Testpanel Hisense A85H-serie: wat vinden onze lezers van deze oled tv?

19 november 2022 + 10 minuten 0 Reacties
Hisense A85H oled tv 2

De afgelopen weken zijn diverse gezinnen met lezers van FWD aan de slag gegaan met een oled tv van Hisense. Wat vinden zij van de A85H-serie? Wat zijn de belangrijkste plus- en minpunten? En zouden zij als gezin deze oled tv aanraden? We zetten de belangrijkste conclusies op een rij.

Hisense A85H-serie

De Hisense A85H-serie bestaat uit volledig uitgeruste 4k oled-televisies. Zo komen de modellen met HDMI 2.1, waarmee ondersteuning voor VRR tot 120Hz, ALLM en HDMI eARC geboden wordt. Daarnaast komen de televisies in deze serie met het door Hisense zelf ontwikkelde VIDAA U smart tv-platform, versie 6.0. Hiermee krijg je toegang tot de meest populaire streamingdiensten.

Verder zijn de televisies in de A85H-serie voorzien van Dolby Atmos en Dolby Vision voor een optimale filmbeleving. Ook IMAX Enhanced en HDR10+ worden ondersteund en dankzij de Auto Low Latency Mode kun je soepeler en gedetailleerder gamen met minder input-lag. Tot slot heeft Hisense ook een speciale Sport Mode toegevoegd die de ervaring moet bieden alsof je in het stadion aanwezig bent.

De A85H-serie bestaat uit 55-inch en 65-inch modellen, beiden voorzien van een draaibare voet. De adviesprijzen bedragen respectievelijk 1.099 euro en 1.599 euro.

Drie verschillende gezinnen

FWD heeft samen met Hisense drie gezinnen de kans geboden de Hisense A85H-serie oled tv thuis te testen. Voor een periode van drie weken mochten zij al hun films en series kijken, en games spelen op de nieuwste generatie oled tv. De resultaten zijn inmiddels binnen en hieronder lees je de belangrijkste conclusies.

Introductie gezinnen

Wie zijn de gezinnen die de A85H-serie oled tv van Hisense getest hebben?

Gezin 1 (familie Vredeveld)

Wij zijn de familie Vredeveld. Ons gezin bestaat uit mijn vrouw (35), mijzelf (33), onze oudste zoon van 2 jaar en onze jongste aanwinst van 3 maanden. Zelf ben ik de grootverbruiker als het gaat om tv kijken in dit huis. Ik volg alle nieuwe ontwikkelingen van wat er gebeurt in de tv wereld. Daarom leek het mij ook heel leuk om de Hisense tv te mogen testen.

Qua kijken op de televisie is het voor mij veel verschillende sporten, films en tv series. Mijn vrouw kijkt voornamelijk films en series. Mijn oudste zoon mag elke dag even tv kijken en vindt het heerlijk om dan tekenfilmpjes te kijken.

Gezin 2 (familie van Lijsdonk)

Wij zijn een een-ouder gezin bestaande uit mij (de vader) en drie volwassen kinderen; een zoon van 20 en een tweeling (j/m) van 18. In ons gezin wordt er veel gebruik gemaakt van de tv. Vooral de streamingdiensten doen het hier in huis heel erg goed. Ook gaming is een favoriete bezigheid vooral door de mannen in huis.

Gezin 3 (familie van Osch)

Wij zijn een gezin van vier. Onze kinderen zijn 9 en 6 jaar oud, en die zitten vooral in de ochtend tv te kijken. In de avonduren wij als ouders. Zelf hebben we een Panasonic plasma tv, van meer dan 10 jaar oud. Maar plasma was toen wat je moest hebben als het om voor een hoog contrast tussen donkere en lichte beelden. Waar we als eerste naar kijken is het verbruik, wel zo logisch tegenwoordig, en de hoofd rede om de tv te willen testen.

We gebruiken de tv vooral met de Ziggo Horizon Next decoder, en om films/series via de computer te bekijken. En voor deze test ook voor om te gamen in 4k.

Algemene indruk

De eerste indruk van de tv bij binnenkomst is heel belangrijk. Wat vinden de gezinnen van de installatie, het design en de beeld- en audiokwaliteit toen de tv voor het eerst aangezet werd?

