-gestuurde fasedetectie autofocus op de X-M5 werkt verrassend genoeg uitstekend. Kies uit 117 of 425 autofocuspunten. Je hebt maximale controle en met het joystickje in combinatie met het voorste scrollwieltje kies je snel het onderwerp waar op gefocust moet worden middels zones of single points. AI-gestuurde autofocus kan overweg met dieren, vogels, auto’s, motors en fietsen, vliegtuigen en treinen, net als natuurlijk een hoofd of de ogen van mensen. Zowel stilstaande objecten als bewegende objecten zijn over het algemeen geen probleem voor de Fujifilm X-M5 alhoewel concurrenten op het gebied van autofocus wel net iets verder zijn dan Fujifilm.

AI autofocusdetectie Fujifilm

De Fujifilm X-M5 heeft zowel een mechanische als een elektronische sluiter, elk met hun eigen snelheden: de mechanische sluiter heeft een maximale sluitertijd van 1/4000 seconde (burst tot 8 fps, flitssynchronisatie tot 1/180 seconde) en de elektronische sluitertijd zelfs tot 1/320000 met bursts tot 20fps zonder crop en 30fps met crop van 1.25x). Je kunt goed met diverse lichtomstandigheden aan de slag met een standaard iso-bereik van 160 tot 12.800 welke uitbreidbaar is tot 51.200. Foto’s zijn te schieten in JPG (hier worden de filmsimulaties op toegepast) en in RAW (RAF-formaat). Ook is er ondersteuning voor het HEIF-formaat.

De onderstaande foto’s komen rechtstreeks uit de camera zonder nabewerking (enkel het formaat kleiner gemaakt). Geschoten met de REALA ACE-filmsimulatie in combinatie met de XC 15.45mm f/3.5-5.6.

Video

Dankzij de beeldsensor en processor van de bewezen (en duurdere!) Fujifilm-camera’s schiet de Fujifilm X-M5 echt uitstekende plaatjes. Toch is dit wellicht nog meer een camera voor videomakers, of zoals dat tegenwoordig heet: content creators. Standaard heb je de beschikking over een maximale resolutie van 6.2K met 30 beeldjes per seconde in 3:2 of 4K met 60 beeldjes per seconde in 16:9 (wel met crop van 1.18x, 4K 30fps heeft geen crop) met een maximale bitrate van 200 Mbps. Dit is wellicht een wat lagere bitrate dan een segment hoger bij Fujifilm, maar voor de gemiddelde content creator meer dan voldoende. UHS-II-kaarten worden dan ook niet ondersteund. Qua opslag moet je het met UHS-1 doen. Deze zijn goedkoper, maar wel minder snel en ondersteunen dus ook geen hogere bitrate. Het moet allemaal licht van gewicht, compact en betaalbaar zijn volgens Fujifilm.

Uiteindelijk staat gemak ook hoog in het vaandel bij deze camera en je wilt geen super-pc nodig hebben om beelden te kunnen nabewerken. Het moet allemaal snel, bij voorkeur op de smartphone. De bitrate is wel omlaag bij te stellen in verschillende stappen tot 8 Mbps voor de kleinste bestanden. De Fujifilm X-M5 ondersteunt een kleurcodering en bitdiepte van 4:2:2 10-bit (H.265 of kies voor 4:2:0 8-bit in H.264) voor opnames van hoge kwaliteit. Naast F-Log, Fujifilms eigen Log-formaat, is er ook ondersteuning voor F-Log 2 tot 13+ stops voor een breed dynamisch bereik.

Daarnaast is dit echt dé concurrent van de Sony ZV-E10 Mark II. Niet alleen is er een speciale vlogmodus (te kiezen vanaf de draaischijf), ook kun je direct verticale video’s (9:16) opnemen voor sociale media. Ook de ingebouwde microfoon is hierop afgestemd waarbij je geluid van voren, van achteren of van voor en achter (surround) op kunt nemen. Dit werkt goed, zolang je niet in een al te lawaaiige omgeving bent. En net als bij de Sony is er ook hier geen IBIS (ingebouwde beeldstabilisatie) aanwezig. Je moet het met de elektronische stabilisatie doen en lenzen met ingebouwde stabilisatie zijn dan ook aan te raden. Dat werkt overigens goed, tot op zekere hoogte. Het is zeker geen GoPro die tijdens actiemomenten alles stabiel houdt, maar tijdens normale (rustige) bezigheden mis je die IBIS niet.

