Thuistest Hisense A85H-serie oled tv: familie van Lijsdonk (gezin 2)

01 oktober 2022 9 Minuten 0 Reacties
Hisense A85H oled tv

De afgelopen weken zijn diverse gezinnen met lezers van FWD aan de slag gegaan met de nieuwste oled tv van Hisense. Wat vinden zij van de A85H oled tv? Wat zijn de belangrijkste plus- en minpunten? En zouden zij als gezin deze premium producten aanraden? In dit artikel lees je de conclusies van gezin 2; familie van Lijsdonk.

Introductie

Wij zijn een een-ouder gezin bestaande uit mij (de vader) en drie volwassen kinderen; een zoon van 20 en een tweeling (j/m) van 18. In ons gezin wordt er veel gebruik gemaakt van de tv. Vooral de streamingdiensten doen het hier in huis heel erg goed. Ook gaming is een favoriete bezigheid vooral door de mannen in huis.

Er zijn maar weinig dagen in dit huis dat de tv niet aanstaat, dus leek het ons een leuk idee om eens een tv te gaan reviewen. Toen de kans voorbij kwam om deze Hisense oled-televisie te mogen testen hebben we meteen gereageerd en werden wij geselecteerd als reviewers.

Algemene indruk

Na ontvangst van de tv de tv met doos en al maar even opzij gezet en gewacht tot één van de kinderen thuis was. Want bij dit formaat tv is het niet verstandig om in je eentje de tv uit te pakken en te installeren. Na het avondeten met hulp van mijn zoon de tv op zijn plek gezet. Dit was een fluitje van een cent. Als je dit met tweeën doet kost het weinig moeite om de tv uit te pakken, de voet te bevestigen en de tv op zijn plek te zetten en aan te sluiten.

Advertentie

De tv is strak vormgegeven met een heel smal randje om het beeldscherm wat nauwelijks zichtbaar is als de tv uitstaat. De draaibare voet is stevig en zwaar en zal voorkomen dat de tv makkelijk omvalt.

De bijgeleverde afstandsbediening is vrij groot. Dit komt omdat de knoppen op zich al vrij groot zijn. Dat is prettig. Daarnaast heeft de afstandsbediening bovenaan 12 knoppen zitten om met één druk op de knop naar een streamingdienst te gaan zoals Netflix. Dat lijkt best wel handig alleen zijn de knoppen voorgeprogrammeerd en niet te wijzigen. Hierdoor zullen niet alle knoppen door iedereen gebruikt kunnen worden.

Bij de eerste keer aanzetten begint de installatie en vraagt de tv zelf om de afstandsbediening te linken. Ook vraagt de tv of hij op zoek moet gaan naar de zenders op de kabelaansluiting. Dat is op zich wat vreemd omdat de tv alleen aangesloten is op mijn vaste netwerk en via een HDMI kabel met mijn settopbox. De tv heeft dit nog een paar dagen volgehouden en daarna maar niet meer gevraagd.

De installatie verliep voor de rest vrij simpel en vlot dus werd het tijd om hem echt te gaan gebruiken. Misschien dat ik net een maandagochtendmodel heb ontvangen (hij werd in ieder geval op maandagochtend bezorgd) maar hier ging het mis. Hoewel mijn settopbox aanstond was er volgens de tv geen ontvangst op het HDMI kanaal. Na een aantal keren de apparaten aan en uitgezet te hebben en verschillende HDMI poorten geprobeerd te hebben werkte het uiteindelijk dan toch.

Wow! Dit is mijn eerste oled-tv en het verschil met een gewone lcd-tv is overweldigend. Fantastisch beeld, heldere kleuren en superscherp. En ook het geluid van deze tv is meer gewoon goed. Mijn eerste indruk van deze tv is dan ook heel positief. Op dat kleine puntje met de HDMI poorten na dan.

Beeldkwaliteit

Vanwege het enorme verschil in beeldkwaliteit van mijn ‘oude’ LCD tv en deze oled-tv toch maar even een paar dagen gebruikt om te wennen aan het beeld. Want dat is toch echt wel even een overgang.

Maar goed, na een paar dagen met de standaard instellingen gekeken te hebben toch maar eens wat verder kijken. Hiervoor heb ik een paar streaming diensten gebruikt zoals Netflix en Disney+. Via deze diensten gezocht naar series en films die in 4K en Dolby Vision/Atmos te bekijken en beluisteren zijn.

De tv herkende zelf het type uitzending en geluid en schakelde automatisch over naar de beste beeld- en geluidsinstellingen. Ik heb nog even wat zitten spelen met de verschillende instellingen voor beeld en geluid maar vond dat de settings die de tv had gekozen over het algemeen goed waren. Schakelen naar een andere beeldinstelling maakte het beeld minder en datzelfde gold ook voor het geluid. Bij muziek-uitzendingen kon ik voor mijn gevoel het geluid nog wel wat tunen met de equalizer die in de instellingen te vinden is, maar voor films, series en sport en waren de settings van de tv gewoon goed.

En ongeacht wat ik zat te kijken alles zag er fantastisch uit. Geen trillingen, vertragingen of vervormd beeld tijdens het kijken. Daar heb ik bij mijn eigen tv, vooral bij sport, wel eens last van. Maar bij deze Hisense geen enkel probleem ondervonden bij de beeldkwaliteit of bij het geluid.

Is er dan helemaal geen minpuntje te melden? Wat beeldkwaliteit en geluidskwaliteit betreft niet, maar bij het switchen van streamingdiensten naar settopbox ging het wel keer op keer mis. Waar ik eerst nog dacht dat het probleem met de HDMI-poorten een setup-dingetje was, bleek gaandeweg de test dat dit een constante irritatie werd. Zodra iemand een streaming app had gebruikt op de tv waren de HDMI-kanalen niet meer te gebruiken. Pas nadat de kabel was losgetrokken en weer was aangesloten was het HDMI-kanaal te gebruiken.

Advertentie

Smart tv

De tv draait op het Vidaa OS en dat komt met een aantal vooraf geïnstalleerde apps voor streaming van video en audio. Er is een appstore met daarin ongeveer 200 apps die gebruikt zouden kunnen worden. Zouden, want een groot deel van de apps is in Nederland niet te gebruiken of niet in het Nederlands of Engels beschikbaar. Als je kijkt wat er dan overblijft voor de Nederlandse markt zijn dat er opvallend weinig.

Wat ook vreemd is, is dat grote Amerikaanse aanbieders zoals Hulu en HBO niet in de lijst voorkomen. Het zou kunnen zijn dat dit OS speciaal op de Europese markt is afgestemd. Maar dan nog blijft het vreemd dat er geen app is voor HBO Max, dat inmiddels in een groot deel van West- en Oost-Europa beschikbaar is. Andere opvallende afwezigen zijn Videoland en Spotify. De aangeboden apps via Vidaa OS lijken soepel en probleemloos te werken, althans degene die wij getest hebben: Netflix, Amazon Prime, Disney+, ViaPlay,  Apple TV en het gratis Rakuten.

Ik heb ook geprobeerd om mijn PC via het netwerk te verbinden met de tv en omgekeerd, maar dat is niet mogelijk. Ik zou hooguit de tv als computerscherm kunnen gebruiken met behulp van een kabel tussen PC en tv maar dat heb ik niet uitgeprobeerd.

Er is ook nog een app van Vidaa voor op de telefoon, maar daarvoor moet de tv met het WiFi netwerk verbonden zijn. Dus via de instellingen maar even de tv van het bekabelde netwerk losgekoppeld en op het draadloze netwerk aangesloten. Dat is een fluitje van een cent. Maar dan begint het, want hoewel de tv in het WiFi netwerk hangt kan mijn telefoon de tv niet gevonden krijgen. Ook mijn kinderen kregen het niet voor elkaar. Alleen mijn dochter heeft met haar iPhone 1x verbinding gehad maar niet de app getest. Dus hoe deze app werkt kunnen wij niet beoordelen.

Er is ook nog een mogelijkheid om apparaten via Bluetooth te linken, maar ook hier dezelfde problemen. De afstandsbediening werkt probleemloos via Bluetooth maar geen enkel ander apparaat in huis kan de tv gevonden krijgen. Slechts één keer kon ik met mijn telefoon het Bluetooth signaal vinden maar voordat ik verbinding kon maken was het al weer weg.

Gaming

Mijn zoons hebben hun PS4 en Nintendo Switch gekoppeld met de tv via HDMI en een tijdje zitten gamen (vooral FIFA en COD). Ik heb af en toe meegekeken maar geen van allen hebben we op dit punt een nadeel kunnen ontdekken. Alles draait soepel en vlot, heldere kleuren, geen lag of wat dan ook. Dus lekker gamen op een groot scherm.

Enige minpunt wat we hier kunnen vermelden is opnieuw de HDMI-aansluiting. Bij het switchen naar een streaming-app lijkt het alsof de HDMI aansluitingen afgesloten of uitgeschakeld worden of zo. Als dat gebeurde moesten we iedere keer weer de kabels lostrekken en weer aansluiten voordat er weer gegamed kon worden.

Zelf heb ik geprobeerd om games vanaf mijn PC te casten naar de tv, maar helaas. De tv heeft wel een menuoptie om het scherm te kunnen delen met externe apparaten maar ik heb dat alleen werkend gekregen met Youtube videos streamen vanuit Google Chrome.

Conclusie

Ondanks het positieve begin van deze review moet ik toch tot de slotconclusie komen dat er te veel aan deze tv mankeert om hem aan te bevelen. Vooral de beperkingen van het Vidaa OS met zijn beperkte app-center zijn voor mijn gezin een grote no-go. Neem daarbij nog eens de problemen met Bluetooth- en WiFi-verbindingen en de brakke HDMI-aansluitingen en deze tv scoort voor ons ver onder de maat. Mijn volgende tv wordt in ieder geval een oled-tv maar zeker geen Hisense met het Vidaa OS.

Reacties (0)