Gezin 1 (familie Vredeveld)

De televisie is goed verpakt en er staat duidelijk op hoe je televisie goed en veilig uit de doos krijgt. Wat wel opviel is dat de accessoires veelal in plastic zijn verpakt. Anno 2022 is dit wel jammer en mocht dit duurzamer.

De installatie van de televisie is vrij eenvoudig. De televisiepoot eronder monteren met vier schroefjes en het is klaar. Eenmaal op het dressoir staat de televisie stevig en ziet hij er goed uit. Twee minpunten vind ik hoe ver de poot uitsteekt en hoe laag de televisie op de poot staat. Daardoor is het niet mogelijk om een soundbar voor de televisie te plaatsen.

Eenmaal de televisie voor de eerste keer aan ziet het beeld er echt heel goed uit. De kleuren, de zwartweergave en de lichtintensiteit zijn op eerste gezicht heel goed. Het geluid is ruim voldoende, het klinkt allemaal heerlijk en voor normaal televisie kijken is het goed.

Gezin 2 (familie van Lijsdonk)

Na het avondeten met hulp van mijn zoon de tv op zijn plek gezet. Dit was een fluitje van een cent. Als je dit met tweeën doet kost het weinig moeite om de tv uit te pakken, de voet te bevestigen en de tv op zijn plek te zetten en aan te sluiten. De tv is strak vormgegeven met een heel smal randje om het beeldscherm wat nauwelijks zichtbaar is als de tv uitstaat. De draaibare voet is stevig en zwaar en zal voorkomen dat de tv makkelijk omvalt.

De bijgeleverde afstandsbediening is vrij groot. Dit komt omdat de knoppen op zich al vrij groot zijn. Dat is prettig. Daarnaast heeft de afstandsbediening bovenaan 12 knoppen zitten om met één druk op de knop naar een streamingdienst te gaan zoals Netflix. Dat lijkt best wel handig alleen zijn de knoppen voorgeprogrammeerd en niet te wijzigen. Hierdoor zullen niet alle knoppen door iedereen gebruikt kunnen worden.

Wow! Dit is mijn eerste oled-tv en het verschil met een gewone lcd-tv is overweldigend. Fantastisch beeld, heldere kleuren en superscherp. En ook het geluid van deze tv is meer gewoon goed. Mijn eerste indruk van deze tv is dan ook heel positief.

Gezin 3 (familie van Osch)

In vergelijking tot de meeste UHD-tv’s, die zover ik weet vrijwel plat zijn aan de achterkant, valt de dikkere onderkant goed op. Hierin zit dan ook de uitstekend klinkende speakers. Je hebt geen soundbar nodig. Installatie via de de smartphone verloopt ook vlekkeloos. Uiteindelijk is de tv via Wifi en ethernet aangesloten. Bij een nieuw apparaat ben ik gewend eerst de firmware te updaten. Hier zocht hij heel lang naar, zonder iets te vinden. Een paar dagen later werd er alsnog een firmware automatisch geüpdatet.

De eerste paar dagen is de tv op de standaard gemonteerd. Deze is stevig. Je krijgt niet het idee dat je de tv makkelijk om kan stoten, wat met kinderen natuurlijk belangrijk is. Op de standaard is de tv ook makkelijk te draaien. Hierna is de tv opgehangen aan de muur met vier schroeven die niet meegeleverd zijn. Voor deze optie zit er bij de geluidsinstellingen een optie om aan te geven dat de tv aan de wand gemonteerd is. Het audioprofiel wordt dan aangepast, maar ik heb hier zelf niks van gehoord.

De tv heeft bluetooth 5.0 je kunt dan twee apparaten verbinden. De afstandsbediening is er één van. Als je deze uit de lijst met apparaten haalt, kun je evengoed niet twee hoofdtelefoons/oortjes gebruiken. Zowel de Samsung als Oneplus buds zijn met het volume op 100% wat aan de zachte kant. Wel zit er een vertraging op, die niet automatisch herkend wordt. Dit valt vooral op als de tv zelf ook het geluid afspeelt.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit is wellicht het meest belangrijke onderdeel van een tv. Wat vinden de gezinnen van de beeldkwaliteit van de Hisense oled tv? En, welke instellingen bevielen wel of juist niet?

