Review: Fujifilm X-T5 APS-C systeemcamera

17 mei 2023 + 10 minuten 0 Reacties
Fuji XT5_42
FWD award

Fujifilm keert met de X-T5 terug naar haar gerenommeerde fotografisch DNA. Inmiddels uitgerijpt tot een van de beste op het fotohart gerichte systemen die voor APS-C verkrijgbaar zijn. En dat ook nog eens op 40,2 Mp fotoresolutie met de X-Trans CMOS 5 HR beeldsensor. Daarnaast natuurlijk ook prima 6.2K DCI, 4K 60P UHD en 2K FullHD video met oversampling en geluid in deze sensorklasse.

Na de lancering van de APS-C topmodellen X-H2S en X-H2 volgt zoals verwacht de X-T5 eveneens met een 40 Mp-beeldsensor. Een zowel voor de traditionele fotograaf als ook videograaf heel aantrekkelijke camera. Opnieuw laat Fujifilm zien dat er heel veel uit een APS-C-sensor te halen valt. Tevens keert het merk weer verder uitgerijpt terug naar haar klassiek geliefde foto-DNA.

Ontwikkelingen

Fujifilm viert het tienjarig bestaan van de X-mount met drie nieuwe modellen hybride systeemcamera’s: de al eerder geteste X-H2S en de X-H2 en nu de X-T5. Dat houdt ook een verandering van richting, dat wil zeggen de beoogde doelgroep van gebruikers, in. Bij de voorganger X-T4 was deze bij het verouderd raken van de X-H1 het topmodel voor 4K video met tevens aantrekkelijke instelspecificaties voor de fotograaf. Die met handwieltjes instelbare bediening voor de sluitertijd, belichtingscompensatie en ISO met klassieke look & feel plus filmsimulaties en diafragmaring getuigden van het Fujifilm foto-DNA.

Bij de X-T5 is het Fujifilm foto-DNA helemaal door ontwikkelt en zijn de videoprestaties verbeterd. De X-T5 heeft voor deze gebruikersklasse zeer goede APS-C videoprestaties met 6.2K en 4K HQ met 6.2K oversampling en prima geluid. De vertrouwde omschakelknop voor foto naar video en omgekeerd is gebleven. Welkom is het rode kader om het beeld als de X-T5 opneemt.

Bij de X-T5 daalt de hoogwaardige 40MP beeldsensor af naar een prijsgunstiger model en wordt het fotografisch DNA verder uitgerijpt. Een systeemcamera die vooral de fotograaf helemaal zal bekoren en tevens de videograaf van een betaalbare en veelzijdige 4K en 6.2K videoprestaties biedt.

De X-T4 was al een aantrekkelijk compacte camera tussen APS-C en Fullframe-modellen in de markt. Bij de X-T5 is dat allemaal nog net iets kleiner geworden. Het gewicht bedraagt slechts 557 gram (inclusief accu en geheugenkaarten), dat is 50 gram lichter dan de X-T4. Een belangrijk voordeel bij het lang uit de hand opnemen en compact reizen.

Klassiek analoog in modern design

De kracht van de X-T5 schuilt hem in het klassieke analoge bedieningsconcept in combinatie met de hoge prestaties van de digitale 40,2 Mp beeldprocessor. Daar kan geen fotograaf omheen. Bij de recentelijk uitgebrachte X-H2 en X-H2S modellen viel gemopper te bespeuren dat de klassiek ergonomische analoge benadering voor de beeldinstellingen was verlaten voor een display. Gelukkig is deze geliefde traditie voor het manueel met draaiwieltjes kunnen instellen (en vergrendelen) van ISO, sluitertijd plus belichtingscompensatie en de diafragmaring op de X-T5 gebleven. Dat maakt de fotograaf zelf meester van de opnamesituatie met ware intuïtieve bediening. Fujifilm zelf spreekt van (slogan) ‘Back to origin’. Vanzelfsprekend ook welkom als je video schiet.

Je ziet momenteel een soort nostalgische terugkeer naar het klassieke analoge fotorolletje. De resolutie, korrel, beelddetails en bewerkingsmogelijkheden in de donkerekamer (Doka) zijn weer helemaal in. De Fujifilm X-T5 kan dat digitaal ook allemaal meer dan goed. Zo zijn er bijvoorbeeld wel negentien klassieke filmsimulaties aan boord. De kleurreproductie technologie van Fujifilm staat op een zeer hoog niveau. En de X-Trans CMOS 5 HR bakt samen met de snelle X-Processor 5 beeldverwerkingsprocessor de fraaiste fotografische opnamen die voor APS-C mogelijk zijn.