Heb je nu helemaal niks met beelden schieten voor social media? Geen nood. Daarbuiten heeft de Fujifilm X-M5 voldoende te bieden voor zowel de fotograaf als de videograaf. De Fujifilm X-M5 is een kleine krachtpatser en geschikt voor diverse toepassingen. Je mist de EVF en je mist de IBIS, maar het zou de camera weer flink zwaarder maken. En met een gewicht van slechts 355 gram is dit nu juist een ideale camera om overal mee naartoe te nemen, net als je smartphone. De batterij is wel een beetje de bottleneck. De oudere NP-W126S die gebruikt wordt in de X-M5 is capabel, maar na een uurtje filmen is de koek wel op. Een tweede batterij (of wellicht zelfs een derde) meenemen is geen overbodige luxe.

Body of bundel met XC 15-45mm f/3.5-5.6

Je kunt de Fujifilm X-M5 kopen als losse body voor 899 euro, maar voor 999 euro is er een bundel verkrijgbaar met het XC 15.45mm f/3.5-5.6 zoomobjectief. Het fullframe equivalent is 23 tot 69 mm en dit objectief beschikt over optische beeldstabilisatie (3-stops). Niet het beste objectief uit het assortiment van Fujifilm, maar voor slechts 100 euro extra een capabel objectief om mee te starten. De Fujifilm X-M5 is compatibel met alle XF- en XC-objectieven dankzij de X-Mount. Ga je echt voor compact? Dan is de Fujifilm XF 27mm F/2.8 R WR pancake (of bijvoorbeeld de compacte TTArtisan AF 27mm F2.8 op bovenstaande foto) wat ons betreft de ideale metgezel van deze camera.

Conclusie

De Fujifilm X-M5 is met recht een kleine krachtpatser te noemen. De systeemcamera neemt diverse eigenschappen (waaronder de foto- en videokwaliteit dankzij de al bewezen beeldsensor en processor) over van duurdere Fujifilm-camera’s, maar dan in een compacte behuizing. Het fraaie retro design, de uitgebreide mogelijkheden op het gebied van foto en video en de filmsimulaties zorgen ervoor dat zowel de beginnende als gevorderde foto- en videograaf en de content creators met dit model aan de slag kunnen. Je moet de ergonomie wel voor lief nemen, net als het feit dat je met meerdere accu’s op pad moet om langer dan een uur te kunnen filmen.

De prijs voor een instapcamera is wat forser dan bij de concurrenten, maar de Fujifilm X-M5 heeft wat ons betreft meer dan voldoende te bieden om de prijs te verantwoorden. Ben je inmiddels de smartphonefotografie ontgroeid? Zoek je een vlogcamera voor YouTube of social media? Of wil je de eerste stappen zetten in de wereld van de systeemcamera’s? De Fujifilm X-M5 kunnen we in alle gevallen van harte aanraden.

8.5
Fujifilm X-M5 product
FWD award

Beoordeling
Fujifilm X-M5

Pluspunten
  • Compact en licht van gewicht
  • Fraai retro uiterlijk
  • Volledig uitgeruste foto- en videocamera
  • Autofocus werkt goed
  • LCD-scherm kan alle kanten op
  • Filmsimulaties
  • Ruime keuze uit X-mount objectieven
  • Ook voor hippe content creators met vlogmodus
Minpunten
  • Geen EVF en IBIS
  • Alleen UHS-1
  • Extra batterijen meenemen noodzakelijk
  • Plastic behuizing
  • Design boven ergonomie

Beoordeling Fujifilm X-M5

De Fujifilm X-M5 is met recht een kleine krachtpatser te noemen. De systeemcamera neemt diverse eigenschappen (waaronder de foto- en videokwaliteit dankzij de al bewezen beeldsensor en processor) over van duurdere Fujifilm-camera's, maar dan in een compacte behuizing. Het fraaie retro design, de uitgebreide mogelijkheden op het gebied van foto en video en de filmsimulaties zorgen ervoor dat zowel de beginnende als gevorderde foto- en videograaf en de content creators met dit model aan de slag kunnen. Je moet de ergonomie wel voor lief nemen, net als het feit dat je met meerdere accu's op pad moet om langer dan een uur te kunnen filmen.

De prijs voor een instapcamera is wat forser dan bij de concurrenten, maar de Fujifilm X-M5 heeft wat ons betreft meer dan voldoende te bieden om de prijs te verantwoorden. Ben je inmiddels de smartphonefotografie ontgroeid? Zoek je een vlogcamera voor YouTube of social media? Of wil je de eerste stappen zetten in de wereld van de systeemcamera's? De Fujifilm X-M5 kunnen we in alle gevallen van harte aanraden.

Prijsvergelijker Fujifilm X-M5

Reacties (0)