Thuistest Hisense A85H-serie oled tv: familie van Osch (gezin 3)

01 oktober 2022 + 10 minuten 0 Reacties
Hisense A85H oled tv

De afgelopen weken zijn diverse gezinnen met lezers van FWD aan de slag gegaan met de nieuwste oled tv van Hisense. Wat vinden zij van de A85H oled tv? Wat zijn de belangrijkste plus- en minpunten? En zouden zij als gezin deze premium producten aanraden? In dit artikel lees je de conclusies van gezin 3; familie van Osch.

Introductie

Wij zijn een gezin van vier. Onze kinderen zijn 9 en 6 jaar oud, en die zitten vooral in de ochtend tv te kijken. In de avonduren wij als ouders. Zelf hebben we een Panasonic plasma tv, van meer dan 10 jaar oud. Maar plasma was toen wat je moest hebben als het om voor een hoog contrast tussen donkere en lichte beelden. Waar we als eerste naar kijken is het verbruik, wel zo logisch tegenwoordig, en de hoofd rede om de tv te willen testen.

We gebruiken de tv vooral met de Ziggo Horizon Next decoder, en om films/series via de computer te bekijken. En voor deze test ook voor om te gamen in 4k.

Algemene indruk

We hebben een erg grote en zware doos mogen ontvangen. Het scherm zit goed in het piepschuim. De grote stukken en de zakken met onderdelen en boekjes zijn makkelijk te verwijderen. Staat alleen het scherm nog in de doos, hoe kun je die nu voorzichtig eruit halen? Het was fijn geweest als er een blaadje bij had gezeten dat de hoeken onderaan een versteviging opgeplakt had, zodat je die daar goed vast kan pakken zonder dat je bang hoeft te zijn dat je het scherm beschadigt.

In vergelijking tot de meeste UHD-tv’s, die zover ik weet vrijwel plat zijn aan de achterkant, valt de dikkere onderkant goed op. Hierin zit dan ook de uitstekend klinkende speakers. Je hebt geen soundbar nodig. Installatie via de de smartphone verloopt ook vlekkeloos. Uiteindelijk is de tv via Wifi en ethernet aangesloten. Bij een nieuw apparaat ben ik gewend eerst de firmware te updaten. Hier zocht hij heel lang naar, zonder iets te vinden. Een paar dagen later werd er alsnog een firmware automatisch geüpdatet.

De eerste paar dagen is de tv op de standaard gemonteerd. Deze is stevig. Je krijgt niet het idee dat je de tv makkelijk om kan stoten, wat met kinderen natuurlijk belangrijk is. Op de standaard is de tv ook makkelijk te draaien. Hierna is de tv opgehangen aan de muur met vier schroeven die niet meegeleverd zijn. Voor deze optie zit er bij de geluidsinstellingen een optie om aan te geven dat de tv aan de wand gemonteerd is. Het audioprofiel wordt dan aangepast, maar ik heb hier zelf niks van gehoord.

De tv heeft bluetooth 5.0 je kunt dan twee apparaten verbinden. De afstandsbediening is er één van. Als je deze uit de lijst met apparaten haalt, kun je evengoed niet twee hoofdtelefoons/oortjes gebruiken. Zowel de Samsung als Oneplus buds zijn met het volume op 100% wat aan de zachte kant. Wel zit er een vertraging op, die niet automatisch herkend wordt. Dit valt vooral op als de tv zelf ook het geluid afspeelt.

Je krijgt ook een melding van de schermbeveiliging voor OLED. Dit zou na 10 minuten zijn, maar komt al na 5 min ongeveer. Of je nu ja of nee kiest, er verandert eigenlijk niks. Dit scherm krijgt je alleen weg met de originele afstandsbediening. Ook de instellingen en inputsignaal moet je hiermee veranderen. Met de Ziggo afstandsbediening kun je alleen het geluid/zender/aan/uit regelen

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit is vanuit de doos al heel erg goed. Zoals voor de meeste mensen is het instellen een kwestie van vallen en opstaan, en alles 100 keer proberen. Wel moet je hiervoor met de afstandsbediening naar de tv wijzen, wat vreemd is aangezien die via bluetooth verbonden is.

Deze tv heeft verschillende modi zoals bioscoop, dynamisch, sport en filmmaker. Hetgeen wat je dan afspeelt (blue-Ray, film kanaal of wat dan ook) zou dan aan de tv door moeten geven welke instellingen er gebruikt moeten worden voor het beeld. Ik heb dit zelf niet ervaren, maar de reacties op internet zijn hier niet al te positief over. Smart Scene is ook een instelling waarin de beelden herkend moeten worden en de kwaliteit zou moeten verbeteren. Ook deze heb ik uiteindelijk maar uitgezet. Je kan de instellingen per bron aanpassen, of voor allemaal tegelijk. Wel zo fijn; beeld via de decoder is anders dan die van een console of computer.

Na een aantal avonden stoeien heb ik mijn instellingen voor de Ziggo decoder gevonden. Wat dan vooral opvalt bij donkere films is dat je toch alles ziet wat in het donker verschijnt, en je niet een groot zwart stuk hebt. Het meeste wat uitgezonden wordt is gewoon hd en dat ziet er erg goed, levendig en vloeiend uit.

Voor 4k heb ik een HDMI 2.1-kabel aangeschaft zodat dit via de computer kan worden afgespeeld. Grootste voordeel hierbij; HDR, wat op de Ziggo box nog niet word gebruikt. Dan pas zie je echt hoe goed het beeld is, ten opzichte van de plasma tv, maar ook ten opzichte van mijn monitor.

Qua geluid heb ik de modus op standaard gezet. Om elke keer als je muziek wilt luisteren of sport wilt kijken of een talkshow wilt kijken de afstandsbediening erbij te moeten pakken is wat omslachtig. Ik heb het wel geprobeerd natuurlijk, en je merkt wel het verschil. Bij een talkshow hoor je de mensen inderdaad wat beter. Verder als audio0verbetering heb je Dolby Atmos en DTS Virtual:X. DTS is vooral in films beter om wat meer 3D-effect te krijgen. Er zit zelfs een equalizer in, en een beeld-geluidsynchronisatie. Die dan weer handig is bij verbinden met de bluetooth-oordopjes.

Smart tv

Hier hebben we in het begin wat problemen mee gehad. De tv was verbonden via Wifi en ethernet, had een IP-adres en alles. Toch werkte geen van de apps. Toen heb ik onder het kopje netwerk de internetverbinding gecontroleerd. De verbinding van de tv naar de router was goed, echter vanaf de router kreeg ik een rood kruis te zien. Maar dit loste zich vanzelf op.

Dat de afstandsbediening zoveel knoppen voor de smart-diensten heeft stoort mij wel heel erg. Het zou handiger zijn als je programmeerbare knoppen hiervoor had, zodat je je belangrijkste apps hieraan kan koppelen. Er zit bijvoorbeeld een knop op voor NBA. Dat is in Amerika interessant maar hier niet. Hoeveel mensen hebben en Disney+, Prime Video, en Netflix? Vidaa free is eigenlijk een overkoepelende app voor de gratis content. Zo zie je meteen de nieuwste filmpjes van RedBull TV of Plex of een van de vele andere apps. Die van de betaalde diensten staan er ook bij maar daar moet je uiteraard voor betalen.

De interface is lekker snel, maar open je dan bijvoorbeeld Plex, dan word het wel weer wat traag. Dit staat natuurlijk niet in het geheugen van de tv en moet nog worden binnengehaald. Ook kun je een VIDAA account aanmaken zodat je alle abonnementen in één keer kan beheren. Wel zo gemakkelijk.

Gaming

Helaas hebben we geen Xbox of Playstation hier in huis. Wel een goede game-pc met een Nvidia Geforce 3070. Door zowel Gamemodus (welke input lag vermindert) en Freesync aan te hebben staan is spelen op deze tv een heerlijke beleving. Een groot scherm waar alles duidelijk op is, geen lag, geen screen tearing of ghosting. Vooral Forza Horizon 5 gespeeld, een snel race spel, op 4k 120Hz Het scherm gaf geen krimp, deed alles wat die moest doen, en dat overtrof mijn verwachtingen. De details die je ziet, de kleuren, alsof je echt in de auto zit.

Ook Red Dead Redemption 2 gespeeld, een western game waar je door het Wilde Westen loopt of rijdt op een paard. Ook hier weer vallen alle details je pas goed op, en hoe echt alles wel niet lijkt. De zonnestralen die weerspiegelen in de ramen, het golven van het water. In dit soort spellen blinkt de tv uit.

Als je dan de Sims 4 gaat spelen, een poppetje tevreden houden en huizen bouwen. Daar zie je weinig verschil in dan met een andere tv/monitor. We hebben wel wat problemen gehad met nieuwe drivers installeren terwijl de televisie aan stond en aangesloten was op de computer. Zodra de HDMI-kabel werd losgehaald lukte de installatie wel gewoon.

Conclusie

We hebben heerlijk genoten van deze televisie. Ook de visite die we hebben gehad waren allemaal enthousiast over de beeldkwaliteit, maar ook vooral over het geluid.

Mijn vader heeft een Samsung UHD tv, maar met soundbar, omdat het geluid ondermaats was. Die had hij bij deze Hisense tv niet nodig gehad. Wat me het meeste opviel is dan ook het geluid, en de kleuren van het beeld. Vooral als het vanaf de computer kwam dan was het helemaal top, maar dat komt natuurlijk omdat het bronmateriaal ook beter is.

Wat me minder beviel is de afstandsbediening, vooral al die smart-knoppen hierop. En de schermbeveiliging die je alleen met de afstandsbediening eraf krijgt, en niet met die van Ziggo. De screensaver (een zwart scherm met een plaatje van een tv met afstandsbediening die beweegt) krijg je wel weg door op een knop te drukken. Het volume van de oordopjes was te zacht. Deze laatste twee dingen zou met een firmware-update opgelost kunnen worden.

Ik raad deze tv zeker aan, en zou hem zelf ook heel graag hebben. Het stroomverbruik ten opzichte van vorig jaar is 130kwh minder, deels door de televisie. Dat is ongeveer een derde minder.

Reacties (0)