OLED in het kort
OLED-tv’s zijn sinds 2022 beschikbaar met twee verschillende basistechnologieën. Er zijn de WOLED-tv’s die we al kennen sinds 2013 en sinds 2022 zijn er ook QD-OLED-tv’s.
QD-OLED
In 2022 introduceerde Samsung Display (de panelfabrikant, niet de tv-fabrikant) QD-OLED beeldtechnologie. Die maakt gebruik van OLED-materiaal, maar ook van quantum dots! Het is dan ook geen verrassing dat deze technologie eigenschappen van zowel OLED als quantum dots heeft. We vinden dat QD-OLED eigenlijk een eigen categorie verdient, wie er alles over wil weten leest best ons achtergrondartikel over QD-OLED.
QD-OLED-tv’s kan je vinden bij Sony en bij Samsung, maar ze gebruiken allebei de panelen van Samsung Display.
WOLED
Net zoals alle QD-OLED-panelen gemaakt worden door Samsung Display, worden alle huidige WOLED-panelen gefabriceerd door LG Display, de tak van LG die zich bezighoudt met schermtechnologie. Alle tv-fabrikanten, zoals LG Electronics, Sony, Panasonic, of TP Vision (Philips) kopen hun panelen bij dezelfde fabrikant: LG Display.
Bij een WOLED-tv wordt wit licht gegenereerd door een OLED-laag die op pixel niveau aan- en uitgeschakeld kan worden. Een kleurfilter creëert dan de WRGB-pixel structuur. Naast de RGB-subpixels is er dus ook een witte subpixel, vandaar de naam WOLED.
De OLED-laag zelf bestaat uit verschillende OLED-lagen, die samen voor de witte kleur zorgen. Wil je wat meer achtergrond, dan verwijzen we je graag door naar ons artikel over de werking, en de voor- en nadelen van OLED.
Reacties (2)