Body en nieuwe specificaties

Op het eerste gezicht zijn er qua uiterlijk nauwelijks wijzigen ten opzichte van de X-T4. Behalve dat er nu X-T5 opstaat. Die zijn er echter in de afwerking en bedieningscomfort  beslist wel. De bekleding is in een fijnere ‘korrel’ uitgevoerd en oogt mooi diepzwarter. Er is een handgreep waarvan de hoek net wat scherper en hoger doorloopt. Dat verhoogt het ergonomisch gevoel in de hand. De ontspanknop ging wat naar voren zodat deze voor de vinger net wat makkelijker te bereiken valt.

Ook de instelwieltjes voelen beter aan. Dat voor de belichtingscompensatie is licht verlaagd zodat de duim er beter bij kan. De overall indruk is een net wat modernere stilering. Het zit hem in de details die er toch toe doen. Wel een wat grotere verandering betreft het drie inch met 1,84 Megadots LED viewerscherm. Qua beeldvorming weer net beter dan de voorganger. Het scherm beweegt over drie kantelbare assen en is niet meer uitklapbaar.

De zoeker is nu een 3,6 Megadots OLED-type met een 0,8 maal vergroting en 100 fps verversing van het beeld. En prima EVF doch niet op het topniveau van de X-H2-serie. De kunstmatig intelligente AF herkent gezichten, ogen, dieren en nu ook fijne structuren zoals gras, boombladeren en haren. De techniek is 100% fase contrast en er is een gevoeligheid van -7 EV. Heel accuraat voor een beeldresolutie van 40Mp. Daarnaast ook detectie van bewegende objecten zoals vliegtuigen, fietsen, auto’s en treinen. De AF van de X-H2S scoort in de praktijk hoger maar daar betaal je dan ook een stuk meer voor.

De IBIS werd kleiner qua constructie en slimmer. Er zijn een goedwerkende boost en DIS aan boord. Die DIS elimineert onder andere blurring bij fixed-point shooting met groothoekobjectieven.

Verder noemen wij twee UHS-II SD-kaartsloten (er is geen CFExpress), 3.5 minijack voor de microfoon, 2.5 mm voor de afstandsbediening, USB-C met adapter voor de hoofdtelefoon en MicroHDMI. Voor Bluetooth is er een duidelijke indicatie. Als accessoire zijn twee handgrepen leverbaar. Eentje voor het gebruik bij grotere objectieven. Em een eentje voor streaming connectivity.

Fotografische highlights

De X-T4 was al een heel goede APS-C fotocamera. Wat is daar met versie 5 nog bij gekomen? Als eerste natuurlijk de van achter aangelichte 40,2 Mp X-Trans CMOS HR 5 beeldsensor ondersteund door de snelle X-Processor 5 voor de beeldbewerking. Echt een hele (50% meer pixels) verbetering van de toch al aanwezige hoge resolutie en overall beeldkwaliteit plus rekensnelheid. Met de Pixel Shift Multi Shot-optie schiet de fotograaf beelden met wel 160 Mp. De basis-ISO-instelling gaat van 160 naar 125. Een waarde die beter past bij de standaard gevoeligheid en de daarbij behorende beeldkwaliteit. De interne beeldstabilisatie (IBIS) werd verder verbeterd en nog iets kleiner geconstrueerd. Over de vijf stabilisatie-assen haalt de IBIS, met de beweegbare beeldsensor tot wel vijf diafragmastoppen winst. Ideaal voor uit de hand en langere teleobjectieven.

De centrale 3,6 Megadots OLED kleurzoeker (EVF) biedt een 0,8 keer vergroting en is in de praktijk heel oogvriendelijk en geschikt voor brildragers. Het bevriezen van snelle actie en teveel aan licht gaat de X-T5 te lijf met een kortste sluitertijd van 1/180.000st seconde op de elektronische sluiter. Met de mechanische sluiter is dat 1/8000ste seconde. Het LCD-touch-

screen meet 3 inch en 1,84 miljoen pixels. Dit viewerscherm is in drie richtingen  kantelbaar maar niet meer uitklapbaar. Fotografen zullen dat appreciëren want het monitorscherm bevindt zich nu precies in de opname-as van het objectief. Gewenst bij opnamen vanuit de heup en verticale (portret-)stand. Videomakers zullen minder blij zijn met dat alleen kantelbaar en niet uitklapbaar zijn.

Er is een ruime keuze uit hoogwaardige Fujifilm objectieven. De next generation die alle opties van de X-T5 beheerst is al deels verkrijgbaar of komt binnenkort uit. Het spreekt vanzelf dat de oudere modellen het ook nog altijd goed doen. Wie aan het gemonteerde brandpunt nog niet voldoende heeft kan een digitale converter van 1,4 of 2 keer aanzetten.

De kunstmatige intelligentie (AI)en deep learning (machineleren) van de X-T5  zijn doorgeëvolueerd. Dat valt met name aan de snelle accurate autofocus met gezichts-, dier- en object-herkenning goed te merken. Tevens zijn er op de beweging anticiperende algoritmen aan boord. En met het joystickje bepaal je nauwkeurig de scherpstellocatie. Tevens is de automatische witbalans intelligent geworden. Dat scheelt weer een aantal kleurmissers.

De ISO-prestaties zin van 125-400 optimaal. Ook de waarden 800-1600 en zelfs 3200 blijven op relatief goed niveau. Daarboven loopt de beeldruis, zichtbaarheid van artefacten en verlies van kleur en detail in de kijkerd.

Naast JPEG nu ook het compactere HEIF-formaat dat beter is dan de standaard JPEG. Aan regelmogelijkheden geen gebrek: de tooncurven, kleur, scherpte, helderheid, korreleffect, Color Chrome /FX, monochrome en het gladde huid (zonder onvolkomenheden) -effect. En natuurlijk in camera focus bracketing, HDR, Plus (800%), RAW conversie en interval timer. Er is een burstmogelijkheid van 15fps. De framebuffer is kleiner als bij de X-H2.

Op de volle acculading haalt de X-T5 nu 740 opnamen. Tot slot noemen we verder de beter ergonomisch vormgegeven handgreep met een slimmer geplaatste ontspanknop.

Kortom de vijfde generatie X-T is helemaal gebouwd voor fotografie met een ongeëvenaard analoog gevoel en geheel up to date voor het maken van still-opnamen. Het fotografisch Fujifilm-DNA in optima forma.

4K en 6.2K video

Voor de videograaf knallen er uit 4K op 60P, oversampling vanuit 6.2K naar 4K (HQ-mode) en 40Mp, DCI 4K op 60 en 30P, een dynamisch bereik van 13 stops in F-Log2, opname in Apple ProRes en Blackmagic RAW en BMD RAW met een externe recorder. Wie het onderste uit de videokan wil kan opnemen in 6.2K 16:9 30P.

De interne recording bedraagt 4:2:2 op 10 bit. HDMI uit biedt RAW op 4:2:2 en 12 bit. Voor de standaard recording is er keuze uit de CODECS H.264 en H.265. M.B.: bij 6K vindt er ongeveer 1,22 keer cropping plaats.

Ook in Full HD gooit de X-T5 hoge ogen. Zeker bij het gebruik van het oversampling potentieel. De F-LOG2 beheerst 13 diafragmastoppen. Idem voor HDMI uit. Voor postproduction een welkom dynamisch bereik. In de gewone F-LOG en HLG is dat 12 stops. Bij de filmsimulatie gaat het om 12-13 stops. De signaal-ruisscheiding is ten opzichte van de X-T4 verbeterd. De lichtgevoeligheid ligt bij F-LOG op ISO 500 en F-LOG2 op ISO 1000.

De X-T5 ligt tijdens het videofilmen stabiel in de hand. De IBIS en intelligente AF doen hun werk naar behoren. Je zit er zelden naast met de scherpte en ongewenste beweging. In de praktijk reageert de IBIS nog beter op de bewegingen bij start, pan en tilt als bij de X-T4. Met het draaiwieltje zet je de X-T5 direct op video voor de beste instelmogelijkheden.

De maximale continue opnametijd varieert bij het gekozen aantal K en P. Op 6.2K op 60P haalt de X-T5 circa 60 minuten. Voor 4K op 60P is dat ongeveer een uur. Dit bij omgevingstemperatuur van 25 graden. In geval van 40 graden Celsius halveert dat. De koeling gaat via een effectief hitteschild van koper en aluminium.

Het geluid is zoals wij bij Fujifilm gewend zijn dik in orde. De volumedisplay laat duidelijk de opgenomen sterkte zien en valt handmatig bij te regelen. Handig is het rode kader tijdens de opname van video. Dat voorkomt het ongewenst door blijven lopen van de opname met de eigen voeten trottoirtegels e.d. als enige shot.

De rolling shutter blijft binnen de perken doch is niet zo goed als bij de X-H2S. Daarmee blijft de Fujifilm X-T5 gewoon een hybride videofilmende systeemcamera van hoog APS-C-formaat. Een gemis blijft het niet meer kunnen uitklappen van het monitorscherm. Deze hybride systeemcamera biedt bij video meer dan genoeg voor menig gevorderde prosumer en kleine professional. Voor wie hogere videospecificaties ambieert gaat de voorkeur uit naar de X-H2S of X-H2. Zie verder de bij fotografie genoemde regelopties die ook voor video van belang zijn.

Praktijk en conclusie

Met de X-T5 keert Fujifilm terug naar haar fotografische wortels & DNA met behoud van een prima videokwaliteit. Opvallend blijft de lichte compacte vorm ten opzichte van andere APS-C en Fullframe systeemcamera’s in dit marktsegment. Niet echt zo licht als het spreekwoordelijke veertje maar je merkt het in praktijk van lang vasthouden en reizen wel degelijk. Alweer laat Fujifilm overtuigend zien wat je aan foto- en videokwaliteit allemaal uit een APS-beeldsensor met aanvullende krachtige beeldprocessor en AI kunt slepen. Dat zal menig fotograaf en ook videograaf kunnen bekoren. Zeker als je de prijstelling van nog geen € 2.000,- in aanmerking neemt.

Fujifilm XF30mm F2.8 R LM WR macro-objectief

Wij ontvingen bij de test van de X-T5 een verrassend klein (70 mm lang), licht (195 gram zwaar) en hoog presterende macro-objectief, de XF30mm F2.8 R LM WR. Omgerekend is de brandpuntsafstand 46 mm de standaardlens voor 35 mm kleinbeeld. Hetgeen direct aan deze 30 mm opvalt is dat het gewicht en omvang van deze combinatie voor foto en video eigenlijk nauwelijks toeneemt. Lekker licht en comfortabel op stap. En dat met een objectief dat echt in de hoogste optische en mechanische klasse voor de X-mount scoort. Kortom een lens die je altijd bij je wilt hebben.

Dit brandpunt van 30 mm bij APS-C is zowel geschikt voor macro als straatfotografie, portret en overall video. Bij macro is de afstand tot het onderwerp bij echte 1:1 close-ups relatief kort. Namelijk 1,2 cm. Let daarbij op het ontstaan van schaduwen en het afschrikken van levende onderwerpen. Die prikken of bijten in het ernstigste geval soms ook nog eens. Naast deze enige beperking in de praktijk verder een uitmuntend macro-objectief. Hetzelfde geldt voor de straatfotografie, portretten en (half-)totalen bij video.

Het optisch ontwerp omvat twee ED-elementen en drie asferisch lenselementen. Dat geeft nauwelijks kleur- en lensaberraties of vervorming. Met een maximale diafragmaopening van f2.8 is het objectief relatief lichtsterk. De hoge scherpte begint eigenlijk al vanaf de volle opening. De Bokeh is aangenaam. De scherpstelring verloopt lekker soepel en heeft een comfortabele grip. Die R in de typering slaat op de klikbare diafragmaring op de objectief-tubus. De LM op de zeer snelle, vloeiend en vrijwel geruisloos lopende lineaire scherpstelmotor. Deze Fujifilm 30 mm is geheel geoptimaliseerd voor de intelligente AI AF in de recente cameramodellen van Fujifilm. En met WR is dit robuust gebouwde objectief stof- en spatwaterdicht. Een goede kunststof zonnekap wordt meegeleverd.

Prijzen & Info

Fujifilm X-T5 body – zwart of deels zilver € 1.999,-
Fujifilm XF30mm F2.8 R LM WR € 699,-
www.fujifilm-x.com/nl-nl

Reacties (0)