Gezin 1 (familie Vredeveld)

Uit de doos staat de televisie in de standaardmodus. Er zijn echter nog vijf andere beeldmodusvarianten, namelijk bioscoop dag, bioscoop nacht, dynamisch, sport en filmmaker. Ik heb al deze varianten geprobeerd. De standaardmodus waar de televisie automatisch op staat heeft op zich al een redelijk goed beeld.

De beeldmodus bioscoop dag en nacht lijken vrij veel op elkaar. Het verschil in de twee is met name de intensiteit van het licht. Op de dag modus is deze feller dan in de nacht modus. Voor de rest zie ik geen verschil. Zelf vind ik het als het feller is wel mooier. Daarom heb ik vooral de bioscoop dag-modus gebruikt. Ik heb in deze modus de kleurtemperatuur van warm 1 naar warm 2 gezet, in OLED light de helderheid van medium naar hoog en de automatische lichtsensor uitgezet.

De sportmodus heb ik uitgeprobeerd tijdens verschillende sporten. De kleuren worden allemaal iets feller en snel bewegende beelden worden zachter en vloeiender. In het systeem menu is er ook een optie voor automatische sportmodusdetectie. Deze zou er voor moeten zorgen dat wanneer je sport kijkt de sport modus automatisch aangaat. Ik heb dit verschillende keren bekeken maar helaas ging de televisie niet zelf over naar sportmodus en moest ik dit steeds handmatig doen. Eenmaal in sportmodus ziet het er wel erg goed uit.

De reflecties van de televisie zijn met dit weer in de herfst niet storend maar op heldere dagen zie je toch redelijk wat reflecties.

Gezin 2 (familie van Lijsdonk)

De tv herkende zelf het type uitzending en geluid en schakelde automatisch over naar de beste beeld- en geluidsinstellingen. Ik heb nog even wat zitten spelen met de verschillende instellingen voor beeld en geluid maar vond dat de settings die de tv had gekozen over het algemeen goed waren. Schakelen naar een andere beeldinstelling maakte het beeld minder en datzelfde gold ook voor het geluid. Bij muziek-uitzendingen kon ik voor mijn gevoel het geluid nog wel wat tunen met de equalizer die in de instellingen te vinden is, maar voor films, series en sport en waren de settings van de tv gewoon goed.

En ongeacht wat ik zat te kijken alles zag er fantastisch uit. Geen trillingen, vertragingen of vervormd beeld tijdens het kijken. Daar heb ik bij mijn eigen tv, vooral bij sport, wel eens last van. Maar bij deze Hisense geen enkel probleem ondervonden bij de beeldkwaliteit of bij het geluid.

Is er dan helemaal geen minpuntje te melden? Wat beeldkwaliteit en geluidskwaliteit betreft niet, maar bij het switchen van streamingdiensten naar settopbox ging het wel keer op keer mis. Waar ik eerst nog dacht dat het probleem met de HDMI-poorten een setup-dingetje was, bleek gaandeweg de test dat dit een constante irritatie werd. Zodra iemand een streaming app had gebruikt op de tv waren de HDMI-kanalen niet meer te gebruiken. Pas nadat de kabel was losgetrokken en weer was aangesloten was het HDMI-kanaal te gebruiken.

Gezin 3 (familie van Osch)

Deze tv heeft verschillende modi zoals bioscoop, dynamisch, sport en filmmaker. Hetgeen wat je dan afspeelt (blue-Ray, film kanaal of wat dan ook) zou dan aan de tv door moeten geven welke instellingen er gebruikt moeten worden voor het beeld. Ik heb dit zelf niet ervaren, maar de reacties op internet zijn hier niet al te positief over. Smart Scene is ook een instelling waarin de beelden herkend moeten worden en de kwaliteit zou moeten verbeteren. Ook deze heb ik uiteindelijk maar uitgezet. Je kan de instellingen per bron aanpassen, of voor allemaal tegelijk. Wel zo fijn; beeld via de decoder is anders dan die van een console of computer.

Na een aantal avonden stoeien heb ik mijn instellingen voor de Ziggo decoder gevonden. Wat dan vooral opvalt bij donkere films is dat je toch alles ziet wat in het donker verschijnt, en je niet een groot zwart stuk hebt. Het meeste wat uitgezonden wordt is gewoon hd en dat ziet er erg goed, levendig en vloeiend uit.

Voor 4k heb ik een HDMI 2.1-kabel aangeschaft zodat dit via de computer kan worden afgespeeld. Grootste voordeel hierbij; HDR, wat op de Ziggo box nog niet word gebruikt. Dan pas zie je echt hoe goed het beeld is, ten opzichte van de plasma tv, maar ook ten opzichte van mijn monitor.

Smart tv

De Hisense A85H-serie oled tv is natuurlijk een smart tv, met diverse slimme mogelijkheden. Hoe is het smart tv-platform gebruikt en hoe beviel het gebruik?

Gezin 1 (familie Vredeveld)

Als je veel naar Disney+, Youtube, Amazon Prime Video of Netflix kijkt kom je niet snel op het smart tv-platform aangezien er directe knoppen op de afstandsbediening zitten. Je komt alleen op het platform terecht als je een specifieke app nodig hebt die niet op de afstandsbediening staat. De Apps die ik nog had willen gebruiken waren Viaplay, F1 TV en Videoland. Echter stonden deze er niet op en konden deze ook niet gedownload worden. Na een aantal weken is Viaplay alsnog toegevoegd. Helaas heb ik deze niet meer kunnen testen omdat ik over gestapt ben naar F1 TV.

Al met al vind ik het smart tv-platform niet echt geweldig. De benodigde apps staan gelijk boven aan en dat is goed, maar voor de rest kijk ik er niet veel op. Andere smart tv-platforms gebruik ik dan veel liever zoals die van de Chromecast of van Amazon Fire TV.

Gezin 2 (familie van Lijsdonk)

De tv draait op het Vidaa OS en dat komt met een aantal vooraf geïnstalleerde apps voor streaming van video en audio. Er is een appstore met daarin ongeveer 200 apps die gebruikt zouden kunnen worden. Zouden, want een groot deel van de apps is in Nederland niet te gebruiken of niet in het Nederlands of Engels beschikbaar. Als je kijkt wat er dan overblijft voor de Nederlandse markt zijn dat er opvallend weinig. Wat ook vreemd is, is dat grote Amerikaanse aanbieders zoals Hulu en HBO niet in de lijst voorkomen. Andere opvallende afwezigen zijn Videoland en Spotify. De aangeboden apps via Vidaa OS lijken soepel en probleemloos te werken, althans degene die wij getest hebben: Netflix, Amazon Prime, Disney+, ViaPlay,  Apple TV en het gratis Rakuten.

Ik heb ook geprobeerd om mijn PC via het netwerk te verbinden met de tv en omgekeerd, maar dat is niet mogelijk.

Er is ook nog een app van Vidaa voor op de telefoon, maar daarvoor moet de tv met het WiFi netwerk verbonden zijn. Echter, hoewel de tv in het WiFi netwerk hangt kan mijn telefoon de tv niet gevonden krijgen. Ook mijn kinderen kregen het niet voor elkaar. Er is ook nog een mogelijkheid om apparaten via Bluetooth te linken, maar ook hier dezelfde problemen. De afstandsbediening werkt probleemloos via Bluetooth maar geen enkel ander apparaat in huis kan de tv gevonden krijgen.

Gezin 3 (familie van Osch)

Dat de afstandsbediening zoveel knoppen voor de smart-diensten heeft stoort mij wel heel erg. Het zou handiger zijn als je programmeerbare knoppen hiervoor had, zodat je je belangrijkste apps hieraan kan koppelen. Er zit bijvoorbeeld een knop op voor NBA. Dat is in Amerika interessant maar hier niet. Hoeveel mensen hebben en Disney+, Prime Video, en Netflix? Vidaa free is eigenlijk een overkoepelende app voor de gratis content. Zo zie je meteen de nieuwste filmpjes van RedBull TV of Plex of een van de vele andere apps. Die van de betaalde diensten staan er ook bij maar daar moet je uiteraard voor betalen.

De interface is lekker snel, maar open je dan bijvoorbeeld Plex, dan word het wel weer wat traag. Dit staat natuurlijk niet in het geheugen van de tv en moet nog worden binnengehaald. Ook kun je een VIDAA account aanmaken zodat je alle abonnementen in één keer kan beheren. Wel zo gemakkelijk.

Gaming

De Hisense A85H-serie is een tv die perfect geschikt is voor het spelen van games. Hoe hebben de gezinnen spellen gespeeld op de tv?

Gezin 1 (familie Vredeveld)

Geen ervaringen.

Gezin 2 (familie van Lijsdonk)

Mijn zoons hebben hun PS4 en Nintendo Switch gekoppeld met de tv via HDMI en een tijdje zitten gamen (vooral FIFA en COD). Ik heb af en toe meegekeken maar geen van allen hebben we op dit punt een nadeel kunnen ontdekken. Alles draait soepel en vlot, heldere kleuren, geen lag of wat dan ook. Dus lekker gamen op een groot scherm.

Enige minpunt wat we hier kunnen vermelden is opnieuw de HDMI-aansluiting. Bij het switchen naar een streaming-app lijkt het alsof de HDMI aansluitingen afgesloten of uitgeschakeld worden of zo. Als dat gebeurde moesten we iedere keer weer de kabels lostrekken en weer aansluiten voordat er weer gegamed kon worden.

Gezin 3 (familie van Osch)

Helaas hebben we geen Xbox of Playstation hier in huis. Wel een goede game-pc met een Nvidia Geforce 3070. Door zowel Gamemodus (welke input lag vermindert) en Freesync aan te hebben staan is spelen op deze tv een heerlijke beleving. Een groot scherm waar alles duidelijk op is, geen lag, geen screen tearing of ghosting. Vooral Forza Horizon 5 gespeeld, een snel race spel, op 4k 120Hz Het scherm gaf geen krimp, deed alles wat die moest doen, en dat overtrof mijn verwachtingen. De details die je ziet, de kleuren, alsof je echt in de auto zit.

Ook Red Dead Redemption 2 gespeeld, een western game waar je door het Wilde Westen loopt of rijdt op een paard. Ook hier weer vallen alle details je pas goed op, en hoe echt alles wel niet lijkt. De zonnestralen die weerspiegelen in de ramen, het golven van het water. In dit soort spellen blinkt de tv uit.

Conclusie

Na drie weken intensief gebruik komen alle drie de gezinnen tot een conclusie. Wat is hun oordeel over de Hisense 55A85H oled tv? En zouden ze deze televisie aanraden?

Gezin 1 (familie Vredeveld)

Het was ontzettend leuk om deze televisie te testen. Vooral om te zien hoe deze zich houdt in vergelijking tot mijn Qled-televisie. In de meeste situaties is de oled beter dan mijn qled en slechts in enkele situaties is de qled beter.

Het smart tv-platform is niet naar mijn smaak en de draaivoet heeft geen toegevoegde waarde. Echter, waar het echt om draait is het scherm en die is behoorlijk goed. De kleuren spatten er van af en in Dolby Vision is deze geweldig. De anti reflectie-techniek is nog wel een puntje waar aan gewerkt mag worden. Bij mijn huidige tv is dat super geregeld en hier is het toch stuk minder.

Gezin 2 (familie van Lijsdonk)

Ondanks het positieve begin van deze review moet ik toch tot de slotconclusie komen dat er te veel aan deze tv mankeert om hem aan te bevelen. Vooral de beperkingen van het Vidaa OS met zijn beperkte app-center zijn voor mijn gezin een grote no-go. Neem daarbij nog eens de problemen met Bluetooth- en WiFi-verbindingen en de brakke HDMI-aansluitingen en deze tv scoort voor ons ver onder de maat. Mijn volgende tv wordt in ieder geval een oled-tv maar zeker geen Hisense met het Vidaa OS.

Gezin 3 (familie van Osch)

We hebben heerlijk genoten van deze televisie. Ook de visite die we hebben gehad waren allemaal enthousiast over de beeldkwaliteit, maar ook vooral over het geluid.

Mijn vader heeft een Samsung UHD tv, maar met soundbar, omdat het geluid ondermaats was. Die had hij bij deze Hisense tv niet nodig gehad. Wat me het meeste opviel is dan ook het geluid, en de kleuren van het beeld. Vooral als het vanaf de computer kwam dan was het helemaal top, maar dat komt natuurlijk omdat het bronmateriaal ook beter is.

Wat me minder beviel is de afstandsbediening, vooral al die smart-knoppen hierop. En de schermbeveiliging die je alleen met de afstandsbediening eraf krijgt, en niet met die van Ziggo. Ik raad deze tv zeker aan, en zou hem zelf ook heel graag hebben. Het stroomverbruik ten opzichte van vorig jaar is 130kwh minder, deels door de televisie. Dat is ongeveer een derde minder.

Reactie Hisense

We hebben Hisense ook de gelegenheid gegeven kort te reageren op specifieke ervaringen van ons testpanel.

Over de problemen die ervaren zijn bij onder meer het schakelen van of naar HDMI-poorten:

We hebben een Humax Ziggo gecertificeerde settopbox en een Android TV box aangesloten op de tv. Nadat we de content uit de Netflix app hebben opgestart hebben we geschakeld naar de HDMI-poorten waar beide apparaten op zijn aangesloten. Deze klacht hebben we ook niet eerder gehoord op een van onze modellen. Je kunt in het menu een aantal instellingen voor HDMI-CEC eventueel aanpassen.

Over de problemen met bluetooth;

We hebben de Hisense Remote Now app (IOS & Android) via Wifi gekoppeld, een Sony bluetooth hoofdtelefoon gekoppeld voor muziek te beluisteren via de hoofdtelefoon en een iPhone gekoppeld aan tv met bluetooth om muziek af te spelen op tv. Dit werkte feilloos.

Volledige reviews

Lees ook de volledige reviews van de gezinnen die de Hisense 55A85H oled tv getest hebben;

Familie Vredeveld
Familie van Lijsdonk
Familie van Osch

Expert review

Natuurlijk heeft FWD deze Hisense 55A85H oled tv ook zelf getest. Collega en tv-expert Eric Beeckmans heeft de televisie op de pijnbank gelegd. De plus- en minpunten, zijn conclusie en de link naar de volledige review vind je hieronder.

9.0
Hisense A85H
FWD award

Beoordeling
Hisense 55A85H

Pluspunten
  • Uitstekende beeldkwaliteit
  • Prijs
  • Dolby Vision IQ én HDR10+
  • Goede bewegingsscherpte
  • VIDAA U
  • Goede audioweergave met Dolby Atmos
  • HDMI 2.1 ALLM, VRR en eARC
Minpunten
  • Nog even wachten op alle lokale content
  • Zichtbare kleurbanden in zachte overgangen

Beoordeling Hisense 55A85H

We kwamen bij onze review van de 55U8HQ al tot de conclusie dat Hisense mikt op betaalbaar kijkplezier en dat is ook op deze tv perfect van toepassing. Veel minpunten kunnen we niet aanstippen. VIDAA U loopt wat achter wat betreft app-ondersteuning, al is dat vooral voor lokale content zo. Hisense belooft beterschap, maar je houdt er altijd best rekening mee dat net die ene app die je absoluut wilt er toch niet komt. De processor kan geen kleurbanden wegwerken in zachte kleurovergangen, dat kan in bepaald beeldmateriaal erg opvallen.

Het OLED-paneel zorgt in elk geval voor uitstekende beeldkwaliteit, zoals we dat van OLED gewend zijn. Het perfecte contrast en het mooie kleurbereik zijn ideaal voor film, de HDR-prestaties zijn goed, en met ondersteuning voor HDR10+ en Dolby Vision IQ heb je alles in huis om van de beste HDR-bronnen te genieten. De goede bewegingsscherpte is prima voor sport en voor gaming. En in tegenstelling tot de modellen van vorig jaar zijn er nu ook HDMI 2.1-aansluitingen die geschikt zijn voor echte gamers. Degelijke audioprestaties en een vlot werkend VIDAA U platform ronden het geheel af. Maar het is vooral de prijs die in het oog springt. Die is bijzonder aantrekkelijk voor wat hij te bieden heeft.

Lees de volledige review

Prijsvergelijker Hisense 55A85H

Reacties (0)