Sony KD-55XH9005 - Beeldkwaliteit
De XH90-serie is uitgerust met een VA-paneel en Full Array achtergrondverlichting met local dimming. Maar met slechts 4 x 6 zones mag je geen al te hoge verwachtingen koesteren.
Het VA-paneel pakt wel uit met uitstekend eigen ANSI-contrast van 3528:1. Een heel sterke basis voor de local dimming denken we dan. Maar met local dimming geactiveerd zien we het ANSI-contrast nauwelijks stijgen, naar 4019:1. In onze andere testpatronen loopt het contrast wel op tot 19.000:1, dus er is wel wat potentieel.
Toch blijkt al snel dat 24 zones wel erg weinig is. De Sony springt er erg goed mee om, maar kan sommige fouten niet beletten. Zo zagen we tijdens de Gravity testscène dat de zwarte balken boven en onder de film gedeeltelijk mee oplichtten (linksonder vooral).
In HDR-beelden kan het nog lastiger worden en zijn de zonegrenzen af en toe duidelijk zichtbaar. We zagen ook occasioneel een zone activeren. Het algoritme levert zeer goed werk met de beperkte middelen die het aangereikt krijgt. Ondertitels veroorzaakten bijvoorbeeld geen lastige sprongen in de helderheid. De uniformiteit krijgt een topscore, zowel in donkere als heldere beelden is dat werkelijk voorbeeldig.
We raden de ‘Gebruiker’ beeldmode aan omdat hij uit de doos het accuraatst is. Het scherm produceert dan wel veel licht. Te veel eigenlijk voor een donkere kijkomgeving, dus laat de lichtsensor geactiveerd. De helderheid daalt dan, waardoor de zwartwaardes beter worden en waardoor je als bonus veel minder dimming-artefacten ziet. Zelfs in SDR kan de XH90 een heel hoge helderheid halen (tot 700 nits, met Local dimming op Midden en X-tended Dynamic Range op Hoog), dus hij doet uitstekend dienst als je bij veel licht kijkt.
De ‘Gebruiker’ mode is meer dan behoorlijk gekalibreerd. De kleurtemperatuur is wat aan de koele kant (lichtjes blauwe tint), zoals we dat bijna altijd zien bij Sony. Er is erg veel zwartdetail, je kan werkelijk in de donkerste hoekjes alles nog zien.
De kleurweergave van de KD-55XH9005 is zeer goed, de gemiddelde fout ligt rond 2,4, dat is zo goed als onzichtbaar. Vooral de huidskleuren zijn erg natuurlijk. Kijk je overwegend bij relatief veel licht, experimenteer dan met de Bioscoop beeldmode die geeft het beeld een lichte boost.
Reacties